Ja nechápem to šaškovanie. Nie som mega športovec, ani najľahší, ale na gravely mám Soru 2x9 Koyuk 1.0 z 2019 a vyliezol som všade. Aj na Biely kríž v BA po tej lesnej cestičke. Kam už neviem vyliezť, tak tam už rýchlejšie už tlačím bike do kopca. Táto metóda pokus-omyl bude drahá. Čo sa týka trieskania reťaze o rám, za pár € som kúpil ochranu rámu, vyzerá dobre a problém vyriešený.
ahoj, tuna by som si dovoli zlahka nesuhlasit .
preseil som gravelom cca 3000 km po Slovensku , jazdim vacsinou po znackovanych cyklotrasach a a je celkom dost usekov (Male Karpaty, Nizke Tatry, Velka Fatra, Levocske vrchy, Muran), aj 100 -130 km terenom denne - kde ma sklon terenu/jeho povrch so zlou trakciou (naplaveniny po burke, navazka velkych a drsnych kamenov, pripadne rozmocenie)/dane pneumatiky a aj moja uroven kondicie donutili zosadnut => lahsie prevody ako 1:1 maju URCITE vyznam pre
gravel ako cast riesenia. A domnievam sa, ze podstatne lahsie prevody.
okrem toho - je velky rozdiel pre nohy tlacit kadenciu 60 a menej otacok alebo 80+.
Detto niekedy sa chce clovek setrit a neist polhodinu s pulzom na hranici 170 ale napr. len 150

kedze cyklotrasy na mapy.cz nerozlisuju, ci je to MTB teren, castokrat je to malo vhodne na gravel

, alebo treba ist omnoho pomalsie a /alebo opatrnejsie.
MTB pokial viem ma najlahsi prevod casto 22/36, ja mam SRAM APEX- 1 : 40/11-46 a to je velky rozdiel.
takisto nesuhlasim s tym, ze je rychlejsie prejst usek pesi ako bicyklom - to plati len vynimocne pre inak nezjazdne tereny.
Totizto v strmom, zlom terene, s SPDckami a vedla seba tlacit cca 10 kg bicykel ides max. 3 km/h. na potvrdenie skus si pozriet turisticke casy na :
http://www.cykloserver.cz/cykloatlas. A to este netlacis bicykel vedla seba.
Na bicykli - pokial ta nizka kadencia nedonuti zosadnut - ides tych 6-7 km/h => aspon dvojnasobne rychlejsie.
priklad 1km - pesi 20 minut, bicyklom 10 minut a menej. A to je dost len na jednom kilometri.
cize - internet je plny ludi nespokojnych s tym ,ako Shimano nadimenzovalo GRX sadu. Su to hlavne backpackeri a jednodnovi cykloturisti ako ja:-) - ako hovori kamos - ludia, co pouzivaju gravelbike ako MTB.
cize - tematika ma dost zaujima. lebo cochvila mi dorucia novy gravelbike postaveny s mechanickym GRX 2x : 30-46/11-34
a budem takisto potrebovat nanho dostat lahsie prevody.
Cielom je dostat sa 30-46/11-46. dost na svizny zjazd (tuna na pocudovanie Shimano nezavahalo) a dost na opakovane povrchovo hnusne a dlhe strmaky.
internetove riesenia na dosiahnutie lahsich prevodov na GRX platforme vedu viacerymi smermi - ale to je na dlhsie - aj tak som sa ponekud rozpisal - kto ma zaujem, dajte mi vediet, podelim sa o info