CRAFT uvádza víťaznú cyklistickú kolekciu

Cyklistická kolekcia značky CRAFT pre jar – leto 2007 získala na prestížnom medzinárodnom športovom veľtrhu ISPO v Mníchove hlavnú cenu. Súčasťou novej kolekcie je oblečenie pre náročných vrcholových športovcov i pre rekreačnú cyklistiku; bundy, vesty, dresy, cyklonohavice a ďalšie doplnky, oblečenie pre mužov i pre ženy.

Švédska firma CRAFT, špecializujúca sa na funkčné športové oblečenie, uvádza na trh novú sadu oblečenia určeného pre cyklistov. Kolekcia sa môže pochváliť hlavnou cenou Global Sportstyle Award z medzinárodného športového veľtrhu ISPO v Mníchove, kde sa tradične predstavuje väčšina firiem z celého sveta pôsobiacich v športovej brandži. „CRAFT zvíťazil v kategórii outdoor – funkčnosť, teda oblečenia pre šport v prírode, jeho dôležitou vlastnosťou je dokonalý odvod potu a priedušnosť, aby sa športovec cítil i pri náročnom výkone maximálne komfortne," vysvetľuje Jana Hájová, manažérka značky CRAFT. „Odborná porota ISPO ocenila v cyklistickej kolekcii CRAFT predovšetkým jej vyváženosť medzi funkčnosťou a príťažlivým športovým štýlom."

Kolekcia pre každého cyklistu i cyklistku
Tohtoročná cyklistická kolekcia je zaujímavá tiež svojou komplexnosťou. Jej súčasťou je funkčné prádlo, cyklistické nohavice s vložkou, cyklistické dresy, ale i cyklo rukavice, vesty a bundy. Oblečenie je naviac rozdelené do kategórií pre pretekárske účely a pre rekreačnú cyklistiku, obidve úrovne sa od seba líšia použitými materiálmi (napr. cyklistická vložka zohľadňujúca nároky na ich používanie, t.j. koľko hodín na nej cyklista bude sedieť) a ďalšími detailami. Všetky typy oblečenia sú naviac v ponuke ako v pánskom, tak aj v dámskom prevedení, a to vrátane na trhu nie tak často zastúpených dámskych cyklo rukavíc, viest či búnd. Súčasťou cyklistickej kolekcie je aj elitná rada Rominger Collection, vyvíjaná v CRAFTe pod vedením legendy profipelotónu Tonyho Romingera. Cyklistická kolekcia CRAFT je vhodná tiež pre spinning, in-line korčuľovanie a ďalšie športy.

Nové trendy v cyklistickom oblečení: odľahčite svojmu bruchu
Okrem designových a materiálových noviniek dochádza u cyklistického oblečenia k vylepšovaniu strihu cyklonohavíc. Po starostlivosti venovanej maximálne komfortnému sedu na bicykli a neustálom vylepšovaní cyklistických vložiek a vlákien používaných pri cyklistických dresoch prichádza CRAFT s netradičným riešením oblečenia v oblasti brucha. Cieľom je minimalizovať stiahnutie brucha v miestach, kde obyčajne dochádza k prekrývaniu nohavíc, dresu a funkčného prádla, najviac v situácii, kedy je cyklista ohnutý nad bicyklom a oblasť brucha je aj tak chránená proti vetru. CRAFT ponúka nové riešenie pomocou mäkkšieho pásu s véčkovým strihom pri dámskom modely (bez trakov) a voľnejšieho pásu bez gumy v prednej časti v pánskom modely (bez trakov). Podľa prvých reakcií sedia nohavice veľmi dobre na tele a cyklisti, či skôr cyklistky získavajú doposiaľ nepoznaný príjemný dojem z nezaťaženého brucha pri jazde na bicykli.

Ďalšie funkčné zaujímavosti
V pretekárskej kolekcii využíva CRAFT svoje najnovšie technológie z výroby funkčného prádla. Aj pri cyklistických dresoch (model Pro Race) je preto tento rok prvý krát použitý materiál z oblečenia Pro Cool (CoolMax Extreme Hexachannel Mesh), vyznačujúci sa najlepšími parametrami odvodu potu a ochladzovaniu pokožky behom športového výkonu. Pretekárske cyklo nohavice CRAFT EIT Master sú zase vyrobené z materiálov, ktoré zaisťujú naviac ochranu proti UV žiareniu, čo môže byť dôležité pre tých, ktorí trávia na bicykli dosť času predovšetkým v lete na slniečku. Funkčné hľadisko je rozhodujúce tiež u zipsov zvolených pre jednotlivé dresy. Modely určené cyklistom – pretekárom majú zipsy hrubšie a celorozopínajúce, aby si s ich pomocou mohli lepšie riadiť termoreguláciu rozopnutím alebo zapnutím dresu aj pri jazde na bicykli len s jednou rukou (dôraz na bezpečnosť), naopak dresy určené rekreačným cyklistom, hlavne ženám, majú zipsy krátke a obyčajne skryté (dôraz na design).

Najvyššiu kvalitu cyklistického oblečenia CRAFT potvrdzuje i skutočnosť, že si nový profesionálny tým kategórie Pro Tour Astana zvolil CRAFT ako svojho dodávateľa závodného i tréningového oblečenia. V CRAFTe môžeme preto tento rok v cyklistickom pelotóne vidieť hviezdy ako Alexej Vinokurov (víťaz minuloročnej Vuelty), Paolo Savoldelli alebo Andreas Klöden.


Craft konečne ožíva aj na Slovensku!
Po zmene distribútora (momentálne firma Vavrys – www.vavrys.sk, www.craft.sk) konečne ožíva aj cyklistická kolekcia firmy Craft. Prinášame stručný výber z cyklistickej rady Craft 2007:


Craft 2007CRAFT Double X
Charakteristika: Priedušná cyklistická bunda s elastickými bokmi a odopínateľnými rukávmi (slúži aj ako vesta), odvetrávanie na chrbte, predĺžený zadný diel, zadné vrecko na zips, do ktorého je možné bundu jednoducho zbaliť, reflexné zvýraznenie vpredu i vzadu, elastické manžety na rukávoch, označenie rukávov (L/R) pre jednoduchšie pripínanie na bundu.
V pánskom i dámskom strihu. Bunda získala ocenenie najväčšieho európskeho cyklistického časopisu Bike za najvýhodnejší pomer cena/výkon medzi testovanými cyklo vetrovkami s odopínajúcimi rukávmi.
Materiál: Hypervent RS - ľahké, stálofarebné mikrovlákno s vysokou priedušnosťou (12000 g/m2/24 hod.) a odolnosťou proti vetru, váha 110 g/m2
Veľkosti: XS - XXL, 36 - 44
Farby: pánska: modrá, červená, čierna; dámska: červená
Cena: 2420 Sk


Craft 2007CRAFT Dynamic Print
Charakteristika: Pánsky priedušný dres s originálnym a decentným designom. 3 zadné vrecká, 1 vrecúško na zips, reflexné prvky, sieťovaný materiál v podpazuší pre lepšiu ventiláciu, predný zips 20 cm dlhý.
Materiál: Air Sense - 100% polyester, štrukturované vlákno s kapilárnym efektom zlepšuje odvod vlhkosti a tepla z pokožky. Hmotnosť 130 g/m2.
Veľkosti: XS - XXL
Farby: modrý, červený s modrou a šedý s oranžovou potlačou
Cena: 1170 Sk


Craft 2007CRAFT Dynamic Short
Charakteristika: Krátke cyklistické nohavice do pásu, vysoko priedušné, kontrastné ploché švy, silikónový lem spodnej časti nohavíc, elastická vložka EI 1D, stála antibakteriálna úprava. Pohodlné i vďaka odľahčenej prednej časti pásu bez gumy.
Materiál: Active Sense - kombinované vlákno Nylon/Lycra s veľmi dobrou elasticitou a trvanlivosťou, rovnaká elasticita vonkajšieho materiálu a vložky, váha 190 g/m2
Veľkosti: XS - XXL
Farby: čierna s modrými, mentolovými, červenými, oranžovými či šedými kontrastnými švami.
Cena: 1640 Sk


Craft 2007CRAFT Lightning Dragonfly
Charakteristika: Ľahký dámsky cyklistický dres. 2 zadné vrecká, bočné vrecúško na zips, ploché švy, skrytý zips, sieťované panely pre lepšiu ventiláciu v podpazuší a na chrbte. Módny design s motívom letiacej vážky.
Materiál: Mono Sense - jednoduché polyesterové vlákno umožňujúce rýchly odvod vlhkosti na povrch materiálu, váha 133 g/m2
Veľkosti: 36 - 44
Farby: svetlo ružová, červená, čierna s modrou potlačou
Cena: 1040 Sk


Craft 2007CRAFT Lightning Gloves
Charakteristika: Priedušné dámske cyklistické rukavice, farebne ladiace s dresom či nohavicami. Pásik pre jednoduchšie vyzliekanie rukavíc, froté na palci, ploché švy. Dámsky strih, stiahnutie rukavíc riešené gumovým dielom v zápästí.
Materiál: koža Clarino
Veľkosti: 6 - 12
Farby: svetlo ružové, červené
Cena: 520 Sk


Craft 2007CRAFT Lightning Knicker
Charakteristika: Dámske 3/4 cyklistické nohavice pre jazdu v chladnejšom počasí a lepšiu ochranu kolien, odľahčený pás s V- strihom, široké manžety na spodnom okraji nohavíc, elastická vložka EI 1D women (v dámskom strihu) s trvalou antibakteriálnou úpravou zaisťujúca maximálny komfort sedacích partií.
Materiál: Active Sense - kombinované vlákno Nylon/Lycra s veľmi dobrou elasticitou a trvanlivosťou, rovnaká elasticita vonkajšieho materiálu a vložky, váha 190 g/m2
Veľkosti: 36 - 44
Farby: šedé s ružovými švami a pásikmi, čierne s mentolovo modrými, čiernymi alebo červenými švami a pásikmi
Cena: 1830 Sk


Craft 2007CRAFT Lightning Short
Charakteristika: Dámske krátke cyklistické nohavice, odľahčený pás s V- strihom, široké manžety so silikónovým pásikom na spodnom okraji nohavíc, elastická vložka EI 1D women (v dámskom strihu) s trvalou antibakteriálnou úpravou zaisťujúca maximálny komfort sedacích partií.
Materiál: Active Sense - kombinované vlákno Nylon/Lycra s veľmi dobrou elasticitou a trvanlivosťou, rovnaká elasticita vonkajšieho materiálu a vložky, váha 190 g/m2
Veľkosti: 36 - 44
Farby: šedá s ružovými švami a pásikmi, čierne s mentolovo modrými, čiernymi alebo červenými švami a pásikmi.
Cena: 1830 Sk


Craft 2007CRAFT Pro Cool tričko s krátkymi rukávmi
Charakteristika: Funkčné prádlo pre šport v teplom letnom počasí a pre halové športy. Výborne odvádza pot, mierne chladí a udržuje pokožku v suchu. Vhodné pod dres i ako samostatné vrchné tričko.
Intenzívnejšie odvetrávanie v podpazuší. V pánskom a dámskom strihu.
Materiál: Kombinácia CoolMax Extreme Hexachannel (94 %) a Lycry (6 %). CoolMax Extreme Hexachannel – vlákno so šesťkanálovým prierezom. Hexatechnologie zlepšuje odvod potu a zaisťuje optimálnu termoreguláciu organizmu i pri vyšších teplotách.
Veľkosti: XS – XXL, 36 – 44
Farby: pánske: biela, čierna, modrá; dámske: biela, čierna, ružová, petrolová (tyrkysová)
Cena: 1000 Sk


Craft 2007CRAFT Protector Vest
Charakteristika: Veľmi ľahká cyklistická vesta so sieťovaným chrbtom. Predná časť odolná proti vetru, pružný spodný lem, reflexné logo a štepovanie, jednoducho zbaliteľná do vrecka dresu. V pánskom i dámskom strihu.
Materiál: Hypervent RS - ľahké, stálofarebné mikrovlákno s vysokou priedušnosťou (12000 g/m2/24 hod.) a odolnosťou proti vetru, váha 110 g/m2
Veľkosti: XS - XXL, 36 - 44
Farby: pánska: modrá, reflexná žltá; dámska: ružová
Cena: 1300 Sk


Význam správneho oblečenia pre cyklistov:

Komfort pri športe – telo v suchu, oblečenie dýcha a odvádza pot; cyklista neprechladne, ani sa neprehrieva, pri vyššej rýchlosti je organizmus chránený proti vetru (vetruodolné materiály na prednom diely); kvalitná cyklistická vložka chráni sedacie partie, umožňuje dlhé sedenie v sedle, bráni odležaninám.
Ochrana proti počasiu– odolné proti vetru a dažďu, špeciálne materiály chránia i proti UV žiareniu
Zvýšenie výkonu – správne oblečenie nezaťažuje organizmus, zostáva viacej síl na športový výkon*. Anatomický strih umožňuje jazdu vo vyššej rýchlosti, oblečenie prilieha a nebrzdí, pri jazde na bicykli je rozdiel výraznejší než pri behu alebo chôdzi.
Bezpečnosť – reflexné prvky a výrazné farby zvyšujú bezpečnosť cyklistu pri jazde na ceste; správny strih pomáha bezpečnejšej jazde (elastické materiály a pánsky/dámsky športový strih zaisťuje, aby oblečenie priliehalo na telo, nikde zbytočne nevialo a nehrozilo zachytenie pri zjazde napr. o konár)
Módny design – subjektívny príjemný pocit; snaha mať na sebe aj pri športe oblečenie, v ktorom vypadám dobre.

* Pozn.: Podľa štúdie firmy Gore, výrobca materiálu Windstopper, umožňuje správne oblečenie (tj. chrániace proti vetru, ale priedušné) ísť na úrovni o 8 tepov/min. nižšej než v menej vhodnom type oblečenia už po 45 minútach jazdy na bicykli. Voľbou správneho materiálu môžeme teda šetriť energiu, alebo pri rovnakom fyzickom výkone ísť vyššou rýchlosťou. Pri niekoľkohodinovom výlete na bicykli či preteku, naviac v kopcoch a veternom počasí, už je rozdiel naozaj poznať.


Ako sa správne obliecť na bicykel?

Hlava:

Šatka, čelenka
Samozrejmosťou je pri cyklistike prilba, pod ňu sa hodí čelenka alebo šatka z funkčného materiálu, ktorá zaistí odvod potu. Pot by inak začal tiecť z čela do očí a nepríjemne štípať. Každé zbytočné rozptyľovanie za jazdy na bicykli môže byť nebezpečné.
Šatka Craft Pro Cool
Čelenka Craft Pro Cool



Trup:

Funkčné prádlo
Odvádza pot z pokožky, vhodné i pod dres z funkčného materiálu, slúži ako izolácia pokožky od prepoteného vrchného oblečenia, dobre chráni chrbát pred prechladnutím pri jazde na bicykli. Pri striedaní intenzity behom jazdy (do kopca, z kopca) napomáha lepšej regulácii teploty.
Craft Pro Cool triko s krátkymi rukávmi
Craft Pro Cool scampolo
Craft Pro Cool tielko
do chladného počasia Craft Pro Zero nebo Craft Pre Zero Extreme



Dres s krátkymi rukávmi
Základné oblečenie pre cyklistov; malo by byť z funkčného materiálu, praktické sú zadné vrecká (na zips) – na občerstvenie, náhradnú dušu, mobil, odloženie vesty, keď sa oteplí.
Pretekárske – pánske:
Craft Pro Race
Craft Master Glow

Rekreačná cyklistika – pánske:
Craft Dynamic
Craft Dynamic Print

Pretekárske– dámske:
Craft Master Glow

Rekreačná cyklistika – dámske:
Craft Lightning Text
Craft Lightning Dragonfly



Dres bez rukávov
Minimum oblečenia je ideálne pri jazde na bicykli v horúcom letnom počasí. Odvádza pot z tela, vysoká priedušnosť je v letnom počasí nevyhnutná. Dôležitý aspekt pre cyklistky –
s dresom bez rukávov sa viac opáli.
Vhodné taktiež na spinning, in-line a ďalšie športy.
CRAFT Lightning Text SL


Vesta
Vhodná pri nestálom počasí alebo dlhších cestách na bicykli, keď sa k večeru ochladí a potrebujeme zvýšiť zateplenie tela. Predný diel z materiálu, ktorý je priedušný, ale neprefúknuteľný, chrbát obyčajne zo sieťoviny. Mala by byť čo najľahšia a najtenšia, aby sa dala zbaliť do vrecka cyklodresu. Vhodný je anatomický strih padnúci vo všetkých detailoch (pánsky/dámsky), aby vesta dobre sedela na tele a nefúkalo do nej napr. voľnými prieramkami.
Pánska vesta Craft Protector
Dámska vesta Craft Protector



Bunda:
Vrchné oblečenie pre chladnejšie počasie. Bundy môžu byť z materiálu, ktorý je priedušný (chráni proti vetru, obmedzená ochrana proti dažďu) alebo vodenepriepustný (cyklo pláštenky). Na chrbte vybavená vreckom, predĺžený strih zadného dielu má chrániť koniec chrbta pri jazde na bicykli (čiastočne môže nahradiť blatník). Praktické sú odopínajúce rukávy, tým sa z bundy stáva vesta a naopak.
V teplejšom počasí platí: lepšie premoknúť, než sa zapariť.
Bunda odolná proti vetru:
Pánska bunda Craft Double X
Dámska bunda Craft Double X

Bunda odolná proti dažďu:
Craft Bike Rain


Nohy:

Nohavice
Nohavice s cyklistickou vložkou, ktorá umožňuje mäkký posed na bicykli. Vložka by mala byť elastická a zároveň by mala mať anatomický tvar (mužský/ženský), aby neprekážala pohybu. Mala by mať trvalú antibakteriálnu úpravu a bezšvové prevedenie. Vložky pre častú a niekoľkohodinovú jazdu na bicykli sú komfortnejšie, viacvrstvové prevedenie s odlišnou hrúbkou v jednotlivých častiach. Tieto vložky majú vyššiu hustotu materiálu a perforovanie pre rýchlejšie vysychanie vložky. Kvalita vložky podstatne ovplyvňuje cenu nohavíc. Pozor, pri používaní cyklonohavíc sa spodné prádlo nepoužíva, vložka má byť tzv. naostro, inak sa zbavujeme výhod z používania antibakteriálnej vložky a spodné prádlo môže na sedle tlačiť.
Nohavice sú z elastického materiálu, vďaka silikónovým páskam na vnútornej strane nohavíc sedia lepšie na tele.
Nohavice sa robia v prevedení s laclem (tj. voľný pás, traky natiahnuté cez ramená) alebo do pásu.
Pánske pretekárske:
Craft EIT Master Short
Craft EIT Master Bib

Pánske rekreačné:
Craft Dynamic Short
Craft Dynamic Bib

Dámske rekreačné
Craft Lightning Short



Trojštvrťové nohavice
Využitie a prevedenie ako u základných cyklonohavíc, 3/4-prevedenie chráni lepšie kolená pri jazde v chladnejšom počasí alebo v prípade pádu na zem. Obľúbené prevažne u žien (z estetických dôvodov) a pri jazde na jar a na jeseň.
Pánske pretekárske:
Craft EIT Master Knicker

Dámske rekreačné:
Craft Lightning Knicker



Ponožky
Aj noha v tretre by mala byť v suchu, preto sú vhodné ponožky z funkčných materiálov, stačia nižšie, odvetrávacie mriežky zvyšujúce priedušnosť ponožky.
Vavrys Cyklo CoolMax Professional



Ruky:

Rukavice
Chránia ruky (predovšetkým dlane) v prípade pádu z bicykla, zmäkčujúce vankúšiky v dlaňovej časti tlmia nárazy pri jazde na bicykli, froté na palci slúži k utieraniu potu z tváre.
Rukavice Craft Master Glow
Rukavice Craft Pro Race
Rukavice Craft Dynamic

Rukavice Craft Lightning – dámske


Tony Rominger
Podieľa sa na vývoji cyklistickej kolekcie CRAFT, najväčší vplyv má na elitnú radu, ktorá nesie i jeho meno (Rominger Collection). Legenda svetovej cyklistiky: Tour de France – 2. v celkovom poradí, najlepší vrchár (93), 3 etapové víťazstvá, Vuelta – 12 etapových víťazstiev (92 – 94), Giro di Italia – 5 etapových víťazstiev (95), svetový rekord v hodinovke – 55,29 km (94), Nr. 1 v svetovom rankingu UCI v rokoch 1995-96, celkovo viac ako 125 víťazstiev v profesionálnych cyklistických pretekoch.

Ján Svorada
Jeden z najúspešnejších cyklistov v českej/slovenskej histórii. Narodil sa v Trenčíne, v roku 1968. Od roku 1987 športuje a žije v Českej republike (začínal v tíme Dukla Brno). 14 rokov svojej profesionálnej kariéry súťažil v talianskom tíme Lampre. Celkovo dosiahol v drese tohto tímu ako výborný šprintér 74 etapových víťazstiev, v roku 2001 zvíťazil v závere poslednej etapy legendárnej Tour de France.
Po ukončení profesionálnej cestnej kariéry súťažil v roku 2006 vo vlastnom tíme Grisoft XCR na horských bicykloch. V tomto roku rozšíril svoje pôsobenie vo vrcholovej cyklistike i o manažérsku úlohu, stal sa športovým riaditeľom českého MTB klubu Merida Biking Team. Svoje bohaté skúsenosti uplatňuje taktiež v obchode – je spolumajiteľom firmy ktorá prevádzkuje jeden z najväčších cyklistických obchodov v Brne (XCR). Kontakty na talianske firmy špecializované na cyklistické vybavenie využíva pri dovoze značiek Sidi, Eleven a De Rosa. Pod značkou Svorada sú vyrábané aj pretekárske cestné bicykle.

Galéria z prezentácie
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test bielizne Craft Pro Cool

Test bielizne Craft Pro Cool

Známy výrobca športového oblečenia, švédska firma Craft, ohlásil začiatkom jari uvedenie inovovanej verzie svojej letnej rady bielizne Pro Cool. Redakcia MTBiker.sk sa dohodla so slovenským distribútorom Craftu, firmou Vavrys SK, na možnosti nechať túto novú bielizeň otestovať potenciálnym užívateľom – vylosovaným z rád návštevníkov MTBiker.sk. Reklamné materiály Craftu hovorili o bielizni v superlatívoch, boli sme preto zvedaví, aká bude realita.
Nový CRAFT Pro Cool pre ešte príjemnejší pocit pri športovaní

Nový CRAFT Pro Cool pre ešte príjemnejší pocit pri športovaní

CRAFT vylepšil svoju obľúbenú funkčnú bielizeň na leto. Nový Pro Cool je vyrobený z ešte účinnejšieho, elastickejšieho a ľahšieho materiálu, vlákna sú obohatené naviac o ochranu proti pachom. Nová kolekcia je v ponuke taktiež v nových farbách – lososovej, svetlo modrej a svetlo zelenej. Pribudli i nové modely ako napr. boxerky s cyklistickou vložkou.
Funkčné prádlo pri športe v teplom počasí

Funkčné prádlo pri športe v teplom počasí

O výhodách funkčného prádla sa na vlastnej koži presvedčil snáď každý, kto sa aspoň trochu venuje nejakému športu či aktívnemu pohybu. Doba, keď športovci a turisti nosili na sebe studené, spotené, bavlnené tričká, už je dnes minulosťou. Komfort suchého a teplého „termoprádla“ oceňujú športovci predovšetkým v zime, svoj význam ale nájde funkčné prádlo aj v letnom období.
keyboard_arrow_up