Chcem sa spytat na nejake rady, ako nahnat kondicku, ak nemam cestak. Ja osobne som to vyriesil provizorne kupou 1.5 cestnych plastov a jazdim na horskom cestu. Zda sa mi to omnoho efektivnejsie co sa kondicky tyka ako jazdit v lese...
Ako je to z behom, riesi niekto aj pravidelne beh?
Ja iba sem tam, skor plavanie, to sa mi osvedcuje dost dobre na kondicku.
Pytam sa na to preto, ze doteraz som robil hlavne staticke sporty (fitko), v zime zjazdove lyze, co je viac menej tiez silovy sport...
Dik za akukolvek radu.
07.06.2007 - 11:21:41
00
ja to tiez riesim tak ako ty. 1,5 na cestu a hotovo. problem je ked sa mi tie plaste nechce prehadzovat. ale ked takto jazdis pravidelne tak kondicka sa objavi ani nebudes vediet ako. behat som zatial neskusal - si pri tom nejak sprosto pripadam a navyse ta zataz na kolena pokial nie si na prirodnom povrchu...
07.06.2007 - 12:34:10
00
Pripájam sa, tiež som to vyriešil podobne. Akurát, že mám dve sady kolies.
07.06.2007 - 12:48:06
00
tiez som to vyriesil podobne.kupil som cestak:D
07.06.2007 - 12:49:44
00
No tak to ma tesi, ze sme viacery na takychto hybridoch. Tie plaste sa nexce prehazdzovat ani mne, ale co uz narobim. Ale citim to, ked davam zaberaky na ceste a potom po nejakom tom relaxe sa vratim na moju oblubenu horsku trat, tak tie stupaky zrazu odost lahsie zvladam. Beh tiez az tak nemusim, ale to len ked som mimo biku dlhsiu dobu, tak treba kompenzovat deficit endorfinu :) .
Chcem sa vyhnut v tomto vlakne o teoriach treningu v aerobnej/anaerobnej oblasti, a zvysovani hranice medzi nimi, ale aj tak sa spytam ako je to zo zatazou pocas treningu? je vhodnejsie snazit sa ist celu dobu na konstantnej zatazi, alebo nejak menit intenzitu pocas treningu.
Mne sa celkom osvedcilo v kopcoch casto striedat jazdu zo sedla s jazdou v sedle...Ale to asi nieje nic nove :oops: a asi to je dost individualne.
No pome maratonci, nejake rady, postrehy z vasich treningov :D
07.06.2007 - 12:56:20
00
Prehrab sa tu:

http://forum.mtbiker.sk/viewtopic.php?t ... sc&start=0
07.06.2007 - 13:43:01
00
Dik za tip, ale to uz mam prehrabane a nic nove som sa tam nedozvedel. Ako som pisal, az do takych podrobnosti by som nezachadzal, pretoze sa to moze zvrhnut na dost demagogicku debatu, vid uvedeny thread.
Ja by som sa radsej dozvedel nejake dobre rady, ako na to, ako trenuju amateri, ako trenuju zamestnani ludia, co maju bike alebo celkovo sport ako hobby... O profesionalnych treningoch, sledovani spotreby CO2, drzani sa na hranici laktanoveho prahu sa na webe a v odbornej literature clovek docita hodne a vacsinou z prvej ruky, ale o to mi tu nejde.
07.06.2007 - 14:18:33
00
No ja robim to iste mam 1,5 plaste ktore som predvcerom menil na tych jazdnim cestu nebaví ma az tak ale je to aspom zmena ako chodit stale tie iste trate a je to dobre na kondiciu behat sa pokusam pokial je na to cas a nebol som prave dlho na biku tam si aspom vytaham pluca myslim ze aspom na to je to dobre . Ja zas naopak sedim na vyjazdoch do kopcou v sedle a skusam jazdit skor tazsie prevody s mensou kadenciou a ked potom na maratone nevladzem postavim sa do pedalov a ako keby som nasiel novu energiu ktoru na maratone urcite kazdy potrebuje. Tie tazsie prevody aj preto ze som pocul ze ci vacsia kadencia tym viac energie nezda sa to pri tom namahavom slapani tazkych prevodov ale nieco mi hovori ze to je pravda . to to bol len laicky postrech ked chces nieco si z toho zober boli to len moje osobne skusenosti ktore nemusia byt pravda :wink:
07.06.2007 - 14:47:02
00
profesionali sa snazia trenovat profesionalne a amateri to robia amatersky, aj prvi a aj druhi ak chcu, aby bol ten proces co najefektivnejsi, tak sa musia drzat tych zasad, co o nich rozpravas, ze su vsade na webe, ak nie, tak je to len take amaterske a efekt moze byt rozny...v cyklistike nie som doma a ako amater tak aj "trenujem", raz si vyberiem trasu a snazim sa ju prejst co najrychlejsie a inokedy sa mi nechce a v polovici to pride same, ze mozno by som mal pridat na intenzite a inokedy si poviem, ze dnes nemam chut ist jazdit, cize jazdim podla pocitu a tak, ako ma to v danej chvili bavi, lebo som amater, urcite to je podobne aj s tvojim slapanim v sedle a zo sedla, jazdenim podla pocitu asi toho vela nepokazim, ale asi nebudem ani taky efektivny, horsie je, ked budem robit nieco "ako profik" a pritom o tom neviem nic, ze preco a ako to profik robi a nadovazok ma to nebude ani bavit
pytal si sa, ze ci je dobre ist na konstantnej zatazi alebo striedat intenzitu...myslim, ze v tych prispevkoch to je spomenute a pritom hovoris, ze to nie je nic nove, neprotirecis si?
07.06.2007 - 15:08:19
00
Presne tak, ako napísal dotm, amatérsky tréning je len amatérsky tréning. Sám tak trénujem, takže to podľa toho aj vyzerá. Amatér robí chyby a analyzovať vlastný tréning nie je jednoduché. Relatívne zlepšenie je možné, ale takisto sú možné aj škody. Či už na zdraví, alebo výkonnosti. Pretrénovanie a tak. Na tých stránkach, ktoré som Ti doporučil, sú aj vyjadrenia k tréningu amatérov, čo najazdia ledva 4000 km. Nuž a takí sme tu predsa poväčšinou aj my.
Chcem tým vlastne povedať to, že keď Ti poviem, že chodím dvakrát týždenne do posilovne, dva, trikrát na bicykel a raz na inliny a občas si zaleziem, to ešte neznamená, že to je dobrý tréning. V mojom prípade je to venovanie sa športom, ktoré mám rád. Je to o prioritách.
Ak sa chcem rapídne zlepšiť na biku, napríklad keď chcem byť lepší v maratónoch, tak musím v tomto zmysle upraviť tréning.
Je to komplikované a tak je lepšie čerpať od odborníkov.
07.06.2007 - 15:25:09
00
...Amatér robí chyby a analyzovať vlastný tréning nie je jednoduché...

Prave toho som si vedomy a preto som sa pytal na realne treningy amaterov, kto, ako, kolko...comu je dobre sa vyhnut...Umiestnovat sa na poprednych miestach v maratonoch nieje moj zamer, len sa xcem k treningu postavit tak, aby to bolo v ramci mojich moznosti a ambicii co najefektivnejsie. Tak isto mam viacej aktivit, hlavne lyze a plavanie takze na biku viac ako 4000 Km/rok osobne nenajazdim... Ale ked raz bude cestak.... :D
08.06.2007 - 07:46:58
00
ja by som to za seba realne nenazval treningom, idem podla pocitu a chuti, niekedy mam chut na 100 km a niekedy mi je aj dvadsat vela, ale bavi ma to v clenitom terene a okrem toho, snazim sa chodit kazdy den na bicykli do roboty (20 km hore/dole), samozrejme, ked sa da, ked nie je SC alebo neprsi a tak a to tiez idem ako sa mi chce, niekedy idem na TF 170 a inokedy 120, v kazdom pripade sa snazim prist skor ako autobus, je to rozne, akurat som si povedal, ze ked to nedokazem aspon 50x (neratam zimu), tak je to o nicom :-) ale ked rano idem okolo auta, tak nutkanie je velke :-)
hlavne sa vyhybam dehydratacii
08.06.2007 - 09:30:24
00
inak pripajam sa do klubu hybridov :D jazdim 1.75 na mtbcku.. vyzera to smiesne, grip ziaden, zabijacka brutalna (normalne mam 2.2 co su jak 2.5maxxisy)... kondicku si nemozes vymakat na mtbcku? ved tak jak mozes chrtit na ceste mozes aj v terene nie? a tam mas dokonca brutalnejsie stupania (a potom aj klesania co je velka vyhoda :) )... podla mna je cesta nuda
08.06.2007 - 14:17:03
00
Vidíš, MuF, a toto sú tie chyby o ktorých hovorím. Nič v zlom, ale základná vytrvalosť, takzvaná kondička, sa netrénuje v brutálnych stúpaniach. Práve preto pripájam donekonečna tie odkazy na www.kpo.cz.
Mne sa vidí, že tam sa dá toho naučiť najviac a nejde len o profíkov.
Pre objektivitu, aj mne, pred časom, ktosi tento odkaz doporučil a odvtedy z tej stránky čerpám a pomohlo. Lenže to nie je čítanie na hodinku...
08.06.2007 - 15:04:50
00
tak ok inak. v lese nemas rovinky a mierne stupania ako na ceste ze musis ist na cestu?
08.06.2007 - 20:28:30
00
keyboard_arrow_up