matejm222 moderné ráfikové brzdy sú už niekde inde ako brzdy na Favorite. Pár poznámok a zvyšok je na tebe:
1) ak jazdiš len za pekného a suchého počasia, resp. za mokra len minimum, ani ráfikové brzdy nie sú zlé, plne postačujú
2) Ak jazdíš prevažne cestu, resp. asfalt, 2 prevodník je výhoda oproti jednoprevodníku
3) skutočným gravelom je len TRIBAN GRVL 120 TRIBAN, ostatné sú viac menej cestné bicykle, ktoré znesú horší terén. Marin aj druhý Triban RC120 v pohode znesú aj niečo takto
https://www.fotopb.sk/data/photogallery/11495.jpg len to nebude tak rýchle ako na gravely. V prípade, že sa dajú širšie gumy, tak to môže byť ako rýchle ako gravel, Ale na takých cestách som jazdil v pohode s 28c cestnými plášťami, len treba dať pozor v zákrutách, hladké gumy sa viac šmýkajú. Ale to už je len o technike jazdy a trocha predvídania a prispôsobeniu sa terénu
4) Aj Marin, aj RC120, čo sú oba 2x8, tak sú to základné sady, Claris aj Microshift sú v pohode, pre bežného smrteľníka postačujúce. Inak aj ostatná výbava je plus mínus rovnaká
5) Marin je oceľový bike, kým Triban hliník a karbónová vidla, oboje majú svoje plusy aj mínusy.
6) Marin vs Triban, Marin je známa etablovaná značka, takže priplácaš niečo za značku. V pomere cena/čo dostanem vychádza lepšie Triban. Tu je otázka, či chceš ušetriť chceš ušetriť tých 100-220€ v prípade Tribanu oproti Marinu.
7) dosť podstatná vec, nechcem privolávať nešťastie, ale treba myslieť aj na možnosť, že bike bude treba reklamovať, resp. treba ísť na garančné prehliadky kvôli záruke. Teda nejaká tá dostupnosť. Nemusí sa nič stať, alebo to skončí ako s mojím bikom, kde som bol 7x s ním na reklamácii kvôli problémom

nemenej dôležitý faktor, vyber si, čo sa ti páči. Ty budeš na ňom jazdiť. Môžeme ti poradiť najlepší bike, ale keď zakaždým, keď k nemu prídeš a povieš si, že to je aké škaredé, tak nemusíš byť spokojný s kúpou, aj keď reálne tomu biku nič nebude a po všetkých iných stránkach bude super.
V princípe, žiaden z tých bikov nie je zlý, sú si veľmi podobné, teda okrem TRIBAN GRVL 120 TRIBAN, ktorý je jediný
gravel a má radenie 1x10. Koncový výber je na tebe.