Letná dovolenka. Každý si pod týmto pojmom väčšinou predstaví 30°C, azúrovú oblohu a šumenie mora na pieskovej pláži. Desať rokov po sebe toto platilo aj u nás. Až vo mne v roku 2018 začala klíčiť myšlienka skúsiť niečo iné. Niečo viac akčné a aktívne. Dovolenka na bikoch. Naša prvá voľba padla na Slovinské Julské Alpy. V roku 2019 to boli nemecké Berchtesgádenské Alpy, minulý rok Saalbach v Rakúsku...A keďže moja polovička je rovnako naladená ako ja a už si zvykla aj na krkolomné trasy, ktoré sa občas vyskytnú bez zbytočného reptania - hoc na mape to vyzerá tak zjazne..., vyrazili sme aj s kamarátom Peťom tento rok ochutnať čaro Álp do oblasti Zillertal v Rakúsku. Počas 10 dní sme dali sedem výjazdov v celkovej dĺžke viac ako 350km a nastúpaných cez 12 tis. výškových metrov. Áno dávam tento report do sekcie ebikov. Kvôli inšpirácii, alebo len tak pre potešenie oka. Ak si ho pozrú aj ne ebikeri budem rád. Nejde o to na čom jazdíme, ale čo a ako zažívame...a že to ho bolo neúrekom
Deň druhý...výjazd na horskú chatu Karlalm.
Na druhý deň po príchode do cieľovej destinácie sme sa rozhodli, že si obzrieme "terén". Nasajeme atmosféru, vyskúšame miestne cyklocestičky, pozrieme kde sa dá dobre najesť a ešte lepšie napiť Čo vám budem hovoriť, bez hanby sme viac neboli schopní, pretože prvý večer po príchode sa proste "resetuje". Veď to nebudeme vláčiť späť domov Ale keď sme sa dočmárali slimačím tempom do mestečka Maryhofen, a pred nami ešte celý deň, začal mi v hlave vŕtať malý ebike červík, že čo ti šibe? Otvoril som v mobile apku Mapy.cz, čo je mimochodom geniálna aplikácia ako pre turistiku tak aj pre cyklistiku a ňúral som, kde by sme sa mohli relatívne bez veľkej námahy a rýchlo dostať a niečo vidieť. Našiel som tam...niekde vysoko kde dokonca končila aj cyklotrasa chatu s názvom Karlalm. Rýchla porada s bledými spoluúčastníkmi zájazdu a rozhodol som, že sa ide. Áno, moja úloha v tomto dobrodružstve bola vymýšlať, plánovať a následne ignorovať protesty a sťažnosti spolucestujúcich. Na mape to vyzeralo tak "sladko". Ale keď sme sa plahočili nekončiacim mnoho kilometrovým stúpaním, frflal aj protestoval som už aj ja, autor tohoto "geniálneho" nápadu. Ale všetko dobré je na niečo zlé a naopak Odmenou nám boli krásne výhľady na údolie Zillertal, kopce ktoré ho obklopujú a fľaškové pivo za 5€ na úžasnej chate. Otvoriť v novom oknethumb_up1thumb_down
Deň tretí - údolie Stilluptal
Tretí deň našeho pobytu začal krásnym počasím a obrovskou chuťou riadne si máknuť. Apropo počasie...
Cestou po diaľnici okolo Linzu až skoro do Zell am Ziller nás prenasledovali prietže mračien a keď nepršalo...lialo.
Po príchode do cieľa vyšlo slnko a bolo k nám milostivé až do konca pobytu. Zdôrazňujem to preto, lebo pred našim príchodom túto oblasť sužovali záplavy a zosuvy a po našom odchode to začalo znovu. Našich 10 dní nám zariadil sám "NAJVYŠŠÍ" krásne počasie a teploty akurát na bikovanie.
Ale poďme k výjazdu...Plán bol ísť pozrieť miestnu vychytávku tzv. Malý Tibet...krásnu kamennú chatu na konci údolia Zillerground s typickými Tibetskými zvončekmi. Pozitívne naladení sme vyštartovali a popri rieke Ziller sme si to mašírovali do Maryhofenu a na začiatok údolia. Lenže...Na začiatku doliny pri info paneloch boli zátarasy a do cesty sa nám postavila miestna fúzatá Ulrike a že prrrr. Jak že prrrr, sme z ďaleka, chudobní Slováci a máme iba jeden pokus...snažil som sa lámanou nemčinou obmäkčiť jej tirolské srdce...Ale bolo mi to prd platné. Ulrike totiž na šmyku otáčala všetkých. Dôvod bol prostý ale pritom bizardný...na viacerých miestach prístupovú cestu do údolia sundali zosuvy bahna po výdatných dažďoch. Na porazenie. Možnosť B vrátiť sa na ubytko neprichádzala do úvahy, tak prišla na rad apka Mapy.cz. A pošepla nám, že kúsok vedľa je síce kratšie, ale možno tiež pekné údolie Stilluptal s priehradou na konci. Bolo rozhodnuté. Jednohlasne samozrejme ako som spomínal v predchádzajúcom príspevku...ja som bol ten kto tomu velil
Nakoniec z toho bol krásny deň, úžasné panorámy, vodopády a ľadovce na konci údolia. Otvoriť v novom oknethumb_up1thumb_down
Deň štvrtý - horská chata Rastkögelhutte 2124m
Táto horská chata mi padla do oka hneď na začiatku plánovacích večerov v zime 2020. Na krásnom mieste, relatívne neďaleko našeho ubytovacieho zariadenia...Ale bolo treba vymyslieť nejaký okruh. Lebo priamka tam a späť nie je pre mňa zrovna to pravé orechové.Po zvažovaní rôznych možností sme...resp. som / keďže hlava zájazdu je len jedna / zvolil okruh cez lyžiarske stredisko Hochfugen a cez hrebeň pri Marchkopf späť do Zell am Ziller. Ale ´po spočítaní výškových metrov sa mi hlava zatočila napriek tomu že som nič nepil, takže ako kompromis sme zvolili jeden vývoz lanovkou na Penken. Bol to náročný výjazd s jedným polhodinovým dobíjaním bateriek pri pivku v stredisku Hochfugen. Otvoriť v novom oknethumb_up1thumb_down
Deň piaty - sedlo Pfitscher Joch 2246m
Tento výjazd počas zimného plánovania patril medzi moje priority, ale do poslednej chvíle som nevedel či ho vôbec zrealizujeme. Už pri zbežnom pohľade na mapu a vrstevnice v doline Zamser bolo jasné, že to bude ťažký výšlap a z dostupných fotiek na nete mi bolo jasné, že toto nebude typická Alpská cyklotrasa - krásna šotolinka. Na niektorých miestach to bol iba turistický chodník s veľkými balvanmi, schodami a šutrami veľkosti hlavy po ktorých bolo treba ísť. Pár krát s brodením potoka. Ale v mape a aj Rakúskych prospektoch je tento chodník vedený aj ako MTB cyklotrasa. Takže v duchu hesla zapieraj zapieraj zapieraj som polovičke tvrdil, že to bude krásna trasa v nádhernej prírode a "nejako" to dáme. Ak by to niekto chcel ísť, odporúčam vyviezť sa s autom a bikami až na parkovisko pod priehradou pri mýtnici kde sa vyberá poplatok za vjazd autami do údolia a ísť odtiaľto. Inak vás čaká ťažký a nezáživný prídel asfaltu po strmej a úzkej Alpskej ceste s dosť rušnou premávkou. Po návrate zo sedla Pfitscher Joch vrelo odporúčam zachádzku aj okolo priehrady Schlegeisbach. Je to pohodový terén a nádherné scenérie na konci údolia. Na záver chcem zložiť poklonu mojej polovičke, že to dala s nami, hoci sa natrápila s tlačením a nosením ťažkého ebiku a boli chvíle keď to chcela otočiť. Aj okoloidúci turisti a cyklisti iba uznanlivo kývali hlavami. Pr ilustráciu odporúčam aj toto video: https://www.youtube.com/watch?v=nh_dsiMe8II Otvoriť v novom oknethumb_up1thumb_down
Deň siedmy - údolie Krimml
Po štyroch dňoch a štyroch výjazdoch po sebe sme si dali deň odpočinku. A siedmy deň pobytu sme šli opáčiť preslávené vodopády Krimml. Respektíve dolinu, ktorou preteká rieka čo vodopády napája. Keďže vodopády sme omrkli na pešo rok predtým...a pravdupovediac ma nejako neohúrili, tešil som sa na prejazd dlhou dolinou Krimml. Ako vodopády sú obrovské, masa vody je u nás a v celej Európe nevídaná, ale vyhliadky na ne sú robené tak, že to najväčšie čaro z mohutnosti zaniká. Jedine úplne spodný vodopád, ku ktorému sa dá dostať najbližšie je pecka. Otvoriť v novom oknethumb_up0thumb_down
Deň ôsmy - Kreuzjoch 2505m
Predposledný deň pobytu vhodný na výjazd sme dumali o nejakej zmene. Výjazdov dolinami aj keď jedna bola krajšia ako druhá sme už mali dosť, tak sme rozmýšľali nad nejakým kopcom. A keďže kopcov je v Alpách dosť, po porade pri večernom pive sme sa dohodli, že urobíme okruh cez kopec Kreuzjoch ktorý je na pol ceste medzi mestom Zell am Ziller a dedinou Gerlos. Otvoriť v novom oknethumb_up1thumb_down
Deň deviaty - Klein Tibet
Posledný deň pobytu a ako sa hovorí "odvážnemu šťastie praje". Ráno pri raňajšej káve a dumaní čo a kde mi pípol email z miestnej turistickej agentúry a vraj : "Cesta do údolia Zillergrund, priehrade Zillergrundl" je znovu zprejazdnená! To obrovské a hlasité "YES" bolo počuť snáď až von. Znamenalo to, že naše vysnívané miesto, ktoré sme už oplakali je znovu dostupné. KLEIN TIBET. O tom aké má to miesto atmosféru si snáď urobíte dojem z fotiek. Otvoriť v novom oknethumb_up0thumb_down
Takže čo dodať na záver? Snáď len to, že Slovensko je nádherná krajina s obrovským potenciálom na využitie voľného času na bicykli. Ale až keď človek zažije Alpy a hlavne infraštruktúru a zmýšľanie ľudí na horách v zahraničí, prajnosť, ochotu pomôcť a hlavne pokiaľ to naozaj nie je NUTNÉ nič cyklistom nezakazovať, Až potom si uvedomí aké sú úrady a ochranári na Slovensku zadubení a spiatočnícki. Pretože ONO by sa to naozaj dalo aj v našich národných parkoch. Pri troche snahy a vôle vypočuť aj druhú stranu by nebol problém urobiť z hrebeňa Nízkych Tatier a Veľkej Fatry krásne cyklotraily bez významného dopadu na prírodu. Pretože príroda je rovnaká u nás aj v Rakúsku, Slovinsku, Taliansku. Iba ľudia sú iní.
Ak som niekoho inšpiroval, som veľmi rád a ak pôjde niekedy v našich stopách, budem happy ak mi napíše spätnú väzbu. Na záver prikladám naše výjazdy vo formáte GPX.
Vďaka za inšpiráciu do budúcnosti. Pekne si to zdokumentoval a poriadne ma navnadil 🙂
Ďakujem...veď to bolo aj cieľom😎
Ešte pre úplnosť, čo sa týka nákladov za toto "dobrodružstvo"...
Celý pobyt pre dve osoby s ubytkom na 10 nocí v plne vybavenom apartmáne, nákladmi na PHM a diaľničné známky, stravovaním, čapovaným pivom a výdajmi na lanovky a pod. vyšiel cca do 1.000€
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Na druhý deň po príchode do cieľovej destinácie sme sa rozhodli, že si obzrieme "terén". Nasajeme atmosféru, vyskúšame miestne cyklocestičky, pozrieme kde sa dá dobre najesť a ešte lepšie napiť
Otvoriť v novom okne thumb_up1thumb_down
Tretí deň našeho pobytu začal krásnym počasím a obrovskou chuťou riadne si máknuť. Apropo počasie...
Cestou po diaľnici okolo Linzu až skoro do Zell am Ziller nás prenasledovali prietže mračien a keď nepršalo...lialo.
Po príchode do cieľa vyšlo slnko a bolo k nám milostivé až do konca pobytu. Zdôrazňujem to preto, lebo pred našim príchodom túto oblasť sužovali záplavy a zosuvy a po našom odchode to začalo znovu. Našich 10 dní nám zariadil sám "NAJVYŠŠÍ" krásne počasie a teploty akurát na bikovanie.
Ale poďme k výjazdu...Plán bol ísť pozrieť miestnu vychytávku tzv. Malý Tibet...krásnu kamennú chatu na konci údolia Zillerground s typickými Tibetskými zvončekmi. Pozitívne naladení sme vyštartovali a popri rieke Ziller sme si to mašírovali do Maryhofenu a na začiatok údolia. Lenže...Na začiatku doliny pri info paneloch boli zátarasy a do cesty sa nám postavila miestna fúzatá Ulrike a že prrrr. Jak že prrrr, sme z ďaleka, chudobní Slováci a máme iba jeden pokus...snažil som sa lámanou nemčinou obmäkčiť jej tirolské srdce...Ale bolo mi to prd platné. Ulrike totiž na šmyku otáčala všetkých. Dôvod bol prostý ale pritom bizardný...na viacerých miestach prístupovú cestu do údolia sundali zosuvy bahna po výdatných dažďoch. Na porazenie. Možnosť B vrátiť sa na ubytko neprichádzala do úvahy, tak prišla na rad apka Mapy.cz. A pošepla nám, že kúsok vedľa je síce kratšie, ale možno tiež pekné údolie Stilluptal s priehradou na konci. Bolo rozhodnuté. Jednohlasne samozrejme ako som spomínal v predchádzajúcom príspevku...ja som bol ten kto tomu velil
Nakoniec z toho bol krásny deň, úžasné panorámy, vodopády a ľadovce na konci údolia.
Táto horská chata mi padla do oka hneď na začiatku plánovacích večerov v zime 2020. Na krásnom mieste, relatívne neďaleko našeho ubytovacieho zariadenia...Ale bolo treba vymyslieť nejaký okruh. Lebo priamka tam a späť nie je pre mňa zrovna to pravé orechové.Po zvažovaní rôznych možností sme...resp. som / keďže hlava zájazdu je len jedna / zvolil okruh cez lyžiarske stredisko Hochfugen a cez hrebeň pri Marchkopf späť do Zell am Ziller. Ale ´po spočítaní výškových metrov sa mi hlava zatočila napriek tomu že som nič nepil, takže ako kompromis sme zvolili jeden vývoz lanovkou na Penken. Bol to náročný výjazd s jedným polhodinovým dobíjaním bateriek pri pivku v stredisku Hochfugen.
Tento výjazd počas zimného plánovania patril medzi moje priority, ale do poslednej chvíle som nevedel či ho vôbec zrealizujeme. Už pri zbežnom pohľade na mapu a vrstevnice v doline Zamser bolo jasné, že to bude ťažký výšlap a z dostupných fotiek na nete mi bolo jasné, že toto nebude typická Alpská cyklotrasa - krásna šotolinka. Na niektorých miestach to bol iba turistický chodník s veľkými balvanmi, schodami a šutrami veľkosti hlavy po ktorých bolo treba ísť. Pár krát s brodením potoka. Ale v mape a aj Rakúskych prospektoch je tento chodník vedený aj ako MTB cyklotrasa. Takže v duchu hesla zapieraj zapieraj zapieraj som polovičke tvrdil, že to bude krásna trasa v nádhernej prírode a "nejako" to dáme. Ak by to niekto chcel ísť, odporúčam vyviezť sa s autom a bikami až na parkovisko pod priehradou pri mýtnici kde sa vyberá poplatok za vjazd autami do údolia a ísť odtiaľto. Inak vás čaká ťažký a nezáživný prídel asfaltu po strmej a úzkej Alpskej ceste s dosť rušnou premávkou. Po návrate zo sedla Pfitscher Joch vrelo odporúčam zachádzku aj okolo priehrady Schlegeisbach. Je to pohodový terén a nádherné scenérie na konci údolia. Na záver chcem zložiť poklonu mojej polovičke, že to dala s nami, hoci sa natrápila s tlačením a nosením ťažkého ebiku a boli chvíle keď to chcela otočiť. Aj okoloidúci turisti a cyklisti iba uznanlivo kývali hlavami. Pr ilustráciu odporúčam aj toto video:
https://www.youtube.com/watch?v=nh_dsiMe8II
Po štyroch dňoch a štyroch výjazdoch po sebe sme si dali deň odpočinku. A siedmy deň pobytu sme šli opáčiť preslávené vodopády Krimml. Respektíve dolinu, ktorou preteká rieka čo vodopády napája. Keďže vodopády sme omrkli na pešo rok predtým...a pravdupovediac ma nejako neohúrili, tešil som sa na prejazd dlhou dolinou Krimml. Ako vodopády sú obrovské, masa vody je u nás a v celej Európe nevídaná, ale vyhliadky na ne sú robené tak, že to najväčšie čaro z mohutnosti zaniká. Jedine úplne spodný vodopád, ku ktorému sa dá dostať najbližšie je pecka.
Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down
Predposledný deň pobytu vhodný na výjazd sme dumali o nejakej zmene. Výjazdov dolinami aj keď jedna bola krajšia ako druhá sme už mali dosť, tak sme rozmýšľali nad nejakým kopcom. A keďže kopcov je v Alpách dosť, po porade pri večernom pive sme sa dohodli, že urobíme okruh cez kopec Kreuzjoch ktorý je na pol ceste medzi mestom Zell am Ziller a dedinou Gerlos.
Posledný deň pobytu a ako sa hovorí "odvážnemu šťastie praje". Ráno pri raňajšej káve a dumaní čo a kde mi pípol email z miestnej turistickej agentúry a vraj : "Cesta do údolia Zillergrund, priehrade Zillergrundl" je znovu zprejazdnená! To obrovské a hlasité "YES" bolo počuť snáď až von. Znamenalo to, že naše vysnívané miesto, ktoré sme už oplakali je znovu dostupné. KLEIN TIBET. O tom aké má to miesto atmosféru si snáď urobíte dojem z fotiek.
Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down
Ak som niekoho inšpiroval, som veľmi rád a ak pôjde niekedy v našich stopách, budem happy ak mi napíše spätnú väzbu. Na záver prikladám naše výjazdy vo formáte GPX.
Ďakujem...veď to bolo aj cieľom😎
Ešte pre úplnosť, čo sa týka nákladov za toto "dobrodružstvo"...
Celý pobyt pre dve osoby s ubytkom na 10 nocí v plne vybavenom apartmáne, nákladmi na PHM a diaľničné známky, stravovaním, čapovaným pivom a výdajmi na lanovky a pod. vyšiel cca do 1.000€