Test: BBB MountainFeet BSO-09 – technické ponožky, ktoré si vaše chodidlá zamilujú

Test: BBB MountainFeet BSO-09 – technické ponožky, ktoré si vaše chodidlá zamilujú

Aby ste sa cítili pohodlne na výjazde, rovnaký pocit musia mať aj vaše chodidlá.
Pomôžu poriadne technické ponožky? V čom sa líšia od tých bežných?

Bikeri často venujú veľký dôraz na kúpu tretier, ktoré musia dokonale sedieť, byť pohodlné a zároveň mať patričnú tuhosť podrážky pre danú disciplínu, aby bol prenos sily do pedálov čo najefektívnejší. Na čo sa však trochu zabúda, je voľba poriadnych funkčných ponožiek, ktoré neraz dokážu ušetriť veľkú dávku bolesti, alebo vás udržať v sedle omnoho dlhšie. Ideálne sú tie, o ktorých ani neviete, že ich máte na nohách a rovnaký pocit vo vás zostane aj po ich vyzutí.


Jedným takýmto produktom sú ponožky BBB MountainFeet BSO-09, ktorých hlavnou úlohou je ochrániť vaše chodidlá pred nežiadúcimi mechanickými silami, ktoré vznikajú pri dlhodobom pedálovaní. Čo si pod týmto konkrétne predstaviť? Čítajte ďalej a dozviete sa!

Nohy ako v bavlnke, teda, polyamide...

Materiál, z ktorého sú ponožky upletené, pozostáva z 78% polyamidu, 10% polyesteru, 7% bavlny a 5% elastanu. Zosilené vrstvy materiálu nájdete na špičke, päte, v oblasti achilovky a po celej spodnej chodidlovej časti. Úlohou týchto technických vrstiev je absorbcia nárazov a ochrana pred vznikom trenia a nadmerného tlaku. Výška sáry je potom slušných 170 mm. Papierové informácie znejú dobre, som však zvedavý, aká bude realita.


Prvý dojem, tvar a pocit na nohe

Už pri samotnom chytení ponožky do ruky cítite, že to nie je žiadne tenučké „tintítko“, ale poctivá “fusakla”, ktorá niečo znesie. Oblasť špičky, päty aj podrážky je dvojnásobne hrubšia ako odvetraná nartová časť. Stredom prechádza čierny pruh, ktorý ako o chvíľu zisťujem, slúži na elastické účely. Ponožka v tomto mieste viac pracuje a natiahnete ju tak aj na poriadne laby bez toho, aby vaše nechty uzreli skrz ňu svetlo sveta skrz. Tento pás teda poskytuje viac priestoru na drobné veľkostné odchýlky, čo je len dobre. Materiál nepôsobí na koži umelohmotným dojmom, necítiť z neho čínsku fabriku a po vyzutí budú mať vaše nohy stále pôvodnú farbu. Čo je však citeľné v porovnaní s tými tenkými je vyššia hrejivosť, vyplývajúca z väčšej masy materiálu.


Záťažový test v praxi

Na nohe sedia veľmi dobre. Lem ani napriek väčšej výške nereže, netlačí, nezosúva sa a po stránke strihu im niet čo vytknúť. Všetko sedí ako má a nič nebráni tomu, aby som ich poriadne prevetral. V porovnaní s bežnými cyklo-ponožkami je hneď po chvíli cítiť, že „vystužené“ časti sa cítia v tvrdej tretre príjemnejšie a nikde nič netlačí, nešúcha, a to ani pri silovom dupaní. Stred ponožky síce dýcha celkom dobre, no pri teplotách výrazne nad 20°C som cítil, že už sa mi nohy potia.

Z časti je to daň aj za trochu menej odvetrané tretry Shimano XC7 a z časti za hrubší materiál, čo však vysvetľuje fakt, že tento model ponožiek je vyslovene určený pre MTB. Pokiaľ však nebol vonku úpek, všetko bolo v najväčšom poriadku a vysoká sára dobre chránila členky aj pred nástrahami v podobe voľných konárov, kríkov, žihľavy a malinčia. Extra výstelka na holennej časti vytvára ochranný "štít" pred odletujúcimi kamienkami či konárikmi a celkovo zvyšuje ochranu tejto partie pred drobnými poraneniami. Pochvalu si zaslúži aj samotná výdrž. Po desiatke výjazdov a praní nebadám žiadne poškodenia, žmolky alebo farebné zmeny. A to som sa rozhodne nevyvážal po Čuňovskej hrádzi.


Trendové farby a cenová politika

Hoci ja som vozil „decentné“ čierno-sivé vyhotovenie, tí z vás, ktorí majú radi farbičky, sa iste potešia, že ponožky sa vyrábajú aj v krvavočerveno-čiernej, mentolovej a oranžovej verzii. Odporúčaná maloobchodná cena je stanovená na cca 15 €, čo nie je najmenej, no na druhej strane si môžete byť istí, že sú naozaj prepracované a niečo znesú. Ak máte niekto problém s otlakmi, odermi a podobne, určite to bude lepšia investícia ako kupovať si náplaste a hojivé krémy na dobojované chodidlá.


Kompletné info o ponožkách nájdete na stránke výrobcu na bbbcycling.com/sk.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
bimjeam 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Pedále BBB Enigma – pre učenie nových zručností

Test: Pedále BBB Enigma – pre učenie nových zručností

Neexistujú platformové pedále, ktoré by sadli každému. Rovnako na tom sú aj testované pedále BBB, ktoré sú vhodné práve pre špecifickú skupinu jazdcov.
Funkčné oblečenie z rastlín? Značka UYN a ich originálny prístup

Funkčné oblečenie z rastlín? Značka UYN a ich originálny prístup

Čisté merino je menej príjemné na pokožke, syntetika horšie odoláva baktériám a preto zapácha. Nastal čas na použitie vlákna z rastlín?
Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Budú zimné doplnky Isadore maličkosti, ktoré vedia byť veľkou pomocou cyklistu? Ako si vybrať správny model a veľkosť?
keyboard_arrow_up