Tento príspevok má za cieľ objasniť niektoré skutočnosti, ktoré nikde inde nenájdete napísané. Nie je to propagácia konkrétneho produktu alebo značky, dokonca ani nie protikampaň v prospech konkurentov (Suunto, Polar).

Garmin Connect asi nemusím predstavovať, je to databáza a web aplikácia kam sa nahrávajú aktivty z Garmin zariadení. V prípade bikerov to je väčšinou séria Edge.
Tanita je japonská firma, ktorá sa zameriava na osobné analyzátory telesného zloženia (body composition analyzer) a iné profesionálne zariadenia v zdravotníctve.
Donedávna Garmin a Tanita úzko spolupracovali, no dnes už je všetko inak.

Predpokladajme, že ste vlastníkom niektorého GPS športového zariadenia Forerunner alebo Edge. Potrebujete pravidelne kontrolovať svoju váhu, ale zišli by sa vám aj ďalšie informácie z pohľadu zloženia tela. Nechcete zakaždým navštevovať nejaké zdravotnícke zariadenie, ale zakúpite si niketorý osobný analyzátor telesného zloženia (body composition analyzer) - ďalej len Tanita váhu - do sumy 200EUR je niekoľko modelov v ponuke.
Navonok to vyzerá ako normálna váha, len na ploche sú elektródy a vysiela to eletrické impulzy. Na základe elektrickej impedancie tkanív dokáže vypočítať zloženie organizmu.
V tomto kontexte nie je podstatné, či tomu veríte alebo nie, nakoľko je to presné alebo vôbec, pretože aj keby tie hodnoty boli len orientačné, niektorým jedincom to môže byť dôležité z hľadiska výkonu, životného štýlu a podobne.
Príloha:
Garmin Connect.jpg
Garmin Connect.jpg 164.94 KiB thumb_up0thumb_down


Podľa priloženej schémy sa proces merania zdá byť komplikovaný, ale v praxi je jednoduchý a pozostáva z troch krokov.

1. Uskutočíte prvé meranie medzi zariadením Garmin a Tanita váhou.
2. So zastrčeným ale vypnutým ANT+ kľúčom v počítači uskutočníte druhé meranie cez Healthy Edge software.
3. Zapnete ANT+ kľúč, ako keď prenášate aktvity.

Po prvotných nastaveniach sa všetko ostané deje automaticky.
Healthy Edge software je produkt firmy Tanita (zadarmo stiahnuteľný), naištalovaný na osobnom počítači. Funguje ako lokálna databáza na počítači, prijíma údaje z rôznych zariadení (nie len Garmin) ako napríklad: tlakomery, segmentové analyzátory, krokomery, dokonca aj malé meteostanice zaznamenávajúce podmienky za akých sa meranie vykonalo (teplota, realtívna vlhkosť, tlak vzduchu a pod.).
Má nevýhodu, že pre celý systém počítača musíte mať nastavenú bodku ako oddelovač desatinných miest. Nie je možnosť výberu ako v MS Excel, kde si môžte vybrať medzi "Use system separators" alebo "Define decimal separators".

Pozrime sa, čo sa deje ďalej...:
Aktivity a telesné údaje sa prenesú z Garmin zariadenia do Garmin Connect. Tieto isté údaje telesných hodnôt zaznamená aj Healthy Edge. Samotné meranie uskutočné medzi Healthy Edge a Tanita váhou sa prenesie aj do profilu vytvoreného na domovskej stránke Tanita.
Takže všetky merania telesnej analýzy sú zaznamenané na troch miestach: Garmin Connect, Tanita a v osobnom počítači v Healthy Edge.

Ale život sú zmena, "vývoj" a vzťahy.
Popri vývoji nových produktov a softwareu, vzťah medzi Garminom a Tanitou sa zmenil tak, že sa navzájom už nepodporujú.

Garmin uviedol na trh Fénix 2. Tento produkt má jednu veľmi užitočnú funkciu, menovite, že si sám môžete zvoliť časový interval nahrávania GPS súradníc.
V roku 2009 som si kúpil svoje prvé Garmin zariadenie, Forerunner 310XT. Okrem behu som ho používal na lyžovanie, potuľky po horách a lozenie na ferratách.
310XT mal presnosť +/- 9m a s pomalou zmenou polohy na túrach alebo stenách spôsibil kresbu GPS trasy ako keď opitému dáte vystrihávať papierové obrúsky.
Po takýchto skúsenostiach som neváhal a napísal na oddelenie podpory Garminu, aby pri ďalšej aktulizácii softwareu pridali možnosť nastavenia časového intervalu nahrávania GPS súradníc.
Moju požiadavku samozrejme ignorovali. Dokonca to nebola požiadavka, ale nabralo to rozmer prosby na kolenách.
Hlavne kvôli plávaniu som o dva roky neskôr menil na 910XT, ktorý už mal niektoré funkcie vylepšené, presnosť +/- 5m, barometrický výškomer a pod.
Nahrávanie GPS súradníc však stále zostalo v medziach "Smart" a každú sekundu.
V roku 2014 s uvedením Fénixu 2 deklaroval výrobca výdrž batérie úctihodných 50 hodín s GPS režimom. Ako je to možné?
No predsa tak, že sa aplikovalo mnou tak žiadané nastavenie intervalu nahrávania GPS súradníc.

Predtým, než sa zbavíte svojej 910XT a presedláte na Fénix 2, je dobré vedieť, že Fénix 2 už nepodporuje párovanie s Tanita váhami ale ani inými fitness zariadeniami ako napríklad krokomer. K nemu sa totiž dodáva taký snímač srdcovej frekvencie, ktorý to má v sebe zabudované.
Čo sa týka série Edge, neviem sa vyjadriť, ale mali by ste zvážit pro/proti pre daný produkt, ako nikdy predtým.

Spôsob komunikácie zariadení tiež prešiel "vývojom" a vznikol Garmin Express. Prenáša dáta a aktualizuje firmware zariadenia bez nutnosti zapnúť ANT+ kľúč.
Lenže Garmin Express úplne eliminuje spojenie medzi Healthy Edge a Tanita váhou a telesné údaje nahraté do Garmin zariadenia neprenáša do Garmin Connect vôbec.
To znamená jediné riešenie:
Musíte odinštalovať Garmin Express, znovu naištalovať Garmin Communicator Plugin a ANT+ agenta, následne znovu spárovať Healthy Edge a Tanita váhu.
Moderný look Garmin connectu zas neumožňuje voľbu medzi imperialistickými a metrickými jednotkami.

Takže zatiaľ toľko z mojej strany k prebiehajúcim vývojom u Garmin...
to be continued...
18.05.2014 - 20:57:52
00
This is ridiculous! Not even that I will miss the old GC, but I am raising an objection. If you are unable to develop it further and support it, just leave it as it is, you idiots! :fubar:

Prílohy:

GC_Classic.JPG
GC_Classic.JPG 46.4 KiB thumb_up0thumb_down

19.10.2015 - 21:07:44
00
Pri prilezitosti dna nezavislosti (4. jul) Garmin uplne vyradil zo sluzby ANT Agenta. Samotny protokol zostava, kedze aj nie Garminacke zariadenia to pouzivaju, ale prenos je mozny uz len cez Garmin Express.
Pre toho, kto nechce naistalovat garmin Express (napriklad ja) zostava to obist, nasledovne:
Pomocou ANT Agent preniest aktivitu do pocitaca a nasledne v Garmin Connect spravit manual import fit suboru.
Tymto sposobom sa daju preniest len aktivity, napriklad data Body Composition sa neprenesu.

Hovoril som s ich zakaznickou podporou a odovodnuju to tym, ze aktualizaciou internetovych prehliadacov sa stal ANT Agent zastaralym a jeho vyradenie bola nutnost.

Zobrazi sa nasledovna informacia:

Príloha:
ANT_authentication.JPG
ANT_authentication.JPG 22.55 KiB thumb_up0thumb_down



A napriek tomu, ze zadate autorizacne udaje, alebo preinstalujete agenta, pripadne znovu sparujete so zariedenim, nepomoze to.
Jedine mozne riesenie je:

Príloha:
GE_enforcement.JPG
GE_enforcement.JPG 40.58 KiB thumb_up0thumb_down

05.07.2016 - 18:40:15
00
Sú aj zariadenia, ktoré ten ich slávny Expres nepodporuje vôbec, napr. môj Edge 305 (asi sa už mal doteraz pokaziť, veď to so mnou ťahá už nejaký ôsmy rok). Nevadí, Garmin Training Center stále funguje (pamätá si ho ešte niekto?) a mám tým pádom aj lokálnu zálohu, keby Connect jedného dňa zmizol. Do Connectu nahrávam aktivity manuálne vyexportované z TC (priamo z TC to už tiež nejde).
05.07.2016 - 21:36:31
01
keyboard_arrow_up