VladimSK: zalezi podla toho co jazdis. Ja som svoj 29 rigid od kony obul do
https://www.mtbiker.sk/shop/plaste-a-duse/mtb/29/schwalbe-marathon-gt-29x2-00-mtb-plast-drot--e50.html a neskutocna spokojnost. Urcite sa tu najde niekto kto bude namietat ze je to zbytone siroke ale mne to prave naopak neskutocne vyhovuje, lebo idem na pohodlie. Tieto plaste si pochvaluje aj frajerocka. Vzor je ale na cesty a mozno trocha sotoliny, v lese by si s tym zomrel. Spravil som to lebo som prerobil moj SS MTB na cestny hybrid. Uvazoval som aj nad baranmi, ale tam sa bojim pohodlia s mojimi krizami. Ale toto je bajk cisto na cestu, do lesa mam plusko.
misung: ten canondale slate som videl aj vo vypredajoch. Na teste mi to neprislo nieco uchvatne, lebo podla mna potencial toho bajku zabili 650B kolesami. Ake pre nizkych ludi preco nieco, ale pre nas vysokych to bola znova iba BMX a pocitovo oproti 29"
mtb kolesam s drapami mi to ani neprislo rychlejsie. ked ide slecne o pohodlie a nie gramy, skus ju nasmerovat smerom na CRMO ram s 29" kolesami a obut si ich moze podla preferencie rychlost alebo pohodlie. Ram krasne prepruzi a velke kolesa podla mna spravia na sotoline so spravnym tlakom lepsiu sluzbu ako predrazena vidlica s 3cm zdvihom. Ja by som uvazloval nad tymto a ten tipek robi aj skusacky, takze slecna si to moze aj testnut:
https://flowcycles.cz/pipedream-cycles-alice/Tie marathony plaste by som bol opatrný doporucovat. Musia vazit s ocelovou patkou hadam 1kg. Naco? To je plast tak na trek do ciny alebo na bajk do pozicovne. Sweetspot na vsetko je okolo 35mm az 42mm. To nestraca na ceste oproti cestnym 28mm a zaroven to je aj na nejake polne cesty a s trochou opatrnosti aj lesne singltracky. A vaha do 400gr. Maxxis rambler, schwalbe g-one, panaracer gravelking sk, wtb nano, wtb riddler,... To je ako mi raz jeden tvrdil ze do Karpat na turu treba riadne vybramy lebo obcas tam je kde tu skala

Treba si uvedomiť o com je toto fórum. Gravel bajky. Vznika po nich dopyt, lebo ludi uz unavuju velke tazke istoty menom trekovy bajk a zistuju ze im na to co jazdia uplne postaci lahky cestak so sirsimi gumami a pohodlnym posedom.
A tiez nieje pravda ze barany sa rovna nepohodlie. To zalezi od geometrie konkretneho modelu. Praveze barany su viac ergo a umoznuju 3 polohy uchytu co je super na dlhe jazdy.