Doplnky na servis a základnú starostlivosť o bicykel

Starostlivosť o bicykel je pre mnohých bikerov neobľúbenou, ale povinnou súčasťou ich záľuby v jazdení.

Ak si chceme jazdu na bicykli dostatočne užiť, rozhodne by sme servis nemali zanedbávať. Okrem predĺženia životnosti jednotlivých komponentov, je účelom poctivej starostlivosti aj zvýšenie komfortu samotnej jazdy bez rušivého vŕzgania či praskania. Niektoré by mali byť rovnako pevnou súčasťou domáceho servisu bez ohľadu na počet kilometrov. Predstavíme si niekoľko doplnkov, ktoré vám pomôžu pripraviť bicykel na jazdu a uľahčiť život na dvoch kolesách.

Lezyne Sport Floor Drive


Základným spoločníkom každého bikera je dobrá pumpa. Nožná verzia od značky Lezyne s podareným dizajnom je v ponuke v štyroch farebných prevedeniach. Odolná oceľ, z ktorej je vyrobený aj piest, je zárukou dobrej funkčnosti. Hadica je vybavená hlavou ABS-1 PRO CHUCK pre oba typy ventilov. Pumpa má veľký manometer do tlaku 220 PS/15 bar. Držadlo je vyrobené z lakovaného dreva. Cena pumpy sa pohybuje okolo 45 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Cyclon Premium Bike Care Brush Kit


Čistenie bicykla je proces, ktorý netreba podceňovať, pretože sa časom odrazí na životnosti jednotlivých komponentov. Jeho priebeh vám uľahčí kompletná sada šiestich kief, špeciálne na to určených. Jej súčasťou je napríklad kefa na čistenie rámu a komponentov, na ráfiky kolies, či špeciálne navrhnutá na čistenie hrubej špiny z pedálov, kľúk a brzdových kotúčov. Cena sady sa pohybuje okolo 28 € a viac informácií nájdete na tomto odkaze.


RSP Black oil


Životnosť reťaze predĺži jej pravidelné mazanie. Na tento účel slúži špeciálny hustejší teflónový olej od značky RSP, vhodný najmä do vlhkých podmienok, ktorý zabezpečí hladký chod reťaze a radenia. Ako prevencia proti vŕzganiu poslúži pri všetkých pohyblivých častiach bicykla. Aplikuje sa pomocou kvapkadla a pred použitím ho je potrebné poriadne zatrepať. Cena oleja sa pohybuje okolo 6,50 € a viac informácií nájdete na tomto odkaze.


Dirtwash


Ak reťazi budete venovať dostatočnú pozornosť, odvďačí sa vám dlhou a spoľahlivou službou. Účelným prostriedkom je práčka so štvorstrannými kefami. Eliminuje neporiadok a predstavuje rýchly spôsob precízneho očistenia aj priestoru medzi jednotlivými článkami. Pridáva sa do nej špeciálny roztok vo forme ekologického citrusového odmasťovača v objeme 75 ml. Cena setu sa pohybuje okolo 20 € a viac informácií nájdete na tomto odkaze.


MOST


Vysoko účinný prostriedok na čistenie a údržbu rámov a komponentov v podobe “suchého” šampónu s postrekovačom. Vďaka ľahkej a rýchlej aplikácii nanesiete prostriedok všade tam, kde je to potrebné. Špeciálna formula nevyžaduje oplachovanie. Jednoducho stačí naniesť na bicykel a vyčistiť handričkou z mikrovlákna. Ľahko odstraňuje nečistoty, hmyz, mastnotu či pot. Cena 500 ml balenia sa pohybuje okolo 12 € a viac informácií nájdete na tomto odkaze.


Tunap Sports


Dobre fungujúce odpruženie je základom radosti z jazdy v teréne. Čistič odpruženej vidlice v spreji je rýchly prostriedok, ktorý pomôže vrátiť jej funkciu do pôvodného stavu. Odstraňuje prach a mikroskopickú špinu, vďaka čomu pracujú tesniace krúžky viditeľne lepšie bez zbytočného trenia. Vodoodolný olejový film z čističa sa stará takisto o tlmič a ostatné časti vidlice. Jeho cena sa pohybuje okolo 10 € a viac informácií nájdete na tomto odkaze.


Brunox Top Kett


Mazivo na reťaz v podobe spreja, ktoré predstavuje dlhodobú ochranu proti korózii (výrobca udáva až 5-násobne dlhšiu ochranu). Vďaka jeho vysokej viskozite sa na reťazi vytvorí súvislý ochranný film, ktorý netvrdne a vďaka nemu sa predlžuje životnosť tohto dôležitého komponentu. Táto vrstva odolá aj dažďu, takže mazivo je ideálne do vlhkých podmienok. Cena 100 ml balenia sa pohybuje okolo 7 € a viac informácií nájdete na tomto odkaze.


Finish Line


Starostlivosť je prirodzene spojená aj s neporiadkom, ktorý vzniká pri samotnom servise. Tento problém pomôže eliminovať absorbčná podložka pod bicykel, ktorá zachytí nečistoty, kvapaliny alebo pot, v prípade jej použitia pod tréningovým trenažérom. Vďaka nej tak ľahko a účinne ochránite podlahu v byte či v dielni. Je dostupná v dvoch veľkostiach a jej cena sa pohybuje okolo 26 €. Viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Pre podrobnejšie informácie o predstavených produktoch, prosím navštívte stránky jednotlivých výrobcov / dovozcov.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Umyť a namazať - základ starostlivosti o bicykel PR článok

Umyť a namazať - základ starostlivosti o bicykel

Správne prostriedky na čistenie bicykla a mazivo dokážu výrazne stíšiť jazdu, predĺžiť životnosť komponentov a vo výsledku ušetriť za servis. Prinášame niekoľko tipov.
Čistenie a mazanie - základ, ktorý zvládne každý PR článok

Čistenie a mazanie - základ, ktorý zvládne každý

Poznáte ten pocit, keď poumývate bicykel, všetko namažete a zostanete sa naň pozerať ešte ďalších 10 minút s úsmevom? Trochu vám k nemu pomôžeme a pridáme niekoľko tipov na vhodné doplnky.
Ako čistím bicykel, keď nemám kde?

Ako čistím bicykel, keď nemám kde?

Nebývam v rodinnom dome, ale v klasickom paneláku. Možno jedna z najčastejších otázok, aké od vás za tie roky dostávam, znie: ako a kde čistím bicykel? Tak sa na to pozrieme bližšie.
keyboard_arrow_up