Test: Abus MonTrailer - bezpečnosť, inovácie a precíznosť spolu

Pozrime sa na AM/EN novinku od menej známej značky Abus, ktorá vás ochráni aj na tom najtvrdšom traili.

Značka Abus je v našich končinách známa najmä vďaka rôznym druhom kvalitných zabezpečovacích systémov. V roku 1992 sa však pustili aj do vývoja a výroby cyklistických prilieb. Odvtedy už ubehlo pár rokov a dnes by som vám rád predstavil ich novú helmu s názvom MonTrailer.


MonTrailer - Offroad Safety

Tento nápis na bočnej strane dáva jasne najavo, že táto prilba je určená pre horskú cyklistiku - konkrétnejšie pre allmountain a enduro segment. Tomu je prispôsobená aj jej konštrukcia a ostatné technické prvky.


Už na prvý pohľad si všimnete, že vyzerá ináč ako väčšina konkurenčných modelov. Má okrúhlejší dizajn a v zadnej časti za uchom siaha pomerne nízko. Po nasadení sa prvý dojem umocní - hlava je usadená hlbšie a prilba ju obopne aj zozadu a poskytuje týmto miestam extra ochranu. Na prilbe našlo miesto 12 vetracích otvorov, ktoré mi postačovali a nemal som pocit, že by sa mi hlava nadmerne potila.


Pri výrobe je využívaný tzn. InMold proces - EPS vnútro ("polysytrén"), zodpovedné za tlmenie nárazov a je pod vysokým tlakom a teplotou vlisované do vonkajšej ochrannej polykarbonátovej škrupiny. Tá pri tomto modeli pokrýva aj spodnú časť EPS a mierne zasahuje aj do vnútra a chráni ho tak pred poškodením, napríklad pri páde prilby na zem alebo pri prevoze na riadítkach, v kufri auta a podobne. Ďalší prvok využitý pre zlepšenie ochranných vlastností sa nazýva ActiCage. Predstavte si akúsi "kostru" vo vnútri EPS jadra, ktorá funguje ako dodatočná výstuž a dodáva extra pevnosť, tuhosť a integritu aj pri tvrdých pádoch. Daň za tento materiál a ochranu naviac je mierne navýšenie hmotnosti, ktoré som pri užívaní vôbec nevnímal. Testovaná verzia vo veľkosti M (55 - 58 cm) váži 380 g.


Problém, kam s copom, je vyriešený

ActiCage slúži taktiež ako konštrukcia pre uchytenie temenného upínacieho mechanizmu a bradových popruhov. Aretačné koliesko funguje bezproblémovo, umožňuje nastavovanie po malých krokoch, ovláda sa príjemne aj v rukaviciach a za jazdy. Upínací mechanizmus je k prilbe uchytený netradične len na bokoch. Absencia zadného prichytenia umožňuje jeho dobré výškové nastavenie tak, aby pokryl rôzne tvary a veľkosti hláv.

Spolu s oblúkovým tvarom skeletu prilby v zadnej časti vytvára dostatok priestoru pre vedenie dlhých vlasov - problém, kam s copom alebo vrkočom, je vyriešený, dámy! Bradové popruhy taktiež nie sú riešené klasicky, kde sa popruhy spájajú pod uchom v tvare písmena V a ďalej pokračujú popod bradu dvojmo. MonTrailer má jeden "hlavný" popruh vedený popred ucho a na neho sa pomocou polohovateľnej pracky v pravom uhle pripája kratší popruh vedený poza ucho. Malý detail prinášajúci jednoduchšie nastavenie a zvýšený komfort. Kombináciou tvaru prilby a jej prepracovaného upínacieho systému bola dosiahnutá vysoká variabilita nastavenia a jej pevné a isté uchytenie na hlave.


Priesvitný dymový šilt je výklopný a vo so svojich krajných polohách drží naozaj pevne bez trasenia a klepania sa. Miera priesvitnosti a tmavosti platového šiltu je zvolená tak, aby dostatočne tienil pod ostrým slnkom a zároveň poskytoval lepšie videnie pri zhoršených svetelných podmienkach. Ukázalo sa, že naozaj funguje a rozdiel oproti klasickému nepriehľadnému šiltu je poznať okamžite. Nevytvára silný, výrazný tieň a pri zamračenej oblohe alebo v temnom lese výrazne pomáha k lepšiemu videniu. Naviac, pri pohľade vpred sa zo zorného poľa akoby vytráca a máte pocit, že tam nie je a nič vám vo výhľade nezavadzia. Dizajnovo by sa mi síce viac páčil v matnom vyhotovení, ale z hľadiska funkčnosti dávam palec hore.

Plusy:

  • priesvitný šilt
  • zvýšená pevnosť
  • dobrý rozsah nastavenia
  • veľké pokrytie hlavy

Mínus:

  • dizajn nemusí sadnúť každému


Pre koho je určená?

Abus MonTrailer hodnotím ako kvalitne spracovanú prilbu s premyslenými a funkčnými technickými riešeniami. Ponúka široký rozsah nastavenia, dobré pokrytie hlavy a jedinečný dizajn. Odporučil by som ju jazdcom, ktorí dávajú prednosť poriadne pevnej prilbe určenej na šantenie dole kopcom pred šetrením každého gramu výstroje. Vyrába sa v 4 farebných kombináciách a taktiež vo verzii MonTrailer MIPS - každý už určite uhádol, že je obohatená o MIPS technológiu. Tretia verzia - MonTrailer ACE MIPS má naviac ešte aj zapínanie bradového popruhu magnetickým zámkom Fidlock a šikovný odnímateľný úchyt na svetlo alebo helmetcam.

Testovaná prilba má cenovku 149 € a viac informácií nájdete na stránke dovozcu.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
DzejPii 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: ABUS YouDrop FF – prilba pre odvážne deti

Test: ABUS YouDrop FF – prilba pre odvážne deti

Rodičia cyklisti skôr či neskôr prilákajú k tomuto krásnemu športu aj svoje deti. S tým sa samozrejme spája aj určitý faktor strachu a tak sa často snažíme svoje deti ochrániť najlepšie, ako vieme.
Test: Uvex Revolt Mips - ak sa neviete rozhodnúť

Test: Uvex Revolt Mips - ak sa neviete rozhodnúť

Kvalita, nové technológie a jednoduchosť v rámci konvertibilných prilieb. Tieto slová by mohli definovať novinku od Uvexu – model Revolt.
Test: Dainese Linea 01 MIPS - najľahšia DH full face prilba?

Test: Dainese Linea 01 MIPS - najľahšia DH full face prilba?

Celotvárová alebo full face prilba musí bezpochyby spĺňať tie najnáročnejšie bezpečnostné kritériá. Kto by ale čakal vo full face prilbe taký prievan?
keyboard_arrow_up