Cyklokros - MS : Sagan 10., Gavenda 13., Kováč 22.

Slovák Peter Sagan potvrdil príslušnosť k svetovej špičke a na majstrovstvách sveta v cyklokrose v belgickom Hooglede-Gitse obsadil v pretekoch junioroch 10. priečku. Z titulu majstra sveta sa tešil domáci Belgičan Joeri Adams, ktorý sa presadil v záverečnom špurte vedúcej štvorčlennej skupiny. Adams, ktorého počas pretekov nebolo príliš na čele vidno, potvrdil úlohu najväčšieho favorita pretekov

HOOGLEDE-GITS 27. januára (SITA) - Holanďan Lars Boom sa stal novým majstrom sveta v cyklokrose v kategórii mužov do 23 rokov. V belgickom Hooglede-Gitse zosadil z trónu šampióna z posledných dvoch rokov Zdeňka Štybara z ČR, ktorý na ťažkej bahnistej trati prišiel do cieľa na 4. mieste. Striebro si vybojoval domáci Belgičan Niels Albert, ktorý na základe výsledkov v priebehu sezóny bol najväčším ašpirantom na zlato. Na 3. priečke prišiel do cieľa Francúz Romain Villa. Jediný Slovák na štarte kategórie do 23 rokov Róbert Gavenda obsadil 13. pozíciu.
Boom svojim víťazstvom prekazil domácim Belgičanov sen o zlate v každej z troch mužských kategórii na tohtoročnom šampionáte. O svojom víťazstve rozhodol juniorský majster sveta 2003 v druhom okruhu, keď využil výmenu bicyklov Alberta so Štybarom a nasadil k rozhodujúcemu trháku. Dvadsaťjedenročný Holanďan už si svoj náskok a šancu na zlato aj medzi nádejami nenechal vziať. Gavenda išiel po úvodných metroch do terénu na 8. mieste, potom sa pohyboval tesne za najlepšou desiatkou. Jazdil vyrovnane a napokon pri svojej premiére v kategórii do 23 rokov skončil trinásty. Vlaňajší vicemajster sveta medzi juniormi môže medzi nádejami jazdiť ešte dva roky.
V pretekoch juniorov potvrdil príslušnosť k svetovej špičke Slovák Peter Sagan a obsadil 10. priečku. Z titulu majstra sveta sa tešil domáci Belgičan Joeri Adams, ktorý sa presadil v záverečnom špurte vedúcej štvorčlennej skupiny. Adams, ktorého počas pretekov nebolo príliš na čele vidieť, potvrdil úlohu najväčšieho favorita pretekov. Striebro si vybojoval Američan Danny Summerhill, bronz Čech Jiří Polnický. Na náročnom 3 km dlhom okruhu, ktorý juniori absolvovali päťkrát, sa predstavilo 60 cyklokrosárov zo 16 krajín. Sagan prišiel do cieľa so stratou 1:10 min na víťaza. Druhý slovenský zástupca v pretekoch juniorov Marián Šimora obsadil 27. priečku. Sagan splnil svojím umiestnením cieľ, ktorý dal tréner Róbert Glajza, aby aspoň jeden z dvojice skončil okolo 10. až 15. miesta. Slovenský terenár sa do najlepšej juniorskej desiatky na MS prebojoval druhý rok po sebe, vlani bol Róbert Gavenda strieborný.

Výsledky - MS v cyklokrose v Hooglede-Gitse - sobota:

Muži do 23 rokov: 1. Lars Boom (Hol.) 53:55 min, 2. Niels Albert (Belg.) +1:22, 3. Romain Villa (Fr.) +1:44, 4. Zdeněk Štybar (ČR) +2:29, 5. Philipp Walsleben (Nem.) +2:49, 6. Lukáš Klouček (ČR) +2:56,... 13. Róbert Gavenda (SR) +4:23

Juniori: 1. Joeri Adams (Belg.) 41:18 min, 2. Danny Summerhill (USA) - rovnaký čas, 3. Jiří Polnický (ČR) +1 s, 4. Ramon Sinkeldam (Hol.) +2, 5. Ole Quast (Nem.) +11, 6. Arnaud Jouffroy (Fr.) +32,... 10. Peter Sagan (SR) +1:10 min, 27. Marián Šimora (SR) +3:00

Vervecken obhájil, favoriti vyhoreli, Kováč 22.
Majstrovstvá sveta v cyklokrose v belgickom Hooglede-Gitse - traja Slováci v pretekoch mužov-elite v tridsiatke

HOOGLEDE-GITS 28. januára (SITA) - Belgičan Erwin Vervecken obhájil v domácom prostredí pred 20-tisíc divákmi v Hooglede-Gitse titul majstra sveta v cyklokrose. Zvyšné dve medailové miesta obsadili prekvapujúco Američan Jonathan Page a Talian Enrico Franzoi. Favorizovaní Belgičania Sven Nijs a Bart Wellens doplatili na pády a po úspešnej sezóne nečakane chýbali na stupňoch víťazov. Darilo sa Slovákom, ktorí sa v 65-člennom pelotóne nestratili a až traja skončili do 30. miesta. Na 22. pozícii finišoval majster Slovenska Maroš Kováč, jazdiacemu reprezentačnému trénerovi Róbertovi Glajzovi patrila 27. pozícia a Milanovi Barényimu 30. priečka. Štvrtý slovenský zástupca Václav Metlička obsadil 44. miesto.
Najlepšie začal preteky Wellens, ktorého nasledovali Holanďan Gerben De Knegt a Vervecken. Nijs, ktorý v tejto sezóne vyhral sedem pretekov Svetového pohára, odštartoval na 10. mieste. V úvode druhého kola už jazdili na čele Nijs, Vervecken a Wellens, ale potom na ťažkej a blatistej trati doplatili na pády. Podľa svedkov jedna zo sprievodných motoriek zvalila na trať jeden z podporných stĺpov reklamy priamo pred Wellensa, ktorý spadol a cez neho preletel aj Nijs. Suverén sezóny rýchlo dostihol vedúcu skupinu, v ktorej boli okrem Verveckena aj Jonathan Page, Radomír Šimůnek ml., Richard Groenendaal a Christian Heule. O únik sa pokúsil Groenendal, potom nasledovali ďalšie ataky. Nijs prepadol cez zakrytý koreň na trati a zlomil riadidlá. Groenendaal udával tempo až do piateho kola, keď musel meniť bicykel. Tri kolá pred cieľom nastúpil Vervecken, ktorého sa chytili Page a Franzoi. V závere ostali o zlato bojovať Belgičan a Američan. Obhajca titulu nastúpil v záverečnom stúpaní a zbavil sa Paga, ktorý napokon vybojoval pre USA vôbec prvú medailu z pretekov mužov-elite na MS. Wellens sa po páde otriasol a stihol ešte súťaž dokončiť na štvrtom mieste. Otrasený a sklamaný Nijs finišoval s vyše dvojminútovou stratou na 11. priečke.
V pretekoch žien sa presadila Francúzka Maryline Salvetatová pred Katie Comptonovou z USA. Tretím miestom skompletizovala dominanciu Francúzska na víťaznom pódiu (medzi prvými šiestimi v cieli boli tri reprezentantky "galského kohúta") Laurence Leboucherová.

Výsledky - MS v cyklokrose v Hooglede-Gitse - nedeľa:
Muži-elite: 1. Erwin Vervecken (Belg.) 1:05:35 h, 2. Jonathan Page (USA) +2 s, 3. Enrico Franzoi (Tal.) +16, 4. Bart Wellens +25, 5. Kevin Pauwels (obaja Belg.) +31, 6. Richard Groenendaal +34, 7. Gerben de Knegt (obaja Hol.) +1:12, 8. John Gadret (Fr.) +1:26, 9. Christian Heule (Švajč.) +1:35, 10. Thijs Al (Hol.) +1:40,... 22. Maroš Kováč +3:54, 27. Róbert Glajza +4:46, 30. Milan Barényi +5:49, 44. Václav Metlička (všetci SR) +8:36.

Ženy: 1. Maryline Salvetatová (Fr.) 42:57 min, 2. Katie Comptonová (USA) +1, 3. Laurence Leboucherová (Fr.) +9, 4. Daphny van den Brandová (Hol.) +31, 5. Hanka Kupfernagelová (Nem.) +41, 6. Christelle Ferrierová-Bruneauová (Fr.) +43.
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: Blinduro Podzim 2023 – back to the roots

Reportáž: Blinduro Podzim 2023 – back to the roots

Enduro je pre mňa v porovnaní s inými MTB disciplínami oveľa viac o komunite a užívaní si prírody a života s partiou na bikoch.
MTBIKER Novodubnický maratón 2023 - keď telo povie, že stačí

MTBIKER Novodubnický maratón 2023 - keď telo povie, že stačí

Človek prejde Alpy a má pocit, že lieta. Ale potom príde na domáci maratón a stále môže parádne „nakúpiť". Tak ako ja.
Video: L’Etape Slovakia 2023 - skoro pád, ale potom odmena

Video: L’Etape Slovakia 2023 - skoro pád, ale potom odmena

Po prežití obrovskej „vlny” v úvode nasledovali len príjemné veci. Osobné rekordy, dobré watty a slušné umiestnenie. L’Etape Slovakia 2023 sa nám podaril.
keyboard_arrow_up