Kariéra Jan Ullricha uzatvorenou kapitolou

Jan Ullrich definitívne opúšťa cyklistickú scénu. V pondelok nemecký víťaz Tour de France z roku 1997 oznámil koniec svojej kariéry, ktorá mala svoj vrchol práve na francúzskych cestách.

Víťaz Tour de France 1997 oznámil koniec aktívnej kariéry

HAMBURG 26. februára (SITA) - Jan Ullrich definitívne opúšťa cyklistickú scénu. V pondelok nemecký víťaz Tour de France z roku 1997 oznámil koniec svojej kariéry, ktorá mala svoj vrchol práve na francúzskych cestách. Tridsaťtriročný jazdec, ktorý žiaril najmä vo farbách tímu T-Mobile, sa bude v cyklistických kruhoch pohybovať aj naďalej, prijal totiž funkciu konzultanta rakúskeho profesionálneho kontinentálneho zoskupenia Volksbank. Ullricha prinútilo k tomuto kroku 10 mesiacov trvajúce vyšetrovanie údajnej účasti na dopingovej afére súvisiacej s odhalením siete dodávok nedovolených látok od španielskeho lekára Eufemiana Fuentesa. Keďže jeden z adeptov na prevzatie žezla kráľa Tour po odchode Američana Lancea Armstronga figuroval na zozname v škandále "Operation Puerto", jeho zamestnávateľ T-Mobile ho tesne pred začiatkom vyradil zo štartového poľa vlaňajšieho ročníka a neskôr s ním rozviazal zmluvu. "Moja aktívna cyklistická kariéra sa skončila," oznámil 5-násobný Armstrongov korunný princ na Tour a držiteľ zlatej a striebornej medaily z olympijských hier v Sydney 2000 a pokračoval: "Mohol by som jazdiť, mohol by som dostať licenciu. Som v poriadku, kondíciu mám rovnakú ako v minulosti. Mohol by som veľmi rýchlo podpísať zmluvu, mám sedem ponúk, vrátane tímov ProTour. V minulých mesiacoch som však hľadal to, čo by ma urobilo šťastným. Dnes môžem oznámiť, že ostávam pri cyklistike, ale už nie ako aktívny jazdec." Tridsaťtriročný rodák z Rostocku počas dlhého premýšľania zistil, že úplne z cyklistického sveta odísť nemôže. "Bez bicykla nemôžem žiť. Je mojou vášňou, mojím životom," dodal Ullrich, podľa ktorého k jeho rozhodnutiu prispela aj posledná kauza. Pred Tour de France ho nútene vyčiarkli zo zoznamu štartujúcich a jemu sa zatiaľ nepodarilo očistiť svoje meno. "Môj život cyklistu sa v ten deň zrútil. Nikdy v živote som nepodvádzal. Spravili zo mňa kriminálnika, aj keď som nič zlé neurobil," dodáva Ullrich. Jediný nemecký víťaz Tour prečítal v Hamburgu iba svoje dopredu pripravené vyhlásenie a obvinil funkcionárov Nemeckého cyklistického zväzu i médiá zo štvavej kampane proti jeho osobe. Na otázky novinárov potom neodpovedal. Ullrich nesúťažil od 30. júna 2006, keď ho tím T-Mobile suspendoval.
Ullrich sa stal prvým a zatiaľ aj jediným Nemcom, ktorý vyhral Tour de France. Okrem víťazstva v roku 1997 bol na francúzskych cestách päťkrát druhý, raz tretí a raz štvrtý a považujú ho za korunného princa Tour de France. Po jeho víťazstve v roku 1997 sa rozpútal v Nemecku cyklistický boom. Pri svojom premiérovom štarte na Tour v roku 1996 bol senzačne druhý za svojím kolegom Bjärnom Riisom. Vtedy vyhral aj svoju prvú etapu - časovku. Celkovo vyhral vo Francúzsku sedem etáp. Do svojej zbierky pridal aj prvenstvo na Vuelte 1999, tituly majstra sveta 1999 a 2001 v časovke.
Mnohí Ullricha označovali za jeden z najväčších talentov svetovej cyklistiky v histórii. Mal neuveriteľnú silu nôh, ktorú využíval najmä v časovkách. Aj napriek talentu sa prejavoval častým poklesom výkonnosti a dlhé roky jazdil v tieni slávnejšieho Lancea Armstronga. Úspech slávil aj na olympijských hrách 2000 v Sydney, vyhral preteky s hromadným štartom a v časovke bol strieborný. Aj napriek tomu, že nebol známy ako špecialista na jednodňové preteky, vyhral doma v Hamburgu preteky HEW Classic.
Do profesionálneho pelotónu prišiel v roku 1995 po prekvapujúcom víťazstve v pretekoch amatérov na MS 1993 v Oslo. Na rovnakom šampionáte vyhral medzi profesionálmi jeho veľký rival Lance Armstrong. V profipelotóne začínal v Teame Telekom, v júni 2002 dostal šesťmesačný dištanc za pozitívny dopingový nález na amfetamín, ktorý sa vraj do jeho tela dostal na diskotéke prostredníctvom drogy extáza. Následne po vypršaní suspendácie podpísal kontrakt s tímom Coast, ktorý sa pre finančné problémy rozpadol a na Tour de France bol druhý už v zelenom drese Bianchi. V roku 2004 už opäť jazdil za Telekom, ktorý sa premenoval na T-Mobile.
V septembri 2006 sa oženil so Sarou Steinhauserovou, sestrou jeho bývalého tímového kolegu a tréningového partnera Tobiasa Steinhausera.

Jan Ullrich (Nem.)
Narodený: 2. decembra 1973 v Rostocku
Výška: 183 cm
Váha: 73 kg
Rodinný stav: ženatý so Sarou Steinhauserovou
Tímy: SG Dynamo Rostock (1987), SC Dynamo Berlín (1987 - 1989), SC Berlín (1991), RG Hamburg (1992 - 1994), Team Telekom (1995 - 2002), Team Cost (2003), Team Bianchi (2003), T-Mobile Team (2004 - 2006)
Najväčšie úspechy: Víťaz Tour de France 1997, Vuelta a Espaňa 1999, sedem etapových prvenstiev na Tour, dve na Vuelte a jedno na Giro d´Italia, majster sveta v časovke 1999 a 2001, olympijský víťaz v pretekoch s hromadným štartom 2000, strieborný na OH 2000 v časovke, amatérsky majster sveta 1993, víťaz Okolo Švajčiarska 2004, 2006, majster Nemecka na ceste 1997 a 2001, majster Nemecka v časovke 1995, päťkrát druhý na Tour de France (1996, 1998, 2000, 2001, 2003), raz tretí (2005), raz štvrtý (2004), víťaz súťaže mladých jazdcov na Tour de France (1996, 1997, 1998)" title="8),
Zaujímavosti:
- Mnohí Ullricha označovali za jeden najväčších talentov svetovej cyklistiky v histórii. Mal neuveriteľnú silu nôh, ktorú využíval najmä v časovkách. Aj napriek talentu sa prejavoval častým poklesom výkonnosti.
- V roku 1993 vyhral MS amatérov v Oslo. Na rovnakom šampionáte vyhral medzi profesionálmi jeho veľký rival Lance Armstrong.
- V júni 2002 dostal šesťmesačný dištanc za pozitívny dopingový nález amfetamín.
- Pred Tour de France 2006 ho obvinili z účasti na dopingovom škandále okolo Eufemiana Fuentesa, následne dostal výpoveď od svojho tímu T-Mobile, prišiel o švajčiarsku licenciu a nemohol pretekať. Vinu mu nedokázali, po niekoľkomesačných ťahaniciach ukončil vo februári 2007 kariéru.
- V septembri 2006 sa oženil so Sarou Steinhauserovou, sestrou jeho bývalého tímového kolegu a tréningového partnera Tobiasa Steinhausera.
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Novinky vo svete športovej elektroniky - Suunto Race hodinky a Suunto Wing slúchadlá PR článok

Novinky vo svete športovej elektroniky - Suunto Race hodinky a Suunto Wing slúchadlá

Hodinky určené pre tých, ktorých poháňa výkon a chuť pretekať? Nové Suunto Race s nabitými funkciami sú tu aj s prvými slúchadlami pre športovcov z fínskej produkcie.
Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Taliansky región Emilia-Romagna našincovi veľa neprezradí, ale s pomocou doplňujúcich informácií sa každý hneď rýchlo zorientuje.
keyboard_arrow_up