ABUS – expert na zabezpečenie vášho bicykla

Zrejme netreba pripomínať, prečo je dôležité bicykel nespúšťať z dohľadu. Ak už nemáte inú možnosť, nezabudnite ho ochrániť a viacero možností, ako na to, ponúka práve ABUS.

Nemecká značka sa môže označiť za experta v oblasti ochrany majetku. Už od roku 1924 vyrába zabezpečovacie systémy, tie mobilné nevynímajúc. Medzi ne patria aj riešenia na ochranu bicyklov pred krádežou, kde treba vzhľadom na okolnosti, neustále klásť dôraz na vývoj a testovanie. Tomu všetkému napomáha vlastné vývojové a testovacie stredisko a tiež fakt, že sú zámky opatrené nápisom „made in Germany“.

Celý proces výroby, od návrhu až po finálny produkt, je tak pod neustálou kontrolou. Jednotlivé zámky nájdete samozrejme v rôznych prevedeniach, s rozdielnym stupňom zabezpečenia – tie základné si dnes predstavíme.


Skladacie zámky

S radom BORDO, spôsobil ABUS menšiu revolúciu na poste prenosných zámkov a vytvoril v podstate novú kategóriu. Ich veľkou výhodou je najmä kombinácia flexibility a vysokého stupňa ochrany - až do úrovne 15 pri verzii BORDO X-Plus. Okrem toho sú k dispozícii aj ľahšie verzie ako BORDU Lite, kde sa kládol dôraz hlavne na nízku hmotnosť.


BORDO Alarm

Pod týmto názvom sa skrýva prvý skladací zámok s alarmom. A nie len takým obyčajným, pretože dokáže produkovať hluk až 100 dB. Zabudovaný senzor dokáže odhaliť, či sa jedná o neškodnú náhodnú manipuláciu alebo pokus o krádež, čomu sa prispôsobí aj hlasitosť. Celý zámok BORDO Alarm 6000A spĺňa stupeň ochrany číslo 10+.


U-zámky

Úplnou „klasikou“ pri ochrane sú tzv. U-zámky. Tie totiž nemajú pohyblivé časti a sú tak veľmi pevné. V podstate sú práve tieto odporúčané poisťovňami aj políciou, ak chcete nechať bicykel bez dozoru naozaj dlhú dobu. V ponuke nájdete modely ľahšie a rovnako tie extrémne odolné s vysokým stupňom ochrany na úrovni 15, ktoré majú držiak pre pohodlný transport zámku (na bicykli).


Káblové zámky

Veľkou výhodou káblových zámkov je najmä ich nízka hmotnosť a flexibilita uchytenia. Rovnako je možné spojiť do celku aj kolesá a ochrániť ich tak pred krádežou. Káble poskytujú maximálnu odolnosť proti prerezaniu a ich hrúbka dokáže pôsobiť celkom odstrašujúco. Stále je dobré mať na pamäti, že sú určené hlavne na krátkodobú ochranu v situácii, kedy nie je vysoké riziko krádeže.


Steel–O-Flex

Pevnejšou alternatívou ku káblovým zámkom sú tie pod označením Steel–O–Flex (valčekové), kedy je oceľový kábel pokrytý prekrývajúcimi sa škrupinami z tvrdenej ocele. Tým sa v podstate vytvorí akási dvojitá ochrana, ale hmotnosť vzrastie len nepatrne. Rovnako sa zachováva vysoká pružnosť.


Zámky rámu

Základnou ochranou, ktorá má v prvom rade zabrániť, aby na váš bicykel nikto nevyskočil a neodišiel, sú tzv. zámky rámu. Pre zvýšenie bezpečnosti sa dajú pripevniť pomocou ďalšieho zámku k pevnému objektu, čím sa bezpečnosť výrazne zvýši.


Reťazové zámky

Kombinácia extrémne pevnej reťaze a návleku vytvára pevnú a flexibilnú ochranu pre použitie aj v prípade vysokého rizika krádeže. Sú ideálne, ak sa často mení spôsob uchytenia, kedy flexibilita ponúkne viacero možností. Rovnako nechýbajú ani prevedenia s úrovňou ochrany na hodnote 15.



ABUS Coil Cable

V prípade, ak potrebujete bicykel len na chvíľu poistiť a máte ho pritom stále na dohľad, poslúžia veľmi dobre tenšie káblové zámky so skutočne nízkou hmotnosťou. Rovnako je veľkou výhodou ich dĺžka, takže sa dajú veľmi dobre prichytiť k mnohým objektom alebo „omotať“ okolo bicykla, ak nič nie je po ruke.


Špeciálne zámky

Okrem samotného bicykla môžete zámky využiť aj na príslušenstvo – napr. na prilbu alebo batožinu. Prípadne poistiť bicykel skutočne len proti tomu, aby na neho niekto rýchlo nenasadol. ABUS ponúka niekoľko špeciálnych zámkov na princípe tenkého oceľového lana.


NutFix

Drobnosť, ktorá dokáže ochrániť pred krádežou kolesá či vaše sedlo – teda komponenty, na ktoré sa pri zabezpečení nemyslí, ale majú veľmi často vysokú hodnotu. Pomocou dômyselného systému je totiž možné povoliť upínak iba vtedy, ak je bicykel položený kolmo k zemi, čo v prípade, že ho máte zamknutý, nie je vôbec jednoduché. Vďaka tomu sú napr. kolesá ľahko a efektívne chránené.


Kotvy

Veľmi častou Achillovou pätou býva bod, o ktorý je bicykel pripevnený. Ak máte svoje stabilné miesto, kde nemáte dostatočné pevný bod, môžete využiť tzv. kotvy, vďaka ktorým si ich vytvoríte.


Z hľadiska cyklistiky nájdete v portfóliu značky ABUS aj prilby, ktoré rovnako súvisia s bezpečnostnou, aj keď samozrejme z trochu iného hľadiska. Prilby ABUS používa napr. profesionálny tím Movistar na čele s Nairom Qintanom, či Alejandrom Valverdem.

Tým hlavným zostávajú najmä zabezpečovacie systémy proti krádeži a podrobné informácie o jednotlivých zámkoch nájdete na tomto odkaze.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Test: ABUS kotva - zabezpečenie na vysokej úrovni

Test: ABUS kotva - zabezpečenie na vysokej úrovni

S príchodom zimy sa veľa cyklistov rozhodne uskladniť svojich miláčikov na zimný spánok. Netreba však zabúdať na bezpečné uloženie, hlavne, ak ho budete skladovať napr. v pivnici, alebo všade tam, kde nebude na očiach.
Test: ALPINA Sonic HR QV – Rolls Royce medzi okuliarmi

Test: ALPINA Sonic HR QV – Rolls Royce medzi okuliarmi

„Ako chceš testovať okuliare?“ „Ešte neviem. Veď uvidím…“ To, či som naozaj uvidel, ako a čo som uvidel, si môžete prečítať v teste okuliarov od výrobcu Alpina.
Suunto Race – osvedčené funkcie aj v nových farbách PR článok

Suunto Race – osvedčené funkcie aj v nových farbách

Pre tento rok Suunto rozširuje modely hodiniek Suunto Race o ďalšie tri farebné variácie. Nájdeme medzi nimi modely s titánovou aj nerezovou lunetou. Nechýba ani novinka pre milovníkov hudby počas tréningu.
keyboard_arrow_up