Je to standard, buducnost...tak ako pri MTB. Ked si mozes vybrat ci s pevnou alebo rychloupinak, nevidim dovod ist do gravelu bez pevnych osiek.
Netvrdim, ze na rychloupinakoch je nieco zle, odjazdis vklude aj natom...
Ok, tomuto rozumiem a tiez rozumiem vyhode pevnych osiek, mam ich na 2 bikoch. Len som nerozumel ako to myslis tym, ze
gravel s rychloupinakmi by si mal mat len na chvilu.
QR standard (rychloupinaky) je tu rozsireny desiatky rokov a nemyslim, ze o par rokoch nebudes schopny zohnat na cestak (CX, gravel) kolesa, kde sa nebudu dat kupit aspon redukcie osiek na QR. Na druhej strane, pevne osky tu mame rosirene menej ako desat rokov, ale pride mi, za kazdu chvilu pri nich vnika novy standad a cakam, kedy zacnu boostove rozmery prenikat aj na cestu. Toto si uvedomis, napr. ked budes riesit uchytenie bicykla do nosica na auto za prednu os, alebo ked budes kupovat redukciu na cyklovozik na zadnu.
Jeden zo zivota, ked jedna vec je teoria vyhody pevnej osy a druha vec je celkovy "system" - flashback z leta - vyjazd s kamosom, ktory mal bicykel s krasne nalakovanym karbonovy cyklokrosovym ramom na pevnych oskach od premiovej cyklokrosovej znacky a ja som isiel na Tribane. V momente, ked sme presli do trosku terennejsich usekov, od jedneho z tychto bicyklov bolo sem-tam pocut cinknutie kotucoviek. Hadaj, ktory bicykel to robil. A ano, kamosa to ser*e, ale nevie s tym nic urobit.