Enduro mašiny – nekompromisné biky na tvrdé zaobchádzanie

Enduro segment sa už niekoľko rokov teší narastajúcej popularite. Maximum zábavy a adrenalínu je totižto silno návykové.

Celoodpružené bicykle so zdvihom okolo 160 milimetrov dokážu ponúknuť celkom nový rozmer v jazde dolu kopcom. Navyše v sebe kombinujú schopnosť zvládnuť náročný terén s pomerne nízkou hmotnosťou, takže cesta nahor je aj s narastajúcim počtom metrov stále pohodlná. Vo výbave z predných stránok katalógov tak dostávate možnosť okúsiť radosť a pocit eufórie, ktorú v podstate nelimitujú možnosti vášho bicykla. V dnešnom výbere sme si pre vás zopár takýchto kúskov pripravili.

Giant Reign Advanced 1

Giant Reign vo verzii Advanced postavený na robustnom ráme pozostávajúcom z karbónového predného trojuholníka a hliníkovej zadnej stavby, je pretekárskym náčiním, ktoré majú k dispozícii aj jazdci továrenského tímu. Aktualizovaná geometria na rok 2018 je dlhšia a položenejšia, zatiaľ čo prepracované odpruženie maestro so 160 mm zdvihom a kompozitovým vahadlom je ešte aktívnejšie. Vidlica FOX 36 a tlmič Float DPX2 poberú aj tie najväčšie nerovnosti, zatiaľ čo pohon SRAM GX Eagle vám umožní vydupať na každý kopec po svojej osi, bez nutnosti tlačenia. Do tejto zostavy výborne zapadajú aj odolné kolesá DT E1700 Spline Two, ktoré krotia štvorpiestikové kotvy SRAM Guide RS. Samozrejmosťou je teleskopická sedlovka s vnútorným vedením. Cena je stanovená na 5 099 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Lapierre SPICY TEAM Ultimate

Poriadne korenisté celopéro z francúzskej produkcie Lapierre, ponúka porciu agresívnej enduro zábavy najmä smerom dole. Kombinácia zdvihov 170 mm vpredu a 165 mm vzadu vyžehlí terén - aj vďaka boost vidlici RockShox LYRIK s RCT3 patrónou a pružinovému tlmiču Super Deluxe Coil RCT od rovnakej značky. Systém zadného odpruženia OST+ disponuje štvoricou čapov s virtuálnym bodom otáčania a 148 mm boost oskou pre maximálnu tuhosť zadnej stavby. Štvorpiestikové odľahčené brzdy SRAM Guide RSC vás spoľahlivo zastavia aj v prudkých zjazdoch, zatiaľ čo s dvanásťrýchlostnou sadou SRAM X01 Eagle môžete okúsiť všetky výhody jednoprevodníka bez kompromisov na strane rozsahu. Teleskopická sedlovka s vnútorným vedením kabeláže vlastnej produkcie, rovnako ako odolné karbónové kľuky SRAM Descendant, potešia každého skúseného jazdca. Cena je stanovená na 5 399 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


GHOST PathRiot 8.7 UC

Nezvyčajne ľahký karbónový bike s prémiovým odpružením Cane Creek osadený pružinovým tlmičom Double Barel na patentovanom 4-čapovom systéme RIOT link s dvojitým prepákovaním a zdvihom 150 mm. Ten dopĺňa 170 mm exotická vidlica Helm a dvíha latku v tomto segmente poriadne vysoko. Citlivú zadnú stavbu drží na uzde boost oska a rám z UC karbónu. Vnútorné vedenie káblov, integrovaná ochrana rámu a teleskopická sedlovka, sú u tohto biku samozrejmosťou. Pre úplnosť doplníme, že pohonné ústrojenstvo tvorí mix komponentov sady SRAM X01/GX Eagle a o spomalenie sa starajú výkonné štvorpiestikové brzdy SRAM Code RSC. Kolesá s 33 mm širokými ráfikmi dodal nemecký výrobca Syntance. Cena sa pohybuje okolo 5 999 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Rock Machine Blizzard 90-27+

Prepracovanému pluskovému modelu Blizzard 90 rozhodne nemožne uprieť enduro gény. 140 milimetrov zdvihu umocňujú nadrozmerné pneumatiky, ktoré držia ako prikované aj na blatistých tratiach. Bike ponúka všetky aktuálne trendy ako je použitie boost osiek, 12-prevodová sadu GX Eagle, teleskopickú sedlovku, metrický tlmič a široké ráfiky s tubeless ready plášťami WTB v šírke 2,65“. Geometria je dlhšia, nižšia a položenejšia s krátkou zadnou stavbu, vďaka čomu je bike hravý a obratný. Pruženie je z dielne RockShox, konkrétne vidlica Revelation a metrický tlmič Deluxe RT s expanznou nádobkou. Rozumne nakonfigurovanú výbavu dopĺňajú osvedčené brzdy Shimano M6000 a komponenty Race Face. Príjemnou správou je, že 35 mm široké ráfiky WTB Scarper zapletené na nábojoch ONE KT, môžete hravo priamo z továrne osadenými plášťami prerobiť na bezdušové použitie. Cena sa pohybuje okolo 2 800 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Canyon STRIVE CF 9.0 TEAM

Model STRIVE od nemeckej značky Canyon je dokonalou hračkou pre všetkých zarytých enduristov alebo zjazdárov, ktorí potrebujú stroj spájajúci vlastnosti oboch disciplín. Odolný rám s premysleným dizajnom znesie aj tvrdé nasadenie, čomu zodpovedá výbava. Tú tvorí 170 mm vidlica RockShox LYRIK RCT3, ktorej sekunduje tlmič Monarch PLUS RC3 od rovnakého výrobcu. Najväčšou vymoženosťou je technológia Shapeshifter, ktorou môžete upravovať EN/DH geometriu a kinematiku počas jazdy. Sada SRAM X01 Eagle umocňuje predispozície k šliapaniu a brzdy SRAM CODE RSC dodávajú maximálnu kontrolu nad zjazdom. Kolesá Mavic DEEMAX PRO sú obuté na plášťoch špeciálne navrhnutých pre tento set kolies, teleskopická sedlovka RockShox Reverb s hydraulickým ovládaním a hmotnosť tesne nad 13,5 kg vo verzii M, dodávajú punc originality. Cena sa pohybuje okolo 5 499 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Mondraker Dune Carbon R

Oranžovo-čierne pyrenejské enduro z dielne Mondrakeru ponúka celokarbónovú konštrukciu rámu označeného ako Stealth full. Zadná stavba s plávajúcim uchytením tlmiča na dvojici kompozitových vahadiel nesie označenie ZERO SUSPENSION a ponúka mimoriadnu citlivosť voči malým nerovnostiam a 160 mm zdvih. Typická Forward geometria, ktorú využíva čím ďalej, tým viac výrobcov, sa vyznačuje extra dlhým predným rámovým trojuholníkom, položeným hlavovým uhlom a čo najkratším predstavcom. Zaujímavosťou konštrukcie tohto rámu sú prvky ako boost oska, závitový stredový BSA domček a optimalizácia pre jednoprevodníkové sady,. Tlmič FOX Float X2 Performance a vidlica FOX 36 ponúkajú 160, resp. 170 mm zdvihu. O pohon sa stará sada SRAM GX s jedenástimi rýchlosťami a rozsahom kazety 11-46 zubov. Zvyšok komponentov nesie logo Onoff. Brzdy Guide R dodal SRAM a teleskopka so 125 mm zdvihom je vlastnej produkcie. Ráfiky MDK s vnútornou šírkou 27 mm sú kompatibilné s bezdušovými plášťami. Cena sa pohybuje okolo 6 200 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Orbea RALLON M-LTD

Purpurová Orbea RALLON v najvyššej výbave M-LTD poteší oko každého zanieteného enduro jazdca. Asymetrické uchytenie oranžového pružinového tlmiča FOX DHX2 vo fialovom karbónovom ráme je originálne, zatiaľ, čo použitie 29“ kolies a zdvihu 150 mm sa tiež pomerne vymyká konvenciám tohto segmentu. Z výbavy môžete očakávať len to najlepšie, ako napríklad kolesá DT 1200 Spline, vidlicu FOX 36 Float Factory v Kashima úprave a najvyššiu 12-rýchlostnú sadu SRAM XX1 Eagle. Karbónové kľuky Race Face Turbine od kanadskej kultovky šetria gramy rovnako ako aj ostatné, prevažne karbónové komponenty Race Face. Bonusom je elegantné sedlo Selle Italia XR Trail a minimalistické vodítko reťaze od OneUp. Telesopická sedlovka nesie rovnako logo Race Face a ponúka až 150 milimetrov zdvihu. Cena sa pohybuje okolo 7 299 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Marin Attack Trail 7

Posledným koňom dnešného výberu je decentný modročierny model Attack Trail 7 od americkej značky Marin. Za pomerne zaujímavú cenu ponúka tuhý hliníkový rám so štvorčapovým zavesením zadného kolesa typu DW link so zdvihom 150 mm. Výborne odladený systém odpruženia eliminuje tuhnutie zadnej stavby pri brzdení, ako aj nadmerné pohupovanie pri šliapaní, čo robí z tohto biku výbornú voľbu pre všetkých, čo si radi zadupú aj smerom hore. Moderná geometria, vzduchová vidlica X-Fusion Metric, boost osky, 35 mm tubeless ready ráfiky s TLR plášťami Schwalbe Hans Dampf, jednoprevodníková sada SRAM NX a spoľahlivé Shimano brzdy, tvoria zaujímavý alternatívny mix k obvykle dostupným výbavám. Teleskopická sedlovka Tranz X so zdvihom 100 mm ponúka bezúdržbovú uzavretú vzduchovú patrónu a ovládanie z riadítok. Cena sa pohybuje okolo 2 299 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Rocky Mountain ALTITUDE Carbon 70

Novinkový model v ponuke tohto kanadského výrobcu prešiel na sezónu 2018 na prvý pohľad menej badateľnými zmenami. Popracovalo sa hlavne na úprave geometrie, ktorá je „slack, low & long“, čiže v preklade položený 65° hlavový uhol, o 13 mm nižšie ťažisko, krátka zadná stavba (426 mm) a dlhší predný trojuholník. Druhou zásadnou zmenou je nahradenie všetkých klzných puzdier odolnými ložiskami. Celokarbónový rám so zdvihom 150 mm ponúka možnosť miernej kustomizácie geometrie pomocou otáčania dielu vahadla nazvaného RIDE-9. Pruženie je v rukách značky FOX, konkrétne vidlice Float 36 EVOL FIT4 so zdvihom 160 mm a tlmiča Float DPS EVOL vo vyhotovení Performance. Pohon je mixom kovaných kľúk Race Face a sady Shimano XT, rovnako ako aj brzdy. Ostatné komponenty sú plne v réžii Race Face. Za zmienku stoja rozhodne aj náboje DT Swiss vypletené s populárnymi ráfikmi Stan´s FLOW MK3 a za povšimnutie stojí aj vodítko reťaze na úchyte ISCG05. Cena sa pohybuje okolo 6 500 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Ak vás niektorý model zaujal, prípadne sa chcete pozrieť na tie ďalšie, navštívte prosím stránky jednotlivých výrobcov/dovozcov.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Celoodpružené e-biky aj do náročného terénu PR článok

Celoodpružené e-biky aj do náročného terénu

Ak poškuľuješ po „high-end“ bicykli a nechceš sa nechať zastaviť žiadnym typom terénu, zaujať dokážu aj tieto celoodpružené modely.
Celoodpružené bicykle do 3 000 € - k šťastiu stačí málo PR článok

Celoodpružené bicykle do 3 000 € - k šťastiu stačí málo

Pre začiatky v náročnejšom teréne netreba hneď čo najviac „nadupaný“ stroj. Osloviť dokážu aj lacnejšie modely do 3 000 €.
Enduro bicykle – skroť tie najťažšie traily PR článok

Enduro bicykle – skroť tie najťažšie traily

Skoky, technické pasáže a členitý terén sú pre teba rajom, ale vieš sa do toho aj oprieť, keď bojuješ o sekundy na rýchlostnej skúške? Tieto bicykle ťa budú zaujímať.
keyboard_arrow_up