Domáci servis – základné doplnky pre bežnú starostlivosť

Ak jazdíte viac alebo menej, bicykel si po určitom čase vyžaduje starostlivosť a servis. Čo sa môže v domácej výbave hodiť?

Aby všetko chodilo hladko, stačí veľmi často ovládať pár základných úkonov a hlavne nezabúdať na bežnú údržbu. Prinášame niekoľko tipov, čo by sa mohlo hodiť mať v domácej výbave.

Lezyne Lever Kit


Nenápadná súčasť servisu, ktorá vie niekedy doslova zachrániť plánovaný výlet. Táto sada v sebe kombinuje integrovanú lepiacu súpravu a montážne páky. Hliníkové púzdro obsahuje sadu náplastí, montážne páky slúžia aj ako koncové uzávery krabičky. Záplaty sú veľmi ohybné a potiahnuté pevným a agresívnym lepidlom. Montážne páky z kompozitu sú odolné a ľahko sa používajú, pričom ale nepoškriabu ráfik. Cena sa pohybuje okolo 9.00 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.


Práčka na reťaz s náplňou Dirtwash


Väčšinou sa pri údržbe treba zamerať v prvom rade na pohon, čomu vie výborne pomôcť práčka reťaze. Vďaka nej je čistenie rýchle a efektívne aj v domácich podmienkach. Obsahuje štvorstenné kefy, ktoré sa dajú ľahko vyberať a čistiť – navyše je možné objednať aj náhradný set. Odmasťovač sa nalieva do rezervoáru v čističi, ktorý sa ukotví priamo na reťaz. Súčasťou setu je 75 ml silného odmasťovača Dirtwash. Cena sa pohybuje okolo 19.50 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.


Cyclon Bike Care COURSE VET


Dobrá a odolná vazelína je základ pri širokej škále úkonov a nemala by v domácej výbave chýbať – hlavové zloženia, pedále, ložiská nábojov atď. Course Vet obsahuje zložky P.T.F.E./Teflon, ktoré sú zárukou jej dlhej životnosti. Zabraňuje prieniku vlhkosti a vytváraniu korózie, pričom nemá žiadny vplyv na gumené alebo plastové časti. Pri tom všetkom je vazelína biologicky rozložiteľná. Cena za 150 ml tubu sa pohybuje okolo 10.95 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.


Wet Seal


Starostlivosť o vidlicu a tlmič patrí medzi základné úkony domáceho servisu a v tom vie výborne pomôcť Wet Seal. Minimalizuje trenie a pomáha udržať tesnenia v čo najlepšom stave. Stačí naniesť pár kvapiek, nechať roztiecť okolo okraja tesnení, stlačiť a zotrieť. Vďaka aplikácii vydrží aj 30 ml skutočne dlhú dobu, pričom dokáže výrazne zlepšiť chod pruženia. Cena sa pohybuje okolo 10.90 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.


Rex Assembly Grease


Montážna vazelína od fínskeho špecialistu Rex, ktorá sa ideálne hodí pri použití kov na kov, vytvára mimoriadne dobrý mazací film vďaka technológii voskov, ktorú využíva aj mazivo Domestique. Fluór-karbónové zlúčeniny navyše ešte zvyšujú vodeodolný účinok vazelíny. Je vynikajúca pre hlavové zloženia a iné ložiská, stredové zloženia, spoje odpružených častí bicykla, puzdrá, závity, osky a matice. Cena za 50 g balenie sa pohybuje okolo 16.90 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.


Bianchi Big-3


Žiadny domáci servis sa nezaobíde bez kvalitnej veľkej pumpy a táto je určená najmä pre priaznivcov značky Bianchi. Má hliníkové telo a pevnú oceľovú základňu pre odolnosť a stabilitu. Nechýba veľký a ľahko čitateľný manometer, pričom je možné fúkať galuskové aj „auto“ ventily. Maximálny tlak 180 PSI/12 BAR je viac než dostatočný aj pre cestné bicykle a ergonomická rukoväť uľahčí fúkanie. Cena sa pohybuje okolo 69.00 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.


Motorex Dry Power


Samozrejmosťou každého servisu je mazivo a Motorex Dry Power nájde využitie najmä v suchých a prašných podmienkach, alebo aj počas kratších výjazdov, keď je voda a blato. Vďaka tomu sa bude dobre čistiť a udržíte si prevody stále ako nové. Zabránite tak vzniku nepríjemnej brúsnej pasty. Ľahko preniká medzi články a obsahuje aditíva, ktoré odpudzujú špinu a prach. Cena za 100 ml sa pohybuje okolo 7.40 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.


Tunap Sports Čistič prevodov


Pomerne unikátnu kombináciu kefy a spreja ponúka špecialista na údržbu Tunap Sports. Vďaka tomu si veľmi ľahko a účinne poradí aj s poriadnou mastnotou a vďaka aplikácii sa vyhnete zbytočnému plytvaniu. Môžete presne a ľahko odmastiť reťaz, kazetu alebo prevodníky. Tieto doplnky okrem iného využíva tím BORA-hansgrohe. Cena za 300 ml sa pohybuje okolo 12.95 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.


Finish Line Fiber Grip


Tento doplnok by nemal chýbať vo výbave žiadneho cyklistu, najmä ak používa karbónové komponenty ako sedlovka, či riaditká. Vďaka paste Fiber Grip je možné znížiť uťahovací moment a zabrániť poškodeniu – jednoducho zvyšuje trenie. Rovnako pomôže zabrániť „zarasteniu“ napr. hliníkovej sedlovky do rámu a ušetrí tak množstvo nepríjemností. Cena za 50 g balenie sa pohybuje okolo 8.00 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.


Finish Line Fiber Grip


Tento univerzálny čistič je určený pre náročných domácich mechanikov a jazdcov, ktorí majú častú údržbu a čistenie takmer na dennom poriadku. Je konštruovaný tak, aby bol dostatočne silný aj na silnú mastnotu reťazí, ale pritom nepoškodzoval lak, ostatné komponenty z karbónu, plastu či gumy a po čistení zabraňujú korózii. Veľké 10 l balenie vydrží naozaj dlhú dobu, pričom sa dá aj riediť podľa potreby. Cena sa pohybuje okolo 119.00 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.

SKS toolbox travel


Tento set náradia nájde využitie napr. pri cestovaní alebo ako domáca záloha v prípade úplne bežných opráv. Nechýba mu 7 imbusových kľúčov, plochý a krížový skrutkovač, torx kľúče (T20 a T25) a ďalšie. Navyše obsahuje aj kvalitný nítovač reťaze. Výhodou je veľmi dobrá ergonómia a stále kompatné rozmery. Súčasťou je obal z neoprénu a dá sa veľmi ľahko pripevniť aj priamo na bicykel. Cena sa pohybuje okolo 24 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.

Pre kompletné informácie o produktoch, prosím navštívte stránky jednotlivých výrobcov/dovozcov.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Výmena komponentov po sezóne - pre ďalšie spokojné jazdy PR článok

Výmena komponentov po sezóne - pre ďalšie spokojné jazdy

Záver sezóny je ideálny čas na obmenu komponentov na bicykli. Nemusí ísť však iba o „spotrebáky“, určite poteší aj nejaký ten upgrade.
Doplnky a výbava - čistota, servis aj pre potešenie PR článok

Doplnky a výbava - čistota, servis aj pre potešenie

Sezóna sa „prehupla“ do záverečnej časti. Potrebuje váš bicykel servis? Chýbajú vám prípravky na čistenie? Prípadne by to chcelo zmenu komponentu? U nás nájdete všetko.
Ako čistím bicykel, keď nemám kde?

Ako čistím bicykel, keď nemám kde?

Nebývam v rodinnom dome, ale v klasickom paneláku. Možno jedna z najčastejších otázok, aké od vás za tie roky dostávam, znie: ako a kde čistím bicykel? Tak sa na to pozrieme bližšie.
keyboard_arrow_up