to nie je definicia bicyklovej cesty
01.12.2021 - 15:31:09
01
Tak ak existuje § 59a, ktorý definuje premávku na cyklistickej ceste a pojednáva hlavne o vodičoch motorových vozidiel na takejto ceste, tak asi potom existuje v tom zákone aj iný §, ktorý zas definuje, že čo si pod takou cyklistickou cestou vlastne máme predstavovať a ako má byť značená ? 🙄🙄🙄
01.12.2021 - 15:59:57
01
Jaroh, prosim neposielaj nas na wiki, ked hladame definiciu v zakone (a nie 'bicyklovej ulice'-ale to chapem ako preklep z nepozormosti)
01.12.2021 - 16:04:14
02
Jaroh máš niečo spoločné s cyklokoalíciou?
01.12.2021 - 16:19:34
00
vlastoch, branomelis: To znamena, ze v Zakone o cestnej premavke sa nachadza aj paragraf, ktory definuje ako vyzera napr. cesta III. triedy alebo vobec, co to cesta I. triedy alebo dialnica je?

Toto je vlastne uprimna otazka, lebo ja neviem, ale faktom je, ze ked si otvorim Zákon č. 8/2009 Z. z. a vyhladam si tam napr teda cesty II. triedy, tiez tam najdem len usmernenia o prevadzke na nich (napr. v § 39), a nie definiciu ani popis.
Preco potom ocakavate od upravy toho isteho zakona definiciu bicyklovej cesty?
01.12.2021 - 16:36:59
04
Rachela
Samozrejme, že v zákone o premávke na cestných komunikáciách nenájdeš pojem čo to je cestná komunikácia ani aké kategórie poznáme. Na to je technická norma, alebo smernica pre návrh. Tam sa to nájde. Problém bicyklovej cesty je, že to je absolútna novinka. Preto sa to aj niekto v tom blogu pýta aj tu to vŕta ľuďom hlavou, lebo ver tomu, že to bude robiť riadny zmätok.

Norma na projektovanie cesty pre cyklistov tu je, ale je to cesta, kde autá nemajú čo robiť okrem údržby. Zákonný pojem bicyklová cesta som aj ja zostal prekvapený, že na čo vlastne počíta s vodičmi a ukladá im povinnosti ako sa tam majú chovať. Ale taký ciest je hodne. Sú to cyklotrasy okolo vodných plôch + rybári na autách , do chatových oblastí atď....Stavebná norma kategóriu takejto cesty pozná, ale zákon to už potom nerieši.

Asi tu ľudí len zaujímalo, že čo takouto cestou bude a čo nebude a prečo ju musia zdieľať s motorovými vozidlami.

Napríklad takouto cestou by sa mala riešiť cyklotrasa NL-Vrútky cez spornú osadu Jánošíkovo...tam určite bude združená doprava chatárov, lesníkov, urbáru, poľovníkov a cyklistov + rybárov...pojem by bol cyklistická cesta. Vieš ktorú normu by mala spĺňať, alebo aké zákonno-stavebné parametre by mala spĺňať ? A ešte niektorým ľuďom by k tomu trebalo napísané: cyklistická cesta je cesta umožňujúca združený pohyb cyklistov a takých a onakých skupín za takých a takých podmienok. :)
01.12.2021 - 17:07:06
03
Ok, zmylilo ma zrejme to, ze ste tu viaceri zopakovali, ze chcete vidiet "v zakone", resp. v tejto "novele", ako ma vyzerat bicyklova cesta. To vsak nedava zmysel, lebo k tomu nie je dovod.
Kazdopadne to vyzera tak, ze sa tu vsetci vlastne zhodnete, len niekto tvrdi, ze to tu uz malo byt a dalsi tvrdi, ze je to sucastou legislativneho procesu, ktory este pride.
01.12.2021 - 17:29:31
02
Zákon zadefinoval cyklistickú cestu, Jaroh to sem postol:
§ 59aOsobitné ustanovenia o cestnej premávke na bicyklovej ceste

(1) Bicyklovú cestu môžu cyklisti používať v celej šírke určenej pre ich smer jazdy. - čo ostatný účastníci cestnej premávky ako kolobežky, segway, samovyvažovacie stroje a podobne? Ak je to teda cesta, mali by jazdiť jednotlivo za sebou, výnimku majú len cyklisti, keďže platí zákon o prevádzke na pozemných komunikáciách, či ako sa to volá

(2) Na bicyklovej ceste vodič smie jazdiť rýchlosťou najviac 30 km . h -1. - podľa tohto sa to týka všetkých vodičov, aj cyklistov

(3) Motorovým vozidlám je jazda na bicyklovej ceste zakázaná, ak dopravnou značkou nie je určené inak.

(4) Ak je dopravnou značkou umožnená jazda na bicyklovej ceste vodičom vozidiel (PÍŠE SA O VOZIDLÁCH), cyklisti majú pred nimi prednosť, pričom tí ich nesmú ohroziť a predchádzať ich môžu iba pri dodržaní bočného odstupu najmenej 1,5 m. Zastavenie a státie motorových vozidiel okrem motocyklov je na bicyklovej ceste povolené len na vyznačených miestach. - plošný odstup sa týka VOZIDIEL, teda všetkých bez rozdielu, aj cyklista musí dodržať ten odstup. Ďalej máme tu už zákon spomínaný z bodu 1). Ten definuje prednosti a podobne. Čo v prípade, že je tam povolený vjazd motorového vozidla. Na bicyklovej ceste bude križovatka bez označenia (budú sa križovať 2 bicyklové cesty). Tento §59a hovorí, že cyklista má prednosť. Druhý zákon (neviem ktorý teraz presne, tak to doplnte prípadne) hovorí, že v prípade nejasností, resp. ak to nie je značkami inak určené platí prednosť z pravej strany. Keďže ako sa uvádza vyššie, prednosť cyklistom dávajú vodiči vo vozidlách, tak je v tom dosť guláš. Ako vodič vozidla (auto, kolobežka, ale aj bicykel) dávam prednosť na danej križovatke každému cyklistovi, aj keď ide zľava? Ale čo ak som ja cyklista. To mám dať tiež prednosť zľava? Alebo on má dať mne? Dosť chaos. Čo v prípade, že tam budú osadené značky určujúce prednosť (bude to cesta, takže tam môžu také značky byť). Treba ich dodržiavať? Netreba? Musím ako vodič motorového vozidla, kolobežky dať prednosť cyklistovi, keď ja som na hlavnej a on tam má značku Daj prednosť v jazde? Čo v momente, keď som sám cyklista? Je v tom bordel.

(5) Ak v odsekoch 1 až 4 nie je ustanovené inak, platia pre premávku na bicyklovej ceste ostatné ustanovenia tohto zákona.“.

Čo mi chýba:
1) značka (že vraj sa na nej pracuje)
2) píše sa tam, že to je cesta. Aký režim tam majú chodci? Ten čo hovorí klasický zákon o premávke na pozemných komunikáciách? Teda že ak idem sám, idem v protismere, 2+ ideme v smere a za sebou? A ďalšie ustanovenia. Z toho vyplýva ďalšia vec, je tam nutné budovať prechody pre chodcov. Samozrejme máme tu ešte režim v obci/mimo obce (kde chodec by mal mať za zníženej viditeľnosti na sebe reflexné prvky). Navyše je to cesta, takže tá novelizácia o odstupe sa týka aj chodcov, do rýchlosti 30km/h ich treba obehnúť s odstupom min. 1m. Čo korčuliari? Zákon ak si dobre pamätám ich definuje ako chodcov (ak nie, tak ma opravte).
3) kto bude správcom danej komunikácie? Obec? Kraj? VUC? SSC? NDS?
4) ak už raz zákon zadefinoval cyklistickú cestu, tak by mala existovať k nej norma, čo má tá cyklistická cesta spĺňať. Šírky pruhov, návrhové rýchlosti (stačí do 30km/h), polomery oblúkov, bezpečnostné odstupy, spády, aký materiál sa môže používať ma vozovku, atď. Existuje to? Alebo sa na to zabudlo a niekedy o XY roky norma na stavbu cyklistickej cesty vznikne?
01.12.2021 - 17:43:33
01
Uz to Brano trocha nacal ale doplnim.
Viaceri tu chcete aby zakon o premavke riesil parametre alebo vystavbu pozemnej komunikcie. Tie riesi predsa cestny zakon 135/1961 alebo stavebny zakon 50/1976 alebo STN a TP.
Pride mi logicke, že zakon o premavke riesi premavku na cyklistickej ceste a ze nasledne bude vyhlaska riesit dopravnu znacku. Jej osadenim na pozemnu komunikaciu vznikne bicyklova cesta, podobne ako u nas pesia zona, v Holandsku fietsstraat alebo nemecku fahradstrase. Treba si to tam ist vyskusat, na rozdiel od Drahovkeho tieto ulice s Janom navstevujeme uz snad desatrocia.
branomelis norma na projektovanie cyklistickej cesty tu nie je. Je tu norma na miestne komunikcie, ktora riesi aj nemotoristicke komunikcie D - D2 cyklisticke komunikacie. TP riesi tiez cyklisticke komunikcie a momentalne je uz trocha neaktualna- pripravuje sa zmena. Pre osadenie dopravneho značenia bicyklova cesta snad nejaky vzorovy list doplni, ale normu na to podla mna netreba. Odkedy je naplanovane riesit Lucka - Vrutky ako bicyklisticku cestu? Znacka este u nas neexistovala, tak ako by sa dostala do PD? Podla mna tam by to mala byt cesticka pre cyklistov, pripadne spolu s chodcami. Snad po tej komunikacii nebudu jazdit auta aj z NL?
01.12.2021 - 17:47:59
00
No...to myslím. Tie TP riešia tieto cestičky pre cyklistov, ale s vylúčením motorových vozidiel. Ale sú tam riešené aj združené cesty. ja to až tak nepoznám, ale listoval som v tom, lebo som hľadal výnimky pre most - šírkové samozrejme :)

NL-Vrútky samozrejme túto cyklistickú cestu nepoznajú, ale keďže trasa vedie po aktuálnej príjazdovej komunikácii, ktorá ide do tej chatovej osady a všeobecne do doliny Jánošíkovo, tak tam združená cesta musí byť. A myslím, že ak by tade nemohli chodiť autá z NL a Lipovca, tak to rovno môžu viesť tú trasu pozdĺž cesty 1. triedy a železnice :) na tom brehu by osadníci zriadili guľometné hniezda a prípadných cyklistov rovno vodkrouhli :) Preto mi tam príde rozumné vytvoriť práve také čosi, čo sa predstavuje v tomto zákone .
01.12.2021 - 18:15:39
00
Sme asi mimo temu... ale mne skor ide o tu prejazdnost z Lucky, nie z Lipovca. Ak by to totiz sprejazdnili pre tranzit, tak by to bola obchadzkova trasa pre I/18 pri kazdej nehode a to uz by asi domorodcom vadilo. Navyse ak by to malo ist z eurofondov, tak by tam mala byt dopr. znacka 221 - cyklisticka komunikacia, neviem nakolko a ci vobec by sa preplacali investicie do pesej casti.
01.12.2021 - 18:25:45
00
Nie..tam je to práveže s vylúčenou ostatnou dopravou. To ide len vyslovene o tú cestu Lipovec - Jánošíkovo. Tam to je združené a myslím, že pojem bicyklová cesta to vystihuje.

Snažím sa nájsť tie príklady, že čo to je v našich podmienkach. Teda tu, nemyslím BA , ani Amsterdam ako opisuješ. Ale niečo aj pre nás - ostatných MTB cyklistov, čo ináč na spevnenú asfaltovú zdieľanú cestu nepáchneme...využívame ju len ako transfer do čo najviac rozdrbanej hory :)
01.12.2021 - 18:31:18
01
Jaroh napísal:
Kenai, o čom píšeš? O tom prijatom zákone alebo o finálnom znení zákona 8/2009 po jeho zapracovaní? To sú dve rozdielne veci.
Zákon, ktorým sa mení nejaký zákon (teda ťo, čo teraz prijali v parlamente! je zložité právno-legislatívne slovíčkarenie. A taký je aj ten zákon, čo sa prijal a také sú tisícky iných pozmeňovacích zákonov.
Keď to prezidentka podpíše, tak tie zmeny sa zapracujú do súčasného znenia a vznikne nové znenie zákona, ktoré nebude o nič menej zrozumiteľné, ako je to súčasné znenie.


No to som zvedavy, ako chcu prestylizovat nieco nezrozumitelne do zrozumitelnej formy tak, aby nezmenili obsah. Ale mna uz na slovensku nic neprekvapi.
01.12.2021 - 21:11:32
00
branomelis napísal:
Napríklad takouto cestou by sa mala riešiť cyklotrasa NL-Vrútky cez spornú osadu Jánošíkovo...tam určite bude združená doprava chatárov, lesníkov, urbáru, poľovníkov a cyklistov + rybárov...pojem by bol cyklistická cesta. Vieš ktorú normu by mala spĺňať, alebo aké zákonno-stavebné parametre by mala spĺňať ? A ešte niektorým ľuďom by k tomu trebalo napísané: cyklistická cesta je cesta umožňujúca združený pohyb cyklistov a takých a onakých skupín za takých a takých podmienok. :)

Aha, tak to môžu preklasifikovať aj našu novú cyklocestu, na ktorú de facto môžu autá - chatári, lesníci, chodci, a na poslednom rade cyklisti. Je síce povoľujúca značka pre chatárov (a ešte sa tam radi primiešajú rybári aby auto mohli parkovať rovno vo vode) a vozidiel lesníkov, ale nie pre chodcov - tým ale cyklocesta ako taká stráca zmysel, ešte aj zátarasy pre auta odstránili, a už tam zostal zakliesnený aj kamión (doteraz netuším kto ho tam navigoval). Čiže ponovom bicyklová cesta a keďže sme na Slovensku, tak cyklista na nej bude na poslednom mieste.
02.12.2021 - 11:27:41
00
Presne na teba som si Miloš spomenul, že ty si takúto nejakú cestu spomínal a sa pohoršoval, že kto všetko tade chodí. Nooo...a vidíš asi rok na to už máme aj pripravené zákonné pozadie, aby sa na takéto cesty ľudia pomestili všetci ako homo sapiens a rozumeli si tam nejako. Ja som už vtedy nebol proti takýmto cestám a som rád, že na to pamätá aj zákon konečne. Len aby ten zákon niekto pekne sformuloval aj pre bežného človeka by bolo super. Sú to všetko nové pojmy a definície a preto by bolo super aby tomu rozumeli správne aj cyklisti aj šoféri. A nielen tvorcovia tohto zákona. :)
02.12.2021 - 16:12:54
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Príslušenstvo / Svetlá)
keyboard_arrow_up