Canyon predstavil špecifickú MTB kolekciu, a to výhradne pre ženy

Ideálny bike pre dámy netvorí len farba, či sedlo. To si uvedomuje aj Canyon a prezentuje 2 nové MTB modely s jasným zameraním a prepracovaným vývojom.

Nie je ničím výnimočným, že čoraz viac žien sa cyklistike venuje aktívne. Teda, nielen v rámci relaxačných výletov po okolí, ale ťahá ich to do skutočného terénu, na trail a do hôr. Práve tam sa najviac prejavia rozdiely medzi „klasickým“ a špecificky ladeným bicyklom, čoho si je vedomý aj Canyon. Výsledkom je nová špecificky ladená MTB kolekcia, v ktorej sa nachádzajú modely Spectral WMN a Grand Canyon WMN AL SLX.


Obidva majú spoločné jedno – dlhý vývoj, ktorý sa spoliehal na analýzu dát celkovo 68 000 bikeriek, vďaka online nástroju pre učenie veľkosti s názvom Perfect Positioning System. Ten umožnil konštruktérom určiť základné rysi geometrie a najväčšie rozdiely oproti „mužským“ veľkostiam. Výsledkom je, že každá žena od 148 cm do 179 cm, si môže vybrať pre seba ideálnu veľkosť zo 4 dostupných, kde nechýba ani 2 XS prevedenie. Rovnako sa pracovalo aj na ladení odpruženia a samozrejme všetko dotvára vhodný výber komponentov. Takto postavený bicykel poskytne potrebný komfort, kontrolu a hlavne radosť z jazdenia aj v technickom teréne.


Spectral WMN – trailbike pre náročné

Rovnako ako jeho mužský kolega, je tento model určený do náročného terénu a celodenné výjazdy v horách, ako sa hovorí „za vlastné“. Kombinuje v sebe nízku hmotnosť, 140 mm zdvih a 27,5-palcové kolesá.

Ženy sú celkovo nižšie, majú kratšie ruky v pomere k postave a užšie ramená. Rovnako sú ľahšie a s nižšie umiestneným ťažiskom. To všetko sú prvky, ktoré sa tiež brali do úvahy a ktoré výrazne ovplyvňujú správanie biku v teréne.

Výsledkom sú úpravy ako:
  • celkovo kratší dosah (reach)
  • nižšia vrchná rámová trubka pre lepšie manévrovanie
  • nižšie umiestnený stred pri nižších veľkostiach rámov
  • 740 mm široké riaditka s krátkym predstavcom

Základom pre zavesenie zadnej stavby bol zjazdový model Sender, od ktorého je odvodená hlavná myšlienka - 3-stupňová kinematika. Teda, potrebná citlivosť na drobné nerovnosti, opora v strednej časti zdvihu a vyššia progresivita v závere pre spracovanie väčších rázov ako sú skoky, dropy a pod. To všetko je v prípade modelu Spectral WMN upravené a vyladené pre nižšiu hmotnosť, vďaka upravenému prepákovaniu.


Na bicykli nechýbajú ani ďalšie vychytávky, ktoré z neho robia stroj doslova na všetky situácie a podmienky. Ak sa nevyhýbate jazde v blate, dôležité je poriadne utesnenie ložísk a na modeli Spectral nájdete dodatočné utesnenie v podobe tzv. X-krúžkov. Integrovaný držiak pre káble v sebe kombinuje vzhľad a čistotu integrovaného riešenie s jednoduchou a bezproblémovou údržbou aj v domácich podmienkach. Zaujímavosťou je integrovaný zámok sedlovky a rozličné spôsoby, ako umiestniť hydratačný systém, či odkladací box aj do extra malých veľkostí rámov. Výsledkom je, že na trail môžete vyraziť aj na ľahko (bez batohu) a budete mať so sebou všetko potrebné. Ochrana rámu pred poškodením od riadítok je u Canyonu už samozrejmosť a nechýba ani tu...


Celkovo je k dispozícii 5 modelov v rôznych konfiguráciách. Na vrchole je komplet karbónové prevedenie, ďalej tu nájdete dvojicu s predným karbónovým trojuholníkom a hliníkovom zadnou stavbou a nakoniec dvojicu na komplet hliníkových rámoch.


Grand Canyon WMN AL SLX – ľahký univerzál

MTB nie je len o prekonávaní limitov v ťažkom teréne – sú to aj svižné športové výjazdy, výlety a každodenné prieskumy okolia a lokálnych chodníčkov. A práve tam smeruje model Grand Canyon WMN – prvý, špecificky dámsky orientovaný hardtail. Lepšie povedané, jedná sa o hardtail orientovaný smerom k čo najväčšej zábave v teréne.


Pri tvorbe geometrie sa postupovalo rovnako ako pri vyššie spomínanom modeli Spectral.

Výsledkom je viacero zmien oproti „klasickému“ prevedeniu Grand Canyon:
  • strmejšia sedlová trubka pre pozíciu viac nad stredom pre lepšiu efektivitu
  • nižší „standover“ (nižšia horná rámová trubka) pre lepšiu manipuláciu v náročnom teréne
  • kratší reach (dosah)
  • užšie riadítka optimalizované pre dámy
  • položenejší hlavový uhol
  • nižšie umiestnený stred, ktorého výška záleží od veľkosti rámu
  • kratšia zadná stavba

Veľkosť kolies sa v tomto prípade odvíja od veľkosti rámu. Najmenšie veľkosti 2 XS – S sú dostupné ako 27,5-palcové prevedenie, veľkosť M nájdete ako 29, ale s možnosťou použiť aj spomínaný 27,5-palcový variant. Vtedy je dokonca možné použiť až 2,6 palca široké gumy a vytvoriť tak skutočného terénneho prieskumníka.


Ladením prešlo aj predné odpruženie, ktoré má na starosti vidlica RockShox Reba RL. Americká značka vytvorila špeciálne prevedenie Light Tune, takže celkový chod je prispôsobený nižšej hmotnosti jazdca. Zdvih 110 mm korešponduje s celkovým zameraním – výnimku tvorí jedine veľkosť 2 XS, kde nájdete 80 mm pre zachovanie potrebnej geometrie.


Samozrejmosťou je dôraz na výber kľúčových komponentov pre komfort ako je sedlo, gripy, predstavec a riadítka. Bicykle nájdete vo vyšších špecifikáciách dodávané s teleskopickou sedlovkou. Pri ďalších nechýba príprava pre tento kľúčový komponent. Práve on naplno odhalí terénne schopnosti biku...

V ponuke nájdete celkovo trojicu modelov postavených na hliníkovom ráme v rôznych konfiguráciách.


Kompletné informácie a detailné špecifikácie predstavených noviniek nájdete na domovskej stránke značky Canyon.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Liv Pique Advanced – cross-country špeciál pre dámy PR článok

Liv Pique Advanced – cross-country špeciál pre dámy

Cross-country preteky sú čoraz komplexnejšia disciplína, no nielen tie – aj niektoré maratóny sú viac a viac náročnejšie. Prečo je nový Liv Pique Advanced schopný sa s nimi ešte lepšie popasovať?
Dámske bicykle do 2 500 € - na cestu aj do terénu PR článok

Dámske bicykle do 2 500 € - na cestu aj do terénu

Pohyb na dvoch kolesách je skvelá a zdravá aktivita spojená s dobrodružstvom. Prinášame výber dámskych bicyklov z našej ponuky pre rôzne kategórie.
Unboxing: Liv Pique 29 2 - parťák na maratón i na výlet

Unboxing: Liv Pique 29 2 - parťák na maratón i na výlet

Liv, to nie je iba Giant v „ružovom". Je to hlavne vývoj, založený na skúsenostiach profesionálnych pretekárok. Môže byť Pique 2 vstupnou bránou do sveta XC „fullov"?
keyboard_arrow_up