Rock Machine MTB kolekcia – do terénu a s úsmevom

Pri navrhovaní kolekcie horských bicyklov, Rock Machine kládol dôraz najmä na jeden podstatný faktor – zábavu. Poďme sa pozrieť, čo si pod tým máme predstaviť...

Edge – bez ohľadu na terén

Pod označením Edge sa v kolekcii Rock Machine skrývajú stroje pre enduro, trail či all-mountain. V podstate je to domov modelu Blizzard, ktorý prešiel za svoju dobu existencie skutočnou evolúciou. Na vývoji sa intenzívne pracovalo a výsledkom je virtuálny systém zavesenia zadnej stavby s optimalizovaných chodom pre vyššie zdvihy a charakteristikou pre jazdu na náročných trailoch. Sila z vahadla sa prenáša na tlmič prostredníctvom prvku Smart Link, ktorý umožňuje maximálne využitie odpruženia bez nežiaduceho "zatvárania" tlmiča v poslednej tretine zdvihu. O schopnostiach odpruženia svedčí fakt, že Vojtěch Bláha na ňom skončil v celkovom poradí svetovej EWS (enduro world series) na 2. mieste v kategórii do 21 rokov. Rámu nechýbajú v podstate žiadne moderné prvky, ako napríklad štandard boost, či vnútorné vedenie bowdenov. Základom je zliatina alu 6061.T6 tvarovaná hydroformingom a zoslabované v miestach, kde je to potrebné.


Blizzard 90-27 je postavený na 27,5-palcových kolesách so zdvihom zadnej stavby 160 mm. Práve tento model sa hodí aj na náročné enduro a komponentový mix to len podtrhuje. Vpredu pracuje vidlica RockShox Lyric RC so zdvihom 170 mm, zadnú stavbu krotí metrický tlmič RockShox Super Deluxe RC3 Debon Air. Zaujmú aj brzdy, pretože tu nájdete skutočné kotvy v podobe 4-piestikového modelu TRP. Zmenu prevodov obstaral SRAM v podobe 12-rýchlostnej sady Eagle GX. Na výber sú 3 veľkosti rámu a ak vás zaujíma viac, pozrite si podrobný test. DMOC je stanovená na 2 999 € a viac informácií nájdete na tomto odkaze.


Blizzard s prívlastkom „plus“ sa ideálne hodí, ak máte viac dobrodružné chúťky, prípadne holdujete aj poriadnemu zimnému jazdeniu. Pluskové gumy pri modeli Blizzard 50-27+ totiž poskytnú poriadne dávku trakcie a priechodnosti v neznámom teréne alebo na snehu. V tomto prípade je zdvih zadnej stavby znížený na 140 mm s tlmičom RockShox Deluxe RT Debon Air. Rovnako je na 140 mm nastavená predná časť, kde pracuje vidlica RockShox Recon RL. Brzdy sú od Shimana v prevedení BR-M396, radenie opäť patrí SRAMu v 1x11 rýchlostnom prevedení NX. Kľuky sú pre zmenu od Race Face, model Aeffect a rovnaký názov nesie aj teleskopická sedlovka. DMOC je 1 999 €.


Najviac „športovo“ orientovaný je model Blizzard 29 spadajúci v podstate do kategórie trail-bike. Zdvih 120 mm umožní v pohode zvládnuť aj celodenné výlety v horách s väčším prevýšením. Rovnako ho môžete vziať a vyskúšať si nejaký maratón, samozrejme v prípade, že nemáte najvyššie ambície, ale chcete si v prvom rade užiť trať. Jednoducho, univerzál na každý deň o čom sa môžete presvedčiť aj v teste. Tomu napomôže aj výber komponentov, ako vidlica RockShox Reba, tlmič RockShox Deluxe RT DebonAir a prevodový systém SRAM GX Eagle pri modeli Blizzard 70-29. V náročných zjazdoch príde vhod aj teleskopická sedlovka od Race Face. DMOC 2 499 €.


Do kolekcie Edge patrí aj model Blizz 27+, ktorý síce nemá zadné odpruženia, no jeho geometria a vlastnosti ho predurčujú do náročného technického terénu. Pluskové kolesá s postarajú o grip a komfort, odolný hliníkový rám vydrží aj nejaký ten drop. V prevedení Blizz 40-27+ nájdete vredu vidlicu SR Suntour XCR 34, sadu SRAM NX 1x11 a brzdy Shimano BR-M365. DMOC je 999 €.


Peak – skutočný chameleón

V podstate jediný karbón pri Rock Machine nájdete práve pri bicykloch v kategórii Peak. Nečakajte ale žiadne „chrtítko“, model Blizz CRB totiž nemá úplne tak jasné zaradenie. Nízka hmotnosť vďaka karbónovému rámu umožní zvládnuť bez problémov preteky, tuhosť, odolnosť a progresívna geometria zase aj skutočne náročný terén. Hlavne, ak sa pridá možnosť voľby medzi 29 alebo 27,5 + kolesami, čomu napomáha aj štandard boost. Bicykel sa tak môže jednoducho prispôsobiť podmienkam. Rámu dominuje tzv. Sharkspine EVO tarovanie - okrem navýšenia torznej tuhosti rámu (pri zachovaní vysokej absorpcie vibrácií), ponúka vysokú ovládateľnosť bicykla, vďaka nízko uloženej hornej rámovej trubke. Atypický zlom hornej rámovej trubky v prednej časti napomáha absorbovaniu nárazov z prednej časti. Celkový charakter dopĺňajú široké riadítka a krátke predstavce v oversized priemere 35 mm. Bližší pohľad na model Blizz CRB nájdete aj vo videu.


Blizz CRB 70-29 stojí na vrchole a ponúka zaujímavý mix komponentov, ktoré ho v kombinácii s 29-palcovými kolesami posúvajú viac k športovému charakteru. Základ tvorí vidlica RockShox Reba RL so zdvihom 120 mm a uzamykaním z riadítok, pohon je v rukách kompletnej sady SRAM GX Eagle vrátane kľúk s 34z prevodníkom. DMOC je 1 999 € a viac informácií nájdete na tomto odkaze.


Druhú tvár ukazuje prevedenie Blizz CRB 50-27+, kde ho pluskové kolesá a teleskopická sedlovka posúvajú na náročné traily. Najmä po ceste nahor príde vhod nízka hmotnosť a pre bikerov jazdiacich v každých podmienkach zase celková jednoduchosť pevného rámu. Na poste vidlice je SR Suntour AION 35 LO, prevody sú v znamení SRAM GX Eagle, teleskopická sedlovka patrí pod Race Face. DMOC je 1 999 €.


XC performance – na výlety a obľúbené „singláče“

Terénne chúťky ma aj bicykel z radu označeného ako XC Performance. Dominuje im hliníkový rám zo zliatiny Alu 6061.T6 nesúci opät prvky Sharkspine EVO. Všetky bicykle už majú jednotný 29-palcový priemer kolies. Jedná sa o bicykle pre cyklistov, ktorí hľadajú zábavný model na výlety, či obľúbené chodníčky v priaznivej cene. Navyše sú dostupné až do veľkosti 23 palcov (XXL).

Torrent 70 – 29 - vidlica SR Suntour EPIXON RL-R s diaľkovým ovládaním, sada Shimano Deore RD-M6000 2x10, brdzy Shimano BR-M365. DMOC je 1 099 €.


Torrent 30-29 - vidlica SR Suntour XCR 32, sada Shimano Altus 3x9, brzdy Shimano BR-M315. DMOC je 799 €.


XC Fun – ideálna pre začínajúcich cyklistov

Ak začínate s cyklistikou a požadujete spoľahlivý model, pozrite smerom k XC Fun. Tam nájdete trojicu modelov na 29, 27,5 alebo aj 26-palcových kolesách. Základom je ľahký hliníkový rám a geometria, ktorá poskytne komfort a spoľahlivé ovládanie v každej situácii.


Heatwave 60-27 - vidlica SR Suntour XCM, Shimano Acera 3x8, mechanické kotúčové brzdy Tektro. DMOC je 599 €.


Manhattan 40-29 - vidlica SR Suntour M3030, Shimano 3x7, V-brzdy Tektro. DMOC je 399 €.


Anyroad – v štýle gravel

Máte radi rýchlosť cestného bicykla, ale láka vás to aj mimo civilizácue na odľahlejšie miesta? Na prieskum nových spevnených ciest, zvážnic a ľahkých terénnych chodníčkov, sa ideálne hodí práve model Anyroad. Daný bicykel ma potenciál stať sa jediným bicyklom pre široké použitie v prípade, že náročný terén vás neláka, no pritom sa nechcete obmedzovať len na hladký asfalt.


Vstupná brána do sveta gravel bicyklov nesie názov Gravelride 200. Je dostupný celkovo v 5 veľkostiach rámu od XS po XL, radenie Shimano s jednoprevodníkom sa ideálne hodí na rýchle šotolinové a poľné cesty, kde nájdu uplatnenie aj mechanické kotúčové brzdy Tektro. Geometria je ladená pre celodenný komfort a bude vyhovovať aj začiatočníkom. DMOC je 849 € a viac informácií nájdete na tomto odkaze. Bližší pohľad na Gravelride 200 nájdete aj vo videu.


Pre náročnejších jazdcov je pripravený variant Gravelride 700 so sadou SRAM Apex, hydraulickými kotúčovými brzdami a dokonca aj teleskopickou sedlovkou Kind Shock. Vďaka tomu budú jeho terénne chúťky ešte väčšie, resp. užijete si s ním oveľa viac zábavy aj mimo cesty. DMOC je 1 899 €.


Všetky modely v kolekcii 2018 a rovnako podrobné špecifikácie vrátane geometrie nájdete na domovskej stránke Rock Machine.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Predstavenie: RockShox Psylo, Domain a Rudy 2025 – trojlístok nových vidlíc

Predstavenie: RockShox Psylo, Domain a Rudy 2025 – trojlístok nových vidlíc

RockShox patrí dlhoročne medzi lídrov na trhu s odpružením. Po minuloročnom update vidlíc Pike, Lyrik a ZEB prišli na rad aj cenovo dostupnejšie alternatívy.
MTBIKER novinky – naše plány do sezóny 2024

MTBIKER novinky – naše plány do sezóny 2024

Nové značky, nové spolupráce, nová predajňa, komunitné jazdy, ale aj jeden veľký letný projekt na východe. Pozrite si prehľad toho, čo chystáme.
Pozvánka: Škoda HORAL MTB Maratón – dominanta je späť

Pozvánka: Škoda HORAL MTB Maratón – dominanta je späť

Radi by ste zažili Kráľovu hoľu počas maratónu Horal ako bývalo zvykom? Po dlhom čase je tento legendárny kopec a symbol trate Krejzi späť.
keyboard_arrow_up