Vzorky od Fuentesa patria Ullrichovi

Vzorky krvi nájdené v kancelárii španielskeho lekára Eufemiana Fuentesa, ktorý je hlavnou postavou v známom dopingovom škandále "Operation Puerto", podľa analýzy DNA patria bývalej cyklistickej hviezde Janovi Ullrichovi.

Analýza DNA potvrdila, že vzorky krvi z kancelárie lekára Eufemiana Fuentesa patria nemeckému cyklistovi Janovi Ullrichovi

BONN 3. apríla (SITA, AFP) - Vzorky krvi nájdené v kancelárii španielskeho lekára Eufemiana Fuentesa, ktorý je hlavnou postavou v známom dopingovom škandále "Operation Puerto", podľa analýzy DNA patria bývalej cyklistickej hviezde Janovi Ullrichovi. Informáciu potvrdil v utorok prokurátor bonnského súdu Friedrich Apostel. Obhajca 33-ročného nemeckého víťaza prestížnych pretekov Tour de France z roku 1999 Johann Schwenn však dôkazy označil za podvrhy. "Očakávame oficiálnu správu od vyšetrovateľov, ale pokladáme za vysoko pravdepodobné, že ide o manipuláciu," povedal Schwenn.

Ullrichovi obhajcovia: Krv v Španielsku nedokazuje doping
Hovorcu T-Mobilu správa o výsledku porovnania Ullrichovej DNA s krvou nájdenou v Španielsku neprekvapila

BONN 4. apríla (SITA, AFP) - Právnici v súčasnosti už neaktívneho nemeckého cyklistu Jana Ullricha nepovažujú pozitívny výsledok porovnania krvi nájdenej v kancelárii španielskeho lekára Eufemiana Fuentesa s DNA svojho klienta za dôkaz o užívaní dopingu. Informáciu o výsledkoch analýzy v utorok poskytol prokurátor bonnského súdu Friedrich Apostel. V porovnaní s prvými reakciami však Ullrichov právnický tím zmenil rétoriku, pretože ešte v utorok obhajca 33-ročného nemeckého víťaza Tour de France z roku 1999 Johann Schwenn označil dôkazy za podvrhy. "Ak je to pravda, potom to dokazuje iba toľko, že krv nášho klienta sa našla v Španielsku, nič viac. A to má ešte veľmi ďaleko od obvinenia z podvádzania," povedal neskôr právnik Peter-Michael Diestel pre spravodajskú televíziu N24. "Moja krv je tiež k dispozícii na viacerých miestach. Má ju môj lekár v Rostocku, ďalší v Berlíne a ďalší neviem kde," dodal špecialista na obhajobu nemeckých športovcov a trénerov obvinených z dopingu.
K novým skutočnostiam v kauze Operation Puerto sa vyjadrilo aj vedenie tímu T-Mobile, Ullrichovho zamestnávateľa v čase odhalenia prípadu. "Som sklamaný, že Jan ukončil kariéru takýmto spôsobom, ale na druhej strane ma to vôbec neprekvapuje. Keď sme sa ho v roku 2006 rozhodli vylúčiť z tímu pre Tour de France, tvrdohlavo tvrdil, že je nevinný a že nikdy nebol v spojení s Fuentesom. Informácie z úradu bonnského prokurátora svedčia o opaku," povedal hovorca T-Mobilu Christian Frommert a vyzval, aby sa podobná konfrontácia krvných vzoriek vykonala aj u ďalších jazdcoch nachádzajúcich sa na zozname španielskeho lekára.

Ullrichov prípad pohol ľady medzi UCI a tímami ProTour
Tímy aj jazdci ProTour súhlasili s poskytnutím DNA informácie pre boj s dopingom

BRUSEL 4. apríla (SITA, AP) - Pozitívny výsledok porovnania krvi nájdenej na klinike španielskeho lekára Eufemiana Fuentesa a DNA víťaza Tour de France 1997 Jana Ullricha vyvolalo okamžitú odozvu u tímov ProTour aj Medzinárodnej cyklistickej únie (ICU). Všetkých 20 zoskupení aj väčšina ich zamestnancov sa vyslovila za možnosť uskutočnenia rovnakej analýzy všetkých jazdcov podozrivých zo spojenia s akýmkoľvek dopingovým prípadom, najmä však s kauzou známou pod názvom "Operation Puerto". Prezident UCI Pat McQuaid tento krok ocenil s tým, že tímy "poskytli dôležitý nástroj na ďalšiu prácu". Podľa navrhovaného systému každý cyklista odovzdá svoju DNA informáciu v prípade, že bude konfrontovaný s dopingovým vyšetrovaním. Zatiaľ však nehrozí vznik banky s DNA jazdcov, súhlasom sa iba otvorila cesta pre možnosť legitímne požiadať o vzorku. "Je to pozitívny signál. Jeho hodnotu ukáže až budúcnosť," komentoval generálny manažér združenia cyklistických tímov Gerrit Middag.
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Reportáž: Blinduro Podzim 2023 – back to the roots

Reportáž: Blinduro Podzim 2023 – back to the roots

Enduro je pre mňa v porovnaní s inými MTB disciplínami oveľa viac o komunite a užívaní si prírody a života s partiou na bikoch.
Reportáž: UCI Gran Fondo Tre Valli Varesine 2023 - hranica medzi úspechom a neúspechom

Reportáž: UCI Gran Fondo Tre Valli Varesine 2023 - hranica medzi úspechom a neúspechom

Podarí sa mi splniť môj cieľ a kvalifikovať sa na majstrovstvá sveta 2024 v kategórii Masters?
keyboard_arrow_up