Joko pridelovanie world tour licencií je najšpinavšie aké len môže byť.Už len to,že uci nezverejňuje dôvody neudelenia svedčí o všetkom možnom len nie o čistote.
Keď o tom nevieš, tak si prečítaj Pravidlá, časť 2, kapitolu 15. Tam je skoro v 90 článkoch (po našom skôr odstavcoch) popísané, čo musí urobiť tím, aby sa mohol uchádzať o licenciu a čo musí urobiť UCI (licenčná komisia), aby mohla prideliť licencie. Predpokladám, že UCI by si nedovolila nedodržiavať stanovené pravidlá, pretože prípadné súdne spory by ju stáli majland. Žiadateľ o licenciu sa o problémoch dozvie, vie aj prečo nedostal licenciu a UCI to práve pre prípadné súdne spory zásadne nezverejňuje. Nejde tu len o problémy žiadateľa, ale napríklad aj jeho sponzorov a tí by zverejnenie zamietnutia licencie z finančných dôvodov mohli považovať za poškodenie dobrého mena. Žiadateľ to môže zverejniť, ale zvyčajne to tiež neurobí, pretože by možno musel sypať popol na svoju hlavu, resp. to kydnúť na sponzorov či iných partnerov a to by sa mu v budúcnosti nemuselo vyplatiť.

V skratke - žiadateľ musí plniť 4 kritériá:
- športové
- etické
- finančné
- administratívne.

Športové kritérium Kaťuša plní, o tom niet pochýb.
V etických sa posudzuje nielen dodržiavanie pravidiel UCI a boj proti dopingu, ale aj dodržiavanie zmluvných záväzkov voči zamestnancom (v tíme nie sú len pretekári!), či tím platí dane a sociálne zabezpečenie, úroveň účtovníctva, transparentnosť a dobrý duch (?? good faith).
Vo finančných kritériách sa vychádza z reportov auditora a zameriava sa na zdroje financovania a finančnú stabilitu.
V administratívnych kritériách sa posudzujú prihlasovacie a registračné dokumenty - zmluvy, poistenia, bankové garancie, ale aj profesionalita dokumentácie a rešpektovanie termínov jej predkladania.

Pokiaľ niektoré kritérium neplní, žiadosť o licenciu je automaticky zamietnutá. Držitelia licencií na niekoľko rokov ak plnia kritériá, dostávajú registráciu na ďalší rok. Problémom môže byť ak sa na niekoľko licencií hlási viac žiadateľov, ktorí splnili základné kritériá. Tam už musí ísť niekto z kola von a licenčná komisia si dá určite pozor, aby čierneho Petra dostal ten, kto plní kritériá najhoršie.

Aj v liste uverejnenom na cyclingnews sa jasne píše, že auditor síce našiel závažné pochybenia, avšak boli do riešenia odvolania splnené. Ak ostatné dva tímy takéto problémy s auditom nemali, tak ten najhorší je jasný.

Keby článok písal Libor Matejka, tak nad ním trochu porozmýšľam. Ale vzhľadom k tomu, že ho písal Marek Matejka, strata času sa ním zaoberať. Podľa pravidiel UCI dodržala termíny, ktoré sú stanovené v pravidlách, nech si Marek Matejka píše čo chce. A tímy tie termíny aj podmienky poznajú, takže neistotu malo len pár tímov - tie, ktoré museli čakať, na koho to padne. Dokonca aj majiteľ bývalého tímu Rabobank mohol už dávno spokojne spávať, pretože určite predložil garancie nového hlavného sponzora a pravdepodobne aj co-sponzorov.


Naposledy upravil JoKo dňa 12.12.2012 - 20:44:36, celkovo upravené 1 krát.

12.12.2012 - 20:30:23
00
UCI ani nezverejnuje mena ludi, ktori o licencii rozhoduju....

Ako to vieš? Kukni si zoznam členov licenčnej komisie - sú na stránke UCI - http://www.uci.ch/templates/UCI/UCI1/layout.asp?MenuId=MTI3MDE&LangId=1
V prípadných nezhodách, odvolaniach žiadateľov rozhoduje Professional Cycling Council, zoznam jeho členov je tiež na stránke UCI - http://www.uci.ch/templates/UCI/UCI1/layout.asp?MenuId=MTI2NjY&LangId=1 a v PCC je hodne bývalých cyklistov - Zabel, Cioni, Vaughters, Roche, pričom zastupujú nielen profesionálnych cyklistov, ale aj organizátorov, ProTour teamy alebo boli zvolení na kongrese UCI. Predpokladám, že nikto z nich si nechce pošpiniť svoje meno. Žiadny platený úradník, tým je len koordinátor, ktorý pripravuje dokumentáciu na prerokovanie, bez práva hlasovať.
12.12.2012 - 20:39:05
00
Jedným z mnohých zvláštnych rozhodnutí bolo zriadenie nezávislej licenčnej komisie, ktorá mala plné právo určovať, ktorý tím získa alebo stratí Pro licenciu zaručujúcu účasť na všetkých podujatiach World Tour. Rozhodovacie právo poskytla štyrom anonymným osobám (ani to nie je isté či sú štyria) a tí svoje rozhodnutia nemusia vysvetľovať.

http://cycling-info.sk/index.php/news/1001
13.12.2012 - 09:11:02
00
Neuveriteľné, koľko omylov si v jednej vete opísal...

1. "zriadenie nezávislej licenčnej komisie" - licenčná komisia existuje už minimálne od roku 1994, nie je zriaďovaná, ale volená na kongrese UCI. A inak - kto by mal rozhodovať v licenčnej komisii? Platení úradníci alebo volení zástupcovia členov UCI? Alebo či dokonca by mal dostať licenciu World Tour každý tím, ktorý o to požiada?

2. "komisia mala plné právo určovať, ktorý tím získa alebo statí Pro licenciu" - komisia vyhodnocuje predložené dokumenty, v prípade najdenia chýb má právo a povinnosť vyžiadať doplnenie, nápravu alebo vysvetlenie a tímy ktoré nesplnia stanovené podmienky vyraďuje. V podstate vyškrtáva vo formulári bod po bode - o.k. / s výhradou / nevyhovel. Ak niektorý tím má nevyhovel a na výzvu nevykonal nápravu, má smolu. Treba si uvedomiť, že licenčná komisia nepracuje na Slovensku, ani v Rusku, ale vo Švajčiarsku, kde je celkom určite ďaleko väčšie právne povedomie a žiadny člen komisie nezaškrtne nevyhovel alebo vyhovel bez toho, aby svoje rozhodnutie nemal papierovo podložené. Okrem toho, licenciu môže odobrať výhradne Professional Cycling Council za závažné neplnenie prijatých záväzkov.

3. "získa alebo stratí Pro licenciu zaručujúcu účasť na všetkých podujatiach World Tour" - len tie najlepšie tímy majú zaručenú účasť na všetkých podujatiach WT, pretože organizátori majú povinnosť pozvať na preteky len 16 najlepších tímov podľa poradia niekoľko týždňov pred podujatím. Zvyšné dva musia zabojovať o divokú kartu.

4. "rozhodovacie právo poskytla štyrom anonymným osobám..." - už v predchádzajúcom príspevku som uviedol link na zoznam členov licenčnej komisie a ako som uviedol vyššie, komisia je volená kongresom UCI.

5. "a tí svoje rozhodnutia nemusia vysvetľovať" - všetky protesty tímov na hodnotenie predložených dokumentov rieši Professional Cycling Council, ten si vypočuje obidve strany a rozhodne, či súhlasí s argumentami komisie alebo tímu. Ak je tím nespokojný s rozhodnutím PCC, môže sa odvolať k CAS, kde UCI musí predložiť dokumentáciu aj s dôvodmi neuznania žiadosti.

V jednej vete 5 neprávd a zavádzaní. Škrabák, ktorý cyklistiku pozná z obrazovky a o jej fungovaní nič nevie, napíše hocijaký kaleráb. A čitatelia žerú a žerú tie kaleráby...
13.12.2012 - 23:15:16
00
tak a mame tu nejake nove dresy :) (pre tych ktori nesleduju zahranicne fora

"Rabobank" - po novom Blanco (Giant)

pbs.twimg.com

Cannondale (ex-liquigas)

2.bp.blogspot.com

Movistar

sphotos-a.ak.fbcdn.net

Astana

tourdejose.files.wordpress.com
14.12.2012 - 09:00:35
00
Na tom movistare sa čo zmenilo?
14.12.2012 - 19:44:59
00
Vyzera cierny podla fotky, bol tmavomodry s bielou.

1.bp.blogspot.com
14.12.2012 - 20:07:47
00
Pôvodný bol krajší ;)
15.12.2012 - 09:37:46
00
Ani ten Cannondale sa mi nejako nepaci,Liquigas 2012 nemal chybu.Snad sa to nejako okreše/podobne ako 1t4i .Neskor Argos- Shimano.
15.12.2012 - 11:41:48
00
No co vyhra dnes Sagan sportovca roka?
21.12.2012 - 09:25:31
00
dufam ze hej
21.12.2012 - 09:42:41
00
Pridam zopar dresov 2013 aj ja

Prílohy:

saxo.jpg
saxo.jpg 87.79 KiB thumb_up0thumb_down

euskatel.jpg
euskatel.jpg 25.48 KiB thumb_up0thumb_down

lotto.jpg
lotto.jpg 40.9 KiB thumb_up0thumb_down

katusha.jpg
katusha.jpg 96.59 KiB thumb_up0thumb_down

21.12.2012 - 19:36:50
00
tak sagan nevyhral http://sport.aktuality.sk/c/142149/sportovec-roka-2012-zuzana-stefecekova-a-slovenski-hokejisti/ kto cital cycling-info.sk vie ze blamaz je na svete
21.12.2012 - 21:41:00
00
stefeckova - to meno pocujem dnes prvykrat :D
21.12.2012 - 21:52:42
00
Poradie celkom sedí, no ten ich úchvatný live prenos :puke: celá markíza..
Aby dali aspoň občas priamy prenos tak na to sa serú, ale priživiť sa na úspechoch športovcov vysielaním smotánkovej šaškárne.. no ako nech sa nikto na mňa nehnevá, ale :fubar:
21.12.2012 - 22:36:01
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Bicykle / Cestné)
keyboard_arrow_up