Čo by nemalo chýbať v domácej dielni 

Aj keď by sme si to často priali, predsa len bicykel nie je bez údržbový. Množstvo úkonov sa ale dá zvládnuť pomerne rýchlo a vhodná výbava prácu uľahčí. Prinášame niekoľko tipov. 

Cyclo univerzálna úchytná hlavica na montážny stojan

Nejeden z nás už vlastní montážny stojan. Zíde sa takmer pri všetkých spôsoboch opráv bicykla, niekedy aj ako stojan. Ak však nemáte tú správnu hlavicu, alebo ju potrebujete nahradiť, je tu jedna aj pre vás. Osadenie sa vykonáva na vrch stojanu, dotiahnutie zabezpečí malý rýchloupinák. Tvarovanie do pravého uhlu predíde zachytávaniu sa pedálov o stojan. Súčasne, vďaka pogumovanej hlavici, môžete bezstarostne uchytiť aj toho najcennejšieho miláčika. Orientačná cena: 99 €. Viac informácií nájdete na tomto odkaze.

Torx multikľúč Lezyne T Block

Mať po ruke širokú škále rozmerov kľúčov je nezameniteľnou výhodou, najmä keď sa vám nechce stále hľadať jednotlivé kúsky po všetkých šuplíkoch. Konštrukcia vo forme multikľúča zabezpečuje neustálu prítomnosť všetkých kľúčov. V tomto prípade ide o typ Torx, konkrétne rozmery T6, 7, 9, 10, 15, 20, 25, 27 a 30. Celkovo 9 veľkostí je vyrobených z antikoróznej ocele, ktorá vyniká aj svojou odolnosťou pred opotrebovaním, s celkovou hmotnosťou 125 g. Orientačná cena: 20 €. Viac informácií nájdete na tomto odkaze.

Mazací sprej Cyclon Bike Care 5x1

O neužitočnosti klasického oleja na varenie už vieme všetci, preto radšej stavme na kvalitné a funkčné mazadlá, akým je aj Cyclon Bike Care. Teflónový sprej nanáša tenkú vrstvu, čím predchádza prebytočnému lepeniu sa prachu. Vďaka svojmu zloženiu dokáže spoľahlivo fungovať aj v menej priaznivých podmienkach, akými sú zvýšené teploty, prach či nadmerná vlhkosť. Zároveň zabezpečuje aj ošetrenie a ochranu reťaze či iných súčiastok, ako ložiská, lanká,… Orientačná cena: 23,5 €. Viac informácií nájdete na tomto odkaze.

Pumpa SKS Airworx Plus 10.0

Snažiť sa nafúkať objemné plášte s malými pumpami, ktoré nosíme so sebou na bežné výjazdy, je ešte väčším utrpením, než keď vás obieha elektrocyklista. Avšak, dá sa tomu predísť. Pumpa od SKS s masívnou vzduchovou komorou uľahčí a skráti dĺžku hustenia. Možnosť dostať sa na úroveň až 10 barov, ju radí medzi pumpy, tak pre horské bicykle, ako aj cestné. Tlačidlo na vrchu dokáže vypustiť v jednom okamihu potrebný tlak zo samotnej pumpy. Predĺžená 5 ročná záruka sa vždy zíde. Orientačná cena: 42 €. Viac informácií nájdete na tomto odkaze.

Momentový kľúč BBB

Ak ste si už doma robili samostatný servis bicykla, alebo ste montovali nové komponenty, iste ste si všimli označenia pre max. krútiaci moment pre utiahnutie. Pre jeho ideálne hodnoty sa hodí momentový kľúč, akým je aj BBB. Rozsah 2-14 Nm je indikovaný kliknutím pri prekročení. Jeho kalibrácia je možná aj opätovne. Spolu s ním sú dodávané aj nadstavce pre imbus 3, 4, 5, 6, 8 mm a torx T 25, 30. Uvoľnenie nadstavca je s jednoduchým stlačením tlačidla na vrchu. Súčasťou je aj praktický obal. Orientačná cena: 69 €. Viac informácií nájdete na tomto odkaze.

R.S.P. Brake Shake

Mať po ruke silný odmasťovač je veľká výhoda a nájde široké uplatnenie. Napríklad pre použitie na čistenie kotúčov – najmä vtedy, ak brzdy začínajú strácať svoj výkon, mastný kotúč je veľmi často príčinou. Taktiež sa používa na pohon v prípade, že ho potrebujete rýchlo zbaviť silnej mastnoty, ktorá sa usadzuje na reťazi, kazete a prevodníkoch. Špecialisti z rakúskeho R.S.P. ponúkajú na tento účel Brake Shake. Sprej zabezpečí rýchlu aplikáciu, 500 ml balenie vydrží pomerne dlhú dobu. Orientačná cena: 10 €. Viac informácií nájdete na tomto odkaze.
 

Vazelína Rex Assemly 

Správnou vazelínou dokážete predísť nejednému problému. Kvalitný produkt od výrobcu Rex bol testovaný v nehostinných podmienkach Fínska. Aj preto sa dodáva s antikoróznou prísadou. Obsahom sú fluór-karbónové zlúčeniny, podporujúce vodeodolný účinok vazelíny podobne ako pri mazive Domestique. Jej použitie je univerzálne, od hl. a stredových zložení, cez spoje, osky, matice či závity. Praktické balenie je dodávané v 50 g verzii. Vďaka svojim vlastnostiam je použiteľná počas celého roku. Orientačná cena: 16,90 €. Viac informácií nájdete na tomto odkaze.

Tunap čistič odpruženia

Nechávať pohyblivé časti bez kontroly a údržby sa nevypláca. Najmä ak ide o samotné odpruženie, dokážu malé nečistoty spôsobiť nenávratné poškodenia klzných častí. Vyvarovať sa tomu môžete vďaka čističu Tunap. Jeho zloženie odbúrava usadené nečistoty už počas niekoľkých minút. Ľahká aplikácia nanesením a následným zotretím je ďalším pozitívom. Olejová zmes vytvára vodeodolný film, zabraňujúci prenikaniu vody tam, kam nemá. Balenie obsahuje 125 ml čističa. Orientačná cena: 10 €. Viac informácií nájdete na tomto odkaze.

Montérske rukavice Finish Line

Olej či iné prostriedky dokážu zašpiniť ruky a aj iné časti nad znesiteľnú mieru. Rovnako tak následná manipulácia s niektorými komponentmi, ako brzdové platničky, je vylúčená. Preto nie je zbytočné, zadovážiť si vhodné rukavice. Finish Line ponúka tenké, ale odolné rukavice, ktoré poskytujú dostatok citu pri práci aj s menšími časťami, ale neprepustia nežiaduce kvapaliny. Pogumovaná spodná časť dlane je vodeodolná, zatiaľ čo zvršok „dýcha“. Orientačná cena: 5 €. Viac informácií nájdete na tomto odkaze.

Schwalbe digitálny tlakomer

Správny tlak v plášťoch je základ každej jazdy. Schwalbe, ako dlhoročný dodávateľ plášťov a duší, už vie, čo je potrebné pri meraní. Ergonomický úchop nezakrýva jednoduchý displej, zobrazujúci hodnotu tlaku na 2 desatinné miesta. Max. merateľný tlak končí na úrovni 11 barov. Možnosť využitia je dostupná tak pre galuskové, ako aj auto ventily. Jedným stlačením gombíka resetujete namerané hodnoty. Napájanie spočíva na plochej batérii CR2032. Orientačná cena: 19 €. Viac informácií nájdete na tomto odkaze.

Pre kompletné informácie o produktoch, prosím navštívte stránky jednotlivých výrobcov/dovozcov.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Výmena komponentov po sezóne - pre ďalšie spokojné jazdy PR článok

Výmena komponentov po sezóne - pre ďalšie spokojné jazdy

Záver sezóny je ideálny čas na obmenu komponentov na bicykli. Nemusí ísť však iba o „spotrebáky“, určite poteší aj nejaký ten upgrade.
Doplnky a výbava - čistota, servis aj pre potešenie PR článok

Doplnky a výbava - čistota, servis aj pre potešenie

Sezóna sa „prehupla“ do záverečnej časti. Potrebuje váš bicykel servis? Chýbajú vám prípravky na čistenie? Prípadne by to chcelo zmenu komponentu? U nás nájdete všetko.
Od náradia ku komponentom - udržuj bicykel v top stave PR článok

Od náradia ku komponentom - udržuj bicykel v top stave

Odvrátenou stranou bezstarostného jazdenia je starostlivosť o bicykel. Čo sa môže hodiť každému bikerovi?
keyboard_arrow_up