Plášte pre náročný terén – grip a kontrola na prvom mieste

Plášte pre náročný terén – grip a kontrola na prvom mieste

Pp

Pri jazde v náročnom technickom teréne je potrebná v prvom rade trakcia a kontrola. Dnešné technológie umožnia vytvoriť plášte, ktoré zároveň aj dobre odvaľujú, vďaka čomu nájdu veľmi univerzálne použitie.

Každý plášť má svoje špecifické vlastnosti a drobné odlišnosti – niektoré sa orientujú viac na vysokú odolnosť a grip, iné sú ľahšie, s naozaj nízkym valivým odporom. Pritom nechýba veľmi často ani možnosť voľby špecifickej verzie s presnejším zacielením na požadované preferencie jazdca – napr. pomocou širokej škály zmesí. Prinášame vám niekoľko tipov pre plášte použiteľné v náročnom teréne pre all mountain, trail, enduro, ale aj XC. Veľká časť sa totiž vyrába vo väčšine rozmerov a v rôznych šírkach.

Panaracer Pandura


Ak dávate prednosť maximálnej odolnosti a gripu, nájdete ju pri modeli Pandura od Panaracer. „All condition“ enduro pneumatika s vysokou odolnosťou proti prepichnutiu a gripom za každých podmienok. Cenovo dostupná verzia s drôtenou pätkou a zmesou Dual Compound je ideálna pre amatérskych enduro jazdcov. Od pätky k pätke je spevnená kevlarovou páskou AntiFlat plus. Dostupná v rozmere 27,5 x 2,40 s cenou okolo 28 €. Viac sa dozviete na tomto odkaze.

Vredestein BOBCAT


Plášť vytvorený pre potreby náročného AM jazdenia z troch zmesí (TriComp X), ktorý kombinuje odolnosť a priaznivú hmotnosť. Poskytuje priľnavosť a kontrolu jazdy aj v náklone, vďaka masívnym umiestneným výstupkom na bokoch plášťa a nechýba mu ochrana Basic Protection. Dostupná pre rozmer 26, 27,5 a 29 a v šírke 2,35. Rovnako nechýba prevedenie tubeless ready. Cena sa pohybuje okolo 44 € (podľa verzie) a viac sa dozviete na tomto odkaze.

Continental Trail King


Už samotný názov napovedá, že tento plášť sa ideálne hodí pre trail a bicykle so zvihom nad 140 mm. Tvorí mostík medzi all-mountain a enduro štýlom a nechýba použitie patentovanej zmesi BlackChili. Stabilitu prináša rozloženie výstupkov rôznej veľkosti a tvaru. Plášť je dostupný pre väčščinu priemerov a v rôznych šírkach a tiež verziách ako Apex, Protection a pod. Cena začína cca od 40 € pre základný rad Performance. Viac sa dozviete na tomto odkaze.

Vittoria Morsa TNT G+


Plášť navrhnutý tak, aby si udržal priľnavosť aj tam, kde väčšina už stráca dych – teda najmä na rozbitých a klzkých enduro tratiach plných kameňov a koreňov. Výhodou je zachovanie stále veľmi dobrého valivého odporu. Tieto vlastnosti boli docielené použitím materiálu G+ Isotech a tiež využitím až 4 rôznych zmesí v jednom plášti (4C). Nechýba prevedenie TNT pre ľahkú konverziu na bezdušový systém. Cena sa pohybuje okolo 45 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.

Hutchinson Taipan


Myšlienkou pri konštrukcii bolo vytvoriť plášte ideálne na XC, ktoré budú zároveň vynikať v rôznych podmienkach – sucho, blato, skaly, korene. Taipan kombinuje tieto vlastnosti vďaka svojmu behúňu a dizajnu štupľov. Široké na bokoch pre vysoký grip a nižšie v strede pre nízky valivý odpor. Dostupný pre väčšinu priemerov a v rôznych šírkach, nechýba ani Tubeless Ready prevedenie. Cena sa pohybuje okolo 50 € (podľa vezie) a viac sa dozviete na tomto odkaze.

Schwalbe Hans Dampf


Univerzálom pre náročný terén je pri nemeckom Schwalbe dlhoročný model Hans Dampf. Poskytuje potrebnú kontrolu v náročnom teréne aj na rýchlych singletrackoch. Navyše, vlastnosti si môžete doladiť pomocou výberu vhodnej zmesi ADDIX – modrá označuje univerzálnu zmes SpeedGrp a oranžová extrémne priľnavú. Samozrejmosťou je aj prevedenie Tubeless Easy. Cena sa pohybuje okolo 55 € (podľa verzie) a viac sa dozviete na tomto odkaze.

Maxxis Ardent


AM/EN plášť, ktorý má agresívny vzor a veľký objem. Zameraný je na vysokú trakciu, ale nezabúda ani na pretekárov vďaka nízkemu valivému odporu. Veľké bočné bloky poskytujú mnoho hrán nevyhnutných pre prejazd zákrutami vysokou rýchlosťou. Stredový profil bol navrhnutý pre bezproblémové brzdenie a akceleráciu. Dodávaný je v celom rade rozmerov a vyhovie tak potrebám väčšiny preferencií. Cena sa pohybuje od 40 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.

Weldtite sada na opravu bezdušových plášťov


S jazdením v náročnom teréne nevyhnutne súvisí aj možnosť defektu. No ak používate niektorý tubeless ready systém, môže byť opravsa skutočne len otázka sekundy a nemusíte ani dávať dole koleso. To umožnia knoty a všetko potrebné nájdete v kompletnej sade. Okrem 5 veľkých knotov v nej nájdete aj nástroje na potrebné zavedenie a malý nožík pre orezanie a prispôsobenie. Cena sa pohybuje okolo 7 € viac sa dozviete na tomto odkaze.

Pre podrobnejšie informácie o predstavených produktoch, prosím navštívte stránky jednotlivých výrobcov / dovozcov.
report_problem Našiel si v texte chybu?
keyboard_arrow_up