Nové svetlá a tachometre od VDO

Pozrite si, čo prináša tradičný výrobca v segmente osvetlenia a cyklopočítačov vhodných pre začiatočníkov aj pokročilých jazdcov.

Výrobca VDO prišiel na trh s dvojicou svetiel, ktoré zabezpečia kompaktné osvetlenie cyklistu spredu aj zozadu v každom teréne. Oba modely spĺňajú vysoké štandardy vďaka certifikácii StVZO (Strassenverkehrs Zulassungs Ordung), čo znamená, že horná časť svetelného lúča je uzavretá, a tak zabraňuje osvetľovaniu jazdca idúcemu oproti vám.

Svetlá od VDO

ECO LIGHT M30 – na všetky neskoré príjazdy a ranné tréningy


Toto kompaktné predné svetlo je perfektný partner na výjazdy do mesta, celodenné výlety a neskoré príjazdy. Telo je vyrobené z vodotesného materiálu, preto sa nemusíte obávať ani prekvapenia v podobe dažďa alebo vlhkého prostredia. Postranné svietenie je navrhnuté na maximálnu viditeľnosť v akejkoľvek premávke.

Toto svetlo poskytuje možnosť dvoch svietiacich programov STANDARD a ECO. Štandardný režim so svietivosťou 30 LUX má dosvit 50 metrov. Vďaka tomu získate rozhľad v bezpečnej vzdialenosti. Batéria má v tomto režime výdrž 3 hodiny, no nabíjanie je veľmi jednoduché a rýchle pomocou micro USB. Režim ECO s výkonom 15 LUX ponúka dosvit na vzdialenosť 25 metrov a batéria v ňom vydrží až 9 hodín.

Eco light M30 je vybavené integrovanou lítiovo-iónovou batériou, ktorú je možné dobiť do 3 hodín pomocou USB kábla. Ten jednoducho zapojíte do počítača alebo power banky.


Dobrým pomocníkom je aj indikátor batérie. Ovládací gombík slúži nielen na zapnutie a vypnutie svetla alebo na zmenu režimu, ale ukazuje aj stav batérie. Ak je úroveň nabitia batérie len 30% alebo menej, rozsvieti sa červené LED svetielko a batéria sa musí nabiť. Keď sa batéria nabíja, kontrolka svieti na zeleno a zhasne akonáhle sa batéria úplne nabije. Veľkým plusom je jednoduchá montáž a nízka hmotnosť 74 g. Do zariadenia je vstavaný silikónový držiak, ktorý umožňuje bezproblémové namontovanie a odstránenie z riadidiel veľmi ľahko, rýchlo a bez použitia akýchkoľvek nástrojov. Viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.

ECO LIGHT RED - pre každého, kto chce byť na ceste videný


Zadné červené svetlo poskytuje dobrú viditeľnosť na ceste v mestskej premávke, na vedľajších cestičkách, ale aj v prírodnom teréne. Dokonca aj počas dažďa.
S viditeľnosťou až 400 m je jazdec, vybavený týmto svetlom, jasne viditeľný v dostatočnej časovej rezerve. Svetlo je navrhnuté tak, aby vyžarovalo do všetkých strán.

S plne nabitou lítiovo-iónovou batériou vydrží prevádzka svietenia 7 hodín. Dobitie akumulátora je, tak isto ako v prípade predného M30, veľmi jednoduché a zvládne ho micro USB kábel už za 2 hodiny. Tlačidlo na vypnutie a zapnutie svetla slúži zároveň aj na ukážku stavu batérie. Ak úroveň nabitia klesne na 30%, LED svetielko začne svietiť načerveno, čím dá znamenie, že potrebuje nabiť. Pri nabíjaní svieti nazeleno a pri 100% stave zhasne úplne.


Aj pri ECO LIGHT RED dizajnéri uplatnili praktické použitie silikónového upevnenia. Držiak je integrovaný do svetla, preto pri inštalácii nepotrebujete žiadne nástroje. Silikónový popruh jednoducho natiahnete na sedlovku, a tým všetky starosti s montážou odpadávajú. S minimálnou váhou 18g ho nebudete ani cítiť, čo môžu oceniť aj najmenší cyklisti.

Cena setu ECO LIGHT M30 + ECO LIGHT RED sa pohybuje okolo 40 €.


Cyklopočítače od VDO

Značka VDO ma s výrobou cyklopočítačov dlhoročné skúsenosti, veď prvý mechanický tachometer priniesla už v roku 1938. Navyše ako prvá predstavila bezdrôtový cyklopočítač na svete. Vlastný vývoj sa prejavil na vysokej kvalite aj tej súčasnej modelovej rady.

M ZERO – malý, výkonný za dobrú cenu


Základný model od VDO je určený pre jazdcov, ktorý uprednostňujú jednoduchosť’ a rýchlosť. Ovládanie pomocou jedného tlačidla je veľmi praktické a rozhodne sa nezamotáte v nastaveniach, alebo údajoch.

Display zaberá takmer celú časť prístroja. Vo veľkosti 27,5x27,5 mm je rozdelený na hornú a spodnú časť. Vo vrchnej časti sa vždy zobrazuje aktuálna rýchlosť. V dolnej polovici môžete striedať údaje ako vzdialenosť prejedenej cesty, celkový čas jazdy alebo hodiny. Vďaka obrázkovým ikonkám sú funkcie intuitívne a je možné rýchlo ich meniť. Napriek skromnému dizajnu, je displej veľmi dobre viditeľný a zrozumiteľný na prvý pohľad.

Kompaktné rozmery 38x40 mm robia z M ZERO skvelého pomocníka schopného prispôsobiť sa akémukoľvek bicyklu. Námaha s montážou je minimálna, pretože vďaka vstavanému držiaku ho ľahko upevníte na rukoväť. Integrovaný systém ponúka automatický štart a stop. Tiež máte možnosť nastaviť veľkosť kolies buď manuálne, alebo výberom zo zoznamu plášťov.

V balení nájdete tachometer, gumenú podložku, káblik na uchytenie a batériu. Cena sa pohybuje okolo 15 €.

VDO M5 – nabitý funkciami, s telom pod dohľadom


O niečo väčší (55x45 mm) tachometer patrí do strednej triedy cyklopočítačov od VDO. Ponúka množstvo funkcií, ktoré ocenia nielen výkonní športovci. S digitálnym bezdrôtovým prenosom údajov máte pod kontrolou rýchlosť, srdcovú frekvenciu a kadenciu.

Displej je systematicky rozdelený, pretože každá z hodnôt má definovanú oblasť, kde sa má zobrazovať. Hoci vidíte veľa informácii naraz, nestrácajú prehľadnosť. A to aj vďaka podsvieteniu a viacerým veľkostiam písma.

VDO M5 má na tele tri tlačidlá. Jedno veľké navrchu a dve na spodnom okraji. Systém funguje na čo najjednoduchšom princípe ovládania.


Multifunkčnosť tohto prístroja ponúka slobodu vo výbere údajov, ktoré chcete sledovať. Okrem základných parametrov zaznamená napr. aj aktuálnu teplotu alebo si môžete nastaviť meranie rýchlosti, či času jazdy v určitej vymedzenej sekcii. Ak si aktivujete funkciu srdcovej frekvencie, M5 ponúkne tri tréningové zóny - FIT, FAT a OWN. Každá z nich je definovaná podľa maximálnej hodnoty vášho tepu, ktorú si sami jednoducho vopred zvolíte. Takto získate tri individuálne voliteľné okruhy pre efektívny tréning. V režime sledujete aj spálené kalórie alebo si namerané hodnoty pozriete v prehľadnom grafe.

Funkcia kadencie zobrazí aktuálnu, priemernú a maximálnu frekvenciu šliapania. Vďaka zabudovanému automatického štartu je opätovné pokračovanie v jazde po prestávke úplne bezstarostné. Spolu s pohybom riadidiel, sa prebudí aj funkcia auto-start. Vy pokračujete v šliapaní, tachometer v meraní hodnôt. Potešia aj ďalšie dodatkové funkcie, ako ukladanie údajov počas výmeny batérie, indikátor vybíjania, nastaviteľná veľkosť kolies a mnoho ďalších. Cena sa pohybuje okolo 60 €, bez hrudného pásu a kadenčnej sady. Viac informácií nájdete na tomto odkaze.

M7 GPS - vždy pripravený na jazdu

Tachometer najvyššej triedy predstavuje kombináciu pokročilých funkcií a nových technológií. Vďaka GPS netreba žiadne senzory - stačí len stlačiť štart a užívať si jazdu.


Priemerne veľký displej GPS M7 je rozdelený na tri časti. Horná časť obsahuje informácie o aktuálnej výške miesta, signáli GPS a stave batérie. Stredná časť používa veľké, zreteľne čitateľné číslice na zobrazenie aktuálnej rýchlosti. V spodnej časti nájdete údaje o aktuálnej jazde a nachádza sa tam aj šípka, ktorá ukazuje momentálny smer jazdy.

Veľké množstvo funkcií tohto tachometra je prispôsobené a upravené na evidenciu jazdy. Navyše obsahuje aj korekciu nadmorskej výšku pomocou barometrického senzora, takže údaje o nastúpaných metroch budú čo najpresnejšie. V tele sa nachádza USB port, ktorý umožňuje prepojenie s počítačom a prenos dát. Údaje o jazde sa odovzdávajú vo formáte .fit a na ich stiahnutie slúži vlastná aplikácia. Informácie potom môžete dopodrobna rozanalyzovať alebo zdieľať na sociálnych sieťach, alebo tréningových programoch. Prednosťou VDO M7 GPS je aj veľká kapacita pamäte, ktorá je schopná zaznamenať 104 hodín jazdy a dlhá výdrž batérie na úrovni 13 hodín. Všetky tieto vlastnosti uvítajú jazdci, ktorí chcú mať prehľad o svojich najazdených trasách, a zároveň čo najmenšie starosti s nastaveniami a inštaláciou dodatočných prvkov. Cena sa pohybuje od 85€ a zahŕňa tachometer, držiak, upevňovací káblik a micro USB kábel.

Viac informácií o predstavených produktoch nájdete na stránkach Progresscycle.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Doplnky na nočné jazdy – bezpečne mestom aj lesom PR článok

Doplnky na nočné jazdy – bezpečne mestom aj lesom

Jeseň je typická sychravým počasím, šerom a skorým stmievaním. Od jazdenia to však mnohých neodradí. Čo by sa mohlo zísť na takéto neskoré jazdenie?
Svetlá - vidieť a byť videný je základ bezpečnosti PR článok

Svetlá - vidieť a byť videný je základ bezpečnosti

Ako prilba patrí na hlavu, na bicykel patria svetlá. Zvlášť vtedy, ak jazdíte po cestách s premávkou alebo v „mestskej džungli“. Potrebujete ich? Môžete vyberať u nás.
Video: Denné svietenie na bicykli nemusí byť otrava

Video: Denné svietenie na bicykli nemusí byť otrava

Aké svetlo sa hodí na denné používanie, kam blikačku najlepšie umiestniť? Aký režim svietenia používať a čo nabíjanie?
keyboard_arrow_up