MTB Plášte MICHELIN – XC, all-mountain a enduro pre náročných

Ucelená kolekcia a vlastné technológie vytvorené špeciálne pre jednotlivé kategórie, charakterizujú kolekciu plášťov pre sezónu 2018.

MICHELIN ako skutočný špecialista na plášte s dlhou tradíciou a inovatívnymi technológiami, má mimoriadne širokú ponuku. Aby sa v tom všetkom dalo zorientovať, rozdelil ju na jednotlivé kategórie.

Dnes sa pozrieme na MTB plášte v troch hlavných skupinách, ktoré pokrývajú najčastejšie jazdecké štýly – XC, all-mountain (trail) a enduro. Pri väčšine plášťov sa môžete stretnúť s viacerými kategóriami podľa zamerania:
  • Competition Line – prémiové plášte ponúkajúce najnovšie technológie pre použitie na pretekoch alebo pre intenzívne a náročné jazdenie
  • Performance Line – výhodný pomer vlastností a dostupnej ceny, ideálne na tréning
  • Access Line – pre rekreačné použitie

X – country

Kategória, kam spadajú plášte pre všetkých, ktorí preferujú v prvom rade rýchlosť a nízku hmotnosť pre športové výjazdy a samozrejme preteky v XC, či maratóne.


JET XCR Competition

Na pomyselnom vrchole rýchlosti a minimálneho valivého odporu sa nachádza JET XCR Competition. Vzor sa hodí najmä na suché a tvrdé trate, ale vzadu sa dá použiť aj v náročnejšom teréne, ak ide o čas. Konštrukcia Race Shield je tvorená trojicou rôznych vlákien o hustote 150 TPI. Zmes Race Compound je najrýchlejšou v podaní MICHELIN-u a označenie GUM-X2D znamená 2 druhy tvrdosti pre potrebný grip a zároveň nízky valivý odpor. Nezabudlo sa ani na ochranu Race Shield po celom obvode a možnosť ľahkej bezdušovej konverzie. Dostupná pre 27,5 alebo 29-palcové kolesá. DMOC je cca od 58 €.


FORCE XC Competition

Ak hľadáte rýchly univerzálny plášť pre väčšinu podmienok, ktorý zvládne aj náročnejší terén a trochu blata, môže to byť práve FORCE. V prípade použitia na zadnom kolesa sa hodí aj do blatistých podmienok v prípade, že chcete zachovať nízky valivý odpor. Základ tvorí až trojica rôznych zmesí označená ako GUM-X3D a konštrukcia sa spolieha na vlákna o hustote 110 TPI. Ochrana Cross Shield zvyšuje odolnosť. Plášť je dostupný pre rozmery 26, 27,5 a 29 a opäť nechýba možnosť ľahkej konverzie na „bezdušáky“ v prípade Tubeless Ready. DMOC je cca od 57 €.

FORCE XC Performance

Vo verzii Performance sa tento plášť môže stať výborným tréningovým spoločníkom a tiež ho oceníte všade tam, kde nejde o každú sekundu. Konštrukcia vlákien má hustotu 60 TPI a nechýba ani možnosť Tubeless Ready prevedenia. Sú dostupné pre 27,5 a 29-palcové kolesá. DMOC je cca od 37 €.


All-mountain

Plášte určené najmä pre jazdu v horách a rôznorodých terénoch poskytujúce dostatočný grip, no stále s dôrazom na hmotnosť.


FORCE AM Competition

V podstate rovnaké základné vlastnosti ako v segmente X-country, ponúka model FORCE aj pre potreby all-mountain. Teda najmä vysokú univerzálnosť použitia, nízku hmotnosť a dostatočnú odolnosť. Tá je podporená ochranou Trail Shield s trojicou rôznych vlákien o hustote 60 TPI. Rovnako z 3 častí je tvorená aj zmes GUM-X3D, vďaka čomu sa kombinujú vlastnosti ako výdrž a potrebný grip. Plášte sú dostupné pre všetky populárne priemery vrátane rozmeru 27,5 + . Navyše je certifikovaný aj ako ebike ready. DMOC je od cca 57 €.

Rovnako nájdete tento plášť v úprave AM aj v rade Performance, kde ponúkne najmä dlhú životnosť a vysokú odolnosť v dostupnom kabáte. Tu sa cena pohybuje od 37 €.


WILD AM Competition

Vhodný plášť, ak hľadáte maximálny grip pri výjazdoch v horách a na obľúbených trailoch, ktorý nebude zbytočne brzdiť vo výšľapoch a presunoch. Hodí sa na obidve kolesá do náročného terénu, alebo ako zadný plášť v prípade skutočne blatistých podmienok. Opäť tu nájdete trojitú zmes GUM-X3D a ochranu Trail Shield. Samozrejmosťou je aj technológia Tubeless Ready a možnosť použitia aj na ebike – to platí pre väčšinu plášťov v kategórii all-mountain a enduro. DMOC je cca od 58 €.

V označení Performance sa WILD AM posúva medzi širokú skupinu bikerov, ktorí hľadajú kvalitný plášť do náročného terénu v dostupnej cene. Pritom technológie ako Trail Shield alebo Tubeless Ready ostávajú zachované. DMOC je cca od 39 €.


WILD GRIP"R2 Performance

Výborný model v prípade, že vám ide o maximálnu trakciu v zákrutách. Môže za to najmä jeho tvar a výrazné bočné výstupky po stranách. Celkovo sa zameraním jedná o univerzálny plášť pre väčšinu terénov. DMOC je cca od 38 €.

Enduro

Tam, kde je v prioritou v prvom rade cesta nadol, a teda maximálna kontrola, priľnavosť a spoľahlivosť bez ohľadu na náročnosť terénu. Ak vás lákajú preteky v endure, stále treba klásť dôraz aj na hmotnosť, čo spĺňa najmä rad Competition a špeciálne vytvorené plášte pre tento účel.


WILD ENDURO Front GUM-X3D Competition

Plášť vytvorený špeciálne pre predné koleso a testovaný top jazdcami v EWS (Enduro World Series). Najpevnejšia ochrana Gravity Shield sa postará o vysokú odolnosť a zmes GUM-X3D o priľnavosť a zároveň nízky valivý odpor. Nechýba možnosť použitia ako Tubeless Ready a plášť je dostupný pre 27,5 a 29-palcové kolesá. DMOC je cca od 64 €.

Ak hľadáte ešte viac trakcie pre náročnejší terén a samozrejme vyššiu rýchlosť, tento plášť nájdete aj v zmesi MAGI-X2. Tá bola vytvorená špeciálne pre výkonnostných enduro jazdcov a poskynte kontrolu bez ohľadu na podmienky. V tejto verzii cena začína cca od 71 €.

WILD ENDURO Rear GUM-X3D Competition

Tak, ako pre predné koleso, má MICHELIN v ponuke aj špeciál pre to zadné. Hlavnou devízou je trakcia pri brzdení a vysoká odolnosť pre potreby enduro pretekov. Okrem ochrany Gravity Shield tú nájdete aj Pinch Protection, teda ochranu v oblasti pätiek proti prerazeniu plášťa o ráfik. Základ tvorí zmes GUM-X3D a plášť je dostupný pre 27,5 alebo 29-palcové kolesá. DMOC je cca od 64 €.


FORCE ENDURO Rear GUM-X Competition

Plášť vytvorený špeciálne pre zadné koleso na suchý povrch zo zmesi GUM-X, ktorá v sebe kombinuje rýchlosť a potrebnú odolnosť. Ideálny vtedy, ak je potrebná maximálna rýchlosť, čomu napomáha aj ochrana Pinch Protection a Gravity Shield. Plášť bol vytvorený a testovaný za pomoci jazdcov EWS a dostupný je pre 26, 27,5 alebo 29-palcové kolesá. DMOC je cca od 40 €.

ROCKR2 ENDURO Competition

Tento model je zaradený do kategórie „Extreme terrain“, teda tam, kde je potrebná v prvom rade čo najväčšia trakcia a odolnosť. O tú sa stará výrazný vzor s veľkými blokmi a rovnako zmes MAGI–X (maximálna trakcia pre predné koleso) a GUM–X (rýchlosť a odolnosť pre zadné koleso). Nechýba ochrana Gravity Shield. DMOC je cca od 64 € v prevedení GUM-X a cca od 71 € v prevedení MAGI-X.


MUD ENDURO Competition

Plášť určený na extrémne blatisté podmienky, ktorý si môžete upraviť podľa svojich preferencií. Koncová časť výstupkov sa dá odstrihnúť – takže, ak požadujete lepší valivý odpor, ale stále vysokú trakciu v blate, môžete skrátiť centrálnu časť a ak skrátite všetky výstupky, dostanete pomerne univerzálny plášť. Zmes MAGI–X sa postará o vysokú priľnavosť za každých podmienok a ochrana Gravity Shield o odolnosť. Plášť je dostupný pre 27,5 a 29-palcové kolesá. DMOC je cca od 80 €.

MICHELIN pri vývoji spolupracoval s top jazdcami a tímami (Jérome Clementz, Cam Zink, Antoine Bizet, BH SR-SUNTOUR KMC XCO Team), pričom vzal do úvahy ich spätnú väzbu. Výsledkom je séria plášťov v podstate pre každý terén a najmä špeciálne prevedenie pre predné a zadné koleso v kategórii ENDURO - nielen v prípade odlišného vzoru, ale najmä použitých zmesí. Okrem toho v ponuke nájdete samozrejme aj modely pre cestnú cyklistiku, cyklokros či „špeciality“ ako slopestyle.


Viac o ďalších modeloch alebo použitých technológiách sa dozviete na domovskej stránke MICHELIN. Dovozcom pre Slovensko a Česko je Cyklo Žitný.

(zdroj fotiek: Team KMC EKO SR Suntour, Jérome Clementz)
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Test: VAUDE Virt Softshell II – multifokál medzi nohavicami?

Test: VAUDE Virt Softshell II – multifokál medzi nohavicami?

Sú softshellové nohavice Virt II skutočne natoľko univerzálne ako vyzerajú? Aký typ cyklistu ich ocení najviac?
Test: Vittoria Mazza - klobúk dole, Vittoria

Test: Vittoria Mazza - klobúk dole, Vittoria

Plášte sú pri enduro a gravity disciplínach jedným z najdôležitejších komponentov na bicykli. Ako tieto obstáli skúšku a pretekové nasadenie?
Predstavenie: RockShox Psylo, Domain a Rudy 2025 – trojlístok nových vidlíc

Predstavenie: RockShox Psylo, Domain a Rudy 2025 – trojlístok nových vidlíc

RockShox patrí dlhoročne medzi lídrov na trhu s odpružením. Po minuloročnom update vidlíc Pike, Lyrik a ZEB prišli na rad aj cenovo dostupnejšie alternatívy.
keyboard_arrow_up