Ahojte priatelia, oficiálne sme sa pustili do plánovania cyklotrás v okolí Žiaru nad Hronom.

Plán je v skratke takýto: jeden okruh bude viacmenej asfalt a bude spájať obce: Žiar nad Hronom - Lutila - Slaská - Kosorín - Janova Lehota - Lovčica-Trubín - Prestavlky - Horná/Dolná Ždaňa - Dolná Trnávka - Lovča - Žiar nad Hronom. Bude vedený skoro výlučne po asfalte. Je to v súlade s plánmi mesta, ktoré môže v budúcnosti získať peniaze z Eurofondov na výstavbu cyklotrás (spojníc medzi obcami pre podporu cyklistickej dopravy). To len pre vysvetlenie, prečo toľko asfaltu.

Z tohto okruhu, resp. na tento okruh by mal viesť cykloturistický okruh, ktorým by sme chceli spojiť pohoria okolo Žiarskej kotliny - hlavne Kremnické a Štiavnické vrchy, ale možno aj Vtáčnik, resp. niektoré jeho vedľajšie hrebene. Zároveň by sme chceli vyriešiť napojenie na už existujúce cyklotrasy v okolí Kremnica, Handlovej a napojenie na trasy "Bajkom k tajchom".
Tento okruh by sa mal čo najviac vyhýbať asfaltu a frekventovaným lesáckym trasám. Singláče sú vítané.

Okrem toho chceme riešiť aj lokálny projektík (DH, pump track, flow traily), ale to by bolo na samostatnú tému.

Priebežne sem budem umiestňovať návrh trás (vo formáte Google Earth KML) alebo ako screenshoty. Bol by som rád, keby sa do tejto témy zapojili všetci, čo sa v okolí vyznajú a majú chuť podeliť sa o zaujímavé trasy.

Shogun, stevohort, ondrejbalaz, ignac74, Palo TT, quidoo, ale samozrejme aj ďalší???
19.10.2015 - 03:08:05
01
Samotny navrh bude asi ta jednoduchsia vec v procese tvorbe cyklotrasy.
(technicka poznamka: cokolvek odporucam skor publikovat vo formate GPX, ktory je predsa len rozsirenejsi).

Cim treba zacat je urcite zmapovanie existujuceho stavu a nadviazanie kontaktu s tymi, co uz nieco v okoli realizovali, (aby nenastal stav, ze sa dvaja kohuti biju na jednom smetisku :) ) , az potom ma zmysel dumat nad tym, co treba vyznacit a ako to poprepajat. Urcite na zaciatok zacat radsej s niecim malym, ako rozpracovat a nedokoncit nejaky velkolepy projekt. Skus hodit rec s mistom (SCK), ktory sa v tychto veciach vyzna.

O cyklotrasach mam prehlad len tych, co su juzne od ZH.
post885272.html#p885272
Ale napr. netusim, ci cyklotrasy v Klakovskej doline boli aj vyznacene v terene.
19.10.2015 - 09:03:34
01
No, my sme pôvodne chceli začať len s lokálkami (pár desiatok kilometrov okolo ZH), ale náš primátor je za to, aby sme do toho zapojili celé okolie :-) Ale v podstate začneme tým jednoduchším okruhom. Na druhej strane, väčší MTB okruh by mal pretínať spojnice medzi obcami, takže sa to môže robiť po segmentoch a v prípade komplikácii aj zvoliť alternatívna trasa. Preto chcem pozbierať na začiatok najlepšie trasy z okolia a pospájať ich do jedného celku. Potom to pôjdeme prejsť na bikoch celé a následne začneme vybavovať povolenia - jednania s vlastníkmi si zobral na seba primátor, lebo pod záštitou mesta by to mohlo ísť ľahšie.

Inak čo viem, tak v našej lokalite je len jedna cyklotrasa, konkrétne táto: http://www.cyklonaut.sk/node/1727
O nejakých ďalších aktivitách nemám info, preto som to hodil aj sem, predsa sa tu premelie viac ľudí. Kľakovská dolina - tá je už pre nás "za kopcom", ale ak tam niečo je a bude sa to dať rozumne prepojiť, som jednoznačne za. Rovnako sa chceme napichnúť cez kopce na bajkomktajchom.sk a kremnické trasy. Dík za kontakt na Mista, určite ho budem kontaktovať!

P.S.: Nejaký tip na program na kreslenie trás pre Mac OS X? Mám Adze Lite a GPX Editor, ale popravde v Google Earth sa mi kreslí najlepšie.
19.10.2015 - 09:47:55
00
čo sa týka toho napojenia na okolité cyklotrasy, určite by som vyznačil aj spojenie Žiarskej kotliny s regiónom Turiec po ceste Slaská - Sklené. Tam už síce nejaké značenie existuje (neviem kto to robil) ale je to nedostatočné, chýba tam veľa C-éčok.
19.10.2015 - 10:52:15
00
Shogun, určite áno. Chceli by sme zoficiálniť Bernardov okruh, ako sme išli vtedy spolu a cesta na Sklené je tiež zaujímavá trasa.

Edit: Veď to, že sa potrebujem dopátrať k tým, čo to značili. Ťažko sa hľadajú stopy po takýchto aktivitách. Často jediné, čo zistíš, je Céčko na strome :-(
19.10.2015 - 11:01:27
00
Veď to, že sa potrebujem dopátrať k tým, čo to značili.

Nekoncepcnost je celkovy problem znacenia (nielen cyklo ale napr. aj naucne chodniky). Ak sa aj najdu nejake peniaze (obecne, eutofondy,..) na takuto aktivitu, tak sa ide hura systemom nieco robit a nemysli sa na kopec veci (napojenie na existujuce trasy, zakreslenie do map, udrzba v buducnosti, ... ).
Je fajn, ze primator ma zaujem taketo veci podporovat, ale najma si treba definovat, co budu riesit zamestnanci mesta, v com a ako vedia pomoct miestni cyklonadsenci (asi idealne ked su zdruzeni do nejakeho OZ) a co sa da riesit dodavatelsky/komercne.

Ja na editaciu GPX pouzivam cmaps :) Ale ci a ako to bezi na MACu netusim.
20.10.2015 - 11:33:16
01
Ahojte, keď ma už Palo uviedol, zapojím sa. V okolí Žiaru, dokonca aj cez Žiar nad Hronom prechádza jedna značená cykloturistická trasa. Je pod číslom 2556, modrá trasa. Niekoľko rokov však neobnovená, lepšie povedané by sa zišla urobiť úplne nanovo. Ide až do Kremnice. Celá po asfalte. V okolí Kremnice je množstvo trás, robili sa minulý rok s prepojením na Turiec a Sliač. Na Turci je takisto množstvo trás, ktoré má v správe TBS JUS, je tu aj prepojenie Sklené - Remata. V okolí Handlovej máme v správe trasy my, tiež ich tam je viacero. Momentálne riešieme "upratovanie" trás na Hornej Nitre v spolupráci s TSK a povoľovacie konanie vo Vtáčniku. S NSK už tri roky spolupracujeme na sieťovaní trás v Tríbeči a Zlatomoravecku až s prepojením na Pílu a Penhýbel.
O trasách v Kľakovej doline bohužial nemám veľa info, takisto v okolí Novej Bane. Niečo je aj pri Žarnovici, robilo to KST mimo normy. Množstvo nadšencov, starostov, primátorov a iných odborníkov, čo si myslia, že namaľovať "C" vie každý, s nami nekomunikuje. Ako píše Palo, vzniká množstvo trás z rôznych projektov, vo väčšine prípadov však ide o jednorázovú akciu a po čase značenie zanikne. Nie je problém nahlušiť množstvo trás. Problém je trasy udržiavať a obnovať značenie pravidelne. Treba brať do úvahy trasy v okolí, existujúce trasy (aj keď sa vám nepáčia), celé to napojiť na regionálnu a nadregionálnu sieť. Preto máme spracovanú koncepciu rozvoja v Nitrianskom a Trenčianskom kraji. S Banskobystrickým krajom komunikujeme na podobnej koncepcii v celom kraji. S Bajkom k tajchom dlhodobo komunikujeme, všetky trasy majú u nás nahlásené v registri.
Celý proces si vyžaduje aj odbornosť a je potrebné mať aj vyškoleného certifikovaného značkára. Nechcem to tu zaplaviť zbytočne podrobnými informáciami. Určite vieme ako SCK byť pri tvorbe nápomocní, odporúčam stretnutie, kde by sme si na začiatku povedali základné info, ukázali si a uviedol by som vás do problematiky. Možno sa to zdá ako banalita, ale i značenie cykloturistických trás má svoje pravidlá, STN a zákony, ktoré je potrebné dodržať.

Čo sa týka macu, ja používam Basecamp na prácu s gpx. V tom mám TOPO 4. Kombinujem to s ďalšími ako g earth, kde mám viacero vrstiev ako kataster alebo lesnú mapu.
20.10.2015 - 12:48:17
00
http://www.filtur.wbl.sk/
Michal neuvažujete nad spoluprácou s p.Filandom ? Ja som už prešiel na bajku takmer všetky jeho trasy (tie v ľavom stĺpci) a je to na 90% zjazdné.
20.10.2015 - 14:13:22
00
Vieš čo p. Filanda nepoznám, ale vôbec sa tomu nebránim. A aby sme dobre pochopili, ja budem rád ak by sa našiel niekto, kto sa o trasy v okolí Žiaru bude starať, resp. zoberie si ich do správy. My máme trás veľmi veľa. Ide mi len o to, aby sa od začiatku komunikovalo a aby sa nevznikol nejaký paškvil a za pár rokov mi bude niekto volať, aby sme im prišli opraviť značenie :)
20.10.2015 - 17:11:31
00
misto : ja som tým Michalom myslel Mike888 :) On vie o koho sa jedná.
Ale inak súhlasím s tým čo si napísal, len mám jednu otázku : existuje nejaká mapa kde sú vyznačené vaše trasy ?
20.10.2015 - 17:34:48
00
To nie sú naše trasy :) SCK spravuje národný register cykloturistických trás. Niečo ako register cestnej siete. Každá oficiálne povolená cykloturistická trasa, ktorá je v registri by mala mať svojho správcu a ďalšie parametre, ktoré do registra dávame. Bohužiaľ množstvo subjektov (obce, mestá, združenie i individuálny aktivista) tieto trasy u nás neregistruje. Výsledkom toho je, že častokrát nik mimo zopár ľudí o týchto trasách nevie. Pre informáciu je v registri v súčasnosti niečo cez 14100 km trás na Slovensku. SCK spravuje viac ako 6000 km. Ostatné trasy spravujú iné organizácie, kluby a pod.

Čo sa týka máp. To je kovbojka sama o sebe. Vydávanie máp je pre nás ťažko riešiteľná vec, pokiaľ nás ignorujú napriklád mapové vydavateľstvá. Možno ani len netušíte, no ani jedno si oficiálne neobjednáva aktuálne zákresy cyklotrás. Naposledy tak urobilo VKÚ Harmanec ešte v roku 2006. Naša organizácia nedisponuje zdrojmi, aby sme vedeli ešte aj vydávať mapy. Nevlastníme mapový podklad a keď chceme vydať mapu, musíme kupovať licenciu. Len pre orientáciu. Licencia od jedného nemenovaného českého vydavateľa na 5000 tlačených máp (územie Piešťany a okolie) je 2000 €. Iba licencia bez grafickej práce, tlače, distribúcie, atď...Je preto smutným faktom, že ani jedno mapové vydavateľstvo nie je schopné si aktuálne informácie zakúpiť. Napriek tomu sa snažíme to riešiť ako sa dá a nedávno sme spustili www.cykloportal.sk. Zatiaľ tam však nájdete iba kraje TT, TN a ZA. Snažíme sa presvedčiť aj ostatné kraje, aby sa zapojili, zatiaľ však bez výsledku. Čiže odpoveď na tvoju otázku je nie. :) nemáme aktuálnu mapu celého Slovenska. Len som to musel zobrať trochu obšírnejšie, lebo je to vec, ktorú málo kto na Slovensku tuší. Množstvo máp, ktoré sú na trhu teda majú údaje ešte z roku 2006, kedy ich kúpilo VKÚ a ostatní si to "požičali". Samozrejme zopár oblastí je aktuálnejších, ale komplexne celé Slovensko nie.
20.10.2015 - 17:47:40
01
fúha, tak toto som netušil. Ja sa pohybujem v neznámom teréne podľa navigácie a keď narazím na neznámu značenú cyklotrasu tak hneď nadávam (na SCK :lol: ) že prečo to nemám zaznačené v mape.
Potom je ale otázne, že aký má význam kreslenie C-éčok po stromoch ? Pre domácich, ktorí to tam poznajú asi nie...
20.10.2015 - 19:05:02
00
Shogun, dík za tip, Filanda má dobré nápady a páči sa mi, keď cyklotrasy vedú popri zaujímavých miestach ako banské diela a zároveň sa tam dá vyjazdiť do sýtosti :-)

misto , vidím, že budeme na rovnakej vlnovej dĺžke. Chceme to spraviť poriadne a o trasy sa chceme aj dlhodobo starať. Čo sa týka stretnutia, som jednoznačne za, myslím, že kolega ťa už kontaktoval.

Palo TT, nekoncepčnosti sa práve chceme vyhnúť. My (čo stojíme za týmto nápadom) sme členmi Slomby, chceli by sme to riešiť pod jej hlavičkou, ale ak by to bolo z nejakých dôvodov lepšie/jednoduchšie/vhodnejšie, nemáme problém založiť samostatné OZ.

PS - Ďakujem všetkým za reakcie, som rád, že sa tu rozprúdila diskusia.
20.10.2015 - 19:27:49
00
Samozrejme mapy vychádzajú aspoň na miestnej/regionálnej úrovni a v oblastiach, kde sa veľa značí. Donovaly, Terchová, Horehronie, Tatry,... tu sa vždy podarí vydať nejakú mapu s miestnymi organizáciami. Problém je však v celoslovenskej, resp. krajskej úrovni.
Radi pomôžeme, takisto som rád, že sa to tu rozprúdilo.
20.10.2015 - 22:01:31
00
misto napísal:
To nie sú naše trasy :) SCK spravuje národný register cykloturistických trás. Niečo ako register cestnej siete. .

misto Michal, kde je možné nájsť zoznam trás, ktoré sú v tomto registri? (Inak predvčerom som v teréne objavil značky novej cyklotrasy zo Skároša na Márovku (Slanské vrchy) s evidenčným číslom 8723, avšak neviem k tomu nájsť žiadny popis ani mapku...)
14.11.2015 - 21:16:32
00
keyboard_arrow_up