Test: CRAFT Active Extreme - extrémne výkony si vyžadujú odlišný prístup

Ak si skutočne chcete dať do tela aj v chladnejšom prechodnom období a neostať pritom mokrý ako špongia, je potrebné myslieť v prvom rade na maximálne funkčnú základnú vrstvu oblečenia.

Funkčné prádlo CRAFT Active Extreme je najvýkonnejšie z ich dielne určené pre vysokú záťaž a maximálny výkon. Tento kúsok je vzhľadom na svoju ľahkosť podľa výrobcu určený predovšetkým do miernych až chladných podmienok. Počas používania sa očakáva, že si budete dávať naozaj riadne do tela a vtedy nie je čas na nejaké zbytočné postávanie. Ako už jeho názov napovedá, je určené naozaj pre intenzívnu aktivitu.

V prípade, že si zvyknete počas tréningu riadne nakladať, určite mi dáte za pravdu, že nie je nič horšie, ako byť v prepotenej vrstve oblečenia, ktorá nie a nie uschnúť. Preto je pri takomto type aktivít priam žiadúce zvoliť čo najlepšie funkčné spodné prádlo. To by malo nielen odviesť pot od vášho tela, ale aj dostatočne rýchlo uschnúť pri zmiernení intenzity. Týmto schopnostiam vďačí Active Extreme hlavne použitím dvojvrstvovej tkaniny označenej ako Active Extreme 2.0 vyrobenej z odľahčeného vlákna CoolMax Pro s unikátnym prierezom. Verzia 2.0 navyše prináša technické inovácie ako je 3D fit alebo meshové panely s výraznou perforáciou pre voľnosť pohybu a lepšiu ventiláciu.


Poriadne si naložiť a ostať v suchu? Aj to sa dá...

Active Extreme som testoval pri vonkajšej teplote cca 12 °C v slnečnom a viac-menej bezveternom počasí - takmer ideálne podmienky na cyklistiku vo vyšších obrátkach. V prípade, že máte v pláne si počas výjazdu dať viac do tela ako obvykle, respektíve idete jazdiť za účelom kvalitného a intenzívneho tréningu, treba myslieť na správne vrstvenie oblečenia. Ak teda vieme, že naša aktivita sa bude pohybovať takmer celý čas vo vyššej intenzite, je vhodné použiť tenšiu základnú vrstvu a na to napríklad prechodnú cyklobundu, ideálne s neprefúkavou membránou. Netreba však zabúdať na to, že vnímanie chladu a celkovo termoregulácia každého z nás je individuálna.


Ja som Active Extreme použil práve ako základnú vrstvu a skombinoval som to s tenšou cyklobundou určenou do prechodného počasia. Ešte pred samotným stúpaním, keď intenzita nebola nijak výrazná, som išiel so zapnutou bundou. No akonáhle prišlo stúpanie, zvyšovala sa záťaž a moje telo sa viac a viac zahrievalo. Následkom toho je logicky primerané potenie. Aby som sa zbytočne neprehrieval a zabezpečil odparovanie potu, ďalej som v stúpaní pokračoval s rozopnutou bundou. Tu bolo možné dobre pozorovať a aj cítiť na dotyk, že Active Extreme postupne odvádzalo pot z tela na povrch, kde ho prúdenie vzduchu následne pekne vysúšalo.

Materiál trička naozaj na vzduchu a rozohriatom tele veľmi rýchlo schne. Samotné schnutie bolo urýchlené aj v závere stúpania, kedy sa do všetkého opreli slnečné lúče. Vďaka tomu, že toto prádlo alebo ak chcete nátelník, je z pomerne tenkého materiálu, rozhodne nehrozí veľké prehrievanie. Odvod nielen potu, ale aj prebytočného tepla je niečo, čo vás milo prekvapí aj v prípade, že už máte čo to v tomto segmente odevov odskúšané. Ak by som chcel schopnosť schnúť pri tomto prádle opísať trochu prehnane, tak napíšem, že z pocitu takmer suchého prádla aj vo vysokej intenzite máte pocit, že sa na výjazde flákate .


Atraktívny dizajn a vhodne navrhnutý strih

Funkčnosť Active Extreme sme si už prebrali, tak sa poďme pozrieť, ako je na tom so spracovaním. Už po vybalení z krabičky, typickej pre CRAFT, vás prekvapí veľmi nízka hmotnosť. Na dotyk je prádlo veľmi príjemné a sprvu nemáte pocit, že toto vás má udržať v teple aj v chladnom počasí. Strih je ergonomický a dobre padnúci aj na štíhle postavy. Nikde nič neťahá, neodstáva a nedráždi. Strih a dĺžku rukávov, na ktorú som háklivý, musím naozaj pochváliť. Na prádle som napočítal 3 druhy pleteniny, z ktorých je zošité.

Jeden druh pleteniny je použitý na predný diel, zadný diel a na rukávy. Druhá, priedušnejšia pletenina, je použitá v podpazuší a tretí druh pleteniny tvorí elastické manžety rukávov. Švy sú ploché, a preto nijako neobťažujú a nedráždia na tele. Manžety na rukávoch sú síce elastické, ale pomerne voľné a nesťahujú moc zápästia. Zadný diel je o niečo dlhší ako predný a dostatočne prekrýva oblasť krížov aj v prípade predklonu, čo je pri cyklistike dosť podstatné. Ozaj, ak som to náhodou ešte nespomenul, tak musím vyzdvihnúť dĺžku rukávov . Ani dlhorukí cyklisti nebudú mať s dĺžkou problém. A ak by sa niekomu zdali náhodou dlhé, nie je naopak žiaden problém manžetu vyhrnúť a prispôsobiť si ju podľa potreby. Pri mojej výške 188 cm a aktuálnej hmotnosti 83 kg, som zvolil veľkosť M, ktorá mi sadla dokonale.


Plusy:

  • rýchloschnúci materiál
  • výborný strih
  • nízka hmotnosť
  • podarený dizajn
  • výborná termoregulácia

Mínus:

  • naozaj nie je čo vytknúť


Kto by mal nad funkčným prádlom Active Extreme uvažovať?

Ako už možno z názvu vydedukovať, toto prádlo ocenia hlavne tí, ktorí sa chcú počas intenzívnejších tréningov cítiť komfortne a v suchu. Je to kus odevu, ktorý je doslova navrhnutý a vyrobený pre intenzívnu záťaž. Navyše, nielen, že dobre funguje, ale všetko podporuje aj atraktívny dizajn.

Active Extreme je dostupný v štyroch farbách za cenu približne 50 € a viac informácií nájdete na tomto odkaze. Navyše, CRAFT ponúka rôzne spodné vrstvy pre množstvo podmienok a možno neviete, po ktorej verzii presne siahnuť. V tom prípade môže pomôcť aj konfigurátor, ktorý nájdete na stránke craft.cz.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
kimlo 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Craft PRO - dokonalý štrkový set

Test: Craft PRO - dokonalý štrkový set

Nebudem vám klamať, aj mne sa už niekedy zdá testovanie piateho setu gravel oblečenia za rok trochu prehnané. Veď toľko tých rozdielov medzi výrobcami predsa nemôže byť.
Funkčné oblečenie z rastlín? Značka UYN a ich originálny prístup

Funkčné oblečenie z rastlín? Značka UYN a ich originálny prístup

Čisté merino je menej príjemné na pokožke, syntetika horšie odoláva baktériám a preto zapácha. Nastal čas na použitie vlákna z rastlín?
Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Budú zimné doplnky Isadore maličkosti, ktoré vedia byť veľkou pomocou cyklistu? Ako si vybrať správny model a veľkosť?
keyboard_arrow_up