chcel by som sa spýtať ako slovenské právo chápe vyhradenie práva na zmenu špecifikácie a komponentov bez predchádzajúceho upozornenia zo strany výrobcu, dovozcu, predajcu?
Pochybujem, že sa jedná o klauzulu, ktorá komukoľvek dovoľuje dodať čokoľvek. Skôr to chápem tak, že nemusí výrobca oznamovať celému svetu, že zmenil špecifikáciu a Ghost Nirvana Tour Base MY 2021 sa už nebude predávať s touto prehadzovačkou ale inou, poprípade inou vidlicou a podobne.
Môj prípad. Objednal som si práve spomínaný Ghost Nirvana Tour Base 2021 veľkosť L. Všade v špecifikáciách má uvedenú vidlicu SR Suntour XCR 34 LOR DS Air 80 mm (XS) 120 mm (S-XL). Bajk však prišiel s vidlicou, ktorá má 32mm hrúbku vnútorných nôh. Aj je to na nej vyznačené . Nie je to XCR 34 ale XCR 32 Boost. Nie je to závratná zmena, ale zamrzí to.
Nie som prvý čo si to všimol. Niektorí z PL už kontaktovali výrobcu/distribútora a dostali v krátkosti odpoveď, že pre neho je to klauzulou "Výrobca si vyhradzuje právo na zmenu a/alebo zlepšenie dizajnu a komponentov bez predchádzajúceho upozornenia." uzavretý prípad.
medzinárodná stránka už zmenila špecku
https://www.ghost-bikes.com/bikes/hardtail/bike/nirvana-tour-base-2021
slovenský distribútor ešte nie
https://www.ghost-bikes.sk/produkt/ghost-nirvana-tour-base-crazy-cherrycoral-island/5611
Keďže už mám bajk doma a nestál úplne majlant, asi kašlem na to a nebudem to riešiť ďalej ako po upozornenie distribútora. Túto sezónu odjazdím s týmto 'zázrakom' a ďalšiu zimu to upgradnem vidlu. Dosť sa to s 29" kolesom krúti, ale čo už.
Každopádne ma zaujíma, čo by ste robili vy? Čo reálne umožňuje tá klauzula zmeniť a akým spôsobom? Je možné, že po komponentovej stránke bude dodaná úplne iná špecifikácia?
posledný komentár: 31. 8. 2025 o 17:10
posledný komentár: 23. 5. 2025 o 8:07
Dôvodov prečo je tam vidlica s o 2mm tenšími nohami môže byť mnoho. Ako poznám súčasnú situáciu s dodávkami SR Suntour to však môže byť aj z čisto praktického dôvodu. Bol to jediný dostupný model vidlice v tej špecifikácii. Na XCR 34mm by možno museli čakať a bicykle by možno vyrobili až na jeseň. Súčasná situácia je totiž taká, že Suntour má svoju výrobnú kapacitu kompletne vypredanú až do Januára 2023. Nie, nie je to preklep. Chcela som napísať 2023. T.j. ak výrobca nemá teraz objednané tak najbližšie vidlice dostane až po CNY, t.j. koncom Februára 2023 budú môcť odplávať z Ázie.
Skutočný problém tkvie v tom, že obchodník na slovenskom trhu má legislatívne uložené povinnosti a z tých je pre tento prípad podstatné že predaný výrobok musí zodpovedať špecifikácií s ktorou je predavany, z ktorej sa logicky odvíja aj cena. Logicky to tu už bolo ilustrovane na príklade predaja auta.
Informácia na fóre problém rieši pre nás ostatných ktori nenaletime v budúcnosti a myslím že v tomto prípade pomohla aj nešťastníkovi ktorý ten problem ma, pretoze jednak sa dozvedel ako ho riešiť a druhak zjavne reagoval aj predajca a predpokladám že sa dohodli na obojstranne prijatelnom riešení. Takže za info by sa patrilo poďakovať.
No a nakoniec, je úplne jedno aká situácia je na trhu s bicyklami, všetko vyššie napísané platí aj keď prší aj keď svieti slnko. Skús sa na to pozrieť nie z pozície predajcu bicyklovych komponentov, ale bežného frantu uzivatela a aplikovať poučenie môžeš na takmer akýkoľvek tovar predávaný v maloobchode.
@b21 z kontextu vyplýva že predajca sa o zmene dozvedel expost až po predaji, co trochu mení situáciu...
Záruky a vrátenie tovaru:
"Ak je zakúpený výrobok chybný alebo jeho vzhľad a funkčnosť nezodpovedajú opisu, podľa právnych predpisov EÚ vám ho obchodník musí opraviť, nahradiť, znížiť jeho cenu alebo vám vrátiť peniaze.
Ak ste si kúpili výrobok alebo službu online alebo mimo obchodu (prostredníctvom telefónu, zásielkového predaja, podomového predajcu), takisto máte právo zrušiť svoju objednávku a tovar vrátiť do 14 dní z akéhokoľvek dôvodu alebo bez udania dôvodu."
https://europa.eu/youreurope/citizens/consumers/shopping/guarantees-returns/index_sk.htm
Inými slovami, keby niekto nevyplakával na fóre, ale hneď sa skontaktoval s predávajúcim, tak má právo nie len odstúpiť od zmluvy, ale môže žiadať aj nápravu, t.j. mohol by žiadať výmenu vidlice za model, ktorý je uvedený v špecifikácii. Všetko je na dohovore. Ale očierňovanie poctivého obchodníka bez predchádzajúcej komunikácie nie je fér. Obchodník ani nemusel vedieť, že špecifikácia nezodpovedá popisu na oficiálnych stránkach.
Ako už bolo niekde vyššie uvedené, obchodník o tom naozaj nevedel.
- uz sme si pred tym vysvetlili ze 14 dnova ochranna lehota ma iny dovod a podmienky, v tomto pripade napriklad nie je ziaden dovod aby kupujuci znasal prepravne naklady
- snazis sa vysvetlit a opravedlnit problem aktualnou situaciou na trhu, aj ked vsetci rozumieme ze ta ziadnym sposobom nemeni pravnu povahu problemu
- zistovanie moznosti na riesenie pred kontaktovanim druhej strany je pre mna dobrym znamenim, myslim ze kazdy premyslajuci spotrebitel to takto urobi
- Tvrdis ze ociernovanie bez komunikacie nie je fer, vsetci ale na zaciatku tohto vlakna vidia, ze prisla slusne formulovana otazka, ty vytvaras dojem, ze sa zo strany dopytujuceho deje nieco nekale
- To ze predajca o detaile zjavne nevedel a ze sa pravdepodobne uz dohodli na rieseni uz tiez bolo napisane
Predajcu si očiernil a okamžite ma neho poštval ŠOI práve ty. Prečo si neporadil najskôr komunikáciu s obchodom?
Ale vazne pri kupe vzdy kupujuci taha za kratsi koniec. On plati celymi neposkodenymi platnymi eurami plnu sumu a veri ze dostane to co mu bolo prislubene. Ak sa tak nestane akakolvek reakcia z jeho strany nemoze byt povazovana za prehnanu. Brani svoje zaujmy. Ak sa obchodnikovy stane z akykolvek dovodov, ze nedodrzal svoju stranu zavazku, je na mieste absolutna snaha o napravu aj nad ramec povodneho zavazku. Preto, ze uz nutnost samotnej komunikacie s obchodnikom, stoji klienta usilie a cas.
Keby zakaznik nejakym sposobom zaplatil za tovar menej ako je cena tovaru, nikto by neprihliadal na jeho situaciu a to preco nema peniaze. Tak preco mame mat dovjiy meter?
PS: to pisem ako clovek co 3 rokoy predaval v obchode, 5 rokov riadil obchod a 10 rokov prevadzkoval internetovy obchod. Dnes nadalej pracujem v priamom predaji sluzib koncovemu uzivatelovi.
tam hore som spísal päť odraziek nad ktorými by si sa mala zamyslieť ak chces v diskusii na tuto tému pokračovať ... teraz idem pobrusit Slalomku, tak máš na rozmyslenie niekoľko hodín do foroty ;-]
bicykel som nemal v úmysle vrátiť predajcovi ani mu robiť vietor v kráme do momentu kým by predajca nebol drzý jak ploštica. to blatové SXo som si vymenil za SLXo a nechcelo by sa mi s tým už špekulovať.
Nirvanu som si kúpil len ako dočasnú lacnú zábavku kým čakám na ebike. Nirvana sa mi dizajnovo páči a chcel som ju vyskúšať. Samozrejme, podobná chytráckosť v štýle "dáme čo máme, veď oni nám to aj tak nevrátia lebo si nemajú čo kúpiť" by ma na ebajku za 8000 nasrdila oveľa viac a riešil by som to úplne inak.
každopádne mi šlo o princíp ale aspoň viem, že od Ghostu si nekúpim nič, nikdy. Nejaké situácie v bike industry a problémy výrobcov ako spomína Kristína ma vôbec nezaujímajú, pretože nie som zvyknutý vyhovárať sa neakceptujem to ani od druhých. môj zákazník chce za prachy 100% splnenie svojich požiadaviek a obe strany sú spokojne. Keď neviem niečo dodať tak ako chce, napíšem to hneď.
By mi to omlatil o hlavu a uz nikdy by so mnou nic neriesil.
A predajca sa nemohol spýtať, či s tým kupujúci súhlasí, keďže o tom nevedel.
Jaroh hmm a to je v poriadku, ked predajca nevie co odovzda zakaznikovi ? To by sa ani priznat nemal, ze to nevie. Nie je prave ulohou MO aby komunikoval so zakaznikom, tovar predviedol, nastavil, vysvetlil ..... Za co berie tu marzu ?
Netušíš, o čom píšeš. Ale presviedčať ťa nejdem, lebo je to zbytočne.
scarinko Neviem, bud mu dali iny kus, alebo bol chybny popis... kazdopadne, ked som sa po mesiachch k nemu dostal, lebo nieco poteboval pomoct malo to iny procesor, ako kus co som ho poslal kupit. Model s takym procesorom tusim v tedy ani nemali mat na predajni.
Toto je OT vzhladom na temu ale ako predajca, ktoremu zalezi na korektnom vztahu predajca/zakaznik sa musim ozvat. Ako mi svojho casu povedali na linke SOI, kde som preveroval jednu chutovku kde s nami zakaznik doslova vypiekol a jedinym legalnym riesenim by bol sud a nahrada- "aj nas skvely prozakaznicky zakon je udajne postaveny na tom, ze clovek, ktory ho aplikuje je normalny" (sranda, ze toto ti povie statny organ, ze= legislativa nemysli na to, ze ta chce niekto ojekabatit). Reklamacie ci zameny tovaru riesime zasadne v prospech zakaznika pokial to len troska ide a este za tych par rokov v biznise nebola situacia, kedy by som dal hlavu do piesku a nesnazil sa najst riesenie priechodne pre kazdu stranu. Z tisicov predanych bicyklov bolo zo 4-5 pripadov kedy sme vracali peniaze aj za slusne pojazdeny bike.... Boli to ale pripady kde bola jasna chyba na linke vyrobca - distributor - predajca a nie na strane zakaznika. Az na to jedno individuum co som spomenul vyssie sa vsetko dalo vyriesit a akceptovat aj ked to bola pre nas strata.
1) ~10+r dozadu, v sklade jednej donaskovej sluzby - pri vytvarani shipping labelu sa niekto pomylil a miesto dobierky za 10k korun dali len obyc zasielku. Zakaznicka zasielku prebrala, a mozte hadat co zakaznicka spravila, ked ju nasledne sluzba kontaktovala ze nastala chyba a mala to byt dobierka za 300e.
2) zakaznik donesie "nenosene" topanky po par tyzdnoch, ze mu nesadli a chcel by ich vratit - tuto sluzbu sme ozaj neoficialne poskytovali. Otocime topanky, na podrazkach vidno ze zchodene, a taka ta zajdena spina co sa neda umyt z podrazky.... no co, zakaznik si v nich pochodil na dovolenke a vratil
3) zakaznicka prisla, ze chce vratit samonafukovaciu karimatku, ze sa jej nenafukuje sama, ze ju chce ako novy nefungujuci tovar vratit a chce naspat peniaze. Otvorim ventil, karimatka za chvilu plna.... To ste mali vidiet to nechapanie a vysvetlovanie ze im to doma neslo, a neviemco. Po vysvetleni, ze pravdaze mozme spisat reklamacny papier, ale sama vidi co vidi a to iste uvidi reklamacny technik, zakaznicka oduta zobrala karimatku manzelovi naspat domov ze on nam to pride sam vytmavit. Pravdepodobne znova chceli vratit po pouziti...
na druhu stranu, tiez mi pride utrhnute co/ako pise Kristina. Iste, je otazne ako sa zachovat ked zakaznik zisti po x-dnoch, ze dostal produkt co nesplna specifikaciu, ked x je veeelke cislo, ale imo to zavisi od situacie - ak po 2r zistim ze prevodnik nieje znacky "x" ale znacky "y" a nieje tam principialny/vyrazny cenovy rozdiel, tak je to asi nieco ine ako keby zistim ze miesto keramickych lozisk mam najeky zhrdzaveny fejk.
A bol tu spomenuty priklad s notasmi - fajn porovnanie, pretoze pri kupe ntb vyrobcovia pisu veci co "garantuju" - cize napr. nepovie mi aky presny model RAM/disku/display dostanem, ale garantuje niektore parametre (ako napr. kapacitu, frekvenciu, rozhranie, rozlisenie...). Ked chcu, tak vyrobcovia/predajcovia bicyklov to iste mozu robit tak isto, ale toto nebol ten pripad a imo, zakaznik bol vyrobcom (a sprostredkovane nevedomky aj predajcom) uvedeny do omylu, a tam by som bol zvedavy ci ta 14-dnova lehota je relevantna. Ja 14-dnovu lehotu chapem ako na rozmyslenie si kupy, nie zistovanie toho ci mi bol dodany produkt podla specifikacie.
Btw, napr. bike24 hovori ze v cene tych dvoch vidlic je rozdiel ~60-70e ak kukam spravne modely (220 vs 280). A to mi intuituvne pride dost na to aby som taketo 2 vyhotovenia nepovazoval za "ekvivalntne".