Endurance a gravel modely do 2 000 € - vyrazte mimo hlavné cesty

Kategória, ktorá sa teší stále väčšej popularite, má hobby cyklistom naozaj čo ponúknuť. Najmä pohodlie a schopnosť vyraziť na cesty s minimálnou premávkou v kombinácii s rozumnou cenou.

Nie každý má záujem pri cestnej cyklistike trhať rekordy a naháňať čo najvyššie rýchlostné priemery. To si výrobcovia postupom času uvedomili a začali do svojej ponuky zaraďovať stroje s hlavným dôrazom na komfort. Tie sa hodia nielen pre začiatočníkov vďaka svojej umiernenej geometrii, ale aj pre tých, ktorí chcú nasadiť širšie plášte a vyraziť viac mimo premávku a na rôzne lokálne spevnené cesty. V tomto smere ponúkajú ešte väčšie možnosti modely spadajúce do kategórie gravel. Pri tom všetkom sa stále zachováva schopnosť svižnej športovej jazdy, ak na ňu príde chuť. V cenovej relácii do 2 000 € je už naozaj z čoho vyberať a niektoré modely si predstavíme.

Giant Defy Advanced

Ľahký karbónový rám ponúka geometriu pre dlhé jazdy po asfaltových a tiež spevnených cestách. Bicykel je optimalizovaný tak, aby absorboval nárazy a vibrácie z ciest, avšak zostal stále dostatočne tuhý aj pre svižnú športovú jazdu. Samozrejmosťou sú pevnú osky a tradičné technológie Giantu ako OverDrive hlavová partia pre vysokú tuhosť. Základ tvorí 11-rýchlostná sada Shimano 105 s kompaktnými prevodníkmi a kazetou v rozsahu 11-32. Nechýbajú hydraulické kotúčové brzdy a veľká časť doplnkov, vrátane kolies, nesie logo Giant. Cena sa pohybuje okolo 1 899 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.


Corratec ALLROAD ULTEGRA

Hliníkový rám zo zliatiny 6061 3B tvorí základ modelu od nemeckej značky Corratec, ktorý môžete vziať v podstate na všetky druhy ciest, vrátane tých naozaj odľahlých. Tomu napomáha celková geometria s dôrazom na pohodlie a kontrolu. Pohon tvorí z veľkej časti sada Shimano Ultegra, vrátane hydraulických kotúčových bŕzd, kde nechýba kompaktné prevedenie kľúk 50/34. Ráfiky Mach 1 Pulse sú obuté do plášťov Continental o priemere 28 mm. Veľká časť doplnkov nesie logo dcérskej značky ZZYZX. Cena sa pohybuje okolo 1 699 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.


Lapierre Croshill 300

Pohodlný a mimoriadne všestranný model s rámom z odľahčenej hliníkovej zliatiny Supreme 5 a geometriou pre vyššiu stabilitu a spoľahlivé držanie stopy. Vpredu nájdete karbónovú vidlicu, ktorá pomáha v komforte a celok sa ideálne hodí na použitie aj mimo asfaltových ciest – najmä pri použití širších plášťov. Pohon je v rukách sady Shimano Tiagra 2x10 s prevodníkmi 50/34 a kazetou v rozsahu až 11-34 zubov. Strmé stúpania naozaj nebudú problém a o zastavenie v opačnom smere sa postarajú mechanické kotúčové brzdy. Cena sa pohybuje okolo 1 849 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.


Kellys Soot 50

Pohodlný rám optimalizovaný na použitie aj mimo ciest, teda so zameraním off-road, umožňuje jazdiť so Soot takmer kdekoľvek - od spevnených ciest až po rýchle lesné chodníčky. Karbónová vidlica dopĺňa celok a poskytuje dodatočné tlmenie vibrácií pre ešte vyšší komfort. Prevodový systém pod taktovkou sady Shimano 105 umožní vďaka kompaktným prevodníkom a kazete v rozsahu 11-32 zvládnuť aj prudšie kopce menej zdatným cyklistom. Kombinácia širokých ráfikov a plášťov Schwalbe Rapid Rob v šírke 35 mm zabezpečí potrebný komfort a tiež nízky valivý odpor. Cena sa pohybuje okolo 1 100 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.


Rock Machine GRAVELRIDE 700

Model spadá do kategórie označenej ako „anyroad“ a presne toto spojenie ideálne vystihuje jeho zameranie. Celkovo smeruje viac do terénu ako na hladké asfaltové cesty, o čom svedčí napríklad aj teleskopická sedlovka Kind Shock Lev-Integra so zdvihom 65 mm a tiež použitie kolies o rozmere 650, teda 27,5 plus. Tie sú obuté do 47 mm širokých plášťov WTB pre čo najväčší komfort a kontrolu nad terénom. Rám a vidlicu tvorí zliatina hliníka 6061 T6, na poste pohonu nájdete sadu SRAM Apex s jednoprevodníkom a kazetou v rozsahu 11-42 zubov. Označenie STAM Apex nesú aj hydraulické kotúčové brzdy. Cena sa pohybuje okolo 1 899 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.


Felt VR6

Model od amerického Felt-u s označením VR6 a karbónovým rámom UHC Performance sa orientuje na jazdcov hľadajúcich univerzálny cestný bicykel s dôrazom na komfort. Geometria a jazdné vlastnosti ho predurčujú na celodenné výlety a zvládne s prehľadom aj odľahlé spevnené cesty. Radenie zabezpečuje sada Shimano Tiagra spolu s kľukami FSA Omega Adventure so „super kompaktnými“ prevodníkmi 48/32 zubov, čo umožňuje efektívne stúpať jazdcom rôznej výkonnosti. Hydraulické kotúčové brzdy Shimano RS405 poskytujú isté a bezpečné ovládanie počas dlhých zjazdov a hlavne pri zhoršených podmienkach. Univerzálnemu použitie napomáha aj použitie 28 mm širokých plášťov Schwalbe Durano. Cena sa pohybuje okolo 1 999 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.


Canyon Endurace CF 8.0

Karbónový rám modelu Endurance bol navrhnutý tak, aby poskytoval najmä vysoký komfort – od sedlových vzpier tlmiacich otrasy a sedlovej trubky Maximus až po geometriu Sport, ktorá umožňuje sedieť vo vzpriamenejšej polohe. Všetky tieto prvky umožnia zvládnuť dlhé hodiny v sedle, a pritom stále zachovať športový ráz pre tréning a svižné výjazdy. Pohon je v rukách sady Shimano Ultegra 2x11 s kompaktnými prevodníkmi a kazetou s rozsahom 11-32 zubov. Zaujmú kvalitné kolesá DT Swiss P1800 pripravené na bezdušové použitie obuté do plášťov Contintental Grand Prix 4000S II v šírke 25 mm. Rám zvládne aj širší rozmer, ak by ste chceli vyraziť na menej kvalitné cesty. Cena sa pohybuje okolo 1 899 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.


Marin Gestalt X11

Najmä fanúšikov štýlu gravel so všetkým, čo k tomu patrí, zaujme model Gestal X10 v decentnom dizajne bez veľkých nápisov. Hliníkový rám zo zliatiny 6061 nesie pohodlnú geometriu a dostatok miesta pre široké plášte. To ešte podporuje použitie kotúčových bŕzd. Využitie mimo hlavné cesty podporuje aj nasadenie jednoprevodníkovej sady SRAM Apex a kazety SunRace s extra rozsahom 11-42, ktorú dopĺňajú kľuky so 42z prevodníkom. Vďaka tomu bude dostatočný rozsah na jazdu v náročnejšom profile pri zachovaní jednoduchosti celého systému. Mechanické kotúčové brzdy nesú označenie Tektro Spyre a na 19 mm širokých ráfikoch nájdete obuté plášte Schwalbe G-ONE v šírke 30 mm. Cena sa pohybuje okolo 1 150 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.


Ak vás niektorý model zaujal, prípadne sa chcete pozrieť na tie ďalšie, navštívte prosím stránky jednotlivých výrobcov/dovozcov.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Unboxing: Marin Headlands 1 – karbónový dobrodruh

Unboxing: Marin Headlands 1 – karbónový dobrodruh

Headlands je kopcovitá pobrežná časť Kalifornie, plná štrkových ciest, výhľadov na oceán aj na známy most Golden Gate. Tento karbónový gravel je poctou tomuto miestu.
Unboxing: Titici ALL-IN - aj hliník môže byť exkluzívny

Unboxing: Titici ALL-IN - aj hliník môže byť exkluzívny

Hľadáš niečo, čo nemajú všetci, niečo, s čím budeš vytŕčať z davu? Ak máš rád ručnú prácu a ceníš si netuctový prístup k technológiám, pozri sa na tento gravel.
Test: Liv Devote Advanced 2 - parťáčka na cesty aj necesty

Test: Liv Devote Advanced 2 - parťáčka na cesty aj necesty

Jeden bicykel a dvoje kolies? Recept na viac zábavy, ale nezabudnite aj na ďalšie detaily.
keyboard_arrow_up