tiež by som sa prihováral za spoluprácu medzi slomba a slovenským cykoklubom. možno by bolo vhodné začať preštudovaním skrípt o legalizácii a značení cyklotrás, ktoré sck vydal. škoda len, že tieto materiály nie sú prístupné na webe sck... nakoniec, ich web je celkovo nedokončený, mnohé (väčšina) sekcie sú prázdne :(
24.07.2008 - 20:40:17
00
mar tin,aj ked ich stránka nestojí za veľa aj tak sú jediný na slovensku ktorý majú akreditáciu na školenie značkárov, čo by nám-SloMBAkom určite pomohlo keby sme v našich radoch mali fundovaných odborníkov čo sa značenia týka,a tým pádom by vznikol priestor na presadzovanie nami navrhovaných úprav už existujúceho a hlavne zjednoteného značenia.
24.07.2008 - 21:38:22
00
pravda,svata pravda :) ze spolupracovat treba,lebo : ,,ve dvou se to lepe tahne" ... urcite by bolo super, keby SCK svojim skolitelom dalo moznost ,v pripade zavedenia noveho systemu, znacit tymto systemom, aj ked iba MTB (co je vlastne nasa cielova oblast...). To ci je z ich strany vola, ci nie, sa dozvieme onedlho.

pridam nejake postrehy z ciech a aj od znackarov: malovane pismeno vydrzi viac ako striekane. pismeno sa tazsie maluje , ako nejaky jednoduchy geo. utvar. preto cesi planuju v spolupraci s klubom ces. turistov nove znacenie, pravdepodobne po vzore UK systemu,teda stvorec postaveny na hrane a viacero farieb.. to samozrejme tiez nejako extra neriesi problem viacerych tras na jednom mieste,co vsak nemame ani u nas... ten sa da IMHO odstranit jedine pomocou info tabule s mapou,clovek si ju napr. odfoti do mobilu a pri zmene farby si kukne co sa deje a ake su jeho moznosti... dalsou novinkou ktoru by nasi cesky kamarati radi zaviedli, by bola spec. farba chodnika, ktora by garantovala jeho schodnost a udrzanost.. teda,ze clenovia cemby sa o dany trail staraju a nie je dovod sa obavat komplikacii na trati...

osobne (mimo slomby :)) sa mi najme nepaci rovnake znacenie cyklotras v mapach - tam clovek nerozozna ci sa jedna o mtb ci cestu ...
25.07.2008 - 00:14:20
00
pravda,svata pravda :) ze spolupracovat treba,lebo : ,,ve dvou se to lepe tahne" ... urcite by bolo super, keby SCK svojim skolitelom dalo moznost ,v pripade zavedenia noveho systemu, znacit tymto systemom, aj ked iba MTB (co je vlastne nasa cielova oblast...).

Mam pocit, ze zase na to ides zo zleho konca. Pod spolupracou rozumies ze vymyslite novy system a potom sa budete s nimi dohadovat aby ho zacali pouzivat??? Vela zdaru :wink: Ja by som zacal skor rozsirenim existujuceho.


Este par mojich postrehov:
V terene medzi razcestiami je hlavna uloha znacky navigovat - identifikovat trasu (farba) a urcit smer trasy. Pripadne doplnene informacie o narocnosti, type trasy su v tomto pripade duplicitne a zbytocne - uplne staci ked budu vhodnou formou uvedene na razcestiach (na smerovych tabuliach).

Napr. fyzicka narocnost trasy by sa dalo upresnit takto:
Na smerovu znacku kde su ciele a vzdialenost v km, by sa na spodok doplnil aj udaj "kumulovane stupanie" a "kumulovane klesanie" v metroch do prveho cielu uvedeneho na znacke.
Uvadzat to do kazdeho ciela asi nie je vhodne - je to vela znakov na znacke.

To ze trasu ma pod patronatom nejaka organizacia (napr. SLOMBA) a zarucuje jej stav by som neriesil farbou trasy, ale tiez len informaciou vhodnou formou podanou na razcestiach a mapach. Nebude predsa preznacovat trasu, ak "patronat" skonci alebo zacne. S tym by potom mohol prist kazdy cykloklub, ze chce vlastnu farbu. To by bola pekna omalovavanka :)

2bonecrasher: Ako zakladny predpoklad pre pohyb v terene (pokial nie si niekde kde to dobre doznas) povazujem mapu, ci uz analog alebo digital. Info tabule s mapou nemozu nahradzat ulohu osobnej mapy. Tabule vseobecne asi nebudu lacne veci.
25.07.2008 - 07:45:22
00
Palo_TT mudro pise, aj s mapami ma pravdu, take daco ako je na fotke vychadza cez 20 litrov. :(

Prílohy:

Komentár súboru: mapa cyklotras zahoria a popisy zaujimavych miest
cyklomapa.JPG
cyklomapa.JPG 376.73 KiB thumb_up0thumb_down

25.07.2008 - 15:51:32
00
na cyklomagistrale "Okolo rieky Morava" pocas narodneho zrazu cykloturistov 8.6.2008

Prílohy:

Komentár súboru: had cyklistov
morava.JPG
morava.JPG 326.92 KiB thumb_up0thumb_down

25.07.2008 - 16:02:18
00
Slovensky cykloklub vydal k vyznacenym cyklotrasam aj podrobne cykloturisticke mapy ci atlasy, ktore okrem vedenia tras v terene, popisu tras , obsahuju aj zakladne info o systeme znacenia cyklotras, spracovane trojjazycne. Konkretne v tomto cykloatlase Zahoria su 4 cervene cyklomagistraly, 6 modrych, 7 zelenych a 14 zltych cyklotras.

Prílohy:

Komentár súboru: cykloatlas Zahorie
atlas_zahorie.JPG
atlas_zahorie.JPG 502.31 KiB thumb_up0thumb_down

25.07.2008 - 16:17:52
00
Slovensky cykloklub vydal k vyznacenym cyklotrasam aj podrobne cykloturisticke mapy


Ako so spominal, moc si cyklotrasy nevsimam, lebo su prilis cykloturisticky zamerane (netvrdim ze toto zameranie je zle).

Ohladne map:
V turistickych VKU 1:50000 je cyklotrasa len modry symbol OO umiestneni miestami na lesnu cestu, ziadna ciara ani detaily.
Davnejsie som pozeral nejaku cykloturisticku mapu (tusim VKU 1:100000). Nemala TZT a ani vrstevnice, cykloturistom to mozno staci. Ale pre mna je to dovod aby som ju ignoroval. Nebudem predsa nosit mapu a k tomu jednu pseudomapu :)

Shocartacke turisticke (1:50000) maju cykloznacku ako fialovu ciaru podobne ako oblast SK na webe www.cykloserver.cz .
Tusim v CR maju aj nejaku novu ediciu 1:60000, kde su TZT a cykloznacky.

Ten cykloserver je novinka. Situacia online obsahujuca cele SK je inak slaba. Web cykloklubu 0 bodov.
Niektore lokalne cyklokluby maju ale celkom serioznu stranku: napr. http://www.tbsjus.sk/ aj ked z pohladu zobrazenia tras by to mohlo byt aj lepsie.

Takze v podstate biker, ktory vlastni len turisticke mapy na cyklotrasy ani moc nenarazi. Sem tam nejaku cykloznacku v lesoch zaregistujem a potom sa cudujem, ako "dobre" je zakreslena do mapy a rozmyslam preco.
Ci si vydavatel mapy jej priebeh uplne nelogicky vymyslel, alebo tvorca trasy, ktory si dal namahu s jej vytvorenim poslal potom blbe podklady???
A preto mozno niekedy nadobnem mylny dojem, ze cyklotrasy su v terene horsom stave, ako je to v skutocnosti.
napr. toto je asi DH trasa :) V praxy je to aj pre MTB atraktivna lesta cesta so stupaniami po zvaniciach veduca uplne inokade
http://www.cykloserver.cz/cykloatlas/pr ... 1&turist=1


Tiez som v M. Karpatoch zaregistroval plastove cyklosmerovniky, ktore ale boli spravidla polamane :( , plechove turisticke vydrzia urcite viac.
http://www.cyklotrasy-tt.host.sk/index.php?page=120
25.07.2008 - 18:27:03
00
no ja len tak mimo temu.. ked sme ako slomba vypracovavali prvy projekt,jednalo sa o cyklotrasy na cergove,zistovali veci okolo cien znacenia atd vysli nam zaujimave cisla...

znama firma z Harmanca (nebudem robit reklamu.. :D ) ma asi takyto system: posle sa poziadavka na mapu,teda oblast. odoslu spatne obrazok mapy,z ktorej sa vyberaju vrstvy o ktore ma zakaznik zaujem.ci chce vrstevnice, udaje o vyskach atd..moze do daneho JPG-cka aj zakreslit svoje nove info, ktore chce mat na mape. nasledne mu ju spracuju ich grafici a vytlacia a zalaminatuju. cena na meter stvorcovy takejto mapy vychadza cca 1700 - 2000 sk, v zavyslosti na mnozstve operacii ktore musia oni urobit a aj samozrejme na mnozstve map ktore chce zakaznik tlacit... stojan na mapu uz nie je draha vec,ak sa to robi z rozumom,bez potreby betonu (a kedze sa nebetonuje vraj nie je potrebne stavebne povolenie!! to nam povedal starosta jednej obce,neviem co je na tom pravdy..) tak cena jedneho stojana aj z mapou 1x1 m velkou vychadzala na 5000sk.. to uz nie je az tak vela,ci ano? ... projekt ktory sme predkladali bohuzial z neznamych pricin nevysiel, pritom v nom bolo zahrnutych 17 takychto map!!!
26.07.2008 - 01:01:30
00
tlacit... stojan na mapu uz nie je draha vec,ak sa to robi z rozumom,bez potreby betonu (a kedze sa nebetonuje vraj nie je potrebne stavebne povolenie!! to nam povedal starosta jednej obce,neviem co je na tom pravdy..)


Stavebné povolenie by nebolo potrebné, ani keby sa betónovalo. Treba iba ohlásenie drobnej stavby, čo je podstatne jednoduchší proces, než získanie stavebného povolenia.
26.07.2008 - 07:17:09
00
ved by ta mapa nemusela byt taka velka-nieco na styl 50x40cm uplne postacuje,ako som postol tu NL mapu...
26.07.2008 - 18:17:33
00
tak cena jedneho stojana aj z mapou 1x1 m velkou vychadzala na 5000sk.. to uz nie je az tak vela,ci ano?


Vela, ci malo je relativna otazka. Zalezi kolko penazi mas od sponzorov, resp. eurofondov alebo vyzbieras.
26.07.2008 - 20:23:53
00
2warzone:to by bolo este jednoduchsie, taka mapa sa da aj ,,nakreslit" a vytlacit,zalaminovat ,stojan na nu neni vobec zlozitaa vec...len to chce naozaj dobrovolnika, ktory to graficky spracuje a potom aj nejake peniaze...
27.07.2008 - 12:15:56
00
ako som postol ten picture z NL znacenia,je to v podstate nieco ako zaramovany obraz z minimapkou terenu,popisu a vysvetlivkami...
27.07.2008 - 17:11:16
00
Ked znacime, tak poriadne. V okoli Presova je toto je uz druhy moj nalez, ktory ma vedie tam, kde sa neda. Ten znackar bud na skoleni nedaval pozor, alebo bol v case znacenia .... Cesta vedie rovno alebo vpravo, ale znacka vravi chod vpravo.

Prílohy:

DSC00085.JPG
DSC00085.JPG 400.45 KiB thumb_up0thumb_down

03.08.2008 - 06:24:09
00
keyboard_arrow_up