Test: Polaris Torsion - niečo ľahšie, no efektívne fungujúce pri zvýšenej fyzickej záťaži

Test: Polaris Torsion - niečo ľahšie, no efektívne fungujúce pri zvýšenej fyzickej záťaži

Nátelník Polaris Torsion je určený pre použitie ako základná vrstva a je vhodný hlavne pre mimosezónne aktivity v chladnejšom počasí.

Jeho primárnym účelom je zabezpečiť čo najefektívnejší odvod vlhkosti z povrchu tela počas fyzickej záťaže, pre dosiahnutie čo najväčšieho komfortu hlavne počas chladnejších dní ako napríklad počas jesene, či blížiacej sa jari.


Navrhnuté s dôrazom na funkčnosť

Materiál nátelníka tvorí 70% polyester, 24% nylon a 6% elastan. V oblastiach, kde sa človek najviac potí, teda v podpazuší a v strede predného a zadného dielu, je úplet jemnejší a vzdušnejší v porovnaní s ostatnými oblasťami trička. Rozdielnosť v úplete je vidieť aj rozličným farebným prevedením. Predný a zadný diel sú bezšvové a na rukávoch sú použité ploché švy, o ktorých ani nebudete vedieť. Strih trička je anatomický, no podľa mňa určený skôr pre ľudí, ktorí sú v prsiach širší ako v páse, teda skôr pre športové postavy a so štandardnou dĺžkou rúk. Na moju, nie úplne športovú postavu s chudými rukami, tričko nesadlo tak dokonale. Veľkosť M/L mi bola malá, a tak som zvolil o číslo väčšie tričko s označením XL/XXL (dostupné je aj vo veľkosti XS/S).


Vo veľkosti XL/XXL mi je však v podpazuší a na bicepsoch voľnejšie ako by bolo treba, keďže konkrétne tento nátelník má plniť aj kompresnú funkciu a poskytnúť oporu svalom pri vibráciach. Ďalšia vec, s ktorou má moja atypická postava drobný problém, je dĺžka rukávov. Určite by nebolo na škodu, ak by boli rukávy aspoň o 5 cm dlhšie. Na druhú stranu, veľmi milo ma prekvapila samotná dĺžka. Pri mojej výške 188 cm je mi nátelník vo zvolenej veľkosti dostatočne dlhý na to, aby prekryl zozadu kríže a spredu oblasť podbrušia, ktoré si určite treba chrániť pred chladom a vlhkom a je natoľko dlhé, že ani v prípade predklonu alebo natiahnutia rúk nad hlavu vám nehrozí, že by sa vám vyhrnul nad kríže. Polaris Torsion som mal možnosť testovať dlhodobejšie, a to konkrétne od skorej jesene až do konca januára. Dobré mi bude aj počas jari, keď je vonkajšia teplota nepresahuje 15 °C.


Funkčnosť vás milo prekvapí

Napriek miernym nedostatkom, za ktoré ale ani nemôže tak nátelník, ako moja postava, treba vyzdvihnúť jeho funkčnosť. Testoval som ho ako na bicykli, tak aj na pešej turistike. Na bicykli je vhodný hlavne na intenzívnejšie výjazdy, keďže je pomerne tenký. Najnižšia teplota, kedy som ho testoval, bola 1 °C a najvyššia do 13 °C. V prípade vonkajšej teploty 1 °C som okrem nátelníka Polaris Torsion mal na sebe už len teplejšiu cyklobundu a v zjazde ešte neprefúkavú ultraľahkú pláštenku. Už pri jazde v mierne vyššej záťaži alebo do kopca bolo možné ísť s rozopnutou cyklobundou, čo prispievalo ešte k efektívnejšiemu odvodu vlhkosti z povrchu nátelníka Polaris, a tak aj k odvodu prebytočného tepla. Ako bolo spomenuté, vzhľadom na to, že ide o pomerne tenký materiál, nie je úplne ideálny na dlhšie pauzy a postávanie v nižších teplotách. Nie je opatrený ani žiadnou neprefúkavou membránou, a preto treba vhodne kombinovať vrstvy v prípade, že vás čaká veterné počasie alebo dlhšie, chladné zjazdy. Nakoľko golier nie je veľmi vysoký, v chladnejšom počasí odporúčam použiť nákrčník/bufku alebo bundu s vyšším golierom. Svoju primárnu funkciu, odvod vlhkosti, plní veľmi dobre. Ešte raz musím vyzdvihnúť pre mňa ideálne navrhnuté zóny s rôznou hustotou úpletu. Výborné je aj zakončenie rukávov príjemnou a nesťahujúcou manžetou.

Plusy:

  • efektívne a funkčne navrhnuté zóny s rôznou hustotou úpletu
  • nie príliš tesný golier
  • výborné zakončenie rukávov
  • výborná dĺžka

Mínus:

  • pre dlhorukých môže byť problém s dĺžkou rukávov

Vhodná voľba pre rôzne aktivity



Ak už patríte k vyznávačom cyklistiky aj za chladnejšieho počasia, alebo radi trávite čas inými outdoorovými aktivitami, Polaris Torsion rozhodne stojí za zváženie v prípade, že hľadáte niečo ľahšie, no efektívne fungujúce pri zvýšenej fyzickej záťaži. V prípade vhodne zvoleného vrstvenia však vie byť ideálnym spoločníkom aj pri menej namáhavých aktivitách. Polaris Torsion je výbornou voľbou aj vzhľadom na blížiacu sa jar, kedy oceníte jeho vlastnosti počas prvých jarných kilometrov v sedle bicykla. Cena je 32.90 € a viac informácií nájdete aj na tomto odkaze.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
kimlo 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Santini Plush a Totum - od jari až po jeseň

Test: Santini Plush a Totum - od jari až po jeseň

Mať doma naozaj kvalitné krátke nohavice je snom každého cyklistu „diaľkoplaza“. Čo však s nimi, keď sa ochladí?
Test: Termobielizeň s krátkym rukávom Sportful -  prekvapivo užitočná

Test: Termobielizeň s krátkym rukávom Sportful - prekvapivo užitočná

Prečo je teplá spodná vrstva s krátkym rukávom výborný pomocník a ako si vybrať z ponuky viacerých modelov značky Sportful?
Test: Vesta, dres a nátelník Isadore - jar a jeseň v pohode

Test: Vesta, dres a nátelník Isadore - jar a jeseň v pohode

Čo na seba, keď je teplo, zima, sucho aj mokro? Dlhý dres Isadore Signature v kombinácii so spodnou vrstvou a vestou.
keyboard_arrow_up