tulenik Cisto zo zvedavosti - aj amfetamin povazujes za vymysel a nie efektivnu PED? Resp. aby som to skratil - existuje podla teba efektivne PED a ak ano tak ake napr.?
29.04.2018 - 23:09:17
00
Už som to hovoril. Existuje asi toľko preparátov s overeným účinkom, ako máš prstov na paprčiach. A s každým jedným sú nejaké problémy.
Napr. anabolické steroidy isteže "pridajú" svalovú hmotu, ale ak pridáš priveľa, tak si budeš chronicky pořizovať distenzie alebo ruptúry šliach, o tom, že si môžeš vybaviť aj zaujímavejšie problémy (od prechodnej k trvalej sterilite, nádory semenníkov, vyrobiť zo seba prepnutého agresívneho mešuge, problémy so srdcovým svalom etc.) si asi tiež počul. No a ak máš šport, ktorý nie je čisto závislý len na sile, tak efektivita ďalej klesá, čiže napr. v atletike také disciplíny, kde postavíš gorilu na štart, strelíš, gorila sa splaší, uteká až nabúra hlavou do bariéry, to funguje, ale akonáhle treba aj nejakú techniku alebo ľubovoľný management zdrojov, použitie myslenia, tak to fungovať nebude. Resp. bude, ale podstatne mizernejšie.
A keď sme pri amfetamíne, tak akože je pravda, že niekto, kto ho nesype, si dá nejakých 10-20 mg a cíti efekt. Do akej miery je to ale iba zdanie - to je otázka. Lenže ak to chceš používať nejako sústavne, tak o pár týždňov to veru nebudú miligramy - pokročilý amfetamínista si musí prásknuť rádove gram(y). Normálneho človeka by to 10x zabilo. (Asi najrýchlejšie sa rozvíjajúca tolerancia spomedzi asi všetkých, ako to volajú médiá a bežní ľudkovia, drog.) Moreover aj tam, narušenie koordinácie, jemnej motoriky, logického myslenia, tachykardia, ... je síce pravda, že ti to asi nedovolí zaspať a možno si aj myslíš, aký si fasa, ale čo by povedal EEG a reálne výkonové testy, to je otázkou. A keďže nie je tak celkom možné robiť experiment s určitými látkami...
Okrem toho, amfetamín a spol. v princípe urobia, ak mám parafrázovať jeden z dnešných článkov, Imromana na časovke bez wattmetra. Skrátka plašáka, čo prepaľuje. Čo vo všeobecnosti je dosť na prd stratégia.
Ono je totiž rozdiel udržať nejakých vojclov v 2. svetovej "nespať" (toto naozaj neoverovali EEG, o fMRI nemohli ani snívať) a v nejakých 60tych a neskôr obtlstlé mrochty nabudené, bez pocitu hladu a možno konečne ochotné cvičiť (za cenu toľkých psychóz, že s touto indikáciou sa veľmi skoro prestalo), a rozdiel je dizertabilne tvrdiť v 21. storočí, že to má nejaký reálny povzbudzujúci účinok.

Z môjho hľadiska, hlboká skepsa. A čím ide o komplexnejší výkon, s väčším podielom nejakej stratégie, taktiky, presného vykonania techniky a používania mozgu, tým hlbšia.
30.04.2018 - 00:13:11
01
Tour de Romandie nám ukázali pekné preteky. Primož Roglič sa stáva kráľom týždňových etapákov. A som rád aj za Ruia Costu. Po dlhšom čase pekný výsledok...
30.04.2018 - 09:54:13
01
tulenik Aj ked nie som vedec ani nejak nadstandardne vzdelany tak s tebou viacmenej suhlasim. Zaroven si vsak myslim, ze moc zjednodusujes uzivanie latok v profi kruhoch. Napr. uz ten spominany amfetamin (vyberam zamerne lebo mam prakticku skusenost z pochabej mladosti aj ked viem, ze to nie je idealna latka pre toto pouzitie a je lahko odhalitelna). Ak by napr. profi sportovci pouzivali amfetamin a jeho klony so znalostami dnesnej doby a nie 2. svetovej vojny alebo 60-te roky minuleho storocia a srandy s chudnutim a MDMA a pod. - tak v dnesnej dobe kedy je aj medzi hobby fetkami uplne bezny microdosing by si podla mna vedel barskto prisposobit davkovanie tak aby nemal odpaleny dekel a iba slapal ako tupelo bez naznaku logiky / plasak style. A toto su primitivne latky co si barsaky bezzuby suflikant s odvapnenymi kostami dokaze uvarit v kuchyni. Toto ked si pomerovo prenesiem na tim s rozpoctom 20 M EUR...tak je vymalovane.
30.04.2018 - 10:53:43
00
Ja som v cyklistike skusal vsetky mozne legalne vylepsovaky a vysledok je asi taky ze nepomohlo nic, skor naopak :D. Jedine kde mi to fungovalo bola posilka.
Nedavam uz ani kavu. Len to zvysi tep a efekt stoji za prd.
30.04.2018 - 11:31:14
01
dellax: kofeín aspoň málo, ale merateľne zvýši utilizáciu tukov :)
a keď uvážime, že cyklistika je dosť komplexná oproti posilke, čo je opäť taká tá tupá goriláreň, tak ma to vôbec neprekvapuje

orvaq: ani microdosing nerieši rýchlo nastupujúcu toleranciu (a samozrejme, potrebuješ URČITÝ MINIMÁLNY efekt, ktorý je samozrejme dose dependent, tým aj minimálnu dávku), len oddiališ čas do žratia gramov
druhý problém tohoto kvázi microdosingu je, že terapeutická dávka bola napr. stanovená tak, aby účinok "takmer iste" mala (teda, aby stačila na vyvolanie účinku pre povedzme 80+ % pacošov), a tam sa samozrejme zohľadňovalo, aby pokiaľ možno necvokateli a pod., a tak sa došlo napr. k 10 mg - dať povedzme 1 mg môže byť skôr o placebe ako o reálnom efekte (lebo smažka vie, že si dáva dobrô) - vždy sa hľadá minimálna spoľahlivo účinná dávka, nikto ti nebude do pacoša sypať jej násobné množstvá len tak zo srandy, aj keby to terapeutická šírka (rozdiel medzi účinnou a toxickou dávkou) umožňovala, to je vlastne základný princíp minimalizácie adverse effects (teda, jeden z mnohých)

Tých 20 mega tím nemá na pokusy s blbosťami, ktoré môžu, ale skôr nemusia vyjsť... ak si napríklad vezmeme dnešnú cenu rHuEPO, tak najmenšia (ideme sa oháňať microdosingom) dávka je https://www.adc.sk/databazy/produkty/detail/binocrit-2-000-iu-1-ml-791676.html a to je cca. čistý príjem domestika kontinentálneho tímu per day (teda reálna "cena práce" je asi 2násobná, samozrejme), inak povedané ti to týpka o 30 % predraží (OK, menej, nepodávaš každý deň... ale navyše ti hrozí, že ak mu neukojíš ambície, začne spievať, viď Landis). Za doby slávy tohoto preparátu bola ale cena podstatne vyššia (rekombinantné technológie boli v plienkach, ešte sa výrobcom nesplatili), takže si viem predstaviť doslova že by tím na tom vykrachoval.
+ zjavne nemáš predstavu o nákladoch na výskum/vývoj, navyše kto a kde by to asi robil a s kým, keď tímoví jazdci musia jazdiť a nie sú k dispozícii na to, aby sa na nich v nejakom kontrolovanom režime niečo sledovalo (toto by bolo riešiteľné, keby nejakých povedzme 40 slušných domestikov - 20 pokusná, 20 placebo skupina - v tíme nefigurovalo, ale by boli "vyhradení na pokusy", to by ale otváralo otázku, kam zmizlo viditeľne veľa celkom slušných pretekárov a navyše, obnášalo by to platenie slušného držpičného a riziko, že niekto zaspieva; pri známom príjme kontinentálnych domestikov by toto stádočko len na personálnych nákladoch stálo asi 2 megaeurá ročne!!! a to je 10 % z tých 20 mega a na to by už došiel nejaký daniar, účtovník, auditor...)
30.04.2018 - 14:46:08
01
tulenik napísal:
platenie slušného držpičného

Niekedy sa teším na tvoje príspevky len kvôli perlám z jazyka tulenieho, ako je práve táto.
30.04.2018 - 14:51:37
02
:D mám kvalitnú školu, doc. Fejdiho z mineralógie (už pár rokov po smrti), toho nemám šancu tromfnúť
jeho synovec, poneviera sa po Strave a Garmin Connect, je dosť podobne vybavený, takže to asi bude nejaká geneticky podmienená štruktúrna charakteristika mozgu :D
30.04.2018 - 14:54:33
00
U mna zatial vyhrava posilka=tupá goriláreň :D Par krat som tam bol, kym som nemal doma. Suhlasim a podpisujem.
30.04.2018 - 15:02:15
00
Fejdi zomrel? však on ešte nebol taký starý.
30.04.2018 - 15:04:53
00
Jo. :(
30.04.2018 - 15:26:38
00
... nebicykloval ?
30.04.2018 - 18:33:46
00
Nie. Za najväčšiu chybu v živote označoval pokus prestať fajčiť, kedy nabral 15 kg a potom ho prepadla reuma.
Po výmene kolena skonštatoval, že keď sa po operácii prebral, zistil, že je mŕtvy - lebo keď sa chlap po 50ke zobudí a nič ho nebolí, iným to byť nemôže.
A pokiaľ viem, po nejakej ďalšej operácii dojel na pooperačné komplikácie, ale podrobnosti neviem, ani som nevedel, že ide pod sekeru, takže mi to príde ako nejaká neplánovaná vec ("náhlá příhoda břišní"?)
Ale v rámci možností bol nadšený pokopcochbehač, dokonca sme boli dohodnutí, že ak bude v stave, chce ešte prejsť pár ľahších výstupov v ta3.
30.04.2018 - 20:48:52
00
https://sport.idnes.cz/historie-gira-alfonsina-stradova-dqo-/cyklistika.aspx?c=A180501_130206_cyklistika_tm2
03.05.2018 - 08:15:37
06
Čo to ten Westra mele.
https://sport.sme.sk/c/20816788/sagan-si-kupil-titul-na-pariz-roubaix-hovori-westra.html.
03.05.2018 - 11:16:12
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Bicykle / Cestné)
keyboard_arrow_up