Zážitky, inšpirácie, návody
MTBIKER magazín

Najnovšie články z kategórie Tour De France

Tour de France - 21.etapa a zhrnutie.

Tour de France - 21.etapa a zhrnutie.

Víťazom 92. ročníka cyklistických pretekov Tour de France sa stal Američan Lance Armstrong. Siedmym triumfom v rade na francúzskych cestách 33-ročný Texasan prepísal históriu najslávnejších a najnáročnejších etapových pretekov sveta, keď v tabuľke viacnásobných víťazov má pred štvoricou cyklistov s piatimi triumfami: Francúzov Anquetila a Hinaulta, Belgičana Merckxa a Španiela Induraina už náskok dvoch prvenstiev. Siedmy triumf bol pre Armstronga posledným, keďže 92. ročník Tour de France bol jeho záverečnými pretekmi v rade.
Tour de France - 20.etapa

Tour de France - 20.etapa

Americký cyklista Lance Armstrong sa so svetovým pelotón na Tour de France lúči vo veľkom štýle. V predposlednej 20. etape 92. ročníka najväčších pretekov na svete, ktorou bola náročná časovka na 55 km v okolí baníckeho mesta St. Etienne, sa jazdec tímu Discovery Channel konečne dočkal prvého tohtoročného víťazstva a prakticky si zaistil siedme prvenstvo v rade na Tour. O prvenstvo by ho mohla pripraviť len nejaká nepredvídateľná náhoda v nedeľňajšej záverečnej etape do Paríža, po ktorej definitívne ukončí svoju bohatú športovú kariéru. Armstrong víťazstvom v náročnej jazde proti chronometru zvýšil v celkovom poradí svoj náskok pred Talianom Ivanom Bassom na 4:40 min.
Tour de France - 19.etapa

Tour de France - 19.etapa

Víťazom 19. etapy cyklistických pretekov Tour de France sa stal Talian Giuseppe Guerini. Tridsaťpäťročný rodák z Bergama zvládol 153,5 km z Issoire do Le Puy-en Velay za 3:33,04 h. V závere sa odpútal od svojich partnerov z úniku a po druhý raz v kariére (predtým v roku 1999) si vychutnal pocit triumfu v jednej z etáp na najprestížnejších pretekoch cyklistov. Guerini zároveň získal druhé tohtoročné víťazstvo pre nemecký T-Mobile a 250. víťazstvo pre cyklistu z Talianska v 92-ročnej histórii Tour de France. Druhý skončil v piatkovej etape so stratou 10 sekúnd Francúz Sandy Casar, ktorý v záverečnom špurte zdolal Taliana Franca Pellizottiho. Štvrtý člen únikového kvarteta Španiel Oscar Pereiro Sio (+12) sa v celkovom poradí posunul z 13. na 10. miesto a zosunul z neho Francúza Christopha Moreaua.
Tour de France - 18.etapa

Tour de France - 18.etapa

Víťazom 18. etapy cyklistických pretekov Tour de France dlhej 189 km z Albi do Mende sa stal Španiel Marcos Serrano. Tridsaťtriročný jazdec tímu Liberty Seguros si pripísal vôbec prvý etapový triumf na najprestížnejších etapových pretekoch sveta v kariére, keď v záverečnom kopci ušiel svojim kolegom z úniku. Druhý skončil s odstupom 27 s Francúz Cédric Vasseur (Cofidis) a tretí v rovnakom čase Belgičan Axel Merckx (Davitamon-Lotto). Líder celkového poradia Američan Lance Armstrong (Discovery Channel) prišiel do cieľa so stratou vyše 11 min, ale bezpečne si aj naďalej udržal žlté tričko vedúceho jazdca pretekov.
Tour de France - 17.etapa

Tour de France - 17.etapa

Sedemnásta etapa 92. ročníka Tour de France z Pau do Revelu sa po 239,5 km stala v stredu korisťou Taliana Paola Savoldelliho. Jazdec tímu Discovery Channel a dvojnásobný víťaz Giro d´Italia dosiahol v najdlhšej etape tohtoročnej Tour výsledný čas 5:41:19 h, keď v záverečnom šprintérskom súboji uspel v súboji s Nórom Kurtom Asle-Arvesenom (CSC Team). Tretí prišiel do cieľa s minimálnym odstupom Austrálčan Simon Gerrans (Ag2r-Prevoyance). Preteky ešte pokračujú. Hlavné pole aj s lídrom priebežného poradia Američanom Lancom Armstrongom bude mať v cieli stratu približne 20 minút. Šesťnásobný víťaz Armstrong by však mal naďalej zostať v žltom tričku prvému muža Tour.
Tour de France - 16.etapa

Tour de France - 16.etapa

Víťazom 16. etapy na 92. ročníku prestížnych cyklistických pretekov Tour de France, ktorá viedla z Mourenxu do Pau a merala 180,5 km, sa stal 28-ročný Španiel Oscar Pereiro Sio z tímu Phonak Hearing Systems, ktorý v špurte vedúcej štvorčlennej skupiny zdolal svojho krajana Xabiera Zandia (Illes Balears) a Taliana Eddyho Mazzoleniho z tímu Lampre-Caffita. Na čele celkového poradia však naďalej ostáva Američan Lance Armstrong, ktorý prišiel do cieľa 16. etapy so stratou približne 3:30 min.
Tour de France - 15.etapa

Tour de France - 15.etapa

Američan Lance Armstrong ostáva aj po kráľovskej etape 92. ročníka Tour de France z Lézat-sur-Leze do Saint-Lary Soulan na Pla d'Adet, ktorá merala 205,5 km, lídrom pretekov a nositeľom žltého trička. Víťazom etapy sa stal ďalší Američan a jazdec tímu Discovery Channel George Hincapie, ktorý si prvenstvom uctil pamiatku svojho bývalého kolegu a olympijského víťaza z roku 1992 Fabia Casartelliho. Náročná trasa v Pyrenejách bola zasvätená práve Casartellimu, ktorý pred desiatimi rokmi na jej trati pri zjazde z Col du Portillon tragicky zahynul.
Tour de France - 14.etapa

Tour de France - 14.etapa

Američan Lance Armstrong zvýšil v sobotňajšej 14. etape cyklistických pretekov Tour de France z Agde do Ax-3-Domaines, ktorá merala 220,5 km, svoj náskok na 1. mieste aktuálneho poradia na Dána Mickaela Rasmussena už na 1:41 min. Jazdec tímu Discovery Channel a šesťnásobný víťaz pretekov skončil v úvodnej pyrenejskej etape na 2. mieste, keď rýchlejší bol len Rakúšan Georg Totschnig. Armstrong mal pred etapou na Rasmussena náskok 38 sekúnd, Dán prišiel napokon do cieľa na 8. priečke. Tretí v etape skončil ďalší z favoritov 92. ročníka Talian Ivan Basso.
Tour de France - 13.etapa

Tour de France - 13.etapa

Austrálčan Robbie McEwen sa stal prvým cyklistom na 92. ročníku cyklistických pretekov Tour de France, ktorý zaznamenal tri etapové víťazstvá. Tridsaťtriročný rodák z Brisbane sa tretíkrát presadil v záverečnom hromadnom šprinte 13. etapy, ktorá viedla z Miramasu do Montpellieru a merala 173,5 km. McEwen zaznamenal celkovo svoje ôsme etapové prvenstvo na Tour. V záverečnom šprinte zdolal svojho krajana Stuarta O´Gradyho, ktorý sa po etape sťažoval, že ho McEwen svojim pohybom trochu zastavil a žiadal jeho diskvalifikáciu. Jury však napokon ponechala víťazstvo jazdcovi Davitamon-Lotto.
Tour de France - 12.etapa

Tour de France - 12.etapa

Prvým francúzskym víťazom na 92. ročníku cyklistických pretekov Tour de France sa stal David Moncoutie, ktorý vyhral štvrtkovú 187 km dlhú dvanástu etapu z Brianconu do Digne-les-Bains. Na 2. mieste skončil ďalší domáci cyklista Sandy Casar, Francúzi tak úspešne oslávili národný sviatok Dobytia Bastilly. Tretí v etape skončil Španiel Angel Vicioso. Lídrom 92. ročníka je aj naďalej Lance Armstrong. Šesťnásobný víťaz pretekov prišiel do cieľa v hlavnom pelotóne, ktorý mal stratu 10:32 min na víťaza. Armstrong si aj naďalej udržal 38-sekundový náskok pred zatiaľ druhým Dánom Michaelom Rasmussenom, tretí je Francúz Christophe Moreau so stratou 2:34 min.
Tour de France - 11.etapa

Tour de France - 11.etapa

Kazach Alexander Vinokurov sa stal víťazom stredajšej 11. etapy 92. ročníka cyklistických pretekov Tour de France, ktorá viedla z Courchevelu do Brianconu a merala 173 km. Tridsaťjedenročný majster Kazachstanu vyprovokoval už na 28. kilometri únik desaťčlennej skupiny, dominoval na náročných alpských stúpaniach na Col du Madeleine, Col du Telegraphe a Col du Galibier a v záverečnom šprinte vedúceho dua bol úspešnejší ako Kolumbijčan Santiago Botero. Vinokurov zaznamenal svoje druhé etapové prvenstvo na Tour a napravil pokazený dojem z neúspešného vystúpenia v utorňajšej 10. etape. Na treťom mieste skončil v 11. etape Francúz Christophe Moreau, ktorý priviedol do cieľa Armstrongovu skupinu so stratou 1:14 min. V žltom drese jazdiaci Armstrong napokon skončil na 6. mieste.
Tour de France - 10.etapa

Tour de France - 10.etapa

Španiel Alejandro Valverde sa stal prvýkrát v kariére víťazom etapy na Tour de France, keď v utorok zvládol najrýchlejšie prvé tohtoročné alpské kilometre z Brignoudu do Courchevelu (181 km). Jazdec tímu Illes Balears-Caisse d'Epargne prešprintoval v posledných metroch záverečného 21 km dlhého stúpania do Courchevelu obhajcu prvenstva Lanca Armstronga. Američan sa však po jednoetapovom pôste opäť oblečie v stredu do žltého trička vedúceho jazdca pretekov, keďže doterajší líder Jens Voigt prišiel do cieľa s vyše polhodinovou stratou. O výsledkoch etapy sa rozhodlo v záverečnom stúpaní k stanici lanovky v Courcheveli. Armstrong nasadil strhujúce tempo, ktorému napokon stačili len Valverde, jeho krajan Francisco Mancebo a víťaz nedeľňajšej etapy Dán Michael Rasmussen.
Formulár sa odosiela
keyboard_arrow_up