Univerzálne plášte na rýchle výjazdy a preteky

Dnes už nie je problém skombinovať rýchlosť a rovnako schopnosť zvládnuť aj ťažšie podmienky. Vďaka tomu sú tieto plášte vhodné ako celoročný variant pre športovo orientovaných jazdcov.

Ak máte v pláne zúčastniť sa niektorého maratónu a chcete spoľahlivý rýchly plášť na väčšinu podmienok, máte viacero možností. Výrobcovia sa snažia kombinovať v podstate protichodné vlastnosti, no moderné technológie a viaczmesové konštrukcie to vo výsledku umožnia. Samozrejme, nedajú sa porovnávať so špeciálnymi modelmi pre trail, či all-mountain, no v dobrých rukách sa nezľaknú ani náročnejšieho terénu, alebo blata. Vďaka tomu nebudete musieť neustále meniť plášte podľa toho, či máte v pláne preteky, výjazd s partiou alebo prieskum obľúbených trailov.

Panaracer Pacenti Neo-Moto 27,5


Nízky valivý odpor, no pritom dostatok stability – aj to je stručná charakteristika plášťa Neo-Moto. Práve ten navrhol Kirk Pacenti považovaný za otca myšlienky 27,5-palcových kolies. Ak tento rozmer kolies máte a hľadáte univerzálny plášť na väčšinu podmienok vrátane rýchlych výjazdov a pretekov, môže to byť vhodná voľba. S kevlarovou pätkou a v rozmere 2,1 váži 640 g. Cena sa pohybuje okolo 40 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.

Vredestein Black Panther XTrac


Plášť z troj-zmesovej konštrukcie TriComp X Technology® v sebe vďaka tomu kombinuje vlastnosti ako rýchlosť a potrebný grip a je ako zrodený na preteky. Ochranu proti defektu má na starosti Basic Protection®. Viac mu sedí suchý povrch, no vlhko a občasné blato zvládne bez problémov. Dostupný je pre všetky populárne rozmery kolies (26, 27,5 a 29) a tiež ako tubeless ready. Cena sa pohybuje okolo 33 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.

Continental Cross King


Prvotriedny univerzál na väčšinu podmienok, ktorý v sebe kombinuje rýchlosť modelu Race King s výrazne lepšou trakciou, ak pribudne nejaké blato a náročný terén. Navyše, obsahuje aj legendárnu zmes BlackChili, výsledkom čoho je odolnosť a zároveň vysoká priľnavosť. V prípade verzie Protection nechýba ochrana proti prerezaniu bočníc a hodí sa aj do skalnatého terénu. Dostupný v rôznych veľkostiach a šírkach, cena sa pohybuje okolo 60 €. Viac sa dozviete na tomto odkaze.

Vittoria Barzo TNT G+


Len máloktorý plášť dokáže poskytnúť spoľahlivé vedenie stopy aj v náročnom teréne, a pritom nestrácať rýchlosť na tvrdom podklade. Barzo od Vittorie bol vytvorený, ak si podmienky pýtajú viac a doma je na koreňoch a skalách. Nechýba možnosť bezdušového nasadenia (TNT) a v zmesi nájdete aj grafén, ktorý dotvára výborné jazdné vlastnosti. Je dostupný pre 26, 27,5 a 29-palcové kolesá, cena sa pohybuje okolo 45 € (TNT a G+). Viac sa dozviete na tomto odkaze.

Michelin Force XC Performance Line


Novinka na sezónu 2018 pre XC a maratón na preteky, alebo skutočne svižnú jazdu. Tvorí ho trojica rôznych zmesí pre optimálnu kombináciu rýchlosti, odolnosti a gripu. Technológia Cross Shield zvyšuje odolnosť, a pritom pridáva minimum hmotnosti navyše. Vyrába sa vo väčšine populárnych rozmerov a testovaný bol tímom BH-SR SUNTOUR-KMC vo svetovom pohári. Cena sa pohybuje okolo 50 € (Force AM Competiton Line TS TLR) a viac sa dozviete na tomto odkaze.

Hutchinson Python 2


Legendárny vzor a víťaz viacerých svetových pohárov v novom kabáte. Hustý stredový profil sa postará a minimálny valivý odpor a celková konštrtukcia s veľkým objemom o komfort. Ideálne sa hodí na zadné koleso, kde poskytne potrebnú trakciu aj v zhoršených podmienkach. Vďaka konštrukcii vydrží aj nešetrné zaobchádzanie a prieskum obľúbených trailov. Dostupný vo väčšine rozmerov a tiež ako TLR. Cena sa pohybuje okolo 50 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.

Schwalbe Rocket Ron Addix Speed TLE


Kombinácia rýchlosti a gripu pre najnáročnejšie použite. Jeho devízou je najmä nízka hmotnosť a stále výborná schopnosť poradiť si aj s náročným terénom. Výborné sú jeho samočistice schopnosti, a preto sa stal voľbou pretekárov aj v čisto blatistých podmienkach. Zmesi Addix ponúkajú rôzne vlastnosti, červená je vyhradená pre maximálnu rýchlosť. Nájdete ho pre všetky rozmery vrátane pluskových, cena sa pohybuje okolo 60 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.

JetValve Smart systém s držiakom na sedlovku


S plášťami veľmi úzko súvisí aj možnosť rýchlej opravy v prípade defektu – najmä, ak sa jedná o použitie na pretekoch alebo vtedy, ak vám ide o čo najrýchlejší spôsob. Systém JetValve na Co2 má spoľahlivú hlavicu, ktorá umožní ľahké dávkovanie a manipuláciu. Navyše ho môžete veľmi ľahko uchytiť na sedlovku pomocou silikónových popruhov. Súčasťou je aj náhradná 16 g bombička. Cena sa pohybuje okolo 21 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.

Finish Line Tire Sealant


Americký výrobca predstavil novinku na poste tmelov, ktorá by mala tento systém pozdvihnúť na novú úroveň. Najmä vďaka tomu, že odstraňuje negatívne vlastnosti tmelov ako vysychanie, reakcia s CO2 a neschopnosť zalepiť väčšie diery. V tomto prípade utesní až 6 mm veľký otvor a vydrží funkčný po celú životnosť plášťa. Neobsahuje latex ani čpavok a nezapácha. Cena za 1 l balenie sa pohybuje okolo 35 €, k dispozícii sú aj menšie balenia. Viac sa dozviete na tomto odkaze.

Pri väčšine modelov je k dispozícii viacero verzií, ktoré sa líšia vlastnosťami či rozmermi, s čím súvisí aj výsledná hmotnosť. Pre podrobné informácie navštívte stránky jednotlivých výrobcov/dovozcov.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

XC plášte – rýchlosť, priľnavosť a odolnosť PR článok

XC plášte – rýchlosť, priľnavosť a odolnosť

Cross-country jazdenie je náročné na výdrž, silu, nechýbajú strmé stúpania, rýchle a technické zjazdy. A to musia zvládnuť aj plášte. Poď si s nami vybrať tie pravé.
Plášte do ťažkého terénu - spoľahni sa na grip PR článok

Plášte do ťažkého terénu - spoľahni sa na grip

Jarné podmienky sú spojené najmä s premočeným terénom. Na druhej strane sú tu disciplíny ako trail a enduro, kde je priľnavosť na prvom mieste. Máš správne plášte?
Plášte pre štrkolety, žiletky aj enduro mašiny PR článok

Plášte pre štrkolety, žiletky aj enduro mašiny

Každá disciplína si vyžaduje rôzne obutie, o podmienkach ani nehovoriac a preto prinášame niekoľko tipov. Tak ktorý si dnes zvolíš ty?
keyboard_arrow_up