trasa male karpaty, 68.40 km

Sports Tracker - 2100m (gps v mobile)
Garmin 310XT - 1300m
bikemap.net - 980m (import gpx)
strava.com - 1713m (import gpx)

tak neviem, da sa s tym udajom vobec pracovat?
rozdieli su prilis velke
05.06.2012 - 10:23:12
00
pokiaľ nemáš barometrický výškomer, tak asi rozumne nedá...
05.06.2012 - 10:45:38
00
mna to prekvapilo, vela ludi aj tu pouziva android aplikacie, nikto si to asi ale nekontroluje
aj podla dalsich porovnani ma najrealnejsie data garmin, ale aj tam je to plus/minus 200m na vyjazd
05.06.2012 - 11:28:30
00
Niektoré Garminy práve majú barometrický výškomer a u tých sa celkom dá, pokiaľ nie je úplne divoké počasie. A ešte je možnosť cez Garmin Connect nahradiť namerané výškové dáta skutočnými:

"Stránka Garmin Connect selektívne použije korekcie, aby zobrazila realistickejšiu ukážku vašich výškových skúseností. Aktivity zaznamenané zariadeniami bez barometrického výškomera sa predvolene aktivujú s korekciami výšky. Alternatívne aktivity, ktoré sa zaznamenali pomocou zariadení s barometrickým výškomerom, obsahujú presné údaje o výške, a preto sa korekcie výšky predvolene vypnú."
05.06.2012 - 14:03:46
00
žeby som ešte nasadil tachometer a porovnal s android aplikáciou?
05.06.2012 - 14:18:07
00
dalsi priklad

Google earth vs. bikeroutetoaster.com
+Nokia sports tracker zalozeny na GPS +barometricky vyskomer v computri Ciclosport CM 8.3A si tiez meria po svojom, takze z jednej trate 4 rozne vyskove profily!

Prílohy:

1.JPG
1.JPG 195.24 KiB thumb_up0thumb_down

2.JPG
2.JPG 156.25 KiB thumb_up0thumb_down

3.JPG
3.JPG 388.78 KiB thumb_up0thumb_down

05.06.2012 - 16:03:54
00
trasa male karpaty, 68.40 km

Sports Tracker - 2100m (gps v mobile)
Garmin 310XT - 1300m
bikemap.net - 980m (import gpx)
strava.com - 1713m (import gpx)

tak neviem, da sa s tym udajom vobec pracovat?
rozdieli su prilis velke


Vyskove metre alias nastupana vyska je osemetna zalezitost. Kazdy to ma rad a pritom je to nesmierne zavadzajuci udaj. Preco? Najmenej z dvoch dovodov
1. Metodika.
Ako spravne pocitat nastupane metre. Na prvy pohlad lahke spocitas kazde stupanie a dostanes cislo. Lenze ako definujem stupanie? Ako kazde zdvihnutie nameranej vysky teda napriklad aj nadjazd alebo nejaky zhup v terene? Alebo len ked ides nejaku dobu do kopca alebo zacnes uvazovat len prevysenia s nejakym rozdielom? A potom akym. Uz teraz je zrejme ze podla volby ktoru si zvolis dostanes radikalne ine vysledky. Na tej istej trase. Mozno to znie akademicky ale s druhym bodom tieto uvahy maju tazke dosledky.
2. Sposob merania a vypocet
Ako mozes odmerat nadmorsku vysku. Tak bud celu trasu zmeriam s pomocou geodetickych pristrojov. Dostanem vysoku presnost ale kto by to robil ze. Takze prakticy nerealizovatelne.
Odmeranie barometrom vyskomerom. To sa da, bezny konzumny barometer vie rozlisit zmenu tlaku na urovni prepoctu na vysku s rolisitelnostou aj pod meter. Ale pozor. Primarne meria tlak a ten prepocitava a na tlak vplyva nielen vyska, ale aj pocasie, vietor, teplota. Tak ked sa chcem hybat v metrovych presnostiach tak tam uz tieto vplyvy su velmi silne.
Meranie podla gps. Gps vie spocitat polohu na metre presne ale vysku v dobrom prijme na desiatky metrov. Ak sa kvalita signalu znizi tak je este vacsia nepresnost.
Dem digitaalny vyskovy model. Ten zadarmo co je na vsetkych free weboch je na zaklade odmeranych bodoch v rozostupe 100x100 metroch. V tych rohoch to sedi. Medzi tym sa skratka interpoluje, prepocitava. Ale priroda nie je prepocet medzi dvoma dalekymi bodmi. Tam kde prepocet nieco spriemeruje mozu byt v skutocnosti mnohe vrcholky ci udolia. Preto tento udaj je viacmenej pre orientaciu. Nic viac.
3. Prax
Vyrobca pouzije teda nejaky senzor na meranie vysky. Bud je to gps alebo barometer. Musi si byt vedomy ich vlastnosti. Navyse musi tieto hodnoty troch zatlmit aby to kazdu chvilu nelietalo hore dole ale aj tak to bude lietat. Preto napriklad volakedy davno polar xtrainer mal barometer ale ten ukazoval v 20m skokoch a aj napocet do nastupanej vysky mal az vtedy ked bolo prevysenie min 20m
Dalsi polar co som mal 710 uz pocitala s 5 metrami a tak vyskomer bol presnejsi a nastupane metre na tej istej trase boli vzdy vyssie. Ale uz tam som poznal ze obcas udaj bol ovplyvneny najme znemou teploty. Garmin edge som si vsimol ze zobrazuje kazdy meter napocitava do nastupanych ked prevysenie nadobudne cca 2-3 m ale stane sa ze vyska mi skace aj vpyvom vetra teploty ci prudkej zmeny pocasia. Normalne to nevadi len je to dakedy poznat ak clovek jazdi po uplnej placke a ma niekolko desiatok m hore alebo v poriadnych horach kde rozdiel teploty na vrchu a dolu je velky. Ano tieto pristroje maju teplotnu kompenzaciu ale ta nezvlada vsetko. A nakoniec je tu dalsia vec. Ak si na pristroji das zobrazit nastupane metre a potom ked stiahnes track tak mas ine metre. A casto v kazdom programe webe ine aj ked mas barometer. To je preto lebo na displeji je udaj ktory sa napriklad kumuluje priebezne a permanentne. Kym napriklad ked niekde uploadnes track tak bud ten soft ti zoberie tuto kumulovanu velicinu ktora moze byt v tracklogu uvedena alebo si nastupane metre spocita sama podla jednotlivych bodov v tracklogu. A tu ak nemas tracklog s hustotou kazdu sekundu ale v dlhsich intervaloch tak ti moze vypadnut zmena vysky a vypocet potom ti neda to iste cislo. A nakoniec aj vypocet z tracklogu moze podla bodi 1 brat urcitu zmenu ktoru akceptuje a tymto parametrom dostanes citelne iny udaj. Napriklad skus si najs soft trackan je to mala utilita ktora spocitava statisticke data z gpx ci plt suborov a skus nastavit tento krok rozdielne a uvidis ako vies kuzlit. Praxou som sa ja dostal na krok 15m aby to bolo obdobne cislo ako pri barometrickych pristrojoch.
Takze cisla z bezneho dem modelu ci gps ako su mobiky su take hrube cisla a cim clenitejsi teren tym chybnejsie. Barometricke udaje su podstatne lepsie ale pozor na ten krok kedy je zapocet. Ak je moc hruby tak to cislo je mensie ako skutocnost a ak je moc jemny moze byt zatazene inymi vplyvmi. Preto pri nastupanych m by sa mali vzdy uvadzat podmieky ako sa to pocitalo ako si udaj ty a porovnavat vzdy porovnatelne. Mna najviac presvedcili data z pristrojov ktore kombinovali barometer s korekciou gps kedy sa dobre eliminoval vplyv teploty. A este posledny poznatok. Udaj vie ovplyvnit aj rychost pohybu. Pesi mozes namerat vyssie stupania ako na biku. Pocitam ze je to dane vyssim poctom zaznamenanych bodov na trase a kazdy ma svoju odchylku ktora zvycajne zvysi kumulovanu hodnotu
27.06.2012 - 10:59:58
00
a nedaju sa barometricke udaje dodatocne korigovat pomocou GPS reportu
mam HAC5 + ked idem nejaku novu trasu zapnem aj tracking v mobile....
ku presnosti HAC mozem tolko: ked skalibrujem vysku v BB a idem na Skalku, vyska pri turistickych znackach sa lisi tak o 10m (skusane na biku, aj v zime auto + bezky)
27.06.2012 - 11:12:32
00
Rasťo, odpadol som, pekné vysvetlenie. THX
27.06.2012 - 11:16:14
00
a nedaju sa barometricke udaje dodatocne korigovat pomocou GPS reportu
mam HAC5 + ked idem nejaku novu trasu zapnem aj tracking v mobile....
ku presnosti HAC mozem tolko: ked skalibrujem vysku v BB a idem na Skalku, vyska pri turistickych znackach sa lisi tak o 10m (skusane na biku, aj v zime auto + bezky)


Dali by sa keby si mal v oboch pripadoch presny cas (gps ma) a identicke vzorkovanie, potom sprosto poviem stlpec s vyskou z hac vlozis do stlpca s vyskou v gps zazname. Ako to je uz tazsie:)
Ano hac ma barometer na slusnej urovni. Len teraznsa riesi tema nastupane metre co je aj vec metodiky, absolutna presnost okamzitej vysky je dalsia problematika.
27.06.2012 - 11:30:41
00
Nedavno sme diskutovali o celkovom zobrazovanom stupani vs. stupanie vypocitane z logu pri barometrickych Garminoch. Je tam par zaujmavych linkov.
http://www.bike-forum.cz/forum/cemu-verit-gps-vs-cykloserver.html#comment2029342

Log z barometrickeho Garminu odporucaju filtrovat na 1-2m.
Tych 15m na filtrovanie logu z nebarometrickeho GPS sa zhoduje s filtrom, ktory ma v sebe Trekbuddy (ten zrejme filtruje na 50stop).
27.06.2012 - 12:05:13
00
Rasto, vďaka za veľmi dobrú analýzu. Dlhodobo (19 rokov) používam len barometrické prístroje, teraz mám Suunto Vector. Zo skúseností viem, že najväčším skresľovačom nie je zmena tlaku, ale náhla zmena teploty (napr, v zime prechod z teplej miestnosti do mrazu výškomer ovplyvní aj o plus 60 metrov). V stabilnejších teplotných podmienkach je presnosť barometrického výškomeru podľa mňa veľmi dobrá, výškomery zväčša ignorujú zaznamenané malé prevýšenia (od 5 do 15 m). Overením nameraných údajov so skutočnosťou som zistil odchýlku do cca mínus 5 %.
27.06.2012 - 13:58:38
00
Karol, suhlas aj so strany garmin zariadeni, najme ten postreh so zimnym prechodom z tepla. Podobne aj v alpach a dolomitoch dostane barometer zabrat ak ides z udolia na priesmyk ci vrchol kde je casto o 20 stupnov menej. Tam ale dost napomaha autokalibracia s gps. Palott dik za link. Sice tam preberaju starsie modely a v edge sa to sprava troska inac ale zavery su tam podobne.
Pri edge pristrojoch je fajn pockat kym sa chyti dobre gps a ustabilizuje sa autokalibracia, az potom je dobre spustit zaznam( na rozdiel od turist gps pri edge sa musi spustit zaznam aby ukladal udaje, ale tym sa da vyhnut prechodovemu efektu autokalibracie a jeho vplyvu na vysku a stupane) potom su zvycajne spolahlive a presne udaje.
27.06.2012 - 14:22:32
00
Pokial mi nepreplacaju nastupene metre a na to nemam sancu, tak to neriesim. Beriem to ako orientacny udaj.
27.06.2012 - 16:57:01
00
hosi ukazuje mi velky rozdiel v nastupanych metroch Endomondo a export .gpx suboru z neho sem na mtbiker,sk do vyjazdov. vsimol som si to hned na zaciatku, ale dako som to neriesil, vcera vsak bol ten rozdiel ale velmi vyrazny. endomondo ukazuje 1915m, mtbiker naimportoval 2920m. je mi jasne, ze bez poriadneho gps zariadenia to nikdy presne mat nebudem, len ma zaujima vas nazor, presnejsia hodnota je z aplikacie, alebo ta, ktoru mi ukaze tu po importe .gpx?
05.07.2015 - 10:50:31
00
keyboard_arrow_up