Cestné a gravel modely Canyon 2019 – čo je nové?

Bicykle značky Canyon či už ide o cestné, alebo horské sa stali skutočne rozšírenými vo svete cyklistiky. Niet sa čomu čudovať, cena, kvalita a dizajn hovoria pomerne jasne.

Pre rok 2019 si značka pripravila ešte dostupnejšie modely cestných bicyklov Aeroad, cyklokrosových Inflite, dámskych Ultimate, ako aj gravel Grail.


Aeroad CF SL

Rozsiahla ponuka dostupnejších variantov vzhľadom na vyšší model Aeroad CF SLX, je pripravená pre tých, ktorí očakávajú prvotriedny výkon a kvalitu, avšak pri zachovaní karbónového rámu a vidlice. Samotný Aeroad CF SL si je možné zadovážiť v diskovej, alebo klasickej verzii.

Spoločnými prvkami je výbava, ktorá sa líši len v použití odlišných bŕzd a úpravy kolies pre ne. Samozrejmosťou je vnútorné vedenie laniek tak v ráme, ako aj vo vidlici (model s diskovými brzdami).


Najvyššia variácia, Aeroad CF SL 8.0 Di2 disponuje kompletnou sadou Shimano Ultegra Di2 s 22 prevodmi. Vo verzii Disc je doplnená brzdami Shimano Ultegra Disc s Flatmount upevnením. Kokpit v spojení riadidiel a predstavca, sedlovku, hlavové zloženie a iné, dodáva Canyon z vlastnej produkcie. 48 mm vysoké ráfiky nesú označenie DTSwiss Arc 1400 Dicut. Na nich sú obuté plášte Continental Grad Prix Attack III a Force III.


Hmotnosť tohto modelu je udávaná na úrovni 7,6 kg (v. M, Disc) a 7,3 kg (v. M). Nižšie varianty, označené ako 8.0 s klasickou mechanickou sadou a 7.0, sú dostupné tak v diskovej, ako aj klasickej verzii, a taktiež vo verziách pre dámy – Aeroad WMN.

Cena začína na hodnote 2 699 € (Aeroad CF SL 7.0) a postupuje k 4 699 € (Aeroad CF SL Disc 8.0 Di2). Canyon ponúka aj možnosť zakúpenia len samotnej rámovej sady. Tá vás vyjde na 1 999 € pre všetky verzie.

Grail AL

Trend gravel bicyklov je už pevne usadený v odvetví cyklistiky. Canyon vo svojej ponuke nezaostáva a ponúkol model Grail. Okrem karbónových, dodáva aj dostupnejšie, hliníkové verzie. Ich označenie je jasné, Grail AL. Okrem pánskych prevedení, sú dostupné rovnako tak aj dámske.


Najvyšší z nich Grail AL 7.0 je vybavený jednoprevodníkovou 11 rýchlostnou sadou SRAM Rival, adekvátne použitou tak pre terén, ako aj cestné úseky, so 42z prevodníkom a 10-42z kazetou. Karbónová vidlica Canyon One One Four SLX Disc odtlmí prípadné vibrácie a dodá tuhosť, aj vďaka 1,4“ hlavovej trubke či 12 mm osiam.

Kotúčové brzdy sú prítomné na všetkých modeloch, konkrétne na tomto ide o súčasť sady Rival s označením 1. Odolné kolesá DTSwiss C1850 Spline DB kooperujú so 40 mm plášťami Schwalbe G-One Bite. Sedlovka, riadidlá a predstavec sú z dielne samotného Canyon-u.


Verzia 6.0 disponuje sadou Shimano Tiagra s dvojprevodníkom a 10 rýchlostnou kazetou 11-34z. Kolesá a iné komponenty zostávajú identické s verziou 7.0. Hmotnosť vo veľkosti M je udávaná na hodnote 9,3 kg. Pri nižších modeloch Al 6.0 9,8 kg (veľ. M). Cena jednotlivých verzií sa pohybuje od 1 199 € (6.0) po 1 499 € (7.0).

Inflite CF SL

Gravel nie je jediným typom bicykla, ktorý je možné považovať za akýsi kompromis medzi horskými a cestnými modelmi. Jeho obdoba, cyklokrosové bicykle, sú súčasťou cyklistiky už dlhé roky. Aj v tomto segmente disponuje Canyon vlastným modelom, konkrétne Inflite. Okrem jeho najvyššej verzie, CF SLX, existuje aj dostupnejšia, nazvaná CF SL. Tá disponuje taktiež karbónovým rámom a vidlicou, upravenou pre použitie výhradne s kotúčovými brzdami.

Dve variácie, 8.0 a 7.0, spoločne vytvárajú celkovo 5 modulácii. Najvyššia z nich, CF SL 8.0 Team, je pripravená postaviť sa aj tým najnáročnejším cyklokrosovým tratiam. Elektronická výbava Shimano Ultegra Di2 s dvojprevodníkom 46-36z a 11-rýchlostnou kazetou 11-32z, ponúkajú dostatok prevodov.


Rovnakým modelom sú osadené aj brzdy so 160 mm kotúčmi. Na kolesách Reynolds AR 41C DB sú obuté 33 mm plášte Schwalbe X-One. Sedlovka a integrovaný predstavec s riadidlami, sú v réžii Canoyn-u. Celková hmotnosť tejto verzie je 7,8 kg (veľ. M), zatiaľ čo 8.0 Race s jednoprevodníkovou sadou SRAM Force váži 7,7 kg (veľ. M), 8.0 s mechanickou, 2-prevodníkovou sadou Shimano Ultegra RX 8,1 kg, a najnižší model, 7.0 Race v jednoprevodníkovej modulácii SRAM Rival, 8,2 kg (veľ. M). Hmotnosti je nepriamo úmerná aj cena, ktorá začína na 1 999 € (7.0) a končí pri 3 599 € (8.0 Team).

Inflite AL SLX

Ak by sa predsa len našiel niekto, kto buď preferuje hliník pred karbónom, alebo si vyberie nižšiu cenu hliníkového modelu, preňho je pripravená verzia Inflite AL SLX 6.0 Race. Hliníkový rám je doplnený celokarbónovou vidlicou od Canyon-u s 12 mm pevnou osou a 1,4“ stĺpikom. Celok bicykla dopĺňa kompletná sada SRAM Apex 1, s jednoprevodníkovým systémom so 40z a 11-rýchlostnou kazetou s rozsahom 11-36z.


Taktiež kotúčové brzdy sú modelom SRAM Apex 1. Tuhé kolesá DTSwiss C1850 Spline DB nesú rýchle plášte Schwalbe X-One s 33 mm šírkou. Ostatné diely ako sedlovka, predstavec a riadidlá sú doménou Canyon-u. Hmotnosť modelu sa zastavila na 8,7 kg (veľ. M), čomu prislúcha aj príjemná cena 1 399 €.

Ultimate CF SL WMN

Nakoniec niečo pre dámy. Vrchársky špeciál cestného modelu Ultimate, nie je určený len pre pánske publikum. Dostupnejšia verzia SL sa v roku 2019 popýši moduláciou, špeciálne navrhnutou pre ženy. Odlišná geometria je väčšmi prispôsobená telesnej stavbe ženského tela, čím mu poskytuje väčší komfort a istotu. Tento model je dodávaný hneď v 4 vyhotoveniach. Troch najvyšších s označením 8.0 na diskoch a jedným označeným ako 7.0 s klasickými ráfikovými brzdami.

Najvyššia verzia, CF SL Disc 8.0 Di2 Aero, je skutočne technologicky prepracovaným kúskom. Karbónový rám spolu s karbónovou vidlicou, tvoria pevný celok, ktorý je doplnený továrenskou sedlovkou Canyon S14 VCLS, ktorej špecifická konštrukcia umožňuje absorbovať nárazy a zároveň zachovávať tuhosť.


Rovnako tak tomu je aj v prednej časti, kde sa o pohodlie a tuhosť stará integrovaný predstavec s riadidlami, Canyon CP10 Aerocockpit. Bicykel je osadený sadou Shimano Ultegra Di2 s 22 rýchlosťami. Kompaktné prevodníky 50-34z a kazeta 11-32 uľahčia dlhé a náročné stúpania. Model Aero je dodávaný s jemu prislúchajúcimi kolesami Mavic Cosmic Pro Carbon a plášťami Mavic Yksion Pro.

Hmotnosť tohto variantu je 7,7 kg (veľ. S), zatiaľ čo verzia s Di2 sadou, ale klasickými (nie Aero) doplnkami, CF SL Disc 8.0 Di2, váži 7,6 kg (veľ. S). Mechanickou sadou osadený CF SL Disc 8.0 váži 7,6 kg (veľ. S), a posledný CF SL Disc 7.0, 7,9 kg (veľ. S). Ich ceny sa pohybujú od 1 999 € (7.0), k 4 599 € (8.0 Aero).


Široká ponuka modelov, tak pre cestné, ako aj gravel, cyklokrosové a dokonca aj horské bicykle umožní vybrať si niečo presne podľa potrieb a zamerania konkrétneho jazdca. Navyše, široké možnosti už majú aj milovníci nespevnených cestičiek, alebo dámy, takže nie je potrebný žiaden kompromis.

Kompletnú ponuku všetkých modelov nájdete na domovskej stránke značky Canyon.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Cestné a gravel modely do 5 000 € – kvalita v prvom rade PR článok

Cestné a gravel modely do 5 000 € – kvalita v prvom rade

Vonku ešte ani poriadna zima nezačala, no s príchodom nového roku sa blíži aj nová sezóna. Čo tak doplniť horský bicykel cestným alebo sa s novým bicyklom posunúť na ďalšiu úroveň?
Vyber si svoj cestný alebo gravel bicykel PR článok

Vyber si svoj cestný alebo gravel bicykel

V našom eshope nájdeš viac ako 250 bicyklov zameraných na jazdu po asfaltových, spevnených, či poľných a štrkových cestách. Pozri si menší redakčný výber z našej ponuky.
Pinarello séria X a nová Dogma X - to najlepšie na dlhú jazdu PR článok

Pinarello séria X a nová Dogma X - to najlepšie na dlhú jazdu

Nové modely od Pinarella s označením X sú na svete a ich hlavná prednosť je pohodlnejší posed a komfort. A ešte aj dobre vyzerajú.
keyboard_arrow_up