Ahojte,

treba sa začať hýbať a tak uvažujem nad novou mašinou. Doteraz som vždy jadzil MTB, ale nakoľko som sa presťahoval na rovinu, bicykel som predal.

Bývam v Trnave a rád by som kúpil bajk, na ktorý po práci vytiahnem z garáže a hodinku si pojazdím. Nakoľko tu je len rovina a fanúšikom žiletiek som nikdy nebol, napadlo ma kúpiť buď cross alebo fitness bajk.

Nakoľko budem jazdiť len asfaltky, stále viac a viac uvažujem nad fitenss bajkom. Nechcem za to utrácať majland, ideálne plus mínus 1.000€. Do finále sa mi dostali nasledovné dva:

http://eshop.merida.sk/speeder-500-matny-cierny-zeleny-biely-_d24165.html#prettyPhoto
http://www.kaktusbike.sk/trekingove-krosove-fitnes-bicykle/specialized-sirrus-comp-disc/

Merida má na pohľad lepšiu výbavu, Spešl má na vidlici nejaké pružiace materiály... Nie som žiadny profík. Ide mi o to, začať sa trochu hýbať, nakoľko po práci doma kvasím a ručička váhy sa už otáča moc doprava :-)

Stále ale premýšlam, či nebude lepší Cross, nakoľko mi to príde ako univerzálnejší bajk.

Dik za názor cross vs. fitness a následne Merida vs. Specialized
19.03.2017 - 16:53:06
00
Pokiaľ chceš jazdiť iba cestu, taku určite radšej fitness, prípadne teraz idú dosť do módy aj gravel bajky, no to asi chceieť nebudeˇš keďže ak som dobre pochopil nechceš barany :) . Fitness bude ľahší ako cross a odpruženú vidlicu nepotrebuješ, no bral by som určite model s korbónovou vidlou, ale tú majú oba modely čo si dal a v tej cene by to mala byť samozrejmosť :) . Jazdil som pár rokov na Trek Fx 7,5 čo bol tiež skvelý bajk, no už je predaný...skús pozrieť aj ten ak by sa ti páčil. Kotúčovky asi nie sú nutné, no je to trend... :) , Merida ma lepšiu výbavu, ale osobne ma ani 1 z nich moc neoslovil, trochu viac mi je na pohľad sympatický Specialized, aj keď má horšiu výbavu.
19.03.2017 - 18:48:12
00
Sam som minuly rok v lete kupil fitness bike (specialized sirrus elite carbon). Co sa tyka kros vs fitness - ak pojdes len asfalt, tak urcite fitness (ak teda neuvazujes o cestaku). Ja osobne som nakoniec pri tom cestaku skoncil a fitness bol len taky ani nie polrocny medzistupen. Hlavny dovod preco som vlastne fitnes kupoval bolo, ze s tym "pivnym" bachorom, co som mal, som sa nedokazal naskladat ani na cestak s endurance geometriou, bez toho aby som si s nohami nekopal do brucha :). Teraz uz z 90% pouzivam cestak a fitness len na rekreacne vyjazdy (s polovickou a podobne). Momentalne aj dost rozmyslam, ze ho predam ... tak ak by si mal zaujem o jazdenku, tak sa ozvi a mozno sa dohodneme :)
20.03.2017 - 06:58:13
00
Ak cesta, tak buď žiletka alebo fitness bike.
Ktorý vybrať, je podľa mňa otázka aký posed mi najviac vyhovuje. Ak je človek zvyknutý na MTB a má problémy s chrbticou, tak by som odporučil fitness.
20.03.2017 - 07:42:06
00
No aby som to ujasnil. Ja som mal ako prvé vybraný asi gravel /aj keď to pri ňom nie je uvedené :-)/
http://www.mtbiker.sk/shop/bicykle/cestne-bicykle/gt-grade-105-2016-cestny-bicykel.html

Zastavil som sa v piatok v Kaktuse a bavil som sa s predavačom. Ten mi skôr odporúčal buď fitness alebo cross, podľa toho, čo sa bude viac jazdiť. Gravel mi vyhovoril z dôvodu, že je tam geometria podobná cesťáku a na fitness mi hovoril, že je viac komfortný. Preto som sa zameral na ten fitness. A keďže riešim obdobnú situáciu ako harsik, t. j. že by som si na cesťáku kopal do bachora kolenami, uvažujem nad tým fitness. Alebo mi povedal predavač v Kaktuse blbosť a relatívne v pohode je aj gravel?

    20.03.2017 - 08:21:12
    00
    Treba si vyskúšať ako jedno, tak aj druhé a potom sa rozhodnúť. Hlavne treba vedieť, čo by Ti viac sedelo a to bez vyskúšania nevieš.
    Najlepšie je, ak by sa mal možnosť sa povoziť aspoň hodinku až dve.
    20.03.2017 - 08:28:09
    00
    To je take dost klise co pisu viaceri ze fitness je mackopes a nakoniec aj tak clovek skonci pri cestaku... Ja som si pred dvoma rokmi kupil fitness (Canyon Roadlite) na jazdenie po cyklotrasach v okoli Bratislavy, a stale mi absolutne vyhovuje. Na tento typ jazdenia nema cestak vobec ziadny zmysel. Jazdim na nom aj po polnych cestach, v podstate ho pouzivam ako taky lahsi cross uplne v pohode na 28 plastoch, a dali by sa dat aj sirsie. Tiez som sa rozhodoval medzi viacerymi modelmi a Canyon bol jasnym vitazom. Vybava bezkonkurencna, a geometriu mal ako jediny velmi blizku MTB (nizsia hlavova trubka a dostatocne dlhy reach). Merida Speeder ma geometriu katastrofalnu, extremne kratku a vysoku (v mojej XL velkosti) a Specialized zase vybavou velmi slaby.

    Bohuzial Canyon tento rok zdrazel a model na 105 uz stoji 1200 namiesto 1000 (ma ale lepsie DT Swiss kolesa a lepsiu sedlovku). Za 1000 je model s novou Tiagrou, co tiez nie je zle. Stale ma karbonovou vidlu aj sedlovku a Tiagra je komplet bez nejakych kompromisov co zvyknu robit ine znacky.

    Foto:

    http://i.imgur.com/4cpWrxB.jpg
    http://i.imgur.com/XVsP0hS.jpg
    http://i.imgur.com/dGwZIk9.jpg
    21.03.2017 - 12:00:12
    01
    v BA je dost problem fitness bike odskusat, bol som snad v 5tich predajniach a v ziadnom sa nedal poziciat. jedine mtb alebo cestak :(
    21.03.2017 - 15:53:39
    00
    Presne ako píše janomuro. Maximum čo sa dá, je povoziť sa na parkovisku pred predajňou. Inak veľká bieda.
    22.03.2017 - 07:58:40
    00
    A ako píše Goratrix. Som presvedčený, že fitness bike je pre mňa to pravé orechové. Čo sa týka značiek, tak Canyon poznám, veď predchádzajúce MTB bolo Canyon Nerve AM 8X :-). Keďže som pracoval kúsok od Kaktusákov, tak som bajk servisoval tam, no štvalo ma, že na internetové značky si dávajú raz takú hodinovú taxu. Tak som špekuloval ísť práve do Spešla. Potom som objavil tú Meridu, niečo počítal, zistil že Merida vlastní 49% akcií Specialized a vyrába rámy ešte pre X značiek a bol znechutený :-)

    Priznávam, že sa vôbec nevyznám do všetkých technických špecifikácií. To ako popísal Goratrix geometriu, tak to som kukal jak puk. Preto sa spýtam polopate. Aký je rozdiel medzi uvedeným Specilaized Sirrus Comp Disk a spomínaným Canyon Roadlite AL6? Mne to príde, že sú to veľmi podobné kúsky. Dik za názor/vysvetlenie. Lebo ak to porovnávam s AL7, tak tam je to jasné, komplet 105, to mi bije do očí najviac.

    A posledná. Ja ako amatér, total začiatočník pocítim rozdiel medzi Tiagra vs. 105? Pretože z môjho laického pohľadu, čím vyššia verzia, tým presnejšia, rýchlejšia, ľahšia ale zároveň krehkejšia a vyžadujúca si lepší servis.

    Ešte raz dik chlapi.
    22.03.2017 - 08:17:23
    00
    ohladom geometrie neviem zodpovedat, ale co sa tyka Tiagra vs 105 (som tiez uplny amater, ale rozpraval som sa o tom uz vo viacerych predajniach) a rozdiel pre klasicke rekreacne jazdenie nie je ziaden. Ako si popisal - presnejsie, rychlejsie.
    Ja by som sa nebal ani sady Sora (hoci tam uz sa nazory rozchadzaju, vraj je naozaj menej kvalitna).
    22.03.2017 - 10:06:57
    00
    Tiagra vs 105 - rozdiely vo funkčnosti minimálne (pre rekreanta asi nepostrehnuteľné), rozdiel je akurát 10 vs 11 vzadu. Nová Tiagra už navyše nemá ani tykadlá a teda aj estétom nebude vadiť.
    22.03.2017 - 10:12:40
    01
    Co sa tyka geometrie, tak treba si pozriet cisla na strankach a najlepsie je si premerat svoj sucasny bike a porovnat. Este lepsie nakreslit si v Illustratore a prelozit jedno na druhe :-)

    Konkretne rozdiely medzi Meridou a Canyonom boli v tomto pripade dost brutalne, pri velkosti XL vs. 59 (Meridu 56 som si skusal nazivo a bola mala).

    Podstatne pre mna bolo priblizit sa co najviac mojmu staremu MTB... teda hlavova trubka co najkratsia, aby riaditka boli nizsie, a zaroven horna trubka a reach co najdlhsi. Merida mala hlavovu trubku 24 cm oproti 21 cm canyonu a reach mala tusim o takmer 10 cm kratsi. Mozno sa to uz zmenilo, treba pozriet tohtorocne cisla.

    Okrem Speederu, Sirrusu a Canyonu bol este jeden co prichadzal do uvahy, a to rad SL Road od Cube, ale vtedy ho tu Kaktus vobec nepredaval:

    https://www.cube.eu/2017/road-triathlon/sl-road/cube-sl-road-race-blacknflashgreen-2017/

    Tiagra je vraj uplne ok, v tom roku ked som kupoval este nebola na trhu, inak by som asi zobral ju. Dolezita je karbonova vidla, to by mala byt samozrejmost a aj karbonova sedlovka robi prekvapivo vela.
    22.03.2017 - 13:31:01
    00
    mam sirrus na tiagra sora a uplne vpohode ani jeden problem..najazdene cca 6000 km a okrem sedla som nemenil nic..a spalkov na brzdach...a nejazdim snim len cistu cestu,,geo v tom ti neporadim..ked mam za seba povedat mne je jedno aka znacka..sadnem a jazdim...i ked ta veta s tou carbonovou sedlovkou ma zaujala preto ak by si mohol jednou vetou napisat goratrix aka je vyhoda carb. sedlovky dik
    22.03.2017 - 14:05:38
    00
    skus Focus Arriba, nechal som si ho poslať do Nitry, za 890 e.
    22.03.2017 - 14:31:57
    00
    keyboard_arrow_up