Nepracujes nahodou pre Shimano?
Rada by som uviedla na správnu mieru, aby nevznikla mýlka. Ja netvrdím, že cestné sady Sram sú zlé. Poznám celkom dosť spokojných užvatwľov. Ja som iba skopírovala príspevok, že pokiaľ si profi cyklisti vyberajú sadu, ktorú kúpia za vlastný rozpočet a teda ich nedostanú sponzorsky tak si vyberajú Shimano. A nie je to prvá takáto informácia, ktorú som zachytila. A potvrdzuje to fakt, že drvivá väčšina profitímov jazdí na Shimano. Ale hlavne Shimano jazdia všetci čo si sady kupujú. Je to proste fakt, že WT jazdci majú asi iné potreby a očakávania ako my hobbíci.
Vidím to tak, že Sram má síce inovatívne produkty, ale napríklad v prevodovom systéme ignorujú požiadavky WT tímov. Napr. 10z pastorkok profíci proste odmietajú hoci my hobby cyklisti sme zaň vďační. Sram vlastne musel dorobiť prevodníky 53-39z do svojich top AXS sád hoci pôvodne tam neboli špecifikované, lebo podľa jednoduchého prepočtu prevodov neboli potrebné. Tým, že WT jazdci moc nevyužívajú 10z pastorok tak vlastne jazdia IMHO na 11speed systémoch

Shimano naopak intenzívne spolupracuje s WT tímami a ponechalo 11z pastorok, zväčšilo rozsah
kazety a to im umožnilo zaradiť do ponuky kľuky s prevodmi 54-40z, ktoré profíci uvítali.