Borci,

mate nejake specialne poistenie (cestovne, urazove..) ked chodite na vyjazdy mimo SR? zahrnaju bezne produkty cestovneho poistenia aj rizika pri cestnej cyklistike? Dost casto chodim na biku do Rakuska tak ma napadlo, ze by asi nebolo odveci nieco podobne poriesit...
30.03.2010 - 12:01:06
00
zalezi, co si chces pripoistit, v ramci EU mas take iste podmienky ako doma v SR, cykloturistika nie je vo vynimkach, ak chces nadstadard, presne tak ako v SR a treba samozrejme doplatit... ale najprv sa musis rozhodnut:

urazove
zdravotne
liecebne naklady a prevoz
poistenie zodpovednosti za skodu (napr. zrazka s autom tvojou vinou)
atd.
30.03.2010 - 17:44:43
00
no v podstate ma zaujima najviac treti bod - liecebne naklady. Urazove poistenie mam pokryte (aspon teda dufam)...

pytal som sa ja preto, lebo napr. union ma produkt celorocne poistenie a dokonca je tam v ramci sportovych aktivit spomenuta horska cyklistika no o cestnej ani zmienka...

otazka je ci cestna resp. cykloturistika je tam automaticky alebo nie...ale to je otazka asi skor na poistovnu...
30.03.2010 - 19:21:13
00
Kedze sa venujem turistike vseho druhu zainvestoval som do poistenia Alpenverein, kde by mala byt kryta aj rekreacna cyklistika a MTB...

http://alpenverein.hory.sk/docs/rozsah_poistenia_oeav.pdf

Za tych 55,-e rocne to myslim stoji
31.03.2010 - 11:56:28
01
no v podstate ma zaujima najviac treti bod - liecebne naklady.


a ako mas v SR poistene liecebne naklady? Pytam sa len, aby si si v Rakusku nahodou zbytocne neplatil tucny nadstandard a v SR sa uspokojis s normalom... Ak ochories v Rakusku na zubny kaz alebo zapal pluc, odporucam prist domov a nespekulovat s poistkami... v pripade nahleho urazu resp. ochorenia mas zakladne pravo vysetrenia poistene v ramci slovenskej poistovne (teda dufam, ze poisteny si bud ako zamestnanec, student, alebo ako samoplatca)


otazka je ci cestna resp. cykloturistika je tam automaticky alebo nie...ale to je otazka asi skor na poistovnu...

som si skoro isty, ze je, pokial sa pohybujes po riadnych komunikaciach (s pretekmi som si ale nie uplne isty)
31.03.2010 - 16:10:20
00
no myslel som to skor tak, za ak sa nedajboze niekde vytrepem ci uz vlastnym alebo cudzim zavinenim a je potrebny prevoz do nemocnice, osetrenie atd., je toto pokryte tym spolocnym europskym poistenim alebo si vsetko musim hradit sam?

z toho co pises vyplyva, za ak som poisteny doma, mam narok na osetrenie (standard) aj v zahranici (EU)....
31.03.2010 - 16:41:09
00
ano

samozrejme musis mat pri sebe medzinarodnu kartu poistenca, ktoru ti vyda tvoja poistovna (neplati v SR) a vo vynimocnych pripadoch moze sa stat, ze budes musiet zaplatit vykon v nemocnici pri osetreni a nasledne prinesies doklad do svojej poistovne v SR na preplatenie (obcas sa stava)

skor by som si dal pozor na poistenie zodpovednosti za skodu, co je komercne poistenie, moze sa kludne stat, ze budes ucastnikom nehody a zanechas otlacok tvare na celnom skle Mercedesu, kedy bude od teba majitel (jeho poistovna) vymahat nahradu skody (pri tvojom zavineni), co nemusi byt malickost... ale to plati opat aj v SR... pre cestnych cyklistov vrelo odporucam...
31.03.2010 - 17:20:37
01
nie

Európsky preukaz zdravotného poistenia (EPZP) platný v Európskej únii pokrýva ošetrenie pri náhlej zmene zdravotného stavu, ktorá môže ohroziť život. Našťastie zatiaľ naše zdravotné poisťovne príliš silne nerozlišujú zmenu zdravotného stavu zapríčinenú povedzme vyššou mocou (choroba) a zmenu zapríčinenú úrazom. Takže tak, ako ťa bezplatne ošetria po úraze u nášho lekára v ambulancii alebo v nemocnici a ošetrujúcemu to zaplatí zdravotná poisťovňa, tak v rámci EU je to obdobné - lekár ošetrí, zapíše si tvoj EPZP a poisťovňa po papierovačkách a prieťahoch zaplatí.

Úrazy by však malo pokrývať komerčné úrazové poistenie, tak doma aj v zahraničí. Odfaklíš si palec pri rúbaní dreva, tak jeho prišitie ti hradí zdravotná poisťovňa, úrazové poistenie ti zaplatí náhradu za bolesť a ak sa prišitie nepodarí, tak aj náhradu za znížené spoločenské uplatnenie. Rovnako je to aj pri úrazoch pri dopravných nehodách, alebo cyklistických nehodách.

Problém v zahraničí však nastáva, ak ťa musia z nemocnice dopraviť domov, nemôžeš po vlastných. Sanitku, lietadlo, pohrebné auto pri chorobe zaplatí naša zdravotná poisťovňa, aj keď sa tomu tvrdo bránia. Ak však dopravu potrebuješ po úraze, tak je to kryté výhradne komerčným úrazovým poistením. Komerčné úrazové poistenie napríklad kryje aj dopravu príbuzného na miesto hospitalizácie, jeho prípadné náklady na ubytovanie a cestu domov ako sprievodcu. A samozrejme, aj náhradu za bolesť a znížené spoločenské uplatnenie. Ako napísal Dudo, aj zodpovednosť za spôsobené škody. Všetko do výšky dohodnutej pri uzatvorení komerčného úrazového poistenia.
31.03.2010 - 22:43:16
00
Joko odkial si zobral tie rozdiely pre uraz vs. choroba pri EPZP?
V ziadnej z 3 SK zdravotnych poistovni sa to nespomina. Vsetky maju zhruba takyto popis:
http://www.unionzp.sk/europsky-preukaz-zdravotneho-poistenia-epzp.html

Riziko ak nemas komercne zdravotne poistenie je IMHO najma toto:
1. budes platit spoluucast (moze mat roznu vysku teoreticky aj 0,- , ale neviem , ci sa da jednoducho zistit predom pre jednotlive staty a ukony)
2. ze ta moze zachranovat sukromna zlozka, ktora nie je platena z verejneho zdravotneho poistenia (napr. na slovensku Horska Sluzba)
3. ze bude problem s preplatenim prevozu do SK. Aj ked je otazne ci sk poistovna pri EPZP radsej bude platit tvoje dlhsie osetrovanie v zahranici, ako skory prevoz a nasledne osetrovanie v SK.

V kazdom pripade su poistovne komercne subjekty a snazia sa usetrit(slusne povedane) kde sa da, takze treba si pripoistit aj pravnu ochranu :)

To urazove poistenie je ina vec a ak to nemas na SK, tak neni dovod to riesiet v zahranici.
31.03.2010 - 23:47:15
00
preto je dobry, aj ked kapanek drahsi Alpenverein. Kryje vsetko sporne...
01.04.2010 - 09:01:17
00
Joko odkial si zobral tie rozdiely pre uraz vs. choroba pri EPZP?
V ziadnej z 3 SK zdravotnych poistovni sa to nespomina.

Myslím, že druhú vetu som uviedol "Našťastie zatiaľ naše zdravotné poisťovne nerozlišujú..."... Európsky dohovor o vzájomnom poskytovaní zdravotnej starostlivosti (nevolá sa to takto presne) akceptuje rozdiely medzi rôznymi systémami uhrádzania poskytnutej zdravotnej starostlivosti z verejného zdravotného poistenia. A sú štáty, kde rozlišujú medzi poskytovaním zdravotnej starostlivosti z dôvodu choroby a z dôvodu úrazu.
V týchto štátoch sú aj naše zdravotné poisťovne pri úrazoch opatrné a snažia sa vyhýbať plneniu - prenášajú to buď na naše komerčné poisťovne (úrazové poistenie) alebo sa snažia, aby to uhradila druhá strana zo zodpovednostného poistenia - ak úraz zapríčinila druhá strana. O tomto však poistenec ani netuší, to riešia poisťovne medzi sebou, často dlhé roky.

Každoprípadne, úrazové a zodpovednostné poistenie pre pobyt v zahraničí, to istí. 25 Euro ročne nie je taký veľký peniaz, najmä keď na jar, v lete, na jeseň som každý týždeň aspoň raz - dvakrát týždenne v Rakúsku alebo Maďarsku na kole a občas s rodinou na výlete.
01.04.2010 - 13:46:48
00
ja mam celorocne poistenie v unione ktore zahrna aj sportove aktivity( nevztahuje sa na zavody alebo sportove podujatia), stoji okolo 60 eur
03.02.2016 - 12:46:13
00
romanx napísal:
preto je dobry, aj ked kapanek drahsi Alpenverein. Kryje vsetko sporne...


Kapanek drahsi? Chcel som si urobit poistenie k desatdnovemu zajazdu a ta cena bola pomaly srovnatelna. Alpenverein (nie som zainteresovany) hradi vsetko od okamziku ked vyjdes z bytu, ak si zlomis nohu doma tak sa najprv odplaz na chodbu :-) az po par tisic metrov nad morom mimo Antarktidy a organizovanych sutazi. Velmi zjednodusene. Podrobnosti radsej v zmluve.
03.02.2016 - 14:21:33
00
pozri si datum
03.02.2016 - 14:33:57
00
:$ :$ :$
03.02.2016 - 14:42:01
00
keyboard_arrow_up