Zážitky, inšpirácie, návody
MTBIKER magazín

Najnovšie články z kategórie Cestná cyklistika

Peter Velits začne rok v Austrálii na Tour Down Under

Peter Velits začne rok v Austrálii na Tour Down Under

Slovenský cyklista Peter Velits povedie tím Omega Pharma-Quick Step na pretekoch Tour Down Under v okolí austrálskeho Adelaide, ktoré sú prvým podujatím seriálu WorldTour v roku 2013. Už tradičné podujatie sa uskutoční od 20. do 27. januára. Peter Velits je v ideálnom cyklistickom veku a rok 2013 by mohol byť jeho najlepším v kariére. Okrem dvadsaťsedemročného Slováka budú v tíme Omega Pharma - Quick Step na austrálskych cestách súťažiť aj Gert Steegmans, Bert Grabsch, František Raboň, Jerome Pineau, Andy Fenn a Serge Pauwels.

Podľa New York Times sa Armstrong chce priznať k dopingu

Podľa New York Times sa Armstrong chce priznať k dopingu

Podľa piatkového vydania denníka The New York Times zvažuje bývalý americký cyklista Lance Armstrong priznanie užívania zakázaných látok počas svojej kariéry. Medzinárodná cyklistická únia (UCI) si osvojila názor Antidopingovej agentúry USA (USADA) a v októbri 2012 Američanovi anulovala všetky výsledky od roku 1999 a potrestala ho doživotným dištancom. Štyridsaťjedenročný Armstrong prišiel aj o všetkých sedem titulov z prestížnych pretekov Tour de France.

Il grande Fausto

Il grande Fausto

Trocha motivácie pred blížiacim sa víkendom.
Peter Sagan je druhým najúspešnejším jazdcom roka 2012

Peter Sagan je druhým najúspešnejším jazdcom roka 2012

Slovenský cyklista Peter Sagan je druhým najúspešnejším pretekárom v kalendárnom roku 2012. Víťaz ankety Zlatý pedál 2012 a druhý najúspešnejší športovec roka 2012 na Slovensku vyhral v predchádzajúcich dvanástich mesiacoch na elitnej úrovni 16 pretekov. O tri úspechy viac dosiahol Nemec André Greipel. Na ďalších priečkach rebríčka víťazstiev skončili Mark Cavendish s 15 triumfami, Tom Boonen a Marcel Kittel (13). Najlepším jazdcom v pomere kvality a kvantity úspechov je víťaz Tour de France Bradley Wiggins, ktorý dosiahol v roku 2012 celkovo 12 triumfov. Víťaz svetového hodnotenia UCI Joaquím Rodríguez sa radoval desaťkrát.

Peter Sagan má za sebou úspešnú sezónu

Peter Sagan má za sebou úspešnú sezónu

Peter Sagan podľa očakávania obhájil prvenstvo v ankete Slovenského zväzu cyklistiky Zlatý pedál a stal sa najlepším cyklistom Slovenskej republiky v roku 2012. Dvadsaťdvaročný jazdec tímu Cannondale (nar. 23. januára 1990) má za sebou úspešnú sezónu. Na Tour de France vyhral tri etapy a získal zelený dres víťaza bodovacej súťaže. Zo štyroch etapových úspechov sa tešil na pretekoch Okolo Švajčiarska a z piatich na Okolo Kalifornie, na oboch podujatiach triumfoval aj v bodovacích súťažiach. Sagan dosiahol aj ďalšie úspechy, vo svetovom rebríčku UCI skončil na 8. mieste. Podľa predstáv mu nevyšli olympijské hry v Londýne, kde štartoval ako jediný Slovák medzi cyklistami, ani majstrovstvá sveta, kde skončil dvanásty. Olympijská taktika sledovania britského tímu mu nevyšla, karty boli napokon rozdané pre iných jazdcov. Žilinčan sa na Slovensku teší veľkej popularite, fanúšikovia oceňujú jeho výsledky a aj vďaka nim stúpa záujem o cyklistiku.

Peter Sagan vyhral anketu Zlatý pedál 2012

Peter Sagan vyhral anketu Zlatý pedál 2012

Cyklistom roka 2012 sa na Slovensku stal Peter Sagan. Dvadsaťdvaročný Žilinčan obhájil v ankete Zlatý pedál vlaňajšie prvenstvo a celkovo vyhral výročné hodnotenie Slovenského zväzu cyklistiky tretíkrát v kariére. Predtým získal ocenenie aj v roku 2008, keď sa stal takisto ako rok predtým aj talentom sezóny. V tohtoročnej ankete triumfoval Sagan rovnako ako vlani suverénne pred bratmi Petrom a Martinom Velitsovcami. Talentom roka sa stal Dávid Zverko, ktorý vyhral anketu aj pred rokom a v tomto zaujal predovšetkým triumfom na Pretekoch mieru mládeže.

Bývalý majster sveta Ballan po páde prišiel o slezinu

Bývalý majster sveta Ballan po páde prišiel o slezinu

Majstrovi sveta v cestnej cyklistike z roku 2008 Alessandrovi Ballanovi museli po nepríjemnom páde na tréningu chirurgicky odstrániť slezinu. Taliansky jazdec BMC Racing spadol počas prípravy na východe Španielska, zlomil si nohu a rebro.
Strelkyne alebo Sagan, jasno bude v piatok

Strelkyne alebo Sagan, jasno bude v piatok

V piatok večer krátko po 21.00 h Slovensko spozná svojho športového kráľa alebo kráľovnú za rok 2012, ktorého v ankete OVB Športovec roka 2012 vybralo 110 hlasujúcich športových novinárov. Výsledky slávnostne vyhlásia v novej budove Slovenského národného divadla v Bratislave. Odovzdávanie cien najlepším 10 jednotlivcom a 3 kolektívom uvidia televízni diváci v priamom prenose na TV Markíza od 20.00 h. Anketu zorganizoval tradične Klub športových redaktorov Slovenského syndikátu novinárov (KŠR SSN), už šiestykrát v spolupráci s agentúrou B&D.
Ferrari obhajuje Armstronga a považuje sa za obeť

Ferrari obhajuje Armstronga a považuje sa za obeť

Bývalý lekár cyklistu Lancea Armstronga Michele Ferrari obhajuje nevinu diskvalifikovaného sedemnásobného víťaza Tour de France. Ferrari, ktorý podobne ako Američan dostal od Antidopingovej agentúry USA doživotný dištanc, tvrdí, že nikdy nevidel Armstronga dopovať a odmieta akýkoľvek vzťah s cyklistami, ktorí ho označili ako kľúčového muža v dopingovom škandále.
UCI udelila licenciu WorldTour ďalším tímom

UCI udelila licenciu WorldTour ďalším tímom

Medzinárodná cyklistická únia (UCI) pridelila licenciu WorldTour ďalším 6 tímom a okrem toho jej príslušná komisia prisľúbila registráciu 3 zoskupeniam. Na sezóny 2013 - 2016 na základe posudkových rokovaní, ktoré sa konali 19., 21., 22. a 28 novembra a 7. decembra, dostali licenciu WorlTour formácie AG2R La Mondiale, Euskaltel Euskadi a Agros - Shimano a na roky 2013 - 2014 bývalý Rabobank, Garmin Sharp a Saxo - Tinkoff.
Novembrové číslo Cyklistickej dopravy PR článok

Novembrové číslo Cyklistickej dopravy

Prečítajte si nové číslo cyklistickej dopravy, kde sa o.i. dozviete o tom, že cyklocestičky môžu zachrániť život alebo, že Holanďania chcú nové cyklotrasy, navyše sme pre vás pripravili cykloreport z Gdanska a ešte veľa nového.
Užívať EPO nemá význam, nezvyšuje výkon, ohrozuje zdravie

Užívať EPO nemá význam, nezvyšuje výkon, ohrozuje zdravie

Najmä medzi cyklistami populárna zakázaná látka erytropoetín (EPO) nemusí poskytovať užívateľom očakávanú výhodu. Podľa najnovších vedeckých zistení sa vystavujú zdravotným rizikám zbytočne. Medzi vedľajšie účinky patrí aj vznik krvných zrazenín, ktoré môžu viesť k mozgovej mŕtvici či infarktu.

Formulár sa odosiela
keyboard_arrow_up