Úvod sveťáku ako sa patrí - Schurter konečne našiel premožiteľa

Len málokto očakával taký priebeh, aký ponúklo prvé kolo svetového pohára v XCO. Nečakaný víťaz a najmä súboj, ktorý musel potešiť srdce každého fanúšika.

No konečne... aj tak by sa dalo povedať, pretože dominancia jedného človek nikdy nerobí dobrotu. Premiéra svetového pohára v juhoafrickom Stellenboschi priniesla priebeh, na ktorý by si zrejme dopredu stavil len málokto. Ale poďme pekne poporiadku.

Už prvou veľkou zmenou bolo zaradenie úvodu celého kolotoča do oblasti Stellenbosch. Veď Juhoafričania majú s organizovaním veľkých MTB akcií skúsenosti. A nejde ani tak o dávnejšie kolo svetového pohára v Pietermaritzburgu, ako skôr o Absa Cape Epic – teda najväčší MTB etapák na svete. Práve rovnaký organizátor si vzal na starosť aj tento úvod a o kvalitu bolo postarané. Navyše o týždeň za začína spomínaný etapák a množstvo jazdcov tak mohlo skombinovať tieto 2 akcie.

Stellenbosch je navyše akási mekka horskej cyklistiky v Afrike a bolo to vidieť – či už na kvalite a náročnosti samotnej trate a tiež na výbornej diváckej kulise. A to sa ešte nezaviedla ďalšia horúca novinka – short track alebo inak XCC, ktorý sa teší veľkej popularite najmä v Amerike. XCC bude mať premiéru v Albstadte, teda v ďalšom kole. Ale nebude to žiadna piatková exhibícia so šprintérmi ako predtým – preteky sa pôjdu cca na 30 min. Na štart nastúpi 40 najvyššie postavených v UCI rebríčku v elitnej kategórií a v hre bude hneď polovica bodov, ako v klasickom XCO. A hlavne prvých 16 pôjde na sobotný štart XCO z predných radov. Všetko uvidíme teda 19.-20. mája.


Najmä súboj mužov doslova dvíhal divákov zo sedadiel. Po štarte to najskôr vyzeralo na klasický scenár, kedy Nino zavelí k útoku a ostatní postupne strácajú kontakt. Lenže teraz našiel rovnocenného súpera a nebol to Jaroslav Kulhavý - aj keď z diaľky to tak mohlo vyzerať vzhľadom na bike, dres a tiež prejav . Bol to jeho tímový kolega Sam Gaze z Nového Zélandu, majster sveta v kategórii U23 z minulého roku. Táto dvojica si postupne vypracovala náskok, za nimi sa o stíhaciu jazdu snažili Maxim Marotte a cyklokrosová hviezda Mathieu van der Poel.


Ten sa samozrejme musel prebiť z hĺbky štartového poľa, keďže nemal takú dobrú pozíciu na štarte vzhľadom na potrebné body. Trať obsahovala skutočne náročné technické pasáže plné skokov, dropov a poriadnych rockgardenov. V nich dokáže väčšinou Schurter získavať, no Gaze mu bol viac než dôstojný súper. Naopak to vyzeralo, že v niektorých úsekoch dokáže ísť o niečo rýchlejšie. Kde vyzeral ešte komfortnejšie, boli rovnejšie úseky a stúpania.



Každopádne, dvojica bola stále spolu a nič sa nezmenilo ani do posledného kola. A v ňom začalo naozajstné divadlo a Gaze sa pokúsil Schurterovi „prchnúť“. Najmä jeho nástup v najdlhšom kopci bol poriadny a mňa samého zaboleli nohy - a to som sa len pozeral . Schurter uvisel aj keď s vypätím všetkých síl. Potom bola ešte bitka o pozície pred zjazdom, no do cieľovej rovinky prišli spoločne. Navyše sa na nich dotiahol ešte aj strojovo idúci Marotte. Gaze nastúpil na mostíku tesne pred poslednou zákrutou a nabiehal do cieľovej rovinky ako prvý, Schurter v najnevhodnejší moment vykopol pedál a Novozélanďan si tak došprintoval pre životný úspech.


Koľko síl (a kŕčov) ho to nakoniec stálo, si môžete tiež pozrieť. Každopádne sa jednalo o jedno z najlepších XC za posledné roky a tento súboj mi pripomenul duel Schurtera s Kulhavým z Londýna 2012, kde tiež rozhodovali posledné metre a dobrý nájazd do záveru. Tretí dorazil Marotte a na štvrtom mieste Mathieu van der Poel. Pódium doplnil na piatom mieste Titouan Carod z Francúzska.



Výsledky muži elite
  1. Samuel Gaze (Specialized Racing) 1:30:14
  2. Nino Schurter (SCOTT-SRAM MTB Racing) +0:01
  3. Maxime Marotte (Cannondale Factory Racing) +0:02
  4. Mathieu van der Poel (CORENDON-CIRCUS CYCLOCROSS TEAM) +1:10
  5. Titouan Carod (BMC Switzerland)+1:27

Medzi ženami sa rovnako bolo na čo pozerať a svoj návrat medzi špičku MTB predviedla najmä Pauline Ferrand-Prévot. Francúzska „univerzálka“ a majsterka snáď všetkého síce nezvíťazila, ale za Annikou Langvad zaostala nakoniec len o 13 sekúnd. Prévot ešte v predposlednom kole viedla, no Dánka si lepšie rozvrhla sily. Pre ňu to bola rovnako satisfakcia za nevydarený záver minulej sezóny. Na treťom mieste dorazila prekvapivo Anna Tauber z Holandska a dokonale tak zastúpila svoju tímovú kolegyňu Yanu Belomoinu, obhajkyňu celkové triumfu z minulej sezóny, ktorá ale neštartovala.


Výsledky ženy elite
  1. Annika Langvad (Specialized Racing) 1:33:14
  2. Pauline Ferrand Prevot (Canyon Factory Racing) +0:13
  3. Anne Tauber (CST SANDD AMERICAN EAGLE MTB RACING TEAM) +0:34
  4. Helen Grobert (Cannondale Factory Racing) +1:15
  5. Maja Wloszczowska (KROSS RACING TEAM) +1:16


Prvé kolo ponúklo teda nečakané víťazstvo, čo je ale pre samotný šport len dobré znamenie. Mladá generácia sa derie dopredu, a to je najlepšia pozvánka na ďalšie kolo v nemeckom Albstadte.

(zdroj fotiek: FB UCI MTB World Cup Stellenbosch)
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Nové Město na Moravě 2023 - súboj generácií, farby a blato

Nové Město na Moravě 2023 - súboj generácií, farby a blato

Nové trasy, nové bicykle, vybavenie, farby všade naokolo, ale tiež dážď, mokré korene a blato. Predovšetkým ale skvelé výkony a atmosféra. To všetko a tiež mnoho ďalšieho priniesli prvé preteky svetového pohára horských bicyklov.
Svetový pohár v Andorre – čo ma zaujalo?

Svetový pohár v Andorre – čo ma zaujalo?

Alchýmia s plášťami. bicykle, novinky alebo zaujímavé príbehy v rámci cross-country scény. Náročné podmienky vo vysokohorskej Andorre ich priniesli dostatok...
Svetový pohár Nové Město na Moravě - zábava pre divákov

Svetový pohár Nové Město na Moravě - zábava pre divákov

Zažiť vynikajúce výkony na vlastné oči a ešte sa aj dobre zabaviť. Aj o tom môže byť svetový pohár u susedov.
keyboard_arrow_up