Zigo Nejdem sa s tebou hadat. Dokonca ta ani nebudem nazivat klamarom aj ked tvrdis, ze som napisal nieco co som nenapisal. Napisal som, ze cyklisti maju spoluvinu to znamena. nedostatocne osvetlenie, ziadne reflexne prvky, jazada v strede prudu... to ale nie je dovodd aby boli vinnikom nehody. Problem je, ako som uz napisal, ze nehoda cyklistu je ked je prejdeny a ma tazke ublizenie na zdravi. Inak je to skodova udalost / vobec nic a tam za to mozu takmer vylucne cyklisti. Dam ti priklad. Ak zo 100 situacii medzi autom a cyklistom v 3 pridoch pride k tazkemu poskodeniu zdravia u cyklistu. Ide v principe o 3 dopravne nehody tych 97 su skodove udalosti/nic podla zakona. U tych 97 percent pripadov kde cyklista buchne do stojaceho auta, neda prednost a padne do kanala, zrazi zvodidla, alebo len huci dole z BK a nevyberie zakrutu (ano aj to je nehoda)... sa nikdy policia neprivola. O tychto pripadoch, nie je v statistike zmienka. Dokonca ani poistovne to neeviduju, lebo cyklista nema poistku. A iste uznas, ze nie kazda nehoda cyklistu konci v nemocnici s tazkym poskpodenim zdravia. Cize ta statiska je totalne irelevantna.
K predchadzni si napisal to co pisem ja. Ano auto a cyklista sa nezmesti. A ake je riesenie? Napisat 1.5m a cakat ze sa auto zuzi ci prud rozsiri sam od seba ? Moznosti su len tie co som uviedol, nepridal si nic nove do diskusie.
Statistika prekroceni rychlosti cyklistami nejestvuje, lebo im nikto rychlost nemeria. Tam treba zacat, ziaskat data dobre hovoris. Pre zaciatok by mohla posluzit strava.
Mas pravdu dopravna vychova je v osnovach, ako pozeram, co je dost prekvapujuce lebo dopravne ihrisko som neviel od mojho dectva a v tedy uz bolo zchatrane (90 roky). Nuz zrejme to ma efekt, asi ako auto skola, v osnovach maju vselico a napriek tomu jazdia po cestach ludia co by nemali riadit ani nakupny vozik. Asi to ma podobny princip, staci sa zucastnit pochopit netreba.
Cast skodových udalosti bola do roku 2008 evidivana ako DN, pokles bol cca 60% (nie 99%), percentualny pokles usmrtenych a zranených bol minimálny
???
Ja hovorim o niecom uplne inom. Ze 99% "pruserov" (alebo ako to mam nazvat) na ceste medzi autom a cyklistom nie je "nehoda". Je to skodova udalost (alebo ani to), ktora nie je vacsinou hlasena ani na poistovnu, lebo niet na aku. Cyklista nema PZP vodic si uplatni havariku alebo vobec nic. Alebo tam vodic auta ani byt pritom,mny nemusi, ako som vysvetlil v predoslom odstavci. Cize oficialne statistiky tu zase neukazuju vobec nic.