root napísal:
A teraz vsetci ruku na srdce. Popisalo sa tu uz 6 stran.....zmeni sa nieco? Za seba vravim, ze nie...
Myslím, že Root to vystihol správne vo svojom príspevku. Ale nemám z toho dobrý pocit, že je to tak.
Z vlastnej skúsenosti viem, že pasívny člen je žiadny člen. Je mylné si myslieť, že ak raz do roka zaplatím členský príspevok a budem nosiť tričko s nápisom združenia alebo budem mať na biku / aute nálepku SLOMBA, tak že tým moje záväzky voči združeniu skončili. To je len akýsi bonus za zaplatené členské, ale takýto člen nie je prínosom pre združenie. Každý z nás môže byť užitočný svojim spôsobom pre združenie, ktorého je členom. Jeden je dobrý v písaní projektov a riadení tímu, iný má skúsenosti s tesárčinou pre stavbu prekážok, ďalší má chuť manuálne pracovať v teréne, atď. Ak takýto ľudia so spoločným cieľom vytvoria združenie, nie je možné, aby sa im nepodarilo niečo hmatateľné dosiahnuť tak, aby sa zviditeľnili na verejnosti. Ale znovu sa budem opakovať, to si musíme každý z nás vstúpiť do svedomia a povedať si, čo som ochotný urobiť pre danú vec a po kadiaľ som ochotný ísť. Treba si uvedomiť, že v tejto oblasti, o ktorej je táto téma sa väčšinou jedná o dobrovoľnícku činnosť, ktorá nie je honorovaná žiadnou sumou a je len málo ľudí, ktorí sú ochotní prevziať na seba zodpovednosť za zverené úlohy a plniť termíny. Byť členom neznamená byť aktívnym len pár dní do roka, keď treba zaplatiť členské. Je si treba uvedomiť, že členstvom v združení preberám na seba záväzky a poslanie združenia. A to si málo kto z Vás uvedomil a nič preto neurobil. Preto je SLOMBA tam kde je.
Ja nie som členom SLOMBA, ale sledujem fungovanie a činnosť SLOMBA od začiatku. Fandil som a fandím chalanom, ktorí založili organizáciu pre bikerov na Slovensku a snažili sa vniesť akýsi poriadok a podporu pri budovaní trás pre bikerov. Obdivujem chalanov, že si zobrali na plecia také úlohy aj napriek tomu, že ich táto práca neživí a musia chodiť do práce alebo školy. To jednoducho nemohli v takom malom zložení zvládnuť. Ale nie je to len ich zlyhanie, je to zlyhanie celej pasívnej členskej základni.
Začiatok SLOMBA bol plný plánov a odhodlania. Bol zostavený Kódex horského cyklistu, ktorý ma oslovil a priniesol prvé pravidlá na Slovensku, ako sa má cyklista na
bicykli správať v prírode mimo asfaltových ciest. Preto sme ho prebrali aj do nášho projektu a vedzte, že kódex oslovil aj správcu lesnej správy, ktorý nám schvaľoval a škrtal navrhované trasy. SLOMBA má svoje miesto na Slovensku, len mi nie je jasné jej smerovanie a koho vlastne chce združovať, či všetkých cyklistov, ktorý sa pohybujú mimo asfaltiek, alebo len bikerov, ktorí jazdia freeride a DH... Myslel som, že SLOMBA by sa časom odborným garantom pre realizátorov projektov cyklotrás, tratí pre freeride a bola by dôstojným a rešpektovaným partnerom pri jednaniach so štátnou správou a samosprávami. No SLOMBA premeškala svoju šancu, bolo treba sa napojiť a nadviazať spoluprácu napríklad z členmi mariškovej politickej strany, cez poslancov ktorej mohla SLOMBA teraz lobovať za úpravu legislatívy v oblasti ochrany prírody a hospodárenia v lesoch, tak aby sa odstránili problémy pri vybavovaní potrebných povolení nám realizátorom cyklotrás.
MAR_TIN, naše združenie, ktoré realizovalo projekt cyklotrás BAJKOM K TAJCHOM sa vôbec nehrá na vlastnom piesočku. Sme otvorení akejkoľvek spolupráci, ktorá bude prospešná pre rozvoj možností horskej cyklistiky nie len v našom regióne, ale aj v iných regiónoch Slovenska.