Čistenie a základná starostlivosť

Pravidelné čistenie vôbec nemusí byť časovo náročné, a pritom udrží bicykel a komponenty vo výbornom stave počas dlhej doby. Niekoľko vhodných doplnkov vie naviac prácu uľahčiť.

Dôležitým pravidlom je základnú údržbu nepodceňovať a zamerať sa na dôležité časti – teda pohon a odpruženie. Práve tie sú náchylné na nedostatok pozornosti a rozhodne odporúčame udržiavať ich v čo najlepšom stave. Výsledkom bude hladký chod a rovnako dlhšia životnosť.

REX Bike Wash


Tento univerzálny čistič je 100 % biologicky rozložiteľný a nealkalický. Nepoškodzuje anodizáciu, tesnenia a ďalšie citlivé časti, a pritom je dostatočne silný aj na reťaze a kazety. Zmesový pomer, ktorý bol použitý pre čistiaci prostriedok je v skutočnosti 4x silnejší, ako je potrebné na bežné umývanie bicyklov, pritom je bezpečný pre vaše ruky. Ako ostatné produkty REX je vyrobený vo Fínsku. Cena za 1000 ml balenie sa pohybuje okolo 12.95 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.


FINISH LINE Grunge Brush Starter Kit


Ak ide o čistenie, najväčšiu pozornosť si zaslúži reťaz, pastorky či prevodníky a práve tam sa ideálne hodí špeciálna kefa. Vďaka konštrukcii dokáže odstrániť väčšinu nečistôt z reťaze rýchlo a jednoducho. Súčasťou balenia je aj silný odmasťovač Eco Tech 2, a tiež olej Teflon Plus určený najmä do suchého a prašného prostredia. Máte tak v balení všetko, čo potrebujete. Cena setu sa pohybuje okolo 20.50 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.


Cyclon Bike Care Instant Polish Wax


Tento ochranný vosk je určený najmä pre jazdcov, ktorí chcú udržať svoj rám čo najdlhšie ako nový. Ideálne sa hodí aj ako ochrana pri jazde v nepriaznivých podmienkach, vďaka ochrannej vrstve, ktorú vytvorí na povrchu. Výhodou je aj výrazne nižšie usádzanie nečistôt, najmä pri jazde v prašnom prostredí. Je vhodný pre matné aj lesklé povrchy pričom je dostupný ako 100 alebo 250 ml balenie. Cena za 100 ml sa pohybuje okolo 4.95 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.


PURE Bike Degreaser


Celý rad PURE od Weldtite je vytvorený na prírodnej báze vrátane olejov a vazelín. To isté platí aj pre tento silný odmasťovač, takže môžete svojou troškou prispieť k ochrane životného prostredia. Je vysoko efektívny pri odstraňovaní mastnoty najmä z reťazí a prevodov. Stačí nastriekať a nechať chvíľu pôsobiť. Balenie má veľkosť 250 ml ale vzhľadom na vysokú účinnosť vydrží dlhú dobu. Cena sa pohybuje okolo 7.89 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.


R.S.P. Hand Cleaner


Po servise veľmi často na umytie rúk nestačí bežné mydlo. Vtedy prídu vhod špecializované produkty, ako napr. rakúskeho R.S.P. Čistič rúk má neutrálne PH a zbaví vaše ruky aj silnej mastnoty a špiny. Pritom stačí použiť veľmi malé množstvo. Je doplnený olejom pre lepšiu ochranu kože pri častom umývaní. Balenie má veľkosť 500 g, vďaka čomu vydrží dlhú dobu. Cena sa pohybuje okolo 9.95 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.


Silikónový olej Force


Medzi základné úkony bežnej údržby patrí starostlivosť o odpruženie, a najmä snaha udržať tesnenia čisté a dostatočne pružné. Práve na to sa ideálne hodí silikónový olej, vďaka čomu bude vidlica, tlmič alebo teleskopická sedlovka chodiť stále hladko. Je tiež vhodný pre mazanie čapov, laniek a bowdenov. Veľkosť balenia je 150 ml, sprej zabezpečí ľahkú a rýchlu aplikáciu. Cena sa pohybuje okolo 5.50 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.


SKS Tune Your Parts


Pod týmto názvom sa skrýva prostriedok od nemeckého špecialistu SKS určený na prehadzovačky a ďalšie pohyblivé časti, ako sú napr. kladky. Obsahuje PTFE, takže vytesňuje vlhkosť a ľahko preniká aj do malých priestorov – chráni tak proti vzniku korózie a znižuje trenie. Rovnako sa výborne hodí aj na lanká a bowdeny. Sprej umožní rýchlu aplikáciu a veľkosť balenia je 100 ml. Viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Tunap Sports intenzívny čistič


Prach, olej alebo zažratá špina už nebudú problémom. Vďaka špeciálne vyvinutej zmesi s tzv. „extrémne adhéznymi vlastnosťami“ v kvapalnom stave, intenzívny čistič bicyklov priľne k špinavým povrchom, a tak dokáže reagovať čo najlepšie. Pritom nepoškodzuje žiadne časti bicykla a je biologicky degradovateľný, a teda môže byť použitý bez akýchkoľvek výnimiek. Veľkosť balenia je 1000 ml a cena sa pohybuje okolo 14.95 €. Viac sa dozviete na tomto odkaze.


Park Tool Cyclone


Práčka reťaze dokáže uľahčiť robotu a je výborne použiteľná aj v domácich podmienkach – najmä ak jazdíte často a chcete udržať prevodový systém v čo najlepšom stave. Je vybavená odnímateľnou rukoväťou, vymeniteľnou sadou kartáčov a silným magnetom na dne. Práčka má odolnú konštrukciu a umožňuje ľahkú a pohodlnú manipuláciu. Model CM-5-2 má prepracované otváranie nádobky a nahradzuje staršiu verziu CM-5. Cena sa pohybuje okolo 32.31 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.


Motorex Helmet Care


Pravidelná starostlivosť by nemala minúť ani doplnkovú výbavu, kde patrí najmä prilba, topánky, alebo chrániče. Všade tam nájde uplatnenie táto pena, ktorá sa ideálne hodí na vnútorné polstrovanie a dokáže predchádzať vzniku nepríjemného zápachu. Taktiež má antibakteriálne účinky a príjemnú vôňu. Dokáže odstrániť aj špinu z povrchu, a je tak vhodných univerzálnym riešením. Cena za 200 ml sa pohybuje okolo 9.28 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.

Bike Worx Chain Star Biodegradable


Vysoko účinný ale pritom biologicky odbúrateľný olej s bielymi tuhými mazivami určený pre aplikáciu na reťaz ale tiež na ďalšie pohyblivé časti. Výborne sa hodí na lanká, bowdeny, čapy a pod. Jeho výhodou je ľahký prienik aj do menej prístupných miest, kde vytesňuje vlhkosť a pomáha tak chrániť pred koróziou. Je dostupný ako 50 ml kvapkadlo alebo 200 ml balenie v spreji. Cena za 50 ml sa pohybuje okolo 5 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.

Nanopack4Bicycle Revolution


Tento špeciálny prípravok na ošetrenom povrchu vytvára tenkú vysoko hydrofóbnu vrstvu, ktorá zvyšuje životnosť a funkčnosť materiálov, zlepšuje jazdné vlastnosti a celkový vzhľad bicykla. Najmä v náročných podmienkach umožní následné ľahšie čistenie a odstránenie odolných nečistôt vďaka vytvorenému „ochrannému štítu“, ktorý vydrží po dlhú dobu. Sada obsahuje všetko potrebné na ošetrenie bicykla vrátane utierok. Cena sa pohybuje okolo 42 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.

Pre kompletné informácie o produktoch, prosím navštívte stránky jednotlivých výrobcov/dovozcov.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Umyť a namazať - základ starostlivosti o bicykel PR článok

Umyť a namazať - základ starostlivosti o bicykel

Správne prostriedky na čistenie bicykla a mazivo dokážu výrazne stíšiť jazdu, predĺžiť životnosť komponentov a vo výsledku ušetriť za servis. Prinášame niekoľko tipov.
Ako čistím bicykel, keď nemám kde?

Ako čistím bicykel, keď nemám kde?

Nebývam v rodinnom dome, ale v klasickom paneláku. Možno jedna z najčastejších otázok, aké od vás za tie roky dostávam, znie: ako a kde čistím bicykel? Tak sa na to pozrieme bližšie.
Čistenie a mazanie - základ, ktorý zvládne každý PR článok

Čistenie a mazanie - základ, ktorý zvládne každý

Poznáte ten pocit, keď poumývate bicykel, všetko namažete a zostanete sa naň pozerať ešte ďalších 10 minút s úsmevom? Trochu vám k nemu pomôžeme a pridáme niekoľko tipov na vhodné doplnky.
keyboard_arrow_up