Mám otázku:
EXistujce v OZI EXPLORERI takáto možnosť, využitia ho napr. na zistenie viditeľnosti z
bodu A do bodu B?

1. vytvorím si nejekým spôsom bod A ( napr. vysielac niekde na kopci,komín) ktorému ale určím že SA BUDE NACHÁDZAŤ NAPR. 20METROV NAD TERÉNOM.

2. podobne vytvorím druhý bod, ktorý bude napr. nejaká budova v meste a TIEŽ MU URČÍM
VÝŠKU NAPR. 5METROV NAD TERÉNOM.

3. Oba body spojím čiarou, napr. trasa.

4. Vytvorím si 3D obraz danej oblasti s bodmi A,B a pozriem si tvar terénu medzi bodmi.

Využitie: Napr. v práci inštalujeme antény a chodíme na obhliadky kde si overujeme viditeľnosť napr. zo stožiara na koncové body-budovy. Ak to vytvorím v OZI ako bod-bod tak tieto body ležia na zemi, nemajú výšku nad terénom, takže netuším či napr. zo stožiara z výšky 20m môže byť viditeľnosť na daný bod.

Riešenie: Pravdaže v práci využívame aj iné programy ktoré máme k dispozícii, ale rozmýšľame nad zakúpením Oziexplorera + 3D nadstavbu a chceme vedieť či by sme ho takto vedeli využiť.
23.07.2009 - 09:45:54
00
Zaujimavy napad.

Skusil som v OziExploreri vytvorit track, skladajuci sa z 2 bodov. Ked si otvorim profil tracku, vyskovy udaj sa dosadi len ku tym 2 bodom a v profile sa spoja useckou. Takze teren medzi tymi dovma bodmi sa do profilu nepremietne. V OziExploreri 3D by snad slo vidiet, ci takato usecka pretina zemsky povrch, alebo nie.

Vyskusal som to iste v programe Garmin MapSource. Akurat s tym rozdielom, ze som nevytvoril track, ale route (naplanovanu trasu). Pozrel som si vyskovy profil naplanovanej trasy. V tomto pripade sa do oblasti medzi zaciatocnym a koncovym bodom naplanovanej trasy dosadila nadmorska vyska. V profile trasy je vidno, ci medzi dvoma bodmi moze byt priama viditelnost. Pozri obrazok z prilohy.

Napad, s ktorym si prisiel, sa da pouzit len v ramci presnosti a detailnosti dostupnych vyskovych dat.

V pripade programu OziExplorer su k dispozicii SRTM data s rozostupom 3 sekundy, co dava okolo 90 metrov. To moze byt privelky rozostup. Len par tyzdnov su k dispozicii ASTER GDEM data s rozostupom 1 sekundy (cca 30m). Tie sa mi podarilo natiahnut do programu GlobalMapper, avsak zatial nie do OziExplorera.

V pripade MapSource sa vyskove data nachadzaju priamo v mape, napr. v SK Topo v2, ci SK Roads v6. Aj free mapa SK od OpenMaps (www.openmaps.eu) obsahuje vyskove data. Predpokladam, ze vsetky tieto produkty pouzivaju SRTM data.

Prílohy:

2PointVisibility.PNG
2PointVisibility.PNG 64.03 KiB thumb_up0thumb_down

23.07.2009 - 16:35:20
00
Ide to jednoducho urobiť aj v OziExploreri s doinštalovaným OziExplorer3D.

Začneme v menu "3D/výška" a postupujeme takto: "Výškový profil", zadáme vzdialenosť bodov v metroch, napr. 50, zaznačiť "Označiť Štart", klik na mapu v bode štartu, zaznačiť "Označiť Koniec", klik na mapu v bode konca, klik na "Vytvoriť", klik na "Zobraziť". A je to!

Prílohy:

2.jpg
2.jpg 129.49 KiB thumb_up0thumb_down

1.jpg
1.jpg 156.26 KiB thumb_up0thumb_down

23.07.2009 - 19:31:19
00
Ďakujem, na ten výškový profil som prišie aj ja. Je to asi jediné ako sa to dá využiť.
Toto používame na ukážke my v práci a pritom asi zostaneme.

Prílohy:

mapa.jpg
mapa.jpg 330.17 KiB thumb_up0thumb_down

24.07.2009 - 13:16:51
00
keyboard_arrow_up