Test: Hutchinson Fusion 5 All Season 11 STORM - aby ste nemuseli prezúvať celý rok

Test: Hutchinson Fusion 5 All Season 11 STORM - aby ste nemuseli prezúvať celý rok

Jazdíte na bicykli celoročne a za každého počasia? Alebo chcete byť vždy pripravený na náhle a nečakané zmeny počas výjazdu? Potom za bližší pohľad stoja aj práve testované plášte.

Takmer každý cestný cyklista si ako ideálne počasie pre cyklistiku predstavuje slnečný deň s príjemnou teplotou, jemným vánkom a suchým dokonalým asfaltom. Vzhľadom na často nevyspytateľné počasie, hlavne počas jari a jesene, si však nemôžeme byť istí ničím. Chladný a vlhký asfalt býva často zradný a aj v prípade, že jazdíte len počas slnečných letných dní, občas sa letnej prehánke nevyhnete. Nakoľko plášte, alebo ak chcete pneumatiky, sú jediným komponentom bicykla, ktoré sú v priamom kontakte s povrchom vozovky, je dobré byť pripravený na nečakané situácie a podľa toho aj zvoliť vhodné obutie vášho bicykla. Jednou z dobrých možností, ako byť pripravený na vrtochy počasia, sú cestné plášte od francúzskeho výrobcu Hutchinson, nesúce označenie Fusion 5 All Season 11 STORM.


Papierové predpoklady

Už ako názov napovedá, sú to celoročné plášte do takmer všetkých podmienok. Samozrejme, že aj tieto plášte majú svoje limity, ale vzhľadom na určenie pre cestný bicykel, pravdepodobne nikto nebude očakávať zázračné vlastnosti v blate, snehu alebo na ľade. Môžu byť ideálnou voľbou aj pre cestné preteky v nepriaznivom počasí na nie práve ideálnom podklade.


Číslica 5 v názve určuje počet charakteristík týchto plášťov. Menovite sú to spoľahlivý grip, nízka váha (205 g), vysoký komfort, dlhá životnosť a odolnosť voči defektom. Pre dosiahnutie spomenutých vlastností, výrobca vyberal zo 105 rôznych zmesí a ich kombinácií. Ak niekoho zaujíma hodnota TPI (threads per inch), tak je to 127. Čím je číslo väčšie, tým je plášť po stranách tenší a ľahší. Zvýšenú odolnosť voči defektom má na svedomí použitá vrstva kevlaru.


Ide sa jazdiť

Na testovanie som mal k dispozícii prevedenie v šírke 25 mm, ale je dostupná aj pre 28 mm. Hodnotiť valivý odpor na cestných plášťoch nie je pri bežnom teste zrovna jednoduché, a preto budem hodnotiť čisto subjektívne.


Valivý odpor je pri týchto plášťoch úplne zanedbateľný a bez problémov sa odvaľujú. Tiež poskytujú naozaj výborný a istý grip ako v zábere, tak aj v ostrých zákrutách a pri brzdení. Životnosť vzhľadom na trvanie testu tiež nemôžem dokonale zhodnotiť, ale po prejdení cca 300 km v rôznych podmienkach, sú bez výraznejších známok opotrebenia. Na celkové zhodnotenie by to samozrejme chcelo väčšiu dávku kilometrov. Ak sa mám zamerať na vlastnosti plášťa počas jazdy, tak ich správanie hodnotím na výbornú. Ddržia výborne stopu bez jediného zaváhania. Len raz sa mi v zjazde stalo, že mi trochu ustrelilo zadné koleso, ale to bolo z dôvodu prebrzdenia, čo je ale vlastne moja chyba a nie chyba plášťov . Hneď si však chytili stopu a viedli bicykel tam, kam som chcel.


Nezľaknú sa ani náročnejšieho terénu

Milo ma prekvapila aj odolnosť voči mechanickému poškodeniu, keď som pri jednom prejazde kamenistým úsekom dosť tŕpol, či to plášte prežijú bez ujmy. Prežili. Mal som ich možnosť vyskúšať aj na vlhkom asfalte s napadaným lístím, vtedy som však v zákrutách išiel na istotu a nesnažil sa za každú cenu hľadať ich limity. Aj takéto úseky hravo zvládli (možno aj vďaka mojej opatrnosti) a bez zaváhania. Pri týchto plášťoch oceníte aj ich komfort. Pri šírke 25 mm som ich jazdil na tlaku 7 bar, vpredu aj vzadu. Pri 28 mm prevedení by bol komfort ešte o niečo vyšší, no nie každému sa 28 mm plášte zmestia do rámu, respektíve vidlice. Testovanie sa našťastie zaobišlo bez defektov, za čo možno ďakovať aj spomenutej kevlarovej ochrannej vrstve.


Plusy

  • výborný grip v rôznych podmienkach
  • nízky valivý odpor
  • nízka hmotnosť

Plášte na celý rok

Na záver len zhrniem, že plášte Hutchinson Fusion 5 All Season 11 STORMsú práve tým druhom, ktoré môžete mať bez obáv na svojom bicykli počas celého roka. A to bez rozdielu toho, či ste rekreačný cyklista alebo pretekár. Je to preto ideálna voľba aj pre tých, ktorí majú k dispozícii len jeden pár cestných kolies a nechcú riešiť prezúvanie plášťov podľa predpovede počasia, či účelu použitia.


Ak teda hľadáte rýchle, ľahké a univerzálne plášte, či už na rýchle cestné švihy, dlhé výlety alebo preteky v každom počasí, Hutchinson Fusion 5 All Season 11 STORM určite stoja za zváženie. Ich cena sa pohybuje okolo 50 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
kimlo 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Superior X-ROAD Team Issue – poctivý kus cestárčiny z rodiska Tatry

Superior X-ROAD Team Issue – poctivý kus cestárčiny z rodiska Tatry

Každý, kto začne s cyklistikou, sa po pár rokoch začne obzerať po serióznejšom stroji. Prečo si práve X-ROAD získal moje srdce?
Konečne som skúsil aero bicykel - sezóna s Giant Propel

Konečne som skúsil aero bicykel - sezóna s Giant Propel

Dlhé roky tvrdím, že aero model je pre mňa zbytočný, a na prvom mieste mám iné parametre než rýchlosť na rovine. Lenže doba sa zmenila a prišiel čas prehodnotiť názor.
Test: BMC Teammachine SLR01 Disc Two - jeden stroj na všetko

Test: BMC Teammachine SLR01 Disc Two - jeden stroj na všetko

Top model švajčiarskej značky zažil so mnou celú sezónu a tak si trúfnem povedať, aký skutočne je.
keyboard_arrow_up