Test: Rock Shox Lyrik RC2 2019 – etalón pre enduro

Lyrik od Rock Shox je dlhodobo považovaná za jednu z najlepších enduro vidlíc na trhu. S rastúcou konkurenciou ale bolo na čase, aby Rock Shox svoju vidlicu ešte vylepšil. Čo všetko sa na novej Lyrike okrem farby zmenilo? 

Na celý mesiac som mal možnosť vidlicu testovať a v nasledujúcej recenzii vám predstavím moje zistenia. Prvou vecou, ktorá bije do očí, je červený lak označovaný ako „candy apple red“. Túto farebnosť priniesol Rock Shox na vybrané modely ako poctu legendárnym vidliciam z deväťdesiatych rokov: Boxxer a Judy DH. Ak sa vám však červená nepozdáva, alebo nehodí do farebnej koncepcie vášho bicykla, nezúfajte, Lyrik je k dispozícií aj v čiernej farbe. 


Samozrejme, farebnosť nie je to jediné, čo je na vidlici nové. Model RC2 disponuje nastavením vysoko-rýchlostnej (HSC) a nízko-rýchlostnej (LSC) kompresie. Okrem toho má nové vzduchové pruženie DebonAir a nové tlmenie Charger 2 RC2 damper. Poďme sa teda spolu pozrieť na detaily.


Detaily

  • zdvih: 150, 160, 170, 180mm
  • veľkosť kolies: 27,5“ a 29“
  • nové vzduchové pruženie DebonAir
  • nové tlmenie Charger 2 RC2 damper
  • offset: 37 mm, 46 mm (27,5“); 42 mm, 51 mm (29“)
  • nastavenie vysoko-rýchlostnej a nízko-rýchlostnej kompresie
  • váha: 2 013 – 2 058 g


Nový DebonAir

Základnou zmenou na novom DebonAir je zmena plastovej tesniacej hlavice pruženia za hliníkovú, čo má za následok 50% zníženie trenia v pružení a vyššiu odolnosť voči bočnému zaťaženiu. Spolu so znížením trenia poskytuje aj negatívny objem pružiny (o 42% viac v Lyric a o 36% viac v Pike). Redukuje sa tým odtrh vidlice pri prvotnej reakcií na prekážku, stáva sa pružnejšou a lepšie reaguje na malé nerovnosti. Na papieri sa krivka chodu začína viac podobať pružinovým vidliciam, ale s výhodou koncového zdvihu, pri ktorom možno vyladiť progresivitu pridaním tokenov.

Výbornou správou je, že nový DebonAir je kompatibilný aj so staršími modelmi Rock Shox - existujú možnosti na upgrade sety pre modely Lyrik, Pike, Yari a Revelation. Cena sa pohybuje okolo 40 €.


HSC a LSC tlmenie

RC2 tlmič umožňuje nastavenie vysoko-rýchlostnej (HSC) a nízko-rýchlostnej (LSC) kompresie, ale bez možnosti uzamknutia vidlice pri jazde do kopca. Napriek tomu, že som zvyknutý na uzamykanie (Otvorený/trail/zamknutý mód) nebolo absenciu zamykania takmer vôbec cítiť. Malé nerovnosti som si pri výjazde v sedle ani neuvedomoval. Nastavenie kompresií je relatívne jednoduché, pričom pri HSC má regulátor len 5 klikov. Výrobca tým chcel dosiahnuť užívateľsky prijateľnejšie, menej komplikované a zároveň precízne nastavenie. Stredná pozícia poskytuje približne rovnaké tlmenie ako aktuálny (2018) model, a potom sú dve kliknutia v obidvoch smeroch, ktoré umožňujú jazdcom vyladenie podľa ich predstáv

Podobne ako pri DebonAir, je možnosť zlepšenia chodu tlmenia starších modelov Rock Shox novým charger damperom. Tu si však za upgrade priplatíte od 200 – 350 €.


 

V teréne

Počas mesiaca testovania som mal možnosť zoznámiť sa s Lyrikou pomerne dôkladne. Užila si jazdy v bikeparku, prírodne traily v okolí Žiliny a dva enduro preteky, vrátane pomerne náročného Blindura.

Pokiaľ ide o nastavenie vidlice, môj súčasný tlak vzduchu je o 10% vyšší, ako Pike 2016, na ktorom jazdím bežne. V praxi to je cca 10-15 PSI, kvôli zvýšeniu negatívneho objemu. Okrem toho som mal namiesto dvoch tokenov len jeden. Prvé testovanie v bikeparku ukázalo, že mnou preferované nastavenie je plne otvorená (-) HSC kompresia a LSC „priškrtené“ na 3 kliky od otvorenia. Väčšinou času som pri bežnom jazdení na domácich trailoch ostal pri tomto nastavení. V závislosti od terénu som následne decentne experimentoval, ale v zásade som nezatváral HSC na viac ako 2 kliknutia. 


Pravé úskalia testovania však priniesli až prírodné traily a preteky, v tomto prípade zvlášť Blinduro. „Slepý“ pretekový formát priniesol veľa nečakaných terénnych nerovností a prepadov, vidlica si však počínala veľmi dobre. Svoj potenciál ukázala práve v najdrsnejšom teréne. Negatívny objem eliminuje „odtrh“, s ktorým sme sa stretávali pri štandardných vidliciach. Lyrik je tak citlivý od začiatku chodu, malé hrbole doslova žehlí. Najvýraznejší rozdiel oproti starším modelom je však zhruba v strede chodu. Lyrik využíva presne to množstvo, ktoré jazdec potrebuje a spravidla ostáva v jeho hornej polovici. Vidlica nestráca citlivosť, má doslova „maslový“ chod a výbornú odozvu aj na najrozbitejších trailoch a bez zbytočného zanárania sa do prepadu. Vďaka tomu zlepšuje trakciu a perfektne drží stopu v ťažkom teréne. Zatiaľ, čo staršie modely vyžadovali vyšší stupeň progresivity, aby sa zvýšil komfort a trakcia, nový Lyrik si poradí s nižším počtom tokenov. 

Rozdiel medzi Lyrikou 2019 a staršími modelmi je viditeľný. Výrobca deklaruje citlivosť podobnú pružinovým vidliciam a z vlastnej skúsenosti to musím potvrdiť. Posledná verzia ponúka oveľa väčšiu citlivosť, trakciu a komfort, pričom ostáva vysoko vo svojom zdvihu a zbytočne sa nezanára. Čím náročnejší terén, tým lepšie sa RC2 patróna zachovala. Lyrik RC2 2019, je vidlica pre jazdcov, ktorí preferujú vysokú tuhosť a precízny chod. Obrovskou výhodou je aj možnosť vylepšiť si svoju staršiu vidlicu Rock Shox novou technológiou od RS. Na záver by bolo dobré ešte doplniť, že tento model je v ponuke len s rozmerom pre Boost, teda 15x110 mm.

Cena vidlice je stanovená na 1109 €, dovozcom na Slovensko je Cykložitný.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Predstavenie: Nová generácia vidlíc RockShox SID 2024 a iné novinky

Predstavenie: Nová generácia vidlíc RockShox SID 2024 a iné novinky

RockShox SID je od roku 1997 etalónom v XC a maratónskom segmente. Konštruktéri SRAMu však nespia na vavrínoch, ale poctivo makajú. Výsledkom je nová generácia vidlíc a tlmičov s logom SID.
RockShox ButterCups - čo je to a na čo je to dobré?

RockShox ButterCups - čo je to a na čo je to dobré?

Dalo by sa povedať, že americký výrobca SRAM má maslo pomerne v obľube. Vo vidliciach RockShox ho totižto nájdete v podobe SRAM Butter, ako aj v podobe ButterCups. Viete však, o čo ide?
Predstavenie: RockShox Vivid - vzduchový tlmič s citom pružiny

Predstavenie: RockShox Vivid - vzduchový tlmič s citom pružiny

Americký RockShox to toto leto celkom slušne rozbehol s novinkami. Po zjazdovom Boxxeri, XC vidlici SID a tlmiči SID Luxe uzrel svetlo sveta aj nový Vivid.
keyboard_arrow_up