to jfab: Súhlasim s tebou v tom čo sa týka praktického bikovania. Ani prilba u nás zatiaľ nie je povinná a predsa ju väčšina mysliacich bikerov nosí. Mojim deťom sa to tiež nepáčilo ale teraz to berú ako samozrejmosť. A technický stav biku si myslím, že tiež väčšina kontroluje viac ako pravidelne. Druhá strana mince je to aby ma policia nedrbala za to, že nemám zvonček, blatníky alebo odrazky vo výplete kolies, pretože na mtb biku je to zbytočné. Jasné je že keď aj šoférujem tak chcem vidieť v šere cyklistu pred sebou, a pod sedlom odrazka alebo blikačka nezavadzia, ale to je už o tom aký má kto silný pud sebazáchovy.
12.01.2006 - 09:25:36
00
Práve som dočítal časť pripravovaného zákona na pozemných komunikáciách, hlavne čo sa týka bikov. Mimo obec - prilba, deti do 14r. aj v obci. Celoročné svietenie bez pardónu. Za zníženej viditelnosti bezpečnostný odev. Bude zaujímavé pozorovať dodržiavanie, a postoje policajtov k situácii. Iba včera sa skončila povinnosť celodenného svietenia, ktorá ÁNO platila aj pre bicykle. Ja svietim. Používam bik skoro denne, a nestretol som jediný cez deň osvetlený bik. Mohlo to však byť spôsobené tým, že svetlá na bikoch sú také slabé, že ich cez deň nevidno. Ale načo je potom tá povinnosť? (vidieť a byť videný!!!!!)
16.03.2008 - 22:11:41
00
Zákon 315/96
Osvetlenie vozidiel
§ 30
(1) Idúce vozidlo musí mať za zníženej viditeľnosti a v čase od 15. októbra do 15. marca počas celého dňa rozsvietené ustanovené osvetlenie.

Ale zatial som sa nikde nedocital, aka je povinna vybava bicykla. Svietit ano, ale s cim? Ake parametre ma mat svetlo? U motorovych vozidiel je to jasne: Zakon 725/04 a k nemu vykonavacia Vyhlaska 578/06.
16.03.2008 - 22:26:52
00
Nazoaj je bicykel vozidlo? Mne sa nezdá že by sa na nás to svietenie vzťahovalo...
16.03.2008 - 22:35:35
00
Zakon 315/96
§ 2
Vymedzenie pojmov
Na účely tohto zákona sa rozumie
y) nemotorovým vozidlom vozidlo pohybujúce sa pomocou ľudskej sily alebo zvieracej sily, najmä bicykel, ručný vozík, záprahové vozidlo; nemotorovým vozidlom je aj vozík pre zdravotne postihnuté osoby,

§ 30, ods. 1 hovori o iducom vozidle, nie o iducom motorovom vozidle.

Naposledy upravil jfab dňa 16.03.2008 - 22:40:12, celkovo upravené 1 krát.

16.03.2008 - 22:38:04
00
hlavne aby auta svietili cely rok to by bolo fajn, lenze slovensky narod sa riady zakonmi a nie pilinami v hlave a dnes ked som isiel polka aut uz nesvieti lebo nemusi...a teda slnecny den nebol ze by bola uzasna viditelnost...a ked tu niekto nieco nemusi tak to robit nebude... :evil:...na bajk staci dobru kriklavu reflexnu bundu a hned je ochrana aj proti vetru dazdu aj soferom :idea:
16.03.2008 - 22:39:31
00
svietiť na biku cez den je totalna kravina.mám dosť si to svetielko všimnúť v noci a nieto ešte cez deň.
16.03.2008 - 23:00:30
00
zo zakona vsetci povinne zakupit
16.03.2008 - 23:04:19
00
Práve som dočítal časť pripravovaného zákona na pozemných komunikáciách, hlavne čo sa týka bikov. Mimo obec - prilba, deti do 14r. aj v obci.

prilba aj v obci by sa zisla stale. mestske krizovatky ach jaj. :evil:
16.03.2008 - 23:08:15
00
Ja si neviem predstavit ako naucia cyklistov pouzivat prilby, ked ich nenaucili pouzivat svetla. Minule cestou do roboty (na biku)som schvalne ratal pocet osvetlenych cyklistov. Z 14 len dvaja mali komplet predne aj zadne osvetlenie. Co k tomu dodat. Je to asi len rozpoctovana polozka do statnej kasy.
16.03.2008 - 23:47:02
00
Donieslo sa mi do usi, ze v Nitre pokutuju cyklistov, kt. nemaju prilbu!!! Vie k tomu niekto nieco viac povedat?
29.04.2008 - 17:40:16
00
žužu a kto ich pokutuje?
29.04.2008 - 20:13:14
00
Ved plicajti.. Len neviem ci mestsky alebo statny.. Ci jak sa to delia.
29.04.2008 - 22:35:42
00
s mestskou policiou v BB mam dve skusenosti, obe na pesej zone na namesti SNP, mal som asi 15 rokov prvy krat mi sfukli obe kolesa ale nastastie som mal pri sebe bumpu tak som si ich za rohom dofukal, druhy krat som to mal za 100,- Sk 8)
dnes by som ich uz poslal do <>i 8)
30.04.2008 - 08:46:56
00
pod vplyvom alkoholu sa na bike ani za volant nemá sadať a hotovo... samozrejme na biku je to trochu inak vnímané ... jedno pivo počas túry čo sa to aj tak vypotí ok... (na biku, v aute ani to ) ale ísť vyslovene do krčmy chlastať na biku to už ok ni je.... keď sa daný "cyklista" chce zabiť ok nech sa zabije ale takto urobí celoživotnú traumu a problémy pre šoféra čo ho zrazí kvôli tomu že je opitý a nevie ísť pri krajnici ...
osvetlenie a prilba je tiež určite nutná ... reflexná vesta sa mi nepozdáva je to určite dobrá vec ale image ako kosiťák.. no uvidíme viac by som uprednostnil že stačí reflexný materiál na drese napr...

našťastie som s policajtmi ešte problémy nemal a to som už (nechválim sa tým v žiadnom prípade :D ) neraz šiel kde majú cyklisti zákaz vjazdu a párkrát sa mi stalo že som porušoval predpísanú rýchlosť pre autá .. ale na bicykli tak čo :)))

všetko je to aj o tolerancii ... mal som chuť odtrhnúť hlavu dvom osobám (to NIE sú cyklisti v mojich očiach) jedna žena jeden chlapík . koncom minulého leta.. obaja tlustí až zle pozerať... a išli vedľa seba normálne po ceste.. širší boli spolu ako auto ... a išli úplne pomaly.. to že na nich trúbili autá to nič... to že ja som ich dosť vulgárne usmernil to tiež ignorovali.. dokonca "slečna" mi povedala že sa nezaradí a poslala na mňa svojho asi priateľa... keby vážil o 100kg menej možno by som sa bál že ma dobehne takto by som musel zastať a čakať naňho :D proste magori

btw. minule som videl pre mňa nový obraz .. cyklisti počas túry nielenže pili ale aj hulili vieme čo :) nechcem riešiť marihuanu ale skôr jej požitie počas túry či si aj vy myslíte že to je ok alebo .. aký máte názor..

množstvo nehôd áut s cyklistmi sa rieši ako zlá rýchla jazda aut a nepozornosť... nebude to tak že cyklisti majú pocit že letia nad autami a tak môžu ísť kde chcú? :D
01.05.2008 - 19:14:17
00
keyboard_arrow_up