Hardtaily do 2 000 € - bez problémov na maratón

Bicykle v tejto kategórii sa hodia na každodenné športové výpady a rovnako na nich môžete úplne bez problémov vyraziť na preteky bez toho, aby vás vo výkone obmedzovali.

V prípade, že sa rozhodujete nad kúpou nového bicykla a viete, že ste skôr fanúšikom športovej cyklistiky a máte chuť si vyskúšať aj niektorý z maratónov alebo preteky v XC, hardtail vie stále spraviť výbornú službu. Kombinuje v sebe jednoduchosť, nízku hmotnosť, dostupnú cenu a pri 29-palcových modeloch (ktorých je väčšina) aj pomerne slušný komfort na väčšinu tratí, ktoré u nás nájdete. Predstaveným modelom stačí v budúcnosti len prípadný upgrade na poste kolies a poskočia hneď o level vyššie.

Giant Fathom 29er 2 GE

Zaujímavo riešený XC bicykel postavený na hliníkovom ráme s overenou skladbou komponentov. Pri návrhu geometrie rámu bol kladený dôraz na pohodlie a ovládateľnosť v technických pasážach. Na bicykli nájdeme komponenty prevažne z 11-rýchlostnej sady Shimano SLX s jednoprevodníkom. Kazeta má rozsah 11-46 zubov a prevodník na kľukách SLX má 32 zubov. Prehadzovačka SLX nesie označenie Shadow+. Brzdy sú hydraulické kotúčové s označením Shimano MT6000, ktoré brzdia vďaka 180 mm kotúču vpredu a 160 mm vzadu. Stredové zloženie je PressFit. Na bicykli ďalej nájdeme tubeless ready kolesá z dielne samotného Giantu obuté do osvedčených bezdušových XC plášťov Maxxis IKON so šírkou 2.2 palca. O pruženie sa stará vzduchová vidlica RockShox Judy Gold RL so 100 mm zdvihu s Boost oskami 15x110 mm. Bicykel je vďaka použitým komponentom vhodným spoločníkom nielen na celodenné horské túry, ale nestratí sa ani na horských maratónoch. Cena bicykla je okolo 1 519 € a viac sa o ňom dozviete na tomto odkaze.


Orbea ALMA 29 M50

Pretekársky orientovaný bicykel španielskej značky Orbea s rozumnou skladbou komponentov a kvalitným rámovým základom. Srdcom je karbónový rám so vzduchovou vidlicou RockShox Reba RL so zdvihom 100 mm. Bicykel je osadený mixom komponentov od japonského Shimana. Radenie, zadná prehadzovačka a predný prešmykač sú zo sady Shimano SLX v prevedení 2x11. Kazeta Sun Race má rozsah 11-40 zubov a prevodníky 26/36z sú osadené na kľukách Prowheel Claw. Hydraulické kotúčové brzdy patria opäť pod Shimano v prevedení M365 a sú použité v kombinácii so 180 mm kotúčom vpredu a 160 mm vzadu. Kolesá je možné ľahko prerobiť na tubeless ready a nesú označenie Mach 1 Taxxc, na poste plášťov nájdete Maxxis Ikon so šírkou 2.2 palca. Bicykel si nájde priaznivcov medzi športovejšie orientovanými cyklistami, ktorí hľadajú pretekársku geometriu a karbónový rám. Cena bicykla sa pohybuje okolo 1 799 € a viac sa o ňom dozviete na tomto odkaze.


Corratec Revolution 29

Rýchly a ľahký, tak by sme mohli charakterizovať Corratec Revolution 29. Základ tohto bicykla tvorí kvalitný karbónový rám s označením UD 700T spolu so vzduchovou vidlicou Manitou Marvel Comp TS Air so zdvihom 100 mm. Na bicykli nájdeme mix komponentov od Shimana. Hydraulické kotúčové brzdy nesú označenie Shimano M315, majú 180 mm kotúč vpredu a 160 mm vzadu. Ďalej na bicykli nájdeme prešmykač zo sady XT pre pohon 2x11 a prehadzovačku rovnako XT pre 11-rýchlostné kazety. Radenie je Shimano SLX. Kazeta je 11-rýchlostná s rozsahom 11-40 zubov a prevodníky majú 36/26 zubov. Kľuky, rovnako ako prevodníky, sú od výrobcu Rotor. Kolesá sú od francúzskeho výrobcu Mavic, a to konkrétne model Cross Ride. Tie sú obuté do plášťov Continental Race King v šírke 2.2 palca. Vďaka kvalitnému karbónovému rámu a dobrému mixu komponentov, je bicykel vhodný predovšetkým pre športovejšie založených cyklistov. Cena bicykla je okolo 1 999 € a viac sa o ňom dozviete na tomto odkaze.


Lapierre PRORACE 529

Francúzky výrobca Lappiere ponúka svoj model PRORACE 529 pre tých, ktorí sa chystajú objavovať pretekársky svet cross-country. Základom je ľahký karbónový rám s pretekárskou geometriou pre agresívnejší štýl jazdy. Rámu sekunduje vzduchová vidlica RockShox Recon Silver RL Solo Air so zdvihom 100 mm. Bicykel má 2x10 prevodov a rôznorodý mix komponentov. Zadná 10r. prehadzovačka je zo sady XT s označením RD-781 GSL. Prešmykač a radenie sú zo sady Deore, 10-rýchlostná kazeta má rozsah zubov 11x36 a prevodníky na kľukách nesú kombináciu 38/24 zubov. Brzdy sú od výrobcu Formula, ktoré sú osadené s 180 mm kotúčom vpredu a 160 mm vzadu. Kolesá sú vypletené z ráfikov Rodi Blackrock 21C 32H na nábojoch Formula a obuté do plášťov Maxxis Adrent Folding so šírkou 2,25 palca. Vďaka výbave nesklame ani športovejšie ladených cyklistov, ktorí hľadajú pretekársky ladený bicykel za dobrú cenu. Cena sa pohybuje okolo 1 459 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.


Ghost LECTOR 2.7

Nízka hmotnosť, vysoká tuhosť a poriadna dávka rýchlosti. Asi tak môžete charakterizovať model od nemeckého výrobcu. Na bicykli zaujme hlavne originálny karbónový rám, ku ktorému sa pridáva vzduchová vidlica RockShox Recon Gold RSL Solo Air Oneloc so zdvihom 100 mm. Je osadený dvojprevodníkom v prevedení 2x10. Radenie, zadná prehadzovačka a prešmykač sú zo sady Shimano Deore. Hydraulické brzdy sú taktiež zo sady Shimano Deore so 180 mm kotúčom vpredu a 160 mm vzadu. Kľuky Shimano Deore majú 34/24 zubov a kazeta Shimano CS-HG500 ponúka rozsah 11-42. Kolesá sú vypletené z ráfikov Rodi Blacrock na nábojoch Formula DC-71 a obuté do plášťov Continental X-King PureGrip. Bicykel bol navrhnutý pre potreby pretekania, a preto sa od neho očakáva aj vysoké nasadenie. Cena sa pohybuje okolo 1 899 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.


Rock Machine BLIZZ CRB 70-29

Ľahký, no robustne pôsobiaci bicykel s hravou geometriou a pohonom 1x12. Základ je tvorený kvalitným karbónovým rámom v kombinácii so vzduchovou vidlicou RockShox Reba RL so zdvihom 120 mm. Bicykel je osadený na 12-rýchlostnej sade SRAM GX Eagle. Z tejto sady na ňom nájdeme radenie, zadnú prehadzovačku, kazetu s rozsahom 10-50z. a kľuky s 34z prevodníkom. Brzdy sú z dielne japonského Shimana, a to konkrétne model BR-M6000, vpredu aj vzadu sú použité 180 mm kotúče. Kolesá sú zapletené z ráfikov WTB STP i29 32H na nábojoch Bitex a obuté do plášťov WTB Nine Line Race DNA so šírkou 2.,25 mm. Model BLIZZ CRB 70-29 od českého Rock Machinu zaujme hlavne technickejšie zameraných jazdcov, ktorí sa nezľaknú technických a hravých pasáží, no pritom stále požadujú rýchlosť a nízku hmotnosť. Cena bicykla je okolo 1 999 € a viac sa o ňom dozviete na tomto odkaze.


Felt Doctrine 5

Adept pre XC a maratónske trate od amerického Feltu. Bicykel je postavený na karbónovom ráme v kombinácii so vzduchovou vidlicou RockShox Recon RL Solo Air s zdvihom 100 mm. Čo sa týka pohonu, tak na ňom nájdete 11-rýchlostnú sadu od amerického SRAMu, ktorá nesie označenie NX. Teda zadnú prehadzovačku, kazetu s rozsahom 11-42 zubov a radenie. Kľuky sú značky Race Face osadené jedným 32z. prevodníkom. Brzdenie majú na starosti hydraulické brzdy Magura MT2 s 180 mm kotúčom vpredu a 160 mm vzadu. Kolesá sú vypletené na Alu ráfikoch a nábojoch kompatibilných s Boost rozmermi pevných osí 148/110 mm. Sú obuté do plášťov Schwalbe Rocket Ron vpredu a Racing Ralph vzadu so šírkou 2,25 palca. Bicykel Felt Doctrine 5 bude vhodným spoločníkom na všetkých maratónskych a XC tratiach. Cena je okolo 1 690 € a viac sa o ňom dozviete na tomto odkaze.


Canyon EXCEED CF SL 6.0 5

Bicykel so športovou geometriou pre čo najlepší výkon. Je postavený na ľahkom karbónovom ráme, ktorý dopĺňa kvalitná vzduchová vidlica RockShox Recon Gold RL so zdvihom 100 mm. O pohon sa stará 11-rýchlostná sada z mixu komponentov od Shimana s dvojprevodníkom. Radenie je zo sady SLX, prešmykač a kazeta rovnako - tá ponúka rozsah 11-42 zubov. Kľuky sú zo sady Shimano Deore a osadené prevodníkmi 26/36 zubov. Hydraulické kotúčové brzdy Shimano BR-M500 spolupracujú s kotúčmi o priemere 180 mm vpredu a 160 mm vzadu. Kolesá sú od švajčiarskej značky DT Swiss obuté do plášťov Schwalbe Rocket Ron so šírkou 2,25 palca. Canyon Exceed CF SL 5.0 osloví predovšetkým začínajúcich, ale tiež pokročilejších pretekárov hľadajúcich bicykel s agresívnejšou geometriou. Cena sa pohybuje okolo 1 699 € a viac sa o ňom dozviete na tomto odkaze.


Ak vás niektorý model zaujal, prípadne sa chcete pozrieť na tie ďalšie, navštívte prosím stránky jednotlivých výrobcov/dovozcov.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Hardtaily a gravely od Marin - kalifornský sen PR článok

Hardtaily a gravely od Marin - kalifornský sen

Predstav si kopce s výhľadom na oceán. Kopce, kde sa začali písať dejiny horskej cyklistiky. Tam, v tieni tisícročných sekvojí, sa zrodila aj značka bicyklov Marin.
Hardtaily okolo 1 000 € – ideál pre začínajúceho cyklistu PR článok

Hardtaily okolo 1 000 € – ideál pre začínajúceho cyklistu

Pri začiatkoch s cyklistikou je výborným riešením kvalitný, ale stále dostupný model. Dnes sa pozrieme na niekoľko „HT-čiek“, ktoré spravia radosť aj nenáročným cyklistom.
Trailovo ladené hardtaily – pre zábavu aj vycibrenú techniku PR článok

Trailovo ladené hardtaily – pre zábavu aj vycibrenú techniku

V dobe, kedy všetci brázdia traily na celoodpružených bikoch, vie stále dobre poslúžiť aj hardtail. Veď práve na ňom sa najlepšie buduje technika a nevyžaduje ani toľko údržby...
keyboard_arrow_up