Zdroj: insportline.sk

Skladacie bicykle a cyklotrenažéry, nie sú len pre vášnivých milovníkov cyklistiky

Bez bicykla si mnohí svoj život nevedia ani predstaviť. Či už patríte medzi nich, alebo si bicyklovanie doprajete iba rekreačne, zo skladacieho bicykla, poprípade cyklotrenažéra, budete mať veľkú radosť. Prečo?

Skladací bicykel

Skladací bicykel v sebe skrýva výhody klasického bicykla, ktorý poznáme všetci, plus je možné ho poskladať do výrazne menšieho formátu (zhruba 40x60x80 cm). Jeho preprava a uskladnenie sú oveľa jednoduchšie. Oproti klasickým bicyklom majú tie skladacie menšie kolesá, preto nie sú tak rýchle, ale zato sú veľmi univerzálne. Ich odloženie si vyžaduje minimum priestoru a môžete s ním napríklad skočiť na vlak či autobus, ak je cieľ cesty príliš ďaleko, alebo sa pokazilo počasie. Dobre vám poslúžia aj vo voľnom čase, na výletoch alebo dovolenke.

Skladacie bicykle nie sú žiadnou novinkou, sú obľúbenými už od 19. storočia, kedy slúžili predovšetkým pre potreby armády. Ich cena sa odvíja od kvality príslušných komponentov - čím viac zaplatíte, tým kvalitnejší dostanete. Všímajte si jednoduchosť a systém skladania, pevnosť kĺbu, odpruženie, veľkosť po zložení, v koľkých krokoch skladanie prebieha... Musia sa riadítka, pedále či sedlo nastaviť do určitej polohy, kým začnete bicykel skladať? Nezašpiníte sa pri skladaní alebo prenose od reťaze? Uchopenie pri prenose je vyhovujúce, po zložení sa samovoľne nerozkladá?

Pre život v meste je skladací bicykel ako stvorený. Väčšina týchto bicyklov má kolesá vo veľkosti 16-20 palcov. Menšie sa ľahšie prenášajú, väčšie jazdia rýchlejšie. Niektoré majú odľahčenú konštrukciu. Ich hmotnosť sa pohybuje už od 12 kg. Pred jeho kúpou si ho vyskúšajte – jazdu, zloženie, prenos.


Cyklotrenažér

Rotopéd, trenažér, či spinningový bicykel? Aký je medzi nimi rozdiel? Rotopéd je určený pre ľahší domáci tréning. Trenažér je zariadenie, do ktorého upnete klasický bicykel a trením zadného kolesa o záťažové koleso vzniká odpor.

Spinnigový bicykel, čiže cyklotrenažér, dokonale simuluje jazdu na bicykli s presným nastavením záťaže. Má pevný rám a dokonalú stabilitu, čím vyhovuje aj náročným a vrcholovým športovcom. Tréning na ňom vám prinesie pevnejšiu a štíhlejšiu postavu, zlepší krvný obeh a predchádza kardiovaskulárnym ochoreniam. Všetci vieme, že bicyklovanie je veľmi šetrné ku kĺbom a prospieva im. Nastavenie optimálnej pozície pri šliapaní je pre efektivitu a pôžitok z cvičenia kľúčové - spinningový bicykel umožňuje nastavenie výšky a pozície sedadla aj nastavenie polohy riadítok. Počas tréningu sa striedajú fázy rýchleho šliapania s pomalšími, menia sa stupne záťaže, chvíľu sa šliape v sede, chvíľu v stoji, takže precvičíte svaly celého tela. Chod cyklotrenažéra je plynulý a tichý.


Výber skladacích bicyklov a cyklotrenažérov je dnes široký a ceny rôzne. Rady, tipy a ponuku nájdete na stránke inSPORTline, kde si môžete vyberať z pohodlia domova, porovnávať ceny a využiť dodanie domov zadarmo.

[Foto na úvode: insportline.sk]

report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Video: Svalovica po bicyklovaní - čo na ňu pomáha?

Video: Svalovica po bicyklovaní - čo na ňu pomáha?

Čo to je svalovica a ako sa jej vyhnúť alebo ju zmierniť? Čo hovorí odborný svet na masážny valec, pištoľ alebo lymfodrenážne nohavice?
Bikestein - zrod cyklomonštra

Bikestein - zrod cyklomonštra

S príchodom zimy som sa pohrával s myšlienkou, že tento rok pošetrím svoje pretekárske bicykle a vyskladám si tzv. „zimák“. Hneď z úvodu som zistil, že to nebude také jednoduché.
Video: Cyklisti a pivo – čo spôsobuje v tele a existuje jeho lepšia náhrada?

Video: Cyklisti a pivo – čo spôsobuje v tele a existuje jeho lepšia náhrada?

Alkohol je pre ľudský organizmus záťažou, to je všeobecne známa vec.
keyboard_arrow_up